Întotdeauna mi-a plăcut sa fiu în pas cu tehnologia. Nu chiar cu toată, dar la calculatoare mereu mi-a plăcut sa am cele mai noi componente, chiar dacă am lăsat ceva mai multi bani la magazin și, când a venit vremea sa le vând, evident ca n-am mai luat nici pe sfert.
Dar e un lucru stiut asta… orice cumperi nou, imediat dupa isi pierde valoarea. Iar daca apare un model nou, e si mai grav pretul scade mult, foarte mult.
Totusi, bine ca n-am si mania telefoanelor, probabil ca ar fi fost si mai rău pentru buzunarul meu.
- Citește și: Lucruri care nu trebuie facute unui SSD
De curând, mi-am achiziționat si doua SSD-uri. Chiar discutam cu colegii mei cum putem sa optimizam SSD-ul încât sa nu le uzam foarte mult. Știu ca in statistici se pare ca acestea sunt mult mai rezistente ca cele clasice.
Cei care si-au cumpărat SSD chiar le recomand sa treacă pe Windows 8 pentru ca sunt recunoscute de sistemul de operare si nu trebuie sa facă foarte multe setări pentru a-l optimiza.
Alinierea partitiei de pe SSD
SSD-urile sunt putin mai diferite fata de harduri.
SSD-ul este un dispozitiv de stocare a datelor care folosește memorii cu semiconductori, construite pe baza studiilor de fizica stării solide. SSD-urile se deosebesc de unitățile cu discuri dure clasice (HDD) care sunt dispozitive electromecanice cu discuri de stocare aflate în mișcare, prin aceea că SSD-urile folosesc numai microcipuri care rețin datele în memorii nevolatile, fără să aibă părți mobile. SSD-urile sunt mai rezistente la șocurile mecanice, având timp de acces mai scăzut dar preț pe megabait mai mare. sursa wikipedia.
Înainte de a urma pasii de aliniere trebuie sa fim siguri ca avem modul AHCI activat din BIOS. Daca nu este aceasta opțiune activata, SSD-ul va funcționa cu viteze foarte mici si se poate strica mult mai repede. Modulul AHCI activat face ca SSD-ul sa poată apela TRIM.
Cum aliniem corect partitiile de pe SSD?
Cei care au facut stick-uri bootabile cu Windows vor recunoaste comenzile pentru ca sunt aproximativ la fel, pana într-un moment.
Va trebui sa deschidem RUN (tasta windows+R) scriem CMD, apoi tastam diskpart exact ca in poza de mai jos.
Se va deschide o fereastra noua de comanda. Aici vom scrie list disk si vom observa ca ne vor aparea toate hardurile din calculator. In cazul meu sunt 3: doua de 1 TB normale si un SSD Intel 520.
Daca este sistemul de operare pe acel SSD mai mult ca sigur va aparea ca Disk 0. Pasul urmator este deja incercuit in poza de mai sus, adica vom scrie select disk 0. Daca in dreptul hardului ar fi fost o alta cifra, am fi pus select disk cifra respecta. Este destul de evident 🙂
Acum ca am selectat partitia, va trebui sa folosim comanda list partition. Aceasta ne ajuta sa aflam daca avem aliniate corect informatiile pe SSD.
Dupa cum observam SSD-ul este de 111 GB reali + 350 MB system reserved pentru Windows 8.
Dar pe noi ne intereseaza ceea ce scrie la Offset. Aici vom avea nevoie de putina matematica si trebuie sa verificam daca partitiile se impart la 4 si nu ne da cu virgula.
- partitia 1 – 1024:4=256 – numar intreg, asa ca partitia este aliniata corect.
- partitia 2 – 351×1024:4 – nici nu mai facem calculul pentru ca e multiplu de prima partitie, asa ca e aliniata corect si aceasta.
Banuiesc ca stiti ca 1 MB = 1024 KB, tocmai de aceea au aparut cifrele acelea mai sus.
Daca veti face calculul de mai sus si nu va da cum trebuie adica sa fie un numar real, nu intreg, va trebui sa aliniati SSD-ul. Sau, poate, ati incercat un program de testare a vitezei de genul AS SSD Benchmark si ati observat o eroare SSD 31 K BAD. Si aceasta eroare tot din cauza ca nu sunt aliniate corect partitiile din SSD.(cel putin eu am patit-o in momentul in care am pus SSD-ul Samsung 840 pe laptop, iar cel Intel 520 pe calculator).
