Calculatorul de birou, recunoscut ca „desktop”, nu mai este de mult o noutate. Pentru unii chiar nu mai este o alegere potrivita. Aceștia aleg să își achiziționeze tablete, All in One-uri, laptopuri ca să nu mai ocupe mult spațiu în casă. Să scape de cabluri.
Chiar dacă piața desktop este în scădere, eu cred ca încă mai au șanse calculatoarele pentru au câteva facilitați ca următoarele:
- componentele sunt cele mai ieftine în raport cu performanta oferită
- cele mai puternice componente se găsesc pentru PC, iar mai apoi se dezvolta si pentru celelalte dispozitive.
- gaming-ul este net superior unui dispozitiv pe touch sau pe laptop
- calculatoarele desktop sunt realizate pentru performanta, pentru răcire, pe când cele laptop sunt pentru consum mic de energie
- pe desktop ai mult mai mult spațiu de lucru fata de un alt dispozitiv. Exista posibilitatea sa conectam un laptop la calculator, dar performantele nu sunt aceleași
Nu vreau să transform acest articol în PC vs laptop sau alt dispozitiv inteligent, dar vreau să înțelegeți ca ne putem baza pe un PC și că este util în multe situații.
Cum aleg un sistem desktop? Ce trebuie să conțină un PC?
Sunt foarte multe posibilități pentru configurarea unui sistem desktop. De obicei, acestea se configurează după nevoile fiecăruia, dar si bugetul pe care îl alocă. Cele mai multe sunt platformele pentru jocuri, ceea ce mi se pare normal si mă bucur ca lumea alege PC-ul pentru jocuri, nu laptopul. Experiența de joc este mult mai interesanta pe PC din punctul meu de vedere. OK, de acord, sunt destul de multe soluții în cloud în momentul de față, dar nu este chiar o soluție pe termen lung, ci mai degrabă una temporară.
Așadar, dacă vreți sa va achiziționați un sistem pentru jocuri si nu numai, trebuie sa alegeți următoarele componente:
Apreciez persoanele ce aleg să își configureze un PC, nu să îl cumpere gata făcut, din supermarket, hypermarket, acolo unde sunt disponibile produse de calitate îndoielnică, în goana după profit, nu după calitate. Ăsta este avantajul unui PC pe componente: flexibilitatea.
Iată și alte articole pe același subiect
- Vrei să îți iei un PC pe componente. Iată aici câteva configurații, pe diferite bugete.
- Citește mai multe despre plăcile video
- Temperaturi pentru plăcile video de top
Componente pentru calculator?
Ca este un calculator de jocuri, ca este unul office contează mai puțin, dar cel care face configurația trebuie să știe pentru ce alege sistemul, la ce îl va utiliza, dacă dorește sa facă overclock sau nu, dacă se va juca, poate chiar și jocurile pe care le va folosi sau programele pentru editat foto/ video.
Placa de baza
Este componenta principala a calculatorului. Ea trebuie sa recunoască toate componentele din calculator. Aceasta se alege in funcție de platforma pe care o alegem: Intel sau AMD. Pe Intel avem socket-uri lansate o data la 2-3 ani. AMD pulsează, în ultima vreme, cu lansări noi și cam împing un pic în spatele celor de la Intel. Când încep să crească bine, bine cotele de piață stai și te gândești că fac ceva bine.
Procesor
Este inima calculatorului cum ar spune-o foarte multe persoane. Este cea mai simpla definiție. Acestea sunt de 2 tipuri: AMD și Intel. În majoritatea situațiilor vom găsi procesoare cu placă video integrata. Mai multe despre placi video integrate aici.
Exista procesoare cu 2 core sau mai multe core-uri/ nuclee.
Unele sunt destinate celor care fac procesare, altele sunt pentru cei care fac gaming. Diferențierea s-a făcut un pic la Intel și AMD pentru procesări, mașini virtuale, editări video, putem alege un I9, pe când, dacă alegem un sistem pentru jocuri este suficient un I5 sau chiar I7 pentru ca nu vom folosi acele opțiuni ale I9-ului.
Memoria RAM
Multe persoane confunda VRAM-ul plăcii video cu aceea al calculatorului. Total greșit! Sunt lucruri diferite. In funcție de ce alegem sa facem cu calculatorul 32 GB pot fi suficienți. Pe sistemele mai vechi vom găsi plăcuțe de RAM pe DDR4, pe cele noi ne vom raporta la DDR5.
Memoria RAM se alege după frecventa, latente, producător, daca are sau nu radiatoare, etc. O plăcuță de RAM poate ajunge si la peste 7000 MHz(de când cu DDR5 valorile au crescut foarte mult).
