Calculatorul de birou, recunoscut ca „desktop”, nu mai este de mult o noutate. Pentru unii chiar nu mai este o alegere potrivita. Aceștia aleg să își achiziționeze tablete, All in One-uri, laptopuri ca să nu mai ocupe mult spațiu în casă. Să scape de cabluri.
Chiar dacă piața desktop este în scădere, eu cred ca încă mai au șanse calculatoarele pentru au câteva facilitați ca următoarele:
- componentele sunt cele mai ieftine în raport cu performanta oferită
- cele mai puternice componente se găsesc pentru PC, iar mai apoi se dezvolta si pentru celelalte dispozitive.
- gaming-ul este net superior unui dispozitiv pe touch sau pe laptop
- calculatoarele desktop sunt realizate pentru performanta, pentru răcire, pe când cele laptop sunt pentru consum mic de energie
- pe desktop ai mult mai mult spațiu de lucru fata de un alt dispozitiv. Exista posibilitatea sa conectam un laptop la calculator, dar performantele nu sunt aceleași
Nu vreau să transform acest articol în PC vs laptop sau alt dispozitiv inteligent, dar vreau să înțelegeți ca ne putem baza pe un PC și că este util în multe situații.
Cum aleg un sistem desktop? Ce trebuie să conțină un PC?
Sunt foarte multe posibilități pentru configurarea unui sistem desktop. De obicei, acestea se configurează după nevoile fiecăruia, dar si bugetul pe care îl alocă. Cele mai multe sunt platformele pentru jocuri, ceea ce mi se pare normal si mă bucur ca lumea alege PC-ul pentru jocuri, nu laptopul. Experiența de joc este mult mai interesanta pe PC din punctul meu de vedere. OK, de acord, sunt destul de multe soluții în cloud în momentul de față, dar nu este chiar o soluție pe termen lung, ci mai degrabă una temporară.
Așadar, dacă vreți sa va achiziționați un sistem pentru jocuri si nu numai, trebuie sa alegeți următoarele componente:
Apreciez persoanele ce aleg să își configureze un PC, nu să îl cumpere gata făcut, din supermarket, hypermarket, acolo unde sunt disponibile produse de calitate îndoielnică, în goana după profit, nu după calitate. Ăsta este avantajul unui PC pe componente: flexibilitatea.
Iată și alte articole pe același subiect
- Vrei să îți iei un PC pe componente. Iată aici câteva configurații, pe diferite bugete.
- Citește mai multe despre plăcile video
- Temperaturi pentru plăcile video de top
Componente pentru calculator?
Ca este un calculator de jocuri, ca este unul office contează mai puțin, dar cel care face configurația trebuie să știe pentru ce alege sistemul, la ce îl va utiliza, dacă dorește sa facă overclock sau nu, dacă se va juca, poate chiar și jocurile pe care le va folosi sau programele pentru editat foto/ video.
Placa de baza
Este componenta principala a calculatorului. Ea trebuie sa recunoască toate componentele din calculator. Aceasta se alege in funcție de platforma pe care o alegem: Intel sau AMD. Pe Intel avem socket-uri lansate o data la 2-3 ani. AMD pulsează, în ultima vreme, cu lansări noi și cam împing un pic în spatele celor de la Intel. Când încep să crească bine, bine cotele de piață stai și te gândești că fac ceva bine.
Procesor
Este inima calculatorului cum ar spune-o foarte multe persoane. Este cea mai simpla definiție. Acestea sunt de 2 tipuri: AMD și Intel. În majoritatea situațiilor vom găsi procesoare cu placă video integrata. Mai multe despre placi video integrate aici.
Exista procesoare cu 2 core sau mai multe core-uri/ nuclee.
Unele sunt destinate celor care fac procesare, altele sunt pentru cei care fac gaming. Diferențierea s-a făcut un pic la Intel și AMD pentru procesări, mașini virtuale, editări video, putem alege un I9, pe când, dacă alegem un sistem pentru jocuri este suficient un I5 sau chiar I7 pentru ca nu vom folosi acele opțiuni ale I9-ului.
Memoria RAM
Multe persoane confunda VRAM-ul plăcii video cu aceea al calculatorului. Total greșit! Sunt lucruri diferite. In funcție de ce alegem sa facem cu calculatorul 32 GB pot fi suficienți. Pe sistemele mai vechi vom găsi plăcuțe de RAM pe DDR4, pe cele noi ne vom raporta la DDR5.
