Calculatorul de birou, recunoscut ca „desktop”, nu mai este de mult o noutate. Pentru unii chiar nu mai este o alegere potrivita. Aceștia aleg să își achiziționeze tablete, All in One-uri, laptopuri ca să nu mai ocupe mult spațiu în casă. Să scape de cabluri.
Chiar dacă piața desktop este în scădere, eu cred ca încă mai au șanse calculatoarele pentru au câteva facilitați ca următoarele:
- componentele sunt cele mai ieftine în raport cu performanta oferită
- cele mai puternice componente se găsesc pentru PC, iar mai apoi se dezvolta si pentru celelalte dispozitive.
- gaming-ul este net superior unui dispozitiv pe touch sau pe laptop
- calculatoarele desktop sunt realizate pentru performanta, pentru răcire, pe când cele laptop sunt pentru consum mic de energie
- pe desktop ai mult mai mult spațiu de lucru fata de un alt dispozitiv. Exista posibilitatea sa conectam un laptop la calculator, dar performantele nu sunt aceleași
Nu vreau să transform acest articol în PC vs laptop sau alt dispozitiv inteligent, dar vreau să înțelegeți ca ne putem baza pe un PC și că este util în multe situații.
Cum aleg un sistem desktop? Ce trebuie să conțină un PC?
Sunt foarte multe posibilități pentru configurarea unui sistem desktop. De obicei, acestea se configurează după nevoile fiecăruia, dar si bugetul pe care îl alocă. Cele mai multe sunt platformele pentru jocuri, ceea ce mi se pare normal si mă bucur ca lumea alege PC-ul pentru jocuri, nu laptopul. Experiența de joc este mult mai interesanta pe PC din punctul meu de vedere. OK, de acord, sunt destul de multe soluții în cloud în momentul de față, dar nu este chiar o soluție pe termen lung, ci mai degrabă una temporară.
Așadar, dacă vreți sa va achiziționați un sistem pentru jocuri si nu numai, trebuie sa alegeți următoarele componente:
Apreciez persoanele ce aleg să își configureze un PC, nu să îl cumpere gata făcut, din supermarket, hypermarket, acolo unde sunt disponibile produse de calitate îndoielnică, în goana după profit, nu după calitate. Ăsta este avantajul unui PC pe componente: flexibilitatea.
Iată și alte articole pe același subiect
- Vrei să îți iei un PC pe componente. Iată aici câteva configurații, pe diferite bugete.
- Citește mai multe despre plăcile video
- Temperaturi pentru plăcile video de top
Componente pentru calculator?
Ca este un calculator de jocuri, ca este unul office contează mai puțin, dar cel care face configurația trebuie să știe pentru ce alege sistemul, la ce îl va utiliza, dacă dorește sa facă overclock sau nu, dacă se va juca, poate chiar și jocurile pe care le va folosi sau programele pentru editat foto/ video.
Placa de baza
Este componenta principala a calculatorului. Ea trebuie sa recunoască toate componentele din calculator. Aceasta se alege in funcție de platforma pe care o alegem: Intel sau AMD. Pe Intel avem socket-uri lansate o data la 2-3 ani. AMD pulsează, în ultima vreme, cu lansări noi și cam împing un pic în spatele celor de la Intel. Când încep să crească bine, bine cotele de piață stai și te gândești că fac ceva bine.
Procesor
Este inima calculatorului cum ar spune-o foarte multe persoane. Este cea mai simpla definiție. Acestea sunt de 2 tipuri: AMD și Intel. În majoritatea situațiilor vom găsi procesoare cu placă video integrata. Mai multe despre placi video integrate aici.
Exista procesoare cu 2 core sau mai multe core-uri/ nuclee.
Unele sunt destinate celor care fac procesare, altele sunt pentru cei care fac gaming. Diferențierea s-a făcut un pic la Intel și AMD pentru procesări, mașini virtuale, editări video, putem alege un I9, pe când, dacă alegem un sistem pentru jocuri este suficient un I5 sau chiar I7 pentru ca nu vom folosi acele opțiuni ale I9-ului.
Memoria RAM
Multe persoane confunda VRAM-ul plăcii video cu aceea al calculatorului. Total greșit! Sunt lucruri diferite. In funcție de ce alegem sa facem cu calculatorul 32 GB pot fi suficienți. Pe sistemele mai vechi vom găsi plăcuțe de RAM pe DDR4, pe cele noi ne vom raporta la DDR5.