Din punctul meu de vedere si cele pe 2666 MHz sunt suficiente pentru un utilizator normal. Daca se dorește overclock, discuția se niseaza un pic. Oricum, nu recomand sa se investească foarte mult in RAM. In utilizarea de zi cu zi, nu prea sunt diferențe. Tot aici vreau sa ii liniștesc pe cei care se sperie când vad VRAM GDDR6 la placa video si plăcuțe RAM DDR5. Acestea sunt compatibile 100%.
Altfel, nu este un mit prin care este bine să aveți frecvență mai mare dacă alegeți un procesor.
Despre memoria RAM am reușit să fac un articol mai complex aici.
Placa video
Am realizat un articol mai detaliat despre placi video. Se poate citi aici. Aceasta este in funcție de nevoi. Daca vrem un sistem desktop pentru filme putem sa renunțăm la cea dedicata si sa o folosim doar pe cea a procesorului.
Daca vrem mai mult, trebuie sa ne îndreptăm spre una dedicata. Conectarea se face prin PCI Express. Ca placa de baza are X16, 3.0 sau 4.0 nu contează atât de mult. Acestea sunt compatibile si nu sunt probleme de scăderea performantei. Nu vizibile.
In cazul unui upgrade, trebuie sa avem in vedere ca procesorul si sursa sa fie de calitate, pentru ca placa video este cel mai mare consumator al unui sistem.
Stocare
In momentul de fata avem harduri cu platane si SSD-uri.
Harduri disk cu platane
Treaba este mai simpla la harduri. Avem câteva firme producătoare. Cele mai importante sunt Seagate si Western Digital. Aveți aici câteva diferențe referitoare la hardurile Western Digital. Conectarea se face prin SATA. Daca avem SATA, SATA 2, SATA 3, putem sta liniștiți ca sunt compatibile între ele. Performanta scade însă, daca noi avem hard pe SATA 3, iar placa noastră de baza nu știe decât SATA2.
SSD(Solid State Drive)
Este cea mai nouă tehnologie pe piață. Nu mai folosește un disc magnetic, ci o memorie flash, aproximativ ca cele de pe stick-urile de memorie.
Cu un astfel de SSD se poate „revigora” calculatorul. Aplicațiile, calculatorul, viteza de procesare sunt mult mai repede realizate cu acesta. Când vorbim despre hard cu platane, vorbim despre cea mai lenta componenta din calculator, însă cu un SSD, treaba sta altfel. Un dezavantaj al acestora este ca datele se recuperează mult mai greu, iar prețul este unul ridicat. Oricum, acesta se va folosi pentru programele uzuale si pentru sistemul de operare.
Undeva prin 2024 se discută despre faptul că prețurile între HDD-uri și SSD-uri se vor egala. Suntem pe aproape, dar mai avem de muncă.
Sursa
Am lăsat-o la final, desi aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator. Fara o alimentare corecta, sistemul nu funcționează bine. Tocmai de aceea va recomand sa aveți grija atunci când alegeți o sursa.
Daca veți caută pe internet, veți observa ca sunt extrem de mulți producători de surse fără certificări. Trebuie evitate acele surse si aleasa una de calitate. Aici aveți câteva sfaturi pentru alegerea sursei. Trebuie precizat ca sursele sunt de 2 feluri: modulare si nemodulare. Diferențele dintre o sursa modulara si una nemodulara sunt mici, țin mai mult de air management si de estetica. Nu este cu nimic mai buna una fata de cealaltă, doar ca la cea modulara cablurile se detașează.
Dacă aveți o sursă ieftină și calculatorul se restartează poate ar fi cazul să faceți o investiție. Sau măcar să o considerați suspectă. Aceasta, dacă nu are suficiente protecții, iar curentul nu este tocmai cel mai stabil… poate face probleme. Sigur, poate chiar un stabilizator de tensiune să fie soluția.
Atenție la ce sursă alegeți pentru că noile sisteme trebuie făcute cu surse mai puternice, asta dacă doriți o placă video de top.
Carcasa
Nu sunt prea multe de spus la carcase, contează mult preferințele utilizatorului. Nu se pune prea mare preț pentru aceasta componentă, însă eu cred ca are si ea importanța ei. Pe lângă design, gusturi care diferă de la om la om, trebuie sa alegem o carcasa mare, in care sa încapă placa video si sa fie ventilata foarte bine, iar aerul cald din carcasa sa fie scos pe un traseu bine stabilit. Dacă are și filtre de praf, cu atât mai bine. Dacă doriți să puneți răcire pe apă discuția este mai există, în funcție de ceea ce doriți să faceți.
În ultima vreme, s-a făcut mult marketing pe felul în care arată carcasa, felul în care sunt asamblate componentele. Este un lucru bun, dar pare a fi venit pe o saturare a pieței.
Răcirea calculatorului
Avem 2 categorii mari și importante de răcire:
- răcire pe aer
- răcire pe apă
Rezultate premium s-au făcut cu cea pe apă. Totuși, pe categoria de buget, ieșim mai bine cu cea pe aer.