Memoria RAM se alege după frecventa, latente, producător, daca are sau nu radiatoare, etc. O plăcuță de RAM poate ajunge si la peste 7000 MHz(de când cu DDR5 valorile au crescut foarte mult).
Din punctul meu de vedere si cele pe 2666 MHz sunt suficiente pentru un utilizator normal. Daca se dorește overclock, discuția se niseaza un pic. Oricum, nu recomand sa se investească foarte mult in RAM. In utilizarea de zi cu zi, nu prea sunt diferențe. Tot aici vreau sa ii liniștesc pe cei care se sperie când vad VRAM GDDR6 la placa video si plăcuțe RAM DDR5. Acestea sunt compatibile 100%.
Altfel, nu este un mit prin care este bine să aveți frecvență mai mare dacă alegeți un procesor.
Despre memoria RAM am reușit să fac un articol mai complex aici.
Placa video
Am realizat un articol mai detaliat despre placi video. Se poate citi aici. Aceasta este in funcție de nevoi. Daca vrem un sistem desktop pentru filme putem sa renunțăm la cea dedicata si sa o folosim doar pe cea a procesorului.
Daca vrem mai mult, trebuie sa ne îndreptăm spre una dedicata. Conectarea se face prin PCI Express. Ca placa de baza are X16, 3.0 sau 4.0 nu contează atât de mult. Acestea sunt compatibile si nu sunt probleme de scăderea performantei. Nu vizibile.
In cazul unui upgrade, trebuie sa avem in vedere ca procesorul si sursa sa fie de calitate, pentru ca placa video este cel mai mare consumator al unui sistem.
Stocare
In momentul de fata avem harduri cu platane si SSD-uri.
Harduri disk cu platane
Treaba este mai simpla la harduri. Avem câteva firme producătoare. Cele mai importante sunt Seagate si Western Digital. Aveți aici câteva diferențe referitoare la hardurile Western Digital. Conectarea se face prin SATA. Daca avem SATA, SATA 2, SATA 3, putem sta liniștiți ca sunt compatibile între ele. Performanta scade însă, daca noi avem hard pe SATA 3, iar placa noastră de baza nu știe decât SATA2.
SSD(Solid State Drive)
Este cea mai nouă tehnologie pe piață. Nu mai folosește un disc magnetic, ci o memorie flash, aproximativ ca cele de pe stick-urile de memorie.
Cu un astfel de SSD se poate „revigora” calculatorul. Aplicațiile, calculatorul, viteza de procesare sunt mult mai repede realizate cu acesta. Când vorbim despre hard cu platane, vorbim despre cea mai lenta componenta din calculator, însă cu un SSD, treaba sta altfel. Un dezavantaj al acestora este ca datele se recuperează mult mai greu, iar prețul este unul ridicat. Oricum, acesta se va folosi pentru programele uzuale si pentru sistemul de operare.
Undeva prin 2024 se discută despre faptul că prețurile între HDD-uri și SSD-uri se vor egala. Suntem pe aproape, dar mai avem de muncă.
Sursa
Am lăsat-o la final, desi aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator. Fara o alimentare corecta, sistemul nu funcționează bine. Tocmai de aceea va recomand sa aveți grija atunci când alegeți o sursa.
Daca veți caută pe internet, veți observa ca sunt extrem de mulți producători de surse fără certificări. Trebuie evitate acele surse si aleasa una de calitate. Aici aveți câteva sfaturi pentru alegerea sursei. Trebuie precizat ca sursele sunt de 2 feluri: modulare si nemodulare. Diferențele dintre o sursa modulara si una nemodulara sunt mici, țin mai mult de air management si de estetica. Nu este cu nimic mai buna una fata de cealaltă, doar ca la cea modulara cablurile se detașează.
Dacă aveți o sursă ieftină și calculatorul se restartează poate ar fi cazul să faceți o investiție. Sau măcar să o considerați suspectă. Aceasta, dacă nu are suficiente protecții, iar curentul nu este tocmai cel mai stabil… poate face probleme. Sigur, poate chiar un stabilizator de tensiune să fie soluția.
