Răcirea este un punct sensibil în viața calculatorului. Cu cât lucrează mai „sus” o componentă, cu atât trebuie să ne punem mai multe semne de întrebare. Să iei un calculator foarte performant în 2024 este groaznic. Vă zic din experiența din ultima vreme. Pur și simplu, noile generații „mănâncă pe pâine căldura”. Fără o răcire corespunzătoare o să dați de greu.
Pe de altă parte, cu cât avansăm în tehnologie, cu cât se dezvoltă calculatoarele, cu atât avem nevoie de o răcire mai bună. Mai puțini nanometri, dimensiuni mai mici, dar mai multă bătaie de cap cu răcirea acestora. Sigur că da, există și reversul medaliei. Mai bine zis, dacă îți iei un calculator nu foarte performant răcirea ar trebui să fie ultima ta problemă.
Cumva, răcirea a rămas în urmă și pentru că, pentru mult timp, calculatoarele nu aveau nevoie de cine știe ce răcire. Atât AMD, cât și Intel dormeau când venea vorba de evoluție.
Ca să le punem un pic în ordine avem așa:
- cooler stock de la AMD
- cooler stock de la Intel
- cooler aftermarket pentru fiecare dintre cele 2 platforme
- sistem de răcire pe apă pentru platformele mai sus menționate
Până la urmă tu vrei să ai performanțe, nu un anumit tip de răcire. Da, dacă avem un calculator high end, în care investim suficient de mulți bani, în care design-ul este pe primul loc, iar banii nu sunt o problemă sigur că discutăm diferit.
Așadar, cum aleg un cooler pentru procesor?
Ca o definiție pe înțelesul tuturor despre coolere: am putea spune că este un ansamblu de componente active și pasive ce au rolul de a nu lăsa procesorul să se supraîncălzească.
Componenta pasivă este radiatorul, iar componenta activă este ventilatorul. Sigur, cea activă poate să nu existe. În momentul de față, pentru procesoarele care se încălzesc mai puțin există și coolere fără ventilatoare. Se mai numesc și coolere fanless.
Pot adăuga pe orice calculator un cooler aftermarket?
Din punctul meu de vedere, nu. Calculatoarele realizate cu placă de bază mATX nu prea au loc de un cooler aftermarket. Nu unul de dimensiuni foarte mari.
RAM-ul poate fi foarte aproape de procesor, placa video să nu aibă loc și așa mai departe. Ceea ce vreau eu să punctez este faptul că trebuie să avem grijă la dimensiunea cooler-ului, la dimensiunea carcasei.
Cel mai bine ar fi să măsurăm. Fie mergem pe metoda clasică, cea cu ruleta, fie mergem la specificațiile carcasei și la specificațiile cooler-ului să vedem cât de mari sunt cu adevărat. 🙂
Cele mai comune sunt cele care au cooler cu dimensiuni de:
- 80 mm
- 92 mm
- 100 mm
- 120 mm
- 140 mm
Cât de cald trebuie să fie procesorul meu?
Întrebarea acesta este peste tot. Tocmai pentru că răspunsul este depinde. Unele lucrează la temperaturi mai mari, altele la temperaturi mai mici. Depinde, de cele mai multe ori, de performanța acestora.
De cele mai multe ori procesoarele au o protecție pe care o putem activa și dezactiva din BIOS. Nu, nu călcați acolo dacă nu știți ce faceți, dar de cele mai multe ori, dacă se restartează la un moment dat calculatorul, luați în calcul și această posibilitate.
Motive pentru care procesorul poate fi supraîncălzit:
- praful
- poziționarea necorespunzătoare a cooler-ului
- prea multă sau prea puțină pastă termoconductoare aplicată. Diferența o face, câteodată, și placa termoconductoare de proastă calitate.
- cooler-ul este fanless și are o limită de TDP, iar procesorul este mai cald decât v-ați aștepta. De obicei, se întâmplă asta la procesoarele high end
Este bine ca procesorul să stea cald?
Nu. Tocmai de aceea avem coolere. Un microprocesor lucrează la temperaturi mai mari de 100 de grade. În interiorul acestuia chiar mai mult de atât. În exterior, dacă vreți, poate ajunge până la 105 grade un procesor Intel. Cam asta ar fi temperatura maximă, dar nerecomandată. Pentru a le proteja de „posibile arsuri” există opțiunea de care vă spuneam mai sus, în BIOS. Mai mult, tot cu HW INFO puteți să observați dacă procesorul intră în throttling pe toate core-urile.