Cum se aliniază partițiile de pe SSD
Eu imediat dupa ce am vazut ca sunt probleme cu SSD-ul, am ales sa il formatez si problemele au trecut. Stiu ca nu este comod sa reinstalezi Windows-ul, dar… momentan programele care incearca sa faca asta nu prea reusesc sa rezolve problema.
O alta varianta este folosirea System Recovery, dar tot la formatare ajungem. Cel mai bine este sa salvati fiecare fisier important de pe SSD pentru ca este posibil sa pierdeti date importante.
Vom avea nevoie de un DVD de boot sau de un stick, dar nu vom selecta instalarea, ci System Recovery Options. Exact ca in poza de mai jos.
Vom da NEXT si vom bifa Command Prompt.
Exact ca la aliniere, vom executa diskpart. Se va deschide iar o fereastra si vom scrie list disk, apoi select disk 0 si apoi vom da clean pentru a sterge partitia disponibila.
Dupa ce avem rezultatul „DiskPart succeeded in cleaning the disk” va trebui sa aliniem SSD-ul. Acest lucru il facem cu comanda:
create partition primary align=1024
Nu ne ramane decat sa formatam partitia tocmai aliniata si sa o facem activa. Putem sa o formatam prin comanda
format quick fs=ntfs
iar dupa vom scrie active ca sa activam partitia. Vom inchide diskpart cu comanda exit si apoi va trebui sa reinstalam sistemul de operare.
Aveam de gând in acest articol sa va vorbesc si un pic despre optimizarea SSD-ului, adică dezactivarea indexarii partițiilor, a hibernării, chiar si system restore pentru a obține ceva spațiu, dar toate acestea într-un alta postare pentru ca deja m-am lungit foarte mult cu acesta.
Nu afectează cu nimic performanța, așadar puteți să faceți dacă aveți nevoie.
cozo a zis
Destul de complicat. Eu am hdd, şi nu cred că îl voi schimba prea curând 🙂
Daniela a zis
Bun articol pentru cei ce folosesc SSD.
Mihai a zis
Salut !
Sper ca inca mai pot primi un raspuns! Probabil intrebarile iti vor parea stupide, dar nu este un domeniu pe care il stapanesc foarte bine:
Vreau sa te intreb daca SSD-ul care l-ai montat pe laptop este extern sau este un upgrade facut laptopului?
Crezi ca ar fi o idee buna sa montez un SSD extern unui laptop care nu are SSD?
Multumesc anticipat !
Marius Cucu a zis
Nu are sens. De ce mai este portabil atunci? Dar de ce nu vrei sa faci upgrade la HDD din laptop?
dino a zis
Merge foarte usor cu AOMEI Partition Assistant. Salutari Marius Cucu!
Marius Cucu a zis
Nu avea optiune in momentul in care am facut articolul. Ma bucur ca te-ai descurcat.
Cum esti cu vitezele? E mai bine acum, dupa aliniere?
dino a zis
E perfect! Exact ca ale tale. Sunt foarte multumit de ssd. Imi zbarnaie calculatorul. Recomand tuturor un ssd, indiferent de configuratia pe care o au.
Marius Cucu a zis
Ma bucur ca ai rezolvat. 🙂
Lucian a zis
Buna Marius.
Am un calcultor in care am montate doua SSD-uri de cate 120 GB. Cum as putea sa fac sa le unesc intr-un „singur SSD” de 240 de GB. Am incercat cu „merge partition” din Aeseus dar nu am reusit.
Marius Cucu a zis
Nu se poate face decât cu o placă de bază ce știe RAID. Asta dacă mai sunt și alte harduri în calculator.
Dacă nu mai sunt poți să faci mai ușor raid software.
Mihaescu Bogdan a zis
Salut! am un laptop hp cu un ssd de 512,are windows 10 home preinstalat. Ce ma deranjeaza e ca ssd vine partitionat in 2 partitii C de 459 GB si D de 15 GB. Ce imi recomanzi sa reformatez windows-ul si sa fac o singura partite?
Claudiu a zis
Salut! Am un ssd Samsung 850 EVO de 250 GB. Vreau să îl folosesc doar pentru Windows. Ce imi recomanzi? Să fac 1 singură partiție sau 2? Cum crezi că e mai bine să îl partiționez?