Nu voi scrie nimic despre periferice, unități optice pentru ca si aici gusturile diferă de la persoana la persoana, iar lucrurile nu contează atât de mult. Ori de cate ori realizați o configurație este bine sa aveți si o a doua părere. E posibil ca oricând cineva sa va dea o idee mai buna. Aveți grija ca sistemul pe care urmează sa il achiziționați sa fie echilibrat.
Ca idee generală: o placă video de 4000 lei nu va funcționa cum trebuie cu un procesor de 500 lei. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, am încercat sa nu fiu foarte tehnic, ca sa înțelegeți cât de cât ce aveți de făcut/ ales.
Cristian a zis
Salut, ai putea sa’mi recomanzi o configuratie pt un desktop folosit 90% pt navigare web ? Sa aiba si o placa video discreta! Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Sigur. Care este bugetul în care vrei să te încadrezi? Ai nevoie și de monitor?! Dacă nu sunt activități complicate nu e nevoie de o placă video dedicată…
Cristian a zis
Am un monitor mai vechi pe care mă pot bază și chiar și o carcasă pe care o pot folosi !Placă video o pot adăuga și mai trz. Mă gândeam la platformă intel , 8 gb ram și un SSD! Bugetul undeva la 1000-1200.
Alex a zis
Salut! Mi-as dori sa imi upgradez pc-ul si m-am gandit la o investitie pana in 1500 lei.
Configuratie mea: Placa de baza amd
ram 3gb
placa video integrata
procesor i3 3.07 ghz
pc-ul il am de vreo 6 ani.
Ce imi recomanzi? Eu doresc sa imi folosesc pc-ul mai mult pt jocuri gen fifa.
M-ar interesa o placa de baza care sa suporte pana in 32 gb, o placa video buna si pe viitor, iar intrebarea mea e daca pot sa pastrez carcasa si procesorul? Mersi mult!
Marius Cucu a zis
Da-mi mai multe detalii despre configurație: monitor, placă de bază(chipset), generație procesor.
Alex a zis
monitor philips led full hd 22„ proaspat cumparat :p
(oricum placa de baza imi doresc sa o schimb pt ca suporta doar 4gb)placa de baza (sper ca bine zic) ACPI x86 ?
procesor intel R Core TM i3 CPU 540 3.07 GHz 4Cpus
Marius Cucu a zis
Ram-ul acela este DDR3, nu? La ce frecvență lucrează?
Nu prea poți să schimbi doar placa de bază, trebuie schimbat și procesorul…
Alex a zis
Sursa e AC 230 V 50Hz4a
Alex a zis
Ram`ul e DD3. Frecv 1600 mhz.
Atunci voi schimba si procesorul daca e nevoie. Spune-mi te rog atunci o configuratie si daca e nevoie si de carcasa sau nu? (Atunci imi va ramane doar hardul).
Marius Cucu a zis
Carcasa de acum ce are? De ce dorești să o schimbi?!
alex a zis
Nu are nimic carcasa. Doar intrebam daca e nevoie ca sa stiu daca e nevoie sa o schimb pt ca sunt alti bani :p de ex eu cu placa mea video integrata configurata in 2010 inca imi merge fifa 14 si nfs 2012 destul de bine. Ma poti ajuta te rog cu o configuratie buna? Mersi mult!
Marius Cucu a zis
Păi de asta te întreb și eu multe, ca să îmi dau seama ce configurație îți fac. De sursa de alimentare ce știi? Cunoști modelul ei?!
alex a zis
Despre sursa nu stiu inca, dar dupa 16:00 aflu 🙂 crezi ca e nevoie de o placa de baza ce suporta 16gb pe viitor sau de 32gb? Si aici pt jocuri.
Marius Cucu a zis
Eu sper să n-ai nevoie să schimbi momentan platforma. O să încercăm cu o placă video bună și, probabil, o sursă. Chiar dacă e un I3 vechi n-ar trebui să fie probleme cu el.
alex a zis
Inteleg, doar ca placa mea de baza suporta 4gb..speram si eu ca procesorul sa ramana. Cred ca mare diferenta intre i3u meu si alt i3 de azi nu e mare diferenta. Iar i5 e mai scump. Asa mao bine investesc intr-o placa video si ram. 🙂
Marius Cucu a zis
RAM-ul nu te ajută atât de mult în jocuri.
Alex a zis
Imi spui te rog frumos atunci o configuratie care sa nu includa procesorul si hardul? Mersi mult!
alex a zis
Atunci si mai bine :)ramane bani pt celelalte.