Trebuie să mergeți pe ideea că: cu cât procesorul stă la temperaturi mai mici, cu atât este mai bine. Apropo de verificarea temperaturilor, iată aici mai multe programe ce vă ajută să testați temperatura. Nu uitați că pot fi probleme și din cauza senzorilor, luați în calcul și acest lucru.
Răcire pe apă sau răcire pe aer?
Dacă prima opțiune a ajuns mai târziu pe piață, iată că, în ultima perioadă, a ajuns să fie destul de bine văzută. În momentul în care vei dori un calculator foarte performant răcirea pe aer nu o să mai fie suficientă.
Bine, dacă stăm să ne gândim principiul de funcționare al răcirii pe apă este fix ca cel de la mașină. Așadar, tehnologia exista, doar că nu era pusă în practică și aici.
Ca părere personală aș alege o răcire pe apă atunci când aș avea un buget mai mare de 300-400 de lei pentru un cooler.
Răcirea pe apă este pentru cei cu buget mare. Și nu mă refer numai la cooler în sine, ci la întreg calculatorul. Veți avea nevoie și de o carcasă spațioasă, practic va trebui să întruniți toate criteriile de compatibilitate.
Răcire pentru AMD sau Intel?
Eterna problemă și eternul duel. Iată că am ajuns în vremurile în care compatibilitatea pentru coolere este într-un procent foarte mare atât pentru AMD, cât și pentru Intel. Fie că vorbim de apă, fie că vorbim de aer, aproape toate se potrivesc.
Care este cea mai silențioasă metodă de răcire?
Știu că mulți sunteți setați pe zgomotul produs de calculator, dar multe lucruri s-au schimbat. Componentele sunt mai silențioase până… ajunge praful și strică totul. Sau până devin tot mai puțin performante și au nevoie să meargă la „turație ridicată”.
Răcirea pe aer are, de cele mai multe ori, până la 3 ventilatoare, dar răcirea pe apă are și ea ventilatoare. Se pot adăuga până la 6-8 dacă vreți să faceți o configurație puternică.
Fiabilitate
N-am făcut un test exact, nici nu știu să existe așa ceva, dar un cooler pe aer este mai simplist. Să zicem că intră praful în ventilator și că se va strica în timp. Dar altceva? Ce să se strice la el? Radiatorul?!
La răcirea pe apă avem o pompiță, avem un lichid, avem ventilatoare. Sunt mai multe lucruri ce se pot strica.
Eh, dar până la urmă discutăm despre sistemul pe care urmează să vi-l faceți voi. Până la urmă, dacă voi hotărâți că o răcire aftermarket este ceea ce vă doriți puteți să vă orientați spre o răcire cu lichid. Sigur că prietenii vor fi cei mai invidioși pe ceea ce v-ați luat. 🙂
Cele mai bune coolere pentru procesor
Voi alege 3 modele de coolere cu răcire pe aer, în prima fază.
SilentiumPC Fortis 5
- compatibilitate Intel/ AMD
- 835grame
- 6 heatpipe-uri
Noctua NH-D15 Chromax.Black
- compatibilitate Intel/ AMD
- 6 heatpipe-uri
- 1240 grame
Scythe Mugen Max
- compatibilitate Intel/ AMD
- 6 heatpipe-uri
- 720 grame
Pentru că nu puteam să las în pace răcirea pe apă am zis că trebuie să vă recomand și 3 modele care mi s-au părut interesante. E drept, pentru acestea, bugetul trebuie să fie un pic mai ridicat.
Nu uitați că, la alegerea răcirii pe apă trebuie să luați în considerare și o carcasă ceva mai bună. Compatibilă. De preferat să aveți pompa pusă pe orizontal, nu pe vertical.
Thermaltake Floe DX RGB 240
- Hydro
- conector 4 pini
- PWM ventilator
Corsair H150i RGB
- 1350 RPM
- conector 4 pini
- 1262 grame
NZXT Kraken Z63 AIO Liquid
- 2100 RPM
- 113 CFM
- 43 dBA
Cum instalez un cooler?