Marius Cucu a zis
Eu am ținut și într-un fel și în altul. Nu există mai bine. Doar să îi lași câțiva GB nepartiționați ca să-și facă SSD-ul de cap cu ei.
Totuși, trebuie să ai în vedere că, dacă n-ai backup în cloud(sau altă parte), vor putea fi pierderi de date. În rest, nu sunt probleme de performanță/ fiabilitate.
Sebi a zis
Salut,partitiile mele arata in felul urmator : Primary Size :97 GB -Offset 80 Mb Primary Size:140 Gb -Offset 97 Gb Imi poti spune daca sunt bine? De ce la prima Offset’ul este in mb si la a doua in Gb ? Multumesc.
Cip a zis
Salut,
Am un Samsung EVO 860 de 250 GB, si vreau sa il partitionez in vreo 4-5 segmente, iar C-ul sa il clonez cu Samsung Migration Tool pt a aduce de pe HDD-ul laptopului S.O-ul (Win 10). Trebuie sa tin cont de ceva anume? Trebuie sa verific alinierea cum ai zis tu, odata ce fac mai multe partitii?
Marius Cucu a zis
Pe Windows 10 nu mai ai probleme. Situațiile erau pe sistemele de operare mai vechi.
ono a zis
am un ssd nou ,nu pot sa instalez win 10 pe laptop sony vaio
nu aloca 50 mb la partitionare ,stie cineva de ce??
pe o unitate pc am instalat perfect
va multumesc
Marius Cucu a zis
Ce eroare dă? Nu cumva e de la MBR?
George a zis
Salut ! Am un ssd de 1TB [Samsung 970 EVO] si as dori sa stiu daca se mai poate optimiza ceva la el. Mentionez ca il folosesc doar ca C:\ deoarece D:\ este un hdd normal de 1TB.
Pe SSD am Windows 10 instalat si as dori daca se mai poate imbunatati ceva la el.
Multumesc frumos si un an nou cat mai bun !!
Catalin a zis
Aiurea ! AHCI te ajuta doar sa scoti un hdd in timp ce sistemul este alimentat cu energie. Il scoti , montezi altul si nu se defecteaza nimic.Or fi diferente de peformanta dar sunt greu sesizabile si masurabile .
La SSD nu conteaza AHCI sau IDE ! La un SSD nu ai ce alinia iar despre TRIM …..
Tot ceea ce conteaza dragii mei cititori este sa aveti doar SSD-URI INTEL ! DOAR INTEL ! PUNCT . Orice SSD Intel , il scoti din tipla , il montezi , nu aliniezi nimic , NU ALEGI AHCI , si va avea viteze net superioare fata de absolut toate celelelte SSD-uri de la orice alt producator. NU RECOMAND NEAPARAT SI NU E OBIGATORIU ACTIVAREA AHCI LA SSD ! NU AVETI CE ALINIA LA SSD-URI ! SUNT SIGUR CA VOR APAREA ARTICOLE IN CARE O SA FITI INDRUMATI SA ALINIATI MEMRORIA RAM !….HAAAAA ! E TOT O MEMORIE DOAR CA E VOLATILA ! DAR ALINIATI-VA ! ROMANUL ESTE OBISNUIT SA SPUNA TARE DIN PIEPTUL DE VOINIC : SA TRAITI ! ALINIEREAAAA ! PENTRU ATAC INAINTE , MARS…HAI VITEZAAA DOAR ESTI ALINIAT……
Nicu H. alias balloumowgly a zis
Hai NOROC!
Mă numesc Nicu H. şi de curînd am achiziţionat un ssd extern de un anumit bagaj,şi cînd am căutat prin NET detalii cum să partiţionez acest ssd extern,pur şi simplu am fost bulversat.
-De ce trebuie să instalez pe el un system de operare dacă e extern????
Am căutat să obţin nişte detalii ,dar am fost dat peste cap cu atîtea operaţii. Atunci oare de c-a mai inventat acest obiect dacă nu să fie mai uşor mult de utilizat şi de încredere…chiar dacă totuşi se face un efort financiar de a-l cumpăra!
Marius Cucu a zis
Dacă este extern de ce ai vrea să îl partiționezi?