Sursa mea stiu ca nu e mare. 400 cred
dan a zis
Sistem Desktop PC ASUS M32AD-RO057D cu procesor Intel® Core™ i5-4460 3.20GHz Haswell™, 4GB, 1TB, DVD-RW, nVIDIA GeForce GTX 745 4GB Apelez la dvs pentru o parere competenta referitoare la sistemul de mai sus….raport calitate- pret avantaje-dezavantaje Produsul este la Emag pret 22oo lei
Marius Cucu a zis
La ce va fi folosit? Bănuiesc că nu are o sursă și o placă de bază foarte ok.
dan a zis
Am sa folosesc pc pentru acasa, filme, muzica, browser based games, si jocuri (pe low la grafica).
Sursa are 300W.
Marius Cucu a zis
Păi în banii ăștia facem ceva mai trainic. Încercăm o configurație pe componente?!
dan a zis
Va multumesc pentru ajutor. Astept cu interes configuratia facuta de dvs.
Daygost a zis
Buna ziua.Vreau sa mi fac o unitate pentru gaming.Am ales componentele si as vrea sa stiu daca mai lipseste ceva sau daca stiti ceva mai bun decat am pus eu aici. placa video ASUS DirectCU III Strix NVIDIA GeForce GTX 980 Ti 6GB//Procesor Intel Core i7 6700K / 4 GHz Processor Skylake S-1151.//Placa de baza ASUS Z170 PRO GAMING S-1151 ATX.// Cooler pt procesor Corsair Hydro Series H80i GT High Performance Liquid CPU Cooler.// Ram Corsair Dominator Platinum 16GB 3000MHz DDR4 Ikke-paritet.//Sursa Corsair RM1000 1000Watt 80 PLUS Gold.//Hdd WD Black 1TB 3.5″ SATA-600 si SSD Samsung 850 EVO 1024GB 2.5″ SATA-600.
Marius Cucu a zis
Nu. Sunt toate foarte ok. Să te bucuri de overclock 🙂
Daygost a zis
Imi puteti spune care sunt acele pise nu foarte ok sa le pot inlocui cu altele mai ok?Multumesc
Marius Cucu a zis
Atenție la limba română. 🙂 Este un punct după „Nu”. Mă refeream că nu lipsește nimic și că totul este ok.
Cristian a zis
Bună ziua am început sa iau componentele pentru un pc de jocuri și as vrea ca pentru următorii 5 ani sa nu mai fie nevoie sa fac upgrade. ..dar tot o data as dori sa fac sa fie cat mai silentios. ..pentru moment am următoarele. .
1.placa de baza Asus ROG Z170 Maximus VIII Hero Skylake ATX
2.Intel Core i5-6600K 3.50GHz (Skylake) Socket LGA1151
3.G.SKILL Ripjaws V Series DDR4 3200MHz 16GB(8GBx2)
4.Fractal Design Define R5 Black Ultra Quiet USB3 Processor
5.24″ LG Electronics IPS Monitor – 24MP57VQ
6.Arctic Silver 5 Performance Thermal Compound – 3
7.asus nvidia gforce gtx 760 2g
8.Corsair CX750 Builder Series CX 750W ATX/EPS 80 PLUS Bronze PSU…
Cam atât pentru moment as avea nevoie de sfaturi pentru cpu coler sa fie pe americani sau apa nu știu cat de sigur e pe apa și dacă sa merita riscul…
Dacă cineva ma mai poate ajuta cu ce ar mai trebui sa achiziționez va multumeac
Marius Cucu a zis
Salut Cristi. Eu aș merge pe un cooler normal, în cazul tău, dar și pe un alt monitor. 760-ul este mai vechi, nu?!
CX-ul ala dacă nu faci overclock puternic… nu prea ai nevoie de el.
La ce îl vei folosi?
Cristian a zis
Monitor lam luat acum lam probat pare ok
PC e folosit la jocuri în mare parte și care o data pui film pe TV de la pc și tot o data și joc
Placa video e mai veche am 2 doar ca una merge doar in safe mode nu știu dece…nu știu dacă ar trebui sa iau și alta placa video…
Vreau sa știu dacă e sa iau ssd care se montează direct pe placa PCI-e sau m2 face vreo diferenta..
Marius Cucu a zis
Dacă există buget pentru SSD pe PCI Express, merită.
Mihai a zis
Buna
Puteti sa ma ajutati sa imi gasesc ceva mai bun pentru placa mea de baza?
Placa de baza : AsRock 970 Extreme4 Socket AM3+
Procesor : Amd fx 4130 quad core 3.8ghz
Placa video : AMD Radeon HD 6450 512Mb
Rami : 8GB DDR3
Marius Cucu a zis
Ceva mai bun însemnând?
Mihai N a zis
vreau sa imi cumpar un procesor si o placa video mai buna ca sa se potriveasca la placa de baza
Cristy a zis
Vreau sa fac un mic upgrade la pc si nush daca placa de baza,video si procesorul sun compatibule ,cum imi dau seama??
Marius Cucu a zis
Păi descarcă programul Speccy, de aici, și pune-mi un print cu componentele tale. Stabilim un buget și vedem ce componente să îți iei.