Este destul de complicat și trebuie multă răbdare pentru coolerele mari, dar pentru cele stock instalarea este simplă. Iată filmulețul de mai jos:
alexandru a zis
Salut.Am postat mai sus referitor la o sugestie configuratie pc gaming.Vreau sa mi spui,te rog, daca aceasta configuratie pe care am facut-o este buna.
Placa baza–ASUS Z170 PRO GAMING S-1151 ATX
Procesor–-Intel Core i5 6600K / 3.5 GHz Processor Skylake S-1151
Cooler+pasta termo CPU–Noctua NH-D14//Arctic Silver 5 High-Density Polysynthetic Silver Thermal Compound.
Hdd––– WD Blue 1TB 3.5″ SATA-600
Ssd–––- Samsung 850 EVO250GB 2.5″ SATA-600 (am luat de 250 gb pt ca e mica diferenta la pret fata de unu de 120 gb)
Ram–––Corsair Vengeance LPX 16GB 3000MHz DDR4( 2x 8gb)
Sursa––– Evga SuperNOVA 750 G2 750Watt 80 PLUS Gold
Carcasa–––Nzxt Phantom 410 white/red
Placa video––ASUS Strix OC NVIDIA GeForce GTX 970 4GB.
Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
N-ar trebui să ai probleme cu ea. Sper să pui și un cooler suficient de performant.
alexandru a zis
Sa inteleg ca Noctua NH-D14 nu este performant? Imi poti recomanda unu mai performant? Multumesc.
Marius Cucu a zis
Scuze, nu l-am observat în listă. Este foarte ok, la fel ca și NH-D15.
alexandru a zis
Totusi imi poti recomanda unul mai usor putin si la fel de performant ca si Noctua NH-D14? Multumesc.
Marius Cucu a zis
Eu mă joc cu Scythe Mugen 4.
alexandru a zis
Ma gandeam sa aleg intre Scythe Mugen 4 PCGH Edition si Cooler Master Hyper 212 Evo.Inclinam spe Scythe dar nu eram 100% convins.Multumesc pentru recomandare.
Bogdan Mihail a zis
Ce Cooler imi recomandati daca acela este slab? Ce sursa imi recomandati daca acea sursa este prea mare? si ce ram imi recomandati daca aceai 16 Gb alesi de mine sunt prea multi? Daca 8 Giga Ram sunt suficienti ce marca imi recomandati si ce frecventa????????????
Marius Cucu a zis
Care este bugetul pe care îl ai?
Bogdan Mihail a zis
Cooler maxim 300lei, sursa maxim 300 lei, iar ramul incepe sa scada pretul la ddr3 . La ram ma intereseaza marca si ce frecventa sa i au!
Marius Cucu a zis
Ce parere ai despre cooler-ul ăsta?
Ca sursă poți face treabă cu Super Flower SF-550K12XP v2 550W.
Bogdan Mihail a zis
Sunt ok cooler-ul si sursa! Nu mi ati raspuns la intrebarea ce frecventa ram si ce marca sa-i pun la procesorul Amd 8350 cu placa de baza Asus Crosshair v formula z
Manescu Liviu a zis
Salut Y. Te-ai gandit vreodata sa faci un „Wall Mounted PC Build” ? Am preferat exprimarea in engleza deoarece tradus suna mai putin impresionant. As dori sa realizez un astfel de proiect si mi-ar prinde bine sfaturile tale.
Am gasit cate ceva informatii pe net:
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=290996;
Si pare destul de complicat si riscant. Ma gandesc sa includ si o racire cu apa.
Ai cateva sfaturi pentru mine? Am inteles ca sunt probleme cu cablul PCI si in general controlul cablurilor (cele standard sunt gandite pentru montarea componentelor „3D” si nu „2D” cum s-ar realiza pe un perete.
Multumesc.
KOSTY a zis
eu folosesc asa cv pe acest procesor fx8350 Cooler CPU Thermaltake NiC C5 si sunt multumit + ca este si aerisita fb bn carcasa
Marius Cucu a zis
La câte grade îți stă procesorul?! 🙂
kOSTY a zis
in full load imi sta 37-40 grade maxim
Cosmin Dumitru a zis
Am o fixatie cu racirea, am avut-o de la inceput, de cand planificam ce sistem imi cumpar. Bugetul s-a marit de la 4000-4200 lei, la 6500 lei, si inca mai investesc in el. Racirea a fost pe primul plan. Doream 2 ventilatoare care sa-mi bage aer din fata, si doua care sa scoata, unul in spate, unul in tavan. Cu un airflow si un wire management bun, am reusit sa aduc PC-ului meu performantele dorite. Am 34-35 grade in camera, si doar 32-33 in PC. La anul sper sa-mi bag si eu aer conditionat :))))).