Atenție la ce sursă alegeți pentru că noile sisteme trebuie făcute cu surse mai puternice, asta dacă doriți o placă video de top.
Carcasa
Nu sunt prea multe de spus la carcase, contează mult preferințele utilizatorului. Nu se pune prea mare preț pentru aceasta componentă, însă eu cred ca are si ea importanța ei. Pe lângă design, gusturi care diferă de la om la om, trebuie sa alegem o carcasa mare, in care sa încapă placa video si sa fie ventilata foarte bine, iar aerul cald din carcasa sa fie scos pe un traseu bine stabilit. Dacă are și filtre de praf, cu atât mai bine. Dacă doriți să puneți răcire pe apă discuția este mai există, în funcție de ceea ce doriți să faceți.
În ultima vreme, s-a făcut mult marketing pe felul în care arată carcasa, felul în care sunt asamblate componentele. Este un lucru bun, dar pare a fi venit pe o saturare a pieței.
Răcirea calculatorului
Avem 2 categorii mari și importante de răcire:
- răcire pe aer
- răcire pe apă
Rezultate premium s-au făcut cu cea pe apă. Totuși, pe categoria de buget, ieșim mai bine cu cea pe aer.
Nu voi scrie nimic despre periferice, unități optice pentru ca si aici gusturile diferă de la persoana la persoana, iar lucrurile nu contează atât de mult. Ori de cate ori realizați o configurație este bine sa aveți si o a doua părere. E posibil ca oricând cineva sa va dea o idee mai buna. Aveți grija ca sistemul pe care urmează sa il achiziționați sa fie echilibrat.
Ca idee generală: o placă video de 4000 lei nu va funcționa cum trebuie cu un procesor de 500 lei. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, am încercat sa nu fiu foarte tehnic, ca sa înțelegeți cât de cât ce aveți de făcut/ ales.
Florin ivan a zis
Salut am o întrebare, am achiziționat câteva piese pentru a face un pc și am luat un mainboard cam slăbuț cred eu ai putea sa ma îmi zici te rog o părere
Carcasa -zalmann z11
Sursa-ARLT 750w PSH750V-D
RAM-4 x 2 gb DDR3 corsair value
HDD-Western digital 1 TB 7200 rtm
SSD-250 gb
Procesor-Intel core i5 quard 4 nuclee 3.90 MHz
Placa video -gainward GeForce gtx 285 2 gb 521 bit 648 MHz
și cu mainboard-ul nu sunt prea liniștit totuși cred ca e unul slăbuț
Lenovo is6xm ajută-mă te rog cu un sfat.
Merci mult.
Marius Cucu a zis
Nu e deloc slăbuț. Ai grijă ca SSD-ul să fie pe unul dintre porturile SATA 3. În rest, e totul ok.
KOSTY a zis
buna ziua as dori sa stiu daca incape aceasta placa video in aceasta carcasa si mentionez ca doresc sa pastrez sertarelele ptr hdd merci : Placa video Sapphire Radeon R9 390 NITRO 8GB DDR5 512-bit Backplate, iar carcasa este asta Carcasa NZXT Source 530 Black
Marius Cucu a zis
Dacă văd bine specificațiile pentru carcasă sunt:
iar placa video are dimensiunile acestea: 301 x 127 x 43.18 mm Ar mai rămâne încă 9 mm cu rack-ul de HDD.
kosty a zis
merci mult
Dani a zis
Salut as dori sa imi fac un pc de la 0 ce piese imi recomanzi pentru a rula asa zisul joc gta 5 la ultra. Buget de 750-800 euro . Daca ai putea terog sa imi recomani cat si pentru procesor amd si intel .
Stefan a zis
Salutari. Am si eu nevoie de ajutorul vostru.
Am urmatoarele componente:
CPU: FX-6300
cooler cpu: deepcool ice edge mini fs v2.0
GPU: ATI RADEON HD 7750 2gb Sapphire edition ddr3
RAM: 8gb ddr3 1333 mhz
Vreau sa imi iau o alta placa video din cauza ca am fps drop in jocuri, imi puteti recomanda cateva? Buget maxim 1000 lei.
Marius Cucu a zis
Poți merge pe 960 GTX de la MSI.