Andrei Popa a zis
Buna ziua , ma ajutati cu configurarea unui desktop pt proiectare (constructii)?. As avea un buget de 3000-3500 lei in care as vrea sa fie inclusa si o licenta de windows. Poate vreau prea multe dar ma gandesc la vreo 8gb de RAM, un ssd..restul va las pe dvs. sa ma ajutati, si eventual si de unde le pot achizitiona. Va multumesc mult.
Marius Cucu a zis
Să înțeleg că nu aveți nevoie de stocare foarte mare dacă vreți SSD, nu? În ce programe faceți proiectare?
Licența de Windows bănuiesc că vă trebuie pentru firmă, nu?! Din câte știu, în ultima vreme, se vinde doar 10 și foarte rar, Windows 8.1.
Andrei Popa a zis
pai ma gandeam si hdd si ssd…unul pt wndows si unul pt indormatii. si un windows ar fi indicat…Achicadul il folosesc…si am sesizat ca la 4gb de ram si 1gb video cam sacadeaza…
Marius Cucu a zis
Salut Antrei. Am reușit să fac o configurație și pentru tine. Am mers pe DDR4 și o placă video decentă.
Licența de Windows nu este tocmai ieftină, dar cred că găsiți ceva metode să scăpați de aceasta.
Schița este mai jos:
Microsoft Windows 10 Home, 32/64 bit, English, Retail, USB
Memorie Kingston HyperX FURY Black Series DDR4, 1x8GB, 2133 MHz, Cl 14
Procesor Intel Core i5-6400, LGA1151, 4 nuclee, Frecventa 2.7 GHz, Turbo 3.3 GHz, Cache L3 6MB, 14 nm, Intel HD Graphics 530 [Skylake]
Placa video Gigabyte GeForce GTX 950 OC 2GB DDR5 128Bit
Placa de baza MSI B150 PC MATE, Socket 1151
Carcasa Segotep Dawning Blade fara sursa Neagra
Sursa SuperFlower Bronxe FX Series, 550W
SSD Kingston HyperX Fury, 120GB, SATA III 600
Andrei Popa a zis
multumesc mult
Sebi a zis
Buna ziua. Puteti sa ma ajutati la configurarea unui desktop care sa aibe in componenta procesorul i 5 si pe care sa se poata instala in dual boot: ubuntu 14.04 si Win 10. Nu caut ceva foarte performant dar nici nu vreau sa mai am probleme cativa ani de acum inainte, intrucat il voi folosi mai mult pentru internet, ceva de genul: Sistem IT MYRIA LIVEV10 – daca ar fi sa-l analizati pe acesta ce mi-ati recomanda?
Marius Cucu a zis
Drivere există pentru Ubuntu pentru Intel HD Graphics. Ar trebuie să fie ok. Dacă nu vrei să te joci pe el este ok. N-ar trebui să fie probleme.
Totuși chipset-ul H81 este foarte slab pentru procesorul acela. Dacă îl iei pentru utilizare, nu mai bine înlocuiești HDD-ul cu un SSD?! 🙂
Sebi a zis
Dar pentru procesorul i5 6400 placa de baza Asrock H110M HDV este OK sau poti sa-mi recomanzi una cam tot in banii astia (cu DDR4)
Marius Cucu a zis
Eu aș alege pe un socket mai bun. H110M nu e wow pentru I5-ul acela. Care este bugetul tău?!
alexx. a zis
O parere te rog despre aceasta configuratie.
ASUS H170 PRO GAMING -ATX – LGA1151
MSI GTX 960 Gaming 4G -GF GTX 960 – 4 GB GDDR5
Intel Core i5 6500 – 3.2 GHz – 4 cores 6 MB cache – LGA1151
Scythe Mugen 4–Noctua NT-H1 Pasta termo
Kingston HyperX FURY – DDR4 – 16 GB : 2 x 8 GB
WD Blue – Harddisk – 1 TB – intern – 3.5″ – SATA 6Gb/s – 7200 rpm – buffer: 64 MB
Samsung 850 EVO MZ-250 GB -SATA 6Gb/s – buffer: 512 MB
EVGA SuperNOVA 650 G2 ATX – 80 PLUS Gold – AC 100-240 V – 650 Watt
Thermaltake Core V51 – Miditower
Precizez ca nu fac overclock.Unitatea va fi folosita pt gaming.
Imi poti spune te rog daca e ceva slabut la ea si cu ce ar putea fi inlocuit.
Multumesc anticipat
Marius Cucu a zis
Aș pune o sursă mai micuță și aș merge pe 970 GTX. La ce rezoluție joci?
alexx. a zis
Nu locuiesc in tara.Un sfat pentru o placa video.As vrea te rog,daca poti,sa mi faci tu o configuratie undeva la 4900 lei(cred ca sunt aproape 1100 euro) ?Te rog frumos.eu nu prea ma pricep la piese.Am facut configuratia asta doar din ce am citit pe net despre piese si sa ma incadrez in bugetul de 1100 euro.Atat imi pot permite momentan sa investesc intr un pc.Poate fi si pe Amd-ati nu neaparat intel-envidia .Multumesc anticipat.
Sebi a zis
Te rog sa-mi spui, daca placa de baza si puterea sursei sunt OK pentru configuratia de mai jos:
Procesor: Intel i5 6400
Placa de baza: Asrock H110M HDV
SDD: Samsung 850 EVO 120GB
Memorie : Kingstone 4 GB DDR4
CD/DVD: LG
Carcasa: Segotep AND
Sursa: Corsair VS 450W
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Nu prea merită acel Corsair. La placa de bază aș vedea un socket mai ok. Ce modele de surse și plăci de bază mai au în ofertă magazinele de la care achiziționezi?!
dan a zis
M-am decis sa-l construiesc, am intocmit o configuratie si va rog sa dati verdictul, sa ma ajutati unde am gresit. Va multumesc.
Placa de baza ASUS Z97-Pro Gamer, Socket 1150
Procesor Intel® Core™ i5-4460, 3.2GHz, Haswell, 6MB, Socket 1150, Box
Placa video Gigabyte nVIDIA GeForce GTX 950 OC, 2048MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI,
DisplayPort
Memorie Kingston HyperX Savage Red 16GB(2x8GB), DDR3, 2400MHz, CL11, 1.65V
Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5″, 250GB, SATA III
Sursa Chieftec Turbo 850W , ATX 12V 2.3
Cooler Thermaltake Frio Silent 12 compatibil Intel/AMD
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
Marius Cucu a zis
De ce o sursă atât de mare?!
dan a zis
M-am gandit sa fie suficienta dar se pare ca am exagerat. La 450-500W este suficienta?
Geo a zis
Buna seara , toata stima pentru ceea ce faceti .Nu ma pricep deloc in toate aceste lucruri si as dori 2 – 3 sfaturi., deci am un pc : placa de baza P5LD2-VM , procesor Intel Celeron CPU 2,66GHz , memorie DDR2 2,3GB RAM , placa video NIVIDIA GeForce 8400 GS , stiu ca este o ”piesa rara” 😀 , as dori sa va intreb sau sa-mi dati un sfat daca pot sa-i fac un upgrade in limita a 1000 ron , imi trebuie pentru programe de animatie , edita video si ceva juca ceva jocuri. Daca se poate o configurare v-as fi foarte recunoscator . Va multumesc anticipat si astept un raspuns
Marius Cucu a zis
Ce editați video? Ce animații?!
Geo a zis
Buna ziua..,in primul rand va multumesc pentru raspuns. Deci video sunt mici trailere pt servere private de diferite jocuri (am incercart sa editez in ”Movie Maker ” sau ”VideoPad” dar merg ca naiba numai sacadat cu intreruperi la alte programe nu am indraznit daca am vazut ca nici macar astea nu merg ) animatiile as dori sa le fac cu ”Iclone 4” sau 5 dar din pacate nu ma ajuta pc-ul. Acum astept parerea si sfatul D-stra . Va multumesc
Marius Cucu a zis
Sursa de alimentare? Ce aveți?! HDD-urile sunt pe SATA, nu?!
Geo a zis
Buna ziua , nu ma prea pricep dar va spun ce scrie pe sursa: ATX 12V Power RAID-MAX , model. no. RX500 (KY-600ATX) ATX 12V , total aut wattage 500w. HDD-urile sunt pe SATA .
Sebi a zis
Am gasit mai multe modele de surse si placi de baza. Sa inteleg ca 450 W sunt suficienti pentru configuratia mea.
Sursa Chieftec iARENA GPA-450S8, 450W (Bulk)
Sursa Floston FL450, 450W
Sursa Segotep ATX-450W (Bulk)
Sursa ACTIV 450W
Sursa Delux 450W
Sursa Super Flower SF450P-14P 450W
Sursa Spacer SPS-ATX-450 450W
Sursa Cougar ST450, 450W
Sursa Enermax NAXN, 450W
Sursa Inter-Tech Line-Ex 450W
Placa de baza ASRock H110M-DGS, Intel H110 LGA 1151
Placa de baza ASRock H110M-HDS, Intel H110, LGA 1151
Placa de baza MSI H110M PRO-VD, Intel H110, LGA 1151
Placa de baza MSI H110M PRO-VHL, Intel H110, LGA 1151
Placa de baza ASUS H110M-A, Intel H110, LGA 1151
Placa de baza ASUS H110M-C, Intel H110, LGA 1151
Marius Cucu a zis
Eu aș merge pe sursa Enermax. Ca placă de bază aș lua un chipset mai ok.