Memoria RAM se alege după frecventa, latente, producător, daca are sau nu radiatoare, etc. O plăcuță de RAM poate ajunge si la peste 7000 MHz(de când cu DDR5 valorile au crescut foarte mult).
Din punctul meu de vedere si cele pe 2666 MHz sunt suficiente pentru un utilizator normal. Daca se dorește overclock, discuția se niseaza un pic. Oricum, nu recomand sa se investească foarte mult in RAM. In utilizarea de zi cu zi, nu prea sunt diferențe. Tot aici vreau sa ii liniștesc pe cei care se sperie când vad VRAM GDDR6 la placa video si plăcuțe RAM DDR5. Acestea sunt compatibile 100%.
Altfel, nu este un mit prin care este bine să aveți frecvență mai mare dacă alegeți un procesor.
Despre memoria RAM am reușit să fac un articol mai complex aici.
Placa video
Am realizat un articol mai detaliat despre placi video. Se poate citi aici. Aceasta este in funcție de nevoi. Daca vrem un sistem desktop pentru filme putem sa renunțăm la cea dedicata si sa o folosim doar pe cea a procesorului.
Daca vrem mai mult, trebuie sa ne îndreptăm spre una dedicata. Conectarea se face prin PCI Express. Ca placa de baza are X16, 3.0 sau 4.0 nu contează atât de mult. Acestea sunt compatibile si nu sunt probleme de scăderea performantei. Nu vizibile.
In cazul unui upgrade, trebuie sa avem in vedere ca procesorul si sursa sa fie de calitate, pentru ca placa video este cel mai mare consumator al unui sistem.
Stocare
In momentul de fata avem harduri cu platane si SSD-uri.
Harduri disk cu platane
Treaba este mai simpla la harduri. Avem câteva firme producătoare. Cele mai importante sunt Seagate si Western Digital. Aveți aici câteva diferențe referitoare la hardurile Western Digital. Conectarea se face prin SATA. Daca avem SATA, SATA 2, SATA 3, putem sta liniștiți ca sunt compatibile între ele. Performanta scade însă, daca noi avem hard pe SATA 3, iar placa noastră de baza nu știe decât SATA2.
SSD(Solid State Drive)
Este cea mai nouă tehnologie pe piață. Nu mai folosește un disc magnetic, ci o memorie flash, aproximativ ca cele de pe stick-urile de memorie.
Cu un astfel de SSD se poate „revigora” calculatorul. Aplicațiile, calculatorul, viteza de procesare sunt mult mai repede realizate cu acesta. Când vorbim despre hard cu platane, vorbim despre cea mai lenta componenta din calculator, însă cu un SSD, treaba sta altfel. Un dezavantaj al acestora este ca datele se recuperează mult mai greu, iar prețul este unul ridicat. Oricum, acesta se va folosi pentru programele uzuale si pentru sistemul de operare.
Undeva prin 2024 se discută despre faptul că prețurile între HDD-uri și SSD-uri se vor egala. Suntem pe aproape, dar mai avem de muncă.
Sursa
Am lăsat-o la final, desi aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator. Fara o alimentare corecta, sistemul nu funcționează bine. Tocmai de aceea va recomand sa aveți grija atunci când alegeți o sursa.
Daca veți caută pe internet, veți observa ca sunt extrem de mulți producători de surse fără certificări. Trebuie evitate acele surse si aleasa una de calitate. Aici aveți câteva sfaturi pentru alegerea sursei. Trebuie precizat ca sursele sunt de 2 feluri: modulare si nemodulare. Diferențele dintre o sursa modulara si una nemodulara sunt mici, țin mai mult de air management si de estetica. Nu este cu nimic mai buna una fata de cealaltă, doar ca la cea modulara cablurile se detașează.
Dacă aveți o sursă ieftină și calculatorul se restartează poate ar fi cazul să faceți o investiție. Sau măcar să o considerați suspectă. Aceasta, dacă nu are suficiente protecții, iar curentul nu este tocmai cel mai stabil… poate face probleme. Sigur, poate chiar un stabilizator de tensiune să fie soluția.
Atenție la ce sursă alegeți pentru că noile sisteme trebuie făcute cu surse mai puternice, asta dacă doriți o placă video de top.