Mihai a zis
Bună ziua și felicitări pentru ajutorul dat semenilor. Am rămas surprins cum ați avut răbdare sa răspundeți la atâtea întrebări, de aceea încerc sa va cer și eu ajutorul. Din cauza spațiului îmi era foarte convenabil un minipc dar bănuiesc ca un calculator serios trebuie făcut altfel. Ok, eu îmi doresc un pc bun la toate, bugetul fiind de 3000 RON. Va rog sa ma ajutați cu o configurație totala, inclusiv carcasa. Mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Salut Mihai. Configurația asta este destul de echilibrată.
Mihai a zis
Salut . Am urmatoarele componente pentru pc : placa de baza Asus H81 M PLUS Fsb 1150, SSD KINGSTON 120 GB, HDD Barracuda 7200 rpm 500 gb , Ram 2x4GB Blue Fury 1600 Mhz, GPU Zotac Nvidia Geforce GTX 750 TI 2 Gb Vram 128 biti DDR 5, Sursa ATX Corsair VS550 550 W. Te rog sa-mi spui daca procesorul pe care vreau sa-l cumpar : Intel core I3 4170 sochet 1150 3,7 Ghz 3 Mb cache este bun in tandem (sa zic asa) cu placa video de mai sus si in jocuri mai solicitate la setari grafice pe medium/high ?, in sensul de a nu avea lag sau blocari in timpul rularii jocurilor. Multumesc si astept un sfat. Mentionez ca am disponibil pentru procesor suma de 600 ron.
Marius Cucu a zis
Salut. El e cam singurul pe care poți să-l iei în bugetul acela.
Mihai a zis
Multumesc ! Ma gandeam sa mai pun cv bani peste 600 ron si sa ma orientez catre un i5 4460, dar nu cred ca este o diferenta foarte mare in jocuri avand in vedere ca nu sunt innebunit dupa fps. mai mare! sau detalii ultra! Cred ca i3-ul este suficient! d-voastra ce parereaveti?
Marius Cucu a zis
I3+ placă video cât mai performantă 🙂
Mihai a zis
Salut! Tocmai mi-am cumparat un procesor i3 4170 3,7 hz 3700 Mhz frecventa de baza. L-am montat pe placa de baza de 1 zi, corect cu cooler-ul stoc venit la pachet si pasta aplicata pe cooler si luat de la emag. Problema este ca imi da emotii deoarece in jocuri mai solicitate la 80-90% din utilizare tempertura ajunge la 75-77 grade Celsius. Nu cred ca este normal , insa nu mi-a dat blue screen sau sa mi se restarteze calculatorul. Am testat temperatura cu HWMonitor. Mentionez ca nu am facut si alte teste cu alte softuri. Este normala temperatura? sau rebuie sa schimb cooler-ul sau pasta termoconductoare? In idle sta in 39-41 grade Celsius. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Probabil nu e o carcasă foarte aerisită. Oricum, pentru cooler-ul stock valorile sunt decente.
Marius a zis
Buna ziua. Am cumparat de curand de la emag un procesor pentru desktop: intel core i3 4170 3,7 Ghz, 3700Mhz frecventa de baza.Am observat ca temperaturile sunt, in load solicitat in jocur astfel: pe processor temperatura este de 55-56 grade Celsius, iar pe coreu-ri imi afiseaza 77-79 grade celsius. Care dintre valori trebuie sa fie mai mare pe nuclee sau pe procesor?Multumesc. Mentoinez ca in idle temperaturile sunt la fel atat pe nuclee cat si pe procesor intre 31-33 grade Celsius, doar cand e solicitat in load apar temperaturile diferite si ridicate.
Marius Cucu a zis
Sunt temperaturi ok. Nu-ti bate capul. Dacă vrei neapărat temperaturi mai mici ia cooler aftermarket.
ivascu a zis
buna ziua intentionez sa cumpar un laptop si nu sunt decis spre ce configuratie sa ma orientez (generatie procesor ,cata memorie ram,ce placa video dedicata,marca laptocului) mentionez nu sunt gamer,nu fac editari video voi folosi laptopul 4-5 ore pe zi pt.muzica, filme,intrenet.bugetul maxim 2000 ron va multumesc si imi cer scuze pentru insistenta
Marius Cucu a zis
Buna ziua. Nu aveți de ce să vă cereți scuze. Puteți merge pe Lenovo B51-80.