Sebi a zis
Dintre sursele ENERMAX NAXN 500W (ENP500AGT) si CORSAIR CX430W, neglijand diferenta de putere, care crezi ca ar fi de ales. Ma intereseaza un consum mic dar si sa fie silentioase. Sursa Corsair are certificat 80+ Bronz, cealalta e standard. Ambele au preturi asemanatoare doar tehnologia e alta. Nu stiu pe care sa o aleg, poti sa ma ajuti?
Marius Cucu a zis
Enermax.
Radu a zis
Salut,
Incerc si sper sa reusesc sa construiesc o statie desktop de la zero.
Poate ma poti ajuta cu niste recomnadari in privinta configuratiei avand in vedere ca m-am gandit la un sistem de gaming. In rimul rand vreau sa aflu daca aceasta configuratie este compatibila:
1 x Hard disk Seagate Desktop HDD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
1 x SSD Kingston SSDNow V300 120GB SATA-III 2.5 inch
1 x Sursa Corsair Builder Series CX600M
1 x Placa video ASUS GeForce GTX 970 STRIX OC 4GB DDR5 256-bit
1 x Carcasa Zalman Z11 Neo
1 x Procesor Intel Skylake, Core i5 6500 3.20GHz box
1 x Placa de baza GIGABYTE GA-Z170X-Gaming 3
1 x Accesoriu server DELL DVD+/-RW Drive SATA pentru PowerEdge R730
1 x Memorie HyperX Fury Black 8GB DDR4 2400MHz CL15
Marius Cucu a zis
De ce Z170? De ce RAM de 2400 MHz?!
Radu a zis
Placa de baza am gasit-o pe un tabel de configuratii http://www.logicalincrements.com/
Placuta de RAM o primesc cadou daca achizitionez placa baza, procesor si placa video de la acelasi ventor. 😛
Intre timp am mai primit o recomandare de configuratie care suna cam asa:
Sursa Seasonic S12II-620 Bronze 620W
Seasonic S12II-620 Bronze 620W
Model: SASS620GB
Disponibilitate: Stoc magazin suficient
Hard disk Seagate Desktop HDD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
Seagate Desktop HDD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
Model: ST1000DM003
Disponibilitate: In stoc furnizor
SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA-III 2.5 inch
Samsung 850 EVO 250GB SATA-III 2.5 inch
Model: MZ-75E250B/EU
Disponibilitate: Stoc magazin suficient
Procesor Intel Skylake, Core i5 6500 3.20GHz box
Intel Skylake, Core i5 6500 3.20GHz box
Model: BX80662I56500
Disponibilitate: Stoc magazin suficient
Placa video ASUS Radeon R9 390X STRIX 8GB DDR5 512-bit
ASUS Radeon R9 390X STRIX 8GB DDR5 512-bit
Model: STRIX-R9390X-DC3-8GD5-GAMING
Disponibilitate: In stoc furnizor
Placa de baza ASRock B150A-X1
ASRock B150A-X1
Model: B150A-X1
Disponibilitate: In stoc furnizor
Carcasa Zalman Z3 Plus
Zalman Z3 Plus
Model: Z3 Plus
Disponibilitate: Stoc magazin suficient
Cu precizare ca in loc de SSD 250 voi lua un SSD 120 (SSD-ul ma intereseaza doar pentru OS). RAM ramane acelasi pentru ca e gratis.
Better?
Marius Cucu a zis
Deja discutăm despre altceva. Evo de 250 e un pic mai performant, dar pe ansamblu este ok. E ales pe gustul meu. 🙂
PS: 1% voucher de reducere: 5ZAX4W9V pentru coșul de la PcGarage.
Marius Cucu a zis
Geo, scuze, dar s-au adunat comentarii și discuția rămăsese în pom. Avem 2 opțiuni: să încercăm să punem un procesor competitiv, un I3 alături de o placă de bază și ceva RAM și, pe viitor, pentru jocuri, să adăugați o placă video foarte bună, eventual și un SSD pentru sistemul de operare.
Alternativa ar fi să încerc să găsesc toate cele 4 componente la un preț relativ decent, dar să mă încadrez în același buget.
Geo a zis
Multumesc pentru raspuns..,deci astept sa ma ajuti cu acea alternativa incadrata in acel buget..,multumesc inca o data!
Marius Cucu a zis
Păi nu mi-ai răspuns la întrebare. Încercăm cu varianta fără placă video dedicată și o achiziționezi când mai faci rost de bani sau mergem direct pe cele 4 componente mai puțin performante?!
Geo a zis
Buna seara , mergem pe prima varianta , adica cea mai performanta urmând ca dupa sa achizitionez si placa video respectiva ( te rog sa-mi spui si placa inclusiv pretul – poate vine iepurasul de Pasti cu o placa 🙂 ). Multumesc foarte mult pentru ajutor si astept configuratia.