Carcasa
Nu sunt prea multe de spus la carcase, contează mult preferințele utilizatorului. Nu se pune prea mare preț pentru aceasta componentă, însă eu cred ca are si ea importanța ei. Pe lângă design, gusturi care diferă de la om la om, trebuie sa alegem o carcasa mare, in care sa încapă placa video si sa fie ventilata foarte bine, iar aerul cald din carcasa sa fie scos pe un traseu bine stabilit. Dacă are și filtre de praf, cu atât mai bine. Dacă doriți să puneți răcire pe apă discuția este mai există, în funcție de ceea ce doriți să faceți.
În ultima vreme, s-a făcut mult marketing pe felul în care arată carcasa, felul în care sunt asamblate componentele. Este un lucru bun, dar pare a fi venit pe o saturare a pieței.
Răcirea calculatorului
Avem 2 categorii mari și importante de răcire:
- răcire pe aer
- răcire pe apă
Rezultate premium s-au făcut cu cea pe apă. Totuși, pe categoria de buget, ieșim mai bine cu cea pe aer.
Nu voi scrie nimic despre periferice, unități optice pentru ca si aici gusturile diferă de la persoana la persoana, iar lucrurile nu contează atât de mult. Ori de cate ori realizați o configurație este bine sa aveți si o a doua părere. E posibil ca oricând cineva sa va dea o idee mai buna. Aveți grija ca sistemul pe care urmează sa il achiziționați sa fie echilibrat.
Ca idee generală: o placă video de 4000 lei nu va funcționa cum trebuie cu un procesor de 500 lei. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, am încercat sa nu fiu foarte tehnic, ca sa înțelegeți cât de cât ce aveți de făcut/ ales.
Radu420 a zis
Salut. As vrea si eu sa imi fac un PC performant de gaming si am ales urmatoarele
Procesor: Intel Core i7-4790 3,6Ghz Haswell 8Mb Socket 1150
Placa video: Spphire AMD Radeon R9 280x Vapor x 3072Mb
RAM:Kit dual Channel Corsair Vengeance Pro 16Gb(2×8Gb) DDR3 2133MHz
Cooler pt procesor:Thermaltake Frio Silent 12
Sursa modulara:Corsair HX1 850w
HDD:Seagate Barracuda 1Tb 7200Rpm 64Mb SATA3
SSD:Samsung 850 Evo 120Gb Sata 3
Placa de baza:Asus H97-Pro Gamer Socket 1150
Carcasa:NZXT H440 matte black middletower ATX fara sursa
Si as vrea sa stiu daca sunt compatibile,daca nu sunt ce trebuie sa schimb.
Marius Cucu a zis
Nu ai ales rău deloc, deși eu aș merge pe nVIDIA cu o sursă un pic mai mică. Nu ai nevoie de 850W pt sistemul ăsta chiar dacă vorbim de un AMD.
Nu îmi place că ai ales ca HDD Seagate. Mai repede alegi un Western Digital. Atât blue, cât și Black sunt mult mai ok.
alex a zis
Bună ziua , eu as vrea sa îmi fac un calculator de la zero și as vrea sa știu dacă componentele pe care leam ales sunt compatibile.
Vreaun sa comand :
1. Hard disk Seagate Desktop HDD 1 TB 7200 RPM, 64 MB, SATA 3
2. Procesor Intel Core i5 4590 , 3,3 GHz box
3. Placa video ASUS GeForce GTX 750 Ti OC 2 GB DDR 5, 128-bit
4. Placa de baza ASRock H61M-VG4
5. Sursa Zalman ZM 500W -LX500W
6. Memorie HiperX Fury Black 8 GB DDR 3, 1866 MHz CL10
7. Carcasa Zalman R1
8. SSD Kingston HiperX Fury 120 GB SATA 3, 2,5 inch
Ăsta ese tot.
Crezi ca o sa meargă bine ?
Marius Cucu a zis
Placa de bază nu este compatibilă cu procesorul.
De unde vrei să faci achiziția? Ca să alegem componentel compatibile…
alex a zis
Majoritatea componentelor le voi loa de pe Amazon inafara de carcasa pentru ca ea se găsește doar pe PC garage
alex a zis
Nu ar fii mai ușor dacă tiaș da numele pe facebook ca sa vb despre componente ?
Marius Cucu a zis
Ai in dreapta un cont de fb. