Având in vedere ca articolul tehnic referitor la plăcile de baza s-a lungit și pentru ca am primit de foarte multe ori întrebarea „ce placa de baza sa aleg” am ajuns la concluzia ca trebuie sa realizez un nou articol prin care sa vin în ajutorul vostru.
Articolul de astăzi este in completarea vechiului articol. Ar trebui ca la sfârșitul lui 2024, odată cu lansarea noului chipset de la Intel sa avem ceva modificări privind plăcile de bază.
Exista și acum astfel de placi de bază, dar nu merita achiziția pentru că sunt destul de scumpe.
Alegerea unei placi de bază se face odată cu procesorul ales și cu memoria RAM. Ele trebuie sa fie compatibile 100%. Problema se pune in momentul în care o placa de baza este overclockabilă, iar voi aveți procesor cu multiplicator blocat. Vă recomand să vă uitați în lista de suport a plăcii de bază, dacă anumit model de RAM există acolo și este compatibil. Și nu numai acolo sunt probleme, ci inclusiv în momentul în care veți alinia sistemul, în care veți pune răcirea, memoria RAM. Trebuie urmărită stabilitatea sistemului.
Totodată, am observat prin comentarii tendința oamenilor de a achiziționa o placa de baza scumpa si au făcut rabat la sursa de alimentare sau la alte componente mai importante. Eu vă recomand sa alegeți echilibrat, sa va informați si apoi sa comandați.
Mai mult, dacă vă gândiți să activați XMP-ul și să faceți un mic overclock gândiți-vă foarte bine și informați-vă despre stabilitatea sistemului pentru că pot apărea probleme foarte multe: de la BSOD până la reporniri neașteptate.
Modele bune de plăci de bază de luat în seamă
Încă o dată, pun accentul pe plăci de bază ATX. Sunt mai mari un pic, dar sunt mai aerisite și puteți să faceți un wire management mult mai ok.
Plăci de bază bazate pe AMD și DDR5 recomandate
Încă suntem în perioada de tranziție. Unele modele au suport DDR4 și DDR5, altele au doar DDR5. Mergeți pe cele cu DDR5 chiar dacă veți plăti un pic mai mult. Merită.
MSI X570-A PRO
- 2 sloturi SATA Express
- RAID
GIGABYTE B650 GAMING X AX
- 2 sloturi M.2
- RAID
Apropo de plăcile de bază, dacă sunteți curioși să citiți mai multe, puteți urmări secțiunea aceasta. Veți găsi câteva chestii interesante ce sper să vă ajute.
Cum alegem o placă de bază
Nu este ușor să alegem o placă de bază. Puțini dintre noi avem cunoștințele temeinice pentru a face asta. Oricum, este bine să căutăm și alte detalii despre viitoarele noastre modele. Altfel, e posibil să facem câteva greșeli. Forumul este ok pentru discuții bazate pe așa ceva.
Dan a zis
Salut,
Vreau sa „tunez” pc-ul, si vreau sa incep cu placa de baza; am cautat pe site-urile online o groaza de placi de baza, procesoare si rami!
Referitor la placa de baza, m-am oprit la Gigabyte GA-Z170X Designare, socket 1151 ATX …
Acum, am vazut si o alta placa; Gigabyte GA-X99-Gaming 5P ….
Dar vreau sa achizitionez si un i7 6700k 4.0 ghz skylake, vreau sa stiu, in cazul care doresc placa de baza cu socket-ul 2011, procesorul va fi ok pentru aceasta placa?
Sau va trebui sa renunt si sa aleg pe cea cu socket 1151?
Ram, am ales corsair 16 gb. Ddr4, 3200 mhz, cl16 dual channel
Sursa, am Corsair full modulara 850v
Multumesc si astept raspundul tau!!
(Mentionez ca nu sunt f.priceput la hardware & software!!)
O zi faina!!
Marius Cucu a zis
Nu este compatibilă o placă de bază pe socket 2011 cu una pe 1151.
Grigore a zis
Alegerea unei placi de baza se face in functie de nevoi. Pentru o persoana non tehnica aceste nevoi de multe ori nici nu sunt clare – dar eu cred ca toate sunt mult mai clare cand se face o lista cu cerinte si apoi se alege placa (cate porturi? unde sa fie? am nevoie de USB3.0? am nevoie de chipset mai bun de sunet? etc…) – evident discutand cu cineva cat de cat tehnic.
Majoritatea site-urilor de pe internet se concentreaza pe un chipset sau un brand ceea ce ajuta foarte putin un individ – pana la urma degeaba iei o placa de baza Gigabyte in detrimentul unui AsRock daca realizezi ca nu ai porturi frontale USB la ea sau ca conectorii SATA sunt verticali nu orizontali si nu mai merge SSD-ul pus bine.
Alegerea unei placi de baza este un lucru complicat deoarece integreaza multe chip-uri, conectori, flash ptr stocare BIOS/firmware cat si BIOS-ul in sine care in esenta poate sa genereze f multe probleme ptr un sistem de operare (de exemplu probleme SATA, IOMMU etc) – probleme care nu pot fi corectate decat de un update si care de multe ori raman necorectate de fapt (aici poate brand-ul are un cuvant mai important dar sunt destule exceptii).
Alex a zis
Procesor Intel Core™ i5-7400, 3.00Ghz, Kaby Lake, 6MB, Socket 1151, BOX
Salut, incerc de ceva timp sa-mi fac singur calculatoru si nu ma descurc. Imi poti te rog frumos enumera cam ce am nevoie, mai sus ti-am lasat procesorul,asta e primu pas si cred ca.. cu asta trebuie sa incep 😀
Ce placa video,de baza,ce sursa, desfasoara-ti opinia aici 🙂 fa-mi roman . Numa sa-mi achizitionez si eu un calculator,sunt satul de atatea articole,si nu prind nimic din ele..
Petrut a zis
Salut.
Vreau sa stiu ce placa de baza trebuie aleasa pt pocesorul AMD FX X8 8300, 3300MHz, 16MB, socket AM3+ si placa vidoe Placa video ASUS GeForce® GT 730, 2GB DDR3, 128-bit.
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Salut. Înainte de toate… faci o investiție totală sau dorești sa schimbi doar placa de bază?
Petrut a zis
Placa video o am, dar vreau sa inlocuisec procesorul meu Intel Core 2 Quad Q9550 / 2.83 GHz cu un AMD FX X8 8300 si nu stiu ce placa de baza sa aleg pentru a se potrivi cu totul, deci vreau doar sa schimb placa de baza si procesorul.
Marius Cucu a zis
Păi… în condițiile în care Ryzen este pe piață… atât modele R3, R5, cât și R7… nu prea înțeleg de ce ai vrea o platformă așa de veche. 🙂
Petrut a zis
As vrea ca procesorul si placa de baza sa se incadreze in maxim 1000 lei, daca ai o varianta mai buna sunt deschis la orice opinie
Marius Cucu a zis
Eu mă gândesc la ceva ca placa de bază ca MSI B450 GAMING PLUS. în combinație cu AMD Ryzen 3 1300X.
Am pus o placă de bază ceva mai scumpă, aș fi putut pune și un mATX, dar am zis că vei pune, pe viitor, o placă video mai ok.
Dacă ai putea suplini un pic, ne-am putea orienta și spre un Ryzen 5. Ca AMD Ryzen 5 1400 și chiar va fi un PC pentru următorii ani. Mă gândesc că aici vorbim de scheletul PC-ului. Pe restul… le mai rezolvi și pe parcurs. 🙂
Petrut a zis
Multumesc mult pentru ajutor, dar mai am o intrebare: este vreo problema daca placa de baza pe are mi-ai propus-o suporta memorie dddr4, iar eu am ddr3?
Marius Cucu a zis
Sigur că este. 🙂
Catalin a zis
Salut. Vad ca vorbesti despre o placa care poate fi blocata…scz nu prea inteleg eu despre ce este vorba, nu-s IT-st:).
Ideea e ca vreau o placa de baza decenta pt un Ryzen 1500x, am vazut cateva pe la 500-550 lei, daca imi poti recomanda ceva raman dator.
Marius Cucu a zis
Blocată/ deblocată pentru overclock. Variante sunt multe. Spune-mi câteva lucruri despre ce vrei să faci: buget, dacă vrei monitor, dacă ai vreo componentă luată deja ca să putem face un profil.
P. Dima a zis
Salut,
Am o placa de baza Gigabyte Technology Co. Ltd. PA65-UD3-B3 (Socket 1155), si am pe placa de baza un procesor Intel Core i5 2300 @ 2.80GHz Sandy Bridge 32nm Technology.
Am vrut sa fac un upgrade cu 4 gb rami, in momentul de fata am doar un ram cu 4gb
Corsair 4GB DDR3 1333MHz CMV4GX3M1A1333C9. Placa mea de baza suporta 16 gb ram cu o frecventa de 1333. Am fost la un magazin si am vrut sa cumpar tot un corsair de 4 gb, dar era pe frecventa de 1600 MHz, si placa mea de baza suporta 1333. Daca puneam ambii rami si dadeam sa pornesc pc-ul, dadea sa porneasca ventilatoarele si dintr-o data se opreau, si daca lasam asa facea continuu. Daca puneam doar ram-ul ala de 1600 MHz pornea pc-ul, si asa era si cu celalalt de 1333 MHz. Vreau sa dau comanda de Memorie Kingston 4GB, DDR3, 1333MHz, Non-ECC, CL9, 1.5V, LowProfile si vreau sa stiu daca o sa-mi mearga, ar fi de aceeasi frecventa cu ram-ul pe care il am in momentul de fata in pc, nu vreau sa patesc ca in trecut.
Marian B. a zis
Dacă cunoști ceva engleză (Google Translate te poate ajuta) ai să vezi că:
Support for DDR3 1333/1066/800 MHz memory modules
* If four DDR3 1333 MHz memory modules are installed, the maximum memory speed will be limited to 1066 MHz.
Altfel spus „suportă” o memorie cu o frecvență de 1333 MHz dar ea va rula la 1066 MHz adică cumpărând o astfel de memorie cam arunci banii pe fereastră pentru ceva ce nu va rula la acea frecvență.
Cu atât mai mult când frecvența e de 1600 MHz care nu-i „suportată” dar întâmplător recunoscută și care sigur intră în conflict cu cea de 1333 MHz (nu mai spun că memoria de 1600 nu va lucra și ea decât la 1066 MHZ).
Mai multe detalii aici și sper să nu greșesc eu:
http://www.gigabyte.com.ro/Motherboard/GA-PA65-UD3-B3-rev-10#sp
P. Dima a zis
Va multumesc mult !
Am dat o comanda de alt ram, la fel ca cel pe care il am in PC in momentul de fata, vreau doar sa stiu daca am sanse sa existe vreo problema cand o sa instalez ram-ul, sunt sanse 100% sa mearga? Amandoua au aceleasi specificatii.
Marian B. a zis
“… vreau doar sa stiu daca am sanse sa existe vreo problema cand o sa instalez ram-ul, sunt sanse 100% sa mearga?…” – Nu ai pentru ce să-mi mulțumești, mă bucur dacă am putut să te ajut! ? Era bine să fi spus aici ce ai comandat dar dacă “Amandoua au aceleasi specificatii.” nu există niciun impediment tehnic ca să nu funcționeze dual channel numai să ai grijă la montare (vezi linkul) pentru că pentru multe MB contează în ce “slot” montezi al doilea DIMM de RAM… în cazul de față între cel inițial și al doilea există un “slot” liber!!!
P. Dima a zis
Da, mi-a venit si celalalt ram Corsair de 4 gb, e pe aceeasi frecventa cu celalalt ram. Dar am o problema, cand le pun pe amandoua nu-mi porneste pc-ul, aceeasi poveste, cand sunt amandoua puse, da sa porneasca ventilatorul de pe procesor, cel de pe placa video nici macar nu da sa se invarta, de parca nu ar primi suficienta energie, mentionez ca sursa mea e de 500 W, oare asta e o problema din BIOS ? RAM-ul care a venit astazi e perfect functional, e aceeasi marca si model cu cel pe care l-am avut din inainte, am probat toate sloturile si pe toate imi face la fel, tre’ sa setez sloturile din BIOS sau frecventele ? Eu stiu ca amandoua chiar daca sunt de 1333 MHz, ar merge amandoua la o frecventa de 1066. Trebuie sa fac un update de BIOS ceva?.. Va rog sa-mi spune-ti, sa stiu la ce sa ma astept.Si va multumesc din tot sufletul pentru timpul acordat si pentru ajutor.
XSwamphony a zis
Salut , pun la cale planul pentru a imi face un sistem desktop A-Z de putere ok , special conceput pentru gaming.
As dori , te rog , sa stiu daca componentele sunt compatibile iar totul poate rula in regula. De-asemeni , te rog sa imi recomanzi o sursa okei. Multumesc
Placa de baza ASUS ROG STRIX Z370-F GAMING
Procesor Intel Coffee Lake, Core i7 8700K 3.70GHz box (mentionez ca prezinta acelasi socket 1151 v2, ca si cel suportat pe placa de baza)
Placa Video ASUS GeForce GTX 1060 Turbo 6GB DDR5 192-bit
SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA-III 2.5 inch
RAM: HyperX Predator Black 8GB DDR4 3000MHz CL15
HyperX Predator Black 8GB DDR4 3000MHz CL15
Marius Cucu a zis
Este ok ce ai ales, chiar foarte ok. La sursă… cam ce buget te-ai gândit să cheltuiești? Vrei să mergi pe o sursă cu certificare gold?
Sorin a zis
Salut! Am un GTX 1070, placa mea de baza e H81M-DS2 de la gigabyte. Are un slot PCI-E 2.0 x16. Merge sa pun aceasta placa video pe placa asta de baza? Cineva mi-a spus ca s-ar putea sa nu functioneze deoarace deoarece nu am suficient curent in slot pentru un GTX 1070 PCI-E gen 2 ofera 75w iar PCI-E gen 3 150w. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Va funcționa. Problema este de spațiu. Atât.