Marius Cucu a zis
Eu aș alege ceva de genul. Am vrut, în prima fază, să vă fac o configurație pe DDR4, dar nu are rost să intrăm în seria nouă pentru că performanțele, pe buget mic, sunt mai ok pe haswell.
Am pus un chipset mai ok, bazat pe DDR3 și 4 sloturi pentru memoria RAM. Eu aș merge pe combinația de mai jos:
Placa de baza ASUS B85M-G, Socket 1150, Chipset B85, Micro ATX, Haswell
Memorie Patriot 8GB DIMM, DDR3, 1600MHz, CL11, 1.5V
Procesor Intel Core i3-4170, LGA 1150, 3MB, 54W (BOX)
Georgos a zis
Salut,
Ma poti ajuta te rog cu cateva sfaturi?
Incerc sa-mi upgradez sistemul actual: procesor intel core2 quad Q6600 2,4 GHz, placa de baza Asus P5K, 4G RAM(dar sunt pe 32 de bit din pacate…), placa video – Saphire ATI Radeon HD 4800 series 2G RAM… folosesc computerul la grafica 2D si 3D plus randare si evident gaming.
Te rog, daca se poate sa ma ajuti cu urmatorul „upgrade”sa-mi confirmi/infirmi 🙂 compatibilitatea urmatoarelor componente:
Placa video Gigabyte nVIDIA GeForce GTX 980 TI G1 GAMING, 6144MB, GDDR5, 384bit, HDMI, 2 x DVI, 3 x Display Port,
Procesor Intel® Core™ i7-5930K, 3.50GHz, Haswell, 15MB, Socket 2011-V3, Box
Placa de baza Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU, Socket 1151
Memorie Kingston HyperX Savage Black DDR4 4x8GB, 2800MHz, DIMM, CL14
Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5”, 120GB, SATA III
Sursa Corsair CX750M CP-9020061, 750W, ATX 2.3
Cooler Procesor Noctua NH-D15, Compatibil Intel/AMD
Incerc in acelasi timp sa gasesc si cea mai ok varianta ca pret… crezi ca am facut „overkill” cu ceva din configuratia de mai sus? As putea avea performante asemanatoare dar cu un pret mai mic totusi?
Sper sa ai rabdarea sa-mi raspunzi,
Iti multumesc mult
Toate cele bune
Georgos
Marius Cucu a zis
Păi tu trebuie să știi cel mai bine cât ai nevoie de editare bazată pe GPU. Ce programe folosești? De ce ai da peste 3000 de lei pe un GPU și nu mai bine ai investi într-un CPU și mai puternic?!
Cât de multe proiecte ai pentru a avea nevoie de asemenea configurație?! Diferența de la sistemul vechi la cel nou este de la cer la pământ…
Georgos a zis
Multumesc pentru raspuns.
Aici ai dreptate… „proiectele nu ma dau afara din casa” cum se zice :))
iar randarea in 3ds MAX Vray o face procesorul de fapt…
Puteam rezolva problema mea mult mai usor adaugand un procesor mai bun la sistemul vechi, dar nu stiu daca „batrana” placa de baza P5K ar putea duce…
De GPU aveam nevoie in Photoshop – rotate canvas si toate efectele de mixbrush depind de gpu – eu acum le pot activa si folosi o perioada dar imi crapa la a doua deschidere a photoshopului – eroare pe placa grafica.
Am refacut configuratia, am redus costul la jumatate.
Placa de baza Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU, Socket 1151
Procesor Intel® Core™ i7-6700K, 4GHz, Skylake, 8MB, Socket 1151, Box
Placa video Gigabyte NVIDIA GEFORCE GTX 970 G1 GAMING, 4096MB, GDDR5, 256bit, HDMI, DVI, 3 x DisplayPort, WINDFORCE 3X
Memorie Kingston HyperX Savage Black DDR4 4x8GB, 2400MHz, DIMM, CL12
Denis a zis
Sunt compatibile?
Cooler CPU Deepcool GAMMAXX 300
Sursa Chieftec A-90 Series GDP-550C 550W
Memorie HyperX Fury Black 16GB DDR4 2133MHz CL14 Dual Channel Kit
Placa video GIGABYTE GeForce GTX 960 OC WindForce 2X 4GB DDR5 128-bit HDMI
Procesor Intel Skylake, Core i5 6600K 3.5GHz box
Placa de baza GIGABYTE GA-Z170-D3H
Hard disk WD Blue 1TB SATA-III 7200 RPM 64MB
Marius Cucu a zis
Dorești să faci overclock? La ce vei folosi sistemul?!
Denis a zis
Pentru Gaming.Nu, nu vreau sa fac overclock
Nu vreau sa fac overclock fiindca inca nu ma pricep.Dar pe viitor voi face.
Marius Cucu a zis
Eu m-aș duce spre un 970 GTX în loc de acea placă de bază overclock-abilă…