Iancut Eusebiu a zis
Buna ziua am un pc fujitsu siemens p5730 cu placa video integrata si asi dori sa pun o placa video dedicata.Ce imi recomandati ??
Am un procesor intel dual core e5500 3 gb ram ddr3 hd 250gb sursa 300w si o placa de baza D2811 chipset Intel G43 .As dori o placa video cat mai buna pt jocuri adica sa duca jocurile mai noi gen gta 4 sau 5 la mediu sau slow buget 250 300 lei sau o placa video sh
Marius Cucu a zis
Poți merge fără probleme pe modelul R7 240. Sistemul este destul de vechi, nu vei reuși să joci chiar cele mai noi jocuri.
kosty a zis
buna seara as dori sa stiu daca intelul are memoriile ram ale lor si amd-ul ale lor… ? ptr ca am intalnit un caz … poate cai mai rar cei drept pe o placa de la amd .. adika as rock fx 990 kyler sa nu primeasca un set de 16gb cu fregventa de 1866 desi ramii au fost testati la cumparare si pe cutia lor este specificat cas ptr intel ….iar placa de baza duce acea fregventa este vorba despre corsair vengeange
Marius Cucu a zis
Nu există așa ceva. Totul este să fie compatibile cu placa de bază. Când cumperi memorie RAM trebuie să vezi în specificatii dacă sunt compatibile.
Alex a zis
Salut, vreau si eu sa iti cer un sfat sau o parere in legatura urmatoarea configuratie pe care vreau sa o achizitionez, cu privire la compatibilitatea pieselor si unde crezi ca e posibila o inlocuire cu ceva mai bun. (+ o sugestie de carcasa). Vreau sa fac un sistem menit sa dureze o perioada buna de ceva ani.
– procesor intel core i5 6600K quad core 3,5 ghz socket 1151 tray
– placa de baza MSI B150M bazooka plus socket 1151
– memorie corsair vengeance lpx 16gb 2x8gb @2133mhz ddr4 cl13
– hdd seagate barracuda 1TB 7200rpm sata 3
-placa video EVGA GeForce GTX 1060 6gb DDR5 192bit
– sursa Xilence performance C XP700R6 de 700W
– cooler procesor Thermaltake Ring Silent 12 red
– SSD Kingstone UV400 120gb sata3 2,5 inch
Marius Cucu a zis
Sursa nu îmi place. Bănuiesc că te orientezi spre PcGarage, nu? Procesorul este deblocat, iar placa de bază nu este. Cred că ar trebui să alegi între a face overclock și a rămâne cu sistemul stabil.
Cooler-ul pentru procesor nu îl găsesc și chiar nu cunosc modelul. Dacă îmi dai un link ar fi perfect.
Alex a zis
Placa de baza MSI B150M
Cooler – Thermaltake Riing Silent 12
Pe azerty.ro l-am facut. Site-ul este orientativ, urmeaza sa caut piese si pe alte site-uri pt comparatie de pret.
Daca te rog, spune-mi care e diferenta daca e blocat sau nu procesorul, sunt mai noob in hardware 🙂 mersi
Intre timp, am ales o alta placa de baza si o alta sursa :
– placa de baza Asus pro3 gaming v5 socket 1151
– sursa Chieftec CPS 750S 750W black
Oriviceanu David a zis
Salut am un procesor amd x3 455 amd radeon 5450 si 4 gb de ram as vrea sa achizitionez o placa video ai putea sa imi spui c-am ce model as putea sa imi iau in bugetul de 400 500 de lei,placa de baza este asrock n68-vs3 ucc si o sursa de 450w,as vrea sa mai pun si inca 4 gb de ram dar nu in din bugetul ala
kosty a zis
este mai bine sa fie unitatea conectata la un monitor sau nu este mare diferenta intre monitor si tv …? as dori sa stiu..am un prieten care are aceasta placa video … asus geforce gtx 1060 6gb ..192 .. bit si i se incalzeste groaznic pe tv undeva la 64-65 grade … intrun jok care nu mananca mai mult de 2 gb la video … este recomandat sa fie pe un monitor ? mcerci
Marius Cucu a zis
Ce rezoluție are monitorul și ce rezoluție are TV-ul?
kosty a zis
pai tv-ul are 80 inch si rezolutia 1176×664
iar monitoru care vrea sa sil ia are 1920/1080 deci ce parere aveti ? merci
Adrian a zis
Salut am un procesor intel core 2 Quad cpu Q9450 2,66ghz (4 cpus), 2 7 ghz si as vrea o placa de baza in 300 ron , placa video in 300 ron, memorie ram 200 ron, sursa 100 ron, compatibile cu toate cu procesoru. Ce imi recomanzi?
Marius Cucu a zis
Nu prea mai găsești noi, nu știu dacă merită să investești 900 de lei într-o platformă veche de 8,9 ani de zile.
Mai degrabă cu 1000 de lei încercăm să facem ceva pe hardware nou. Nu va fi wow, dar va fi un punct de plecare. 🙂
Catalin a zis
Salut. Am intrat pe mariuscucu.ro ptr cateva date legate de configurarea unui PC si am ramas placut surprins de calitatea informatiilor, promptitudine si amabilitate. Asa ca imi iau inima in dinti si iti transmit o rugaminte. In viitorul (foarte) apropiat doresc sa-mi achizitionez un sistem desktop. Tot cautand sisteme gata asamblate in online, ofertele mi se par supraapreciate, prin urmare am sa incerc sa-l “construiesc” din bucati. Bugetul meu oscileaza undeva pe la 1500 – 1700 lei. Nu e ptr gaming, desi nu-mi displace ideea unui joculet cand si cand. Ideea e sa mearga decent cu Windows 10, sa nu mârâie cand lansez doua aplicatii in acelasi timp (si nu ma refer la grafica), sa fie silentios, sa suporte mici upgrade-uri eventual…in fine – un sistem decent la banii astia (stiu ca nu sunt multi). Scopul mesajului este acela de a te ruga sa-mi dai un sfat in privinta componentelor (specificatii exacte, compatibilitati, avantaje, poate chiar un magazin, etc). Sper ca nu am “sarit calul”, dar daca, cumva, am facut-o, poti ignora mesajul – am sa inteleg. Insa, daca ma poti ajuta, am sa raman recunoscator. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Păi cu 1700 de lei, upgradabil, te poți orienta spre un I3 cu o sursă decentă și o placă de bază Skylake. Pe viitor, dacă îți sporește cheful de jocuri poți adăuga o placă video dedicată mai performantă. Se poate juca și pe integrată, dar nu cele mai noi titluri…
Catalin a zis
Multumesc pentru raspuns!
Marius Cucu a zis
Când vei dori să faci configurația finală poți reveni cu un comentariu.
Gheorghe Alexandru a zis
Salut! Vreau sa imi construiesc un pc si am cateva intrebari.
Vreau sa fie unul de gaming, doar ca deocamdata de buget, as vrea sa il upgradez in cativa ani (2-3).
Acesta este buid-ul.
Placa video GIGABYTE Radeon RX 460 WindForce OC 4GB GDDR5 128-bit
Procesor Intel Skylake, Pentium Dual-Core G4500 3.50GHz box
Placa de baza MSI B150 GAMING M3
Hard disk WD Blue 500GB SATA-III 7200 RPM 32MB
Memorie HyperX Fury Black 8GB DDR4 2133MHz CL14
Sursa Corsair NEW VS Series VS650
Carcasa Zalman Z3 Plus
intrebarile sunt:
1. Sursa este indeajuns de buna sau imi poti recomanda alta cam in acelasi pret ?
2. Este necesar sa cumpar un cooler de procesor aftermarket ? (mentionez ca nu ma gandesc sa fac overclocking pre curand)
3. Va exista bottleneck intre procesor (intel pentium g4500) si placa video (amd radeon rx460) ?
Mersi frumos.
Marius Cucu a zis
Nici vorbă. Va fi ok. Totuși, aș alege o altă sursă de alimentare. E Corsair, dar nu este cea mai ok serie a lor. Coolerul stock este suficient.
Ca sursă eu zic că Enermax NAXN 500W este ok.
Andrei a zis
Salut vreau sa-mi fac un pc nou vreau sa-mi cumpar un procesor Intel Core i7-4790K, 4x 4.00GHz, tray Sockel 1150, 8MB Cache, Quad-Core, o placa video ASUS GeForce GTX 1060 ROG Strix OC 6GB (STRIX-GTX1060-O6G-GAMING) 6 GB, NVIDIA, si o placa de baza ASUS X99-E, Intel X99 Mainboard – Sockel 2011-V3 imi poti spune daca este ok acestea mi-au fost recomandate de un prieten , vreau sa stiu daca se potrivesc si sunt ok multumesc….
Marius Cucu a zis
Placă de bază nu este compatibilă cu procesorul. În plus, procesorul este de generație veche. La ce vei folosi sistemul?! Care este bugetul tău si cam când dorești să faci achiziția?!
Razvan a zis
Salut. Am decis sa imi fac urmatoarea configuratie. M-ar interesa ce parere ai despre compatibilitati, carcasa si daca imi mai trebuie ceva pe langa aceste componente: (coolere/ventilatoare). Multumesc frumos !
procesor : Intel CORE i5 6500, LGA 1151, 6MB, 65W
placa de baza : Asrock H170M PRO4, Socket 1151 (sau MSI B150 Gaming M3 Socket 1151)
Memorie : Kingston DDR4 8BG 2133MHZ CL14 HyperX Fury (2x?)
Carcasa : Sagotep Warship Eva Red
Sursa : Sirtec High Power Element Bronze II 600W
HDD : WD Blue 1TB 7200 rpm 64MB SATA 3
SSD: Intel 540S Series 120GB SATA 3 600
Placa video: GIGABYTE GeForce® GTX 1070 Xtreme Gaming
Marius Cucu a zis
Nu arată rău deloc. Acum depinde ce dorești tu să faci. Poți adăuga și un cooler aftermarket dacă există buget, poți merge chiar și pe o sursă de 500W, poate semi modulară, ca să poți face wire management ok.
În principal, arată foarte bine configurația. AsRock-ul nu prea îl văd în stocurile magazinelor, dar MSI este.
Razvan a zis
Nu prea mai exista buget, dar daca as alege sursa de 500W, poate as mai gasi pentru un cooler. Crezi ca sunt suficienti 500W si nu as avea probleme ? E obligatoriu sa iti pui si cooler pentru CPU ? Ce se poate intampla daca nu ? Ai vreo sugestie de cooler mai low-budget ? Mersi again.
Marius Cucu a zis
Pai dacă nu faci overclock nu are sens să pui cooler separat. Funcționează foarte bine și cel stock. Discuția extinsă este aici.
Razvan a zis
Super. Deci o sa raman cu coolerul stock si sursa de 500 W. Thanks!
Marius Cucu a zis
Să mergi pe aceeași serie, nu pe ceva mai slab.
Mihaita a zis
Salut, vreau sa-mi fac un pc gaming nu am cine stie ce buget dar vreau sa fie cat de cat ok.
Procesor: Intel Skylake, Core i3 6100 3.70GHz box
Placa de baza: MSI H110M PRO-D sau Placa de baza MSI B150M PRO-VDH
Memorie: Kingston ValueRAM 8GB DDR4 2133MHz CL15 Single Ranked
La placa video, sursa si hard disck daca puteti dumneavostra sa-mi recomandati
Marius Cucu a zis
Cam ce buget este disponibil?
Mihaita a zis
in jur de 20-25 mil.
Marius Cucu a zis
Mergi pe placa video 1050 GTX și pe sursa aceasta. Ca HDD mergi pe Blue-ul ăsta.
Dacă îți mai rămâne buget putem merge și pe un SSD pentru sistemul de operare.
Radu a zis
Salut Marius Cucu as dori si eu niste sfaturi pentru o configuratie …am sa o folosesc pentru gaming si am un buget de 3000 ron, as vrea ceva fara monitor o sa il achizitionez luna viitoare. eu sunt in UK. imi poti recomanda ceva site-uri sau imi recomanzi sa le comand din Romania . multumesc
Marius Cucu a zis
Păi nu ai posibilitatea să comanzi de aici?
Radu a zis
As putea doar ca nu stiu ce componente sa cumpar si cum sa le aleg sa fie compatibile… ai putea sa ma ajuti cu o confifuratie ?.multumesc
Uite am gasit ceva de genul la un pret de 500
AMD Piledriver FX-6350 Six Core 3.90GHz Processor
1TB Hard Drive / 8GB DDR3 RAM / 24 x DVDRW Drive
NVIDIA GTX 960 2GB DDR5 HDMI Graphics Card
Corsair SPEC-03 Green LED Gaming PC Case / Corsair VS500W Power Supply
zici ca e ok ? sau e mai convenabil sa il fac din componente ?
Marius Cucu a zis
Nu este rău, dar aș merge pe sursa asta. Sper că nu am depășit cu mult bugetu tău.
Radu a zis
configuratia e deja facuta nu pot schimba sau adauga ….. nu vrei sa ma ajuti te rog cu o configuratie ? am tot incercat sa fac dar nu ma pricep… am 600 de GPB.tot fara monitor o vreau . te poti uita cand ai ceva timp liber ? multumesc anticipat..
kosty a zis
buna seara as dori sa stiu daca este ok aceasta configuratie ce urmeaza sa o asamblez 4×8 gb rami ddr 3 1600 frecventa corsair vengeance,placa video asus dual gtx 1060 (6 gb) 192 bit,placa de baza GIGABYTE GA-F2A85XM-D3H PROCESORamd a6 5400k 3,6 ghz si sursa segotep 550 w multumesc
Marius Cucu a zis
Nu prea ai de ce să pui 32 de GB RAM pentru configurația aceea.
kosty a zis
buna seara am si eu o dilema am acest monitor Monitor LED ASUS VX279Q 27 inch 5ms GTG black si iam setat doar economic mode ce mai trebuie sa setez sa stea in mod economic si in broawsere .. ca sta doar in jocuri si cand nu fac nimic la el gen sta degeaba … cand intru in broawser se lumineaza normal nu mai inchis ca modul economic 🙁 va rog ajutatima placa video este asta si il tin pe hdmi conectat … placa video 8 gb ddr5 r9 390 512 bit merci
Alex a zis
Salut!
As vrea sa stiu daca e ok pc-ul si daca nu e, ce ar trebui sa inlocuiesc?
Placa de baza GIGABYTE GA-H110M-S2H
Memorie desktop KINGSTON HyperX Fury Black 2x4GB DDR4, 2133MHz, CL14, HX421C14FBK2/8 Procesor Intel® Core™ i3-6100, 3.70GHz, Skylake, 3MB, Socket 1151, Box
Placa video Sapphire Radeon R7 250 1GB DDR5 128Bit BULK 11215-19-10g
Sursa Inter-Tech SL-500A, 500W
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Este decent. Totuși, placa video poate fi mai performantă. Sigur, dacă există buget.
Alex a zis
Am inteles. Deci exista compatibilitate intre componente, nu? Ce placa video mi-ai recomanda, sa zicem, pana in 500 lei?
Oricum, intentia mea este sa joc decent dota 2 si cam atat si cred ca e destul de ok, zic eu…
Mersi!!
Marius Cucu a zis
Fă un efort spre 750TI. E mult mai ok.
Alex a zis
O sa vad ce pot face. Mersi pentru sfat!
Si inca ceva, tipul carcasei cum trebuie sa fie? Este ok MiddleTower?
Marius Cucu a zis
Este ok atât timp cât are o răcire și un flux de aer cât mai ok.
kosty a zis
buna ziua as dori sa stiu si eu daca pot pune pe aceasta placa de baza ASRock Fatal1ty 990FX Killer aceasta placa video Sapphire Radeon R9 390 NITRO OC 8GB DDR5 512Bit Metal BackPlate 11244-01-20g multumesc
Marius Cucu a zis
Dacă sursa duce nu văd de ce ar fi probleme.
kosty a zis
duce am sursa asta Corsair CP-9020094-UK RMx Series RM1000X multumesc mult o zi buna
ionut a zis
Salut.As vrea si eu o parere am o configuratie pe amd in momentul asta sa astept noile procesoare zen despre care se spun ca vor fi bune si placile am4 sau sa trec pe intel cu urmatoarea configuratie i5 6600k 3.5ghz doua placi in sli msi geforce gtx 1070 gaming x 8gb carcasa deepcool kendomen ti rami hyperx fury black 16gb ddr4 2133mhz cl14 sursa corsair 750w atx 2.3hdd seagate barracuda 1tb placa de baza asus mark 1.Performanta i5 este la fel de puternica ca cea de la zen ?
Marius Cucu a zis
De unde să știm noi ce va lansa anul viitor AMD? Momentan… nu știm cât de performante vor fi.