Ca racire, am urmatoarele:
Chiar daca procesorul meu, i5 Skylake 6500, putea rula OK si cu coolerul stock, am vrut ceva silentios, si mult mai eficient, am optat pentru un cooler foarte popular in randul pasionatilor de OC, si anume: Cooler Master Hyper 212X. Pot pune lejer pe el un i7 6700K, chiar cu un OC usor (doar usor, am placa de baza cu chipset H170, ASUS H170 PRO GAMING, dar oricum nu-s pasionat de OC, as tine procesorul la frecvente stock). L-am pus cu pasta termoconductoare ARCTIC MX-4, nu cu cea venita la cooler.
Am ales carcasa NZXT S340 Black, pentru ca-mi putea oferi un wire management perfect, si puteam construi o racire buna, airflow perfect, atat cu racire lichida, cat si pe aer.
In ea am bagat, doua ventilatoare Cougar CFD 140 mm Black, in fata, care baga aer. Carcasa are filtru de praf pe care il curat saptamanal, au un airflow excelent, doar el se aude, sunt foarte silentioase (18 db). In spate si in tavan, am ventilatoarele originale, cu care a venit carcasa, de 120mm. Sunt foarte silentiaose si ele, dupa aproape 3 luni de zile de functionare aproape non-stop, rar opresc PC-ul.
Si placa video este ASUS STRIX GTX 970, are doua ventilatoare si ea, dar pornesc rar, doar cand depaseste pragul de temperatura stabilit de producator.
Am reusit sa fac un wire management mai bun decat ma asteptam, se vad doar mufele, in rest, toate cablurile sunt prinse in spate cu „soricei”.
Racirea conteaza mult, la 25-26 grade in camera, aveam 22-24 in carcasa, placa de baza, si pe la 24-26 la procesor. In idle. Cu Prime95, in 100%, ajungeam pe la 53-55 la procesor, si 32-34 la placa de baza. Acum temperaturile au sarit foarte putin, pe la 30-33, si 56-57. Dar e canicula, mori de cald, la anul aerul conditionat e obligatoriu.
Au judecat multi apropiati alegerea mea de a investi atat intr-o carcasa, 2 ventilatoare performante, cooler performant… multi ziceau ca mai puneam 100-200 lei, luand o carcasa de maxim 150 lei, si luam i7 6700LK in locul procesorului ales de mine. Am preferat sa am un echilibru, si am un sistem care ma tine bine merci, 24/7, fara nici cea mai mica problema. In special acum, dupa ce am pus mana pe un UPS IBM Smart UPS 1000T, care-mi tine tot ce am in camera, mai putin sistemul audio, o ora fara 90 si ceva de secunde. Asta am dorit, un PC cat mai rece si mai stabil, fix asta am facut.
In editare foto (strict foto), si gaming, nici nu solicit procesorul asta peste 60-70%. Doream un i7 6700K, dar am lasat-o balta. Mai bag un HDD, un SSD, si inca 16 GB DDR4, si asa moare, 4-5 ani, cat o sa-l tin.
Investiti in racire, lucrati atent la wire management, se aduna toate, si chiar conteaza!
Edi a zis
Am un procesor intel i5 6600 si are procesorul lui din fabrica, e okay daca il las asa? Nu se supraincalzeste daca fac gaming?:))
Marius Cucu a zis
Cred că te refereai la cooler, nu la procesor. 🙂
Atât timp cât nu se încălzește și nu este foarte zgomotos nu ai de ce să îl schimbi.
David a zis
Ce cooler imi recomandati pentru un procesor fx 8350, caruia as vrea sa ii fac un oc pe la 5.0 ghz. As opta pentru unul pe aer. Problema e carcasa cooler master silencio 550 are inaltimea pentru cooler de 154 mm ceea ce nu e foarte mult si un cooler bun cum ar fi Noctua nh-D15 are 165 mm inaltime si nu as incerca sa improvizez sa zic asa. Bugetul meu este in jur de 400 – 450 maxim. Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Mda, te limitează tare mult carcasa aceea. Eu ți-aș recomanda tot ceva de la Noctua, cum ar fi modelul acesta. Are 7 heatpipe-uri și este chiar ok. Să nu uiți să pui o pastă termoconductoare ok.