Alexandru Manole a zis
Salut. Am un procesor amd fx x8 8300 3,3 ghz 16 mb oare placa video saphhire 580 sau nitro 8gb functioneaza corect?
Marius Cucu a zis
Ce sursa de alimentare ai?
Bogdan a zis
Salut.
Sunt intr-o mare dilema in a alege o placa de baza care in principiu sa nu depaseasca 600 de lei pentru urmatoarele pe care le detin.
I5 8600k
Gigabyte GTX 1070
16 Gb Ram Corsair frecventa 2400 Mhz
1 x m.2 Corsair PM500 240GB
Sursa Seasonic S12II-620 Bronze 620
Cooler Master Hyper TX3 EV
Momentan nu iau in calcul OC pt ca nu cred ca-mi permite cooler-ul. Dar pe viitor cu siguranta il voi lua in considerare si pentru un eventual upgrate la i7 8700k.
Multumesc anticipat si astept niste recomandari.
Marius Cucu a zis
Salut Bogdan, eu aș zice să mergi pe MSI. Dacă vrei să te joci cu OC-ul pe viitor, cu ei e cel mai simplu să faci asta. Ca primă recomandare ar fi… modelul MSI Z370-A PRO.
Grig a zis
Salut, as avea si eu nevoie de o placa de baza pentru i7 8700k cu 16gb ram ddr4 corsair vengence. O placa de baza buna in jur la 1000 de lei. Va Multumesc
Marius Cucu a zis
De ce nu mergi pe generația nouă de procesoare?
simescu eugen a zis
salut
ce placa de baza i-mi recomanzi pentru urmatoarele componente
Sursa Seasonic S12II-620 Bronze 620W
• SSD ADATA Premier Pro SP900 128GB SATA-III 2.5 inch [ ASP900S3-128GM-C ] (
• Placa video GIGABYTE GeForce GTX 750 Ti OC WindForce 2X 2GB DDR5 128-bit [
• Procesor Intel Core i5 4460 3.2GHz box
Marius Cucu a zis
Păi nu prea e loc de recomandare, ci ce găsiți SH. Nu mai sunt la comercializare, din câte știu eu, modele pe socket 1150.
Robert a zis
Salut, am comandat acest procesor link 1 si vreau sa stiu cat de ok este placa asta de baza pentru el
Placa de baza ASRock B450 GAMING-ITX/AC, AM4, 4xSATA3, DDR4 3200, USB 3.1+3.1(Type A+C)
Procesor AMD Ryzen 5 2400G Socket AM4 3.9GHz 4 nuclee 6MB 65W Box
daca tot sunt aici recomandami un cooler bun pe racire cu apa la procesor
Multumesc
Marius Cucu a zis
E compatibilă.
Ce buget ai pentru cooler?
Robert a zis
placa de baza pe care am indicat-o eu nu este la fel cu cea din link-ul tau, ce am lasat in link e mai compacta si are si wifi incorporat,
iar pentru cooler undeva la 500 lei
Adrian Ionescu a zis
Incerc sa construiesc un calculator de gaming, dar am decat un buget the 400 de lire sterline si nu stiu ce ar trebui sa cumpar. Ma puteti ajuta?
Marius Cucu a zis
Gaming și 2000 de lei… cam dificil, mai ales dacă e fără monitor 🙂
Robert a zis
1. Gigabyte AORUS B450 ELITE, socket AM4
2. AMD Ryzen 5 2400G, 3.9 GHz, Socket AM4 (poti lua varianta cu GPU, pentru ca placa video gaming face cam cat bugetul tau si o poti achizitiona mai tarziu)
3. Solid-state Drive (SSD) Gigabyte Aorus RGB 512GB, NVMe, M2
4. Memorie HyperX Fury RGB 16GB, DDR4, 3200MHz, CL16, 1.35V
5. Sursa Chieftec A-80 CTG-750C, 750W, PFC Activ
cred ca e cam peste buget ce am pus aici dar te poti orienta la diferite magazine online unde le gasesti la preturi mai mici, acum daca ai un pc mai vechi te mai poti folosi de carcasa si sursa daca e compatibila cu placa noua de baza, in principiu ai nevoie de placa de baza rami si procesor pentru start, succes
Marius Cucu a zis
Sursa poate să fie și mai mică, de 550 de W. Poate un Ryzen gen 3 dacă găsești acolo.
Iulian a zis
Trebuie sa fii atent ca toate sa fie compatibile intre ele, gen procesorul sa mearga foarte bine pe placa de baza aleasa. Pentru partea de SSD recomand sa mergi pe M.2 cu ceva SSD PRO.