Eduard a zis
Buna , ma gandesc sa fac un sistem pc desktop din piese cu un procesor amd ca acesta AMD FX X6 6350, 3900MHz, 14MB, socket AM3+, Box si ma intrebam daca se merita sa iau un cooler cu racire lichida ca si acesta Cooler Procesor ID-Cooling Frostflow 120L. Si mai am problema urmatoare: vreau sa iau o carcasa zalman z3 plus si are 4 coolere incluse (1 fata 2 tavan 1 spate) si 1 optional (fata) si ma gandeam ca daca o sa iau coolerul cu racire lichida , pot sa mut coolerul din spate si sa il pun unde ar fi coolerul optional sau sa il pun pe bara de suport a carcasei iar fanul de la cooler sa il pun la coolerul din spate? Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Cooler-ul acela nu este tocmai performant, nu se poate compara cu un Noctua sau cu ceva la fel.
De ce dorești, totuși, să mergi pe AMD vechi?
Se lansează, în curând, Zen și Kaby Lake…
Eduard a zis
Nu sunt sigur de pretul la Zen , Kaby Lake , iar pentru un Noctua nu imi ajunge bugetul. Puteti sa imi recomandati o configuratie cu aceste modele de procesoare in aprox. 2600 lei , fara monitor?
Marius Cucu a zis
Nu avem de unde să știm prețurile, dar pentru Skylake arată ok. Monitorul de acum ce rezoluție are?
Eduard a zis
1920×1080, dar m-am gandit la alt build intre timp , si am luat in considerare si un build cu CPU intel , dar am ramas la urmatorul:
CPU: AMD Kaveri Refresh A10 7870k Black editon
GPU: Nvidia GeForce MSI 1050 Gaming 2 GB
MOBO: Fatal1ty FM2A88X+ Killer
RAM: HyperX Fury Savage Red 8 GB 2400 MHz
SSD: HyperX Fury 120 GB SATA III
CASE: Zalman Z3 Plus
PSU: SuperFlower Bronzxe series 550W
Procesorul vine cu cooler-ul stock , care din ce am vazut nu este atat de rau pe cat credeam , dar tot as ramane la un cooler cu racire pe apa , ori cel mentionat mai sus ori ID-Cooling Frostflow 240L , am vazut ca au review-uri pozitive. Iar placa video ma gandesc sa o iau mai tarziu in 2017 , si sa folosesc grafica incorporata de la amd , am auzit ca este la nivel de gtx 750 ti , nu stiu sigur acum. Iar despre build-ul cu intel , ma gandeam la procesorul intel i5 6402p sau cu intel i3 6100. Monitorul , daca il voi schimba va fi ca acesta cred LED TN LG 24″, Wide, FHD, 2xHDMI, DisplayPort, 144Hz, 1ms, 3 x USB, Flicker Safe, 24GM77-B, Negru
Apropo am gresit monitorul , acela cine stie cand voi avea bugetul XD
Andrei a zis
Salut.Este ok daca las pasta termoconductoare stock? Am un i5 6600 Skylake.Si coolerul este tot stock.
Marius Cucu a zis
Da. Nu este nicio problemă. Atât timp cât nu te joci cu overclock poți sta și pe cea pre aplicată.
gogu alberto a zis
nustiu ce am un procesor octa core amd fx 8350 , un sistem de racire ocool cu doua radiatoare , placa de baza sabertooth 990 fx r3.0 , sursa de o mie de wati, rami DDR 3 patru rami de 4 giga si un hard de 500 giga ,si o placa video DDR 5 de un giga,cine ma anvata sal pun la punct si ce cutie ami trebue ?
colerul e cu apa sau lichid , nustiu functioneaza si cu lichid?
Marius Cucu a zis
De ce să nu funcționeze?
gogu alberto a zis
se ancalzeste de la placa video cred?
iulian a zis
salut imi recomandati un cooler va rog pentru i7 7700 din ce am vazut cel stock nu e suficient..
o fi o alegere mai buna decat ryzen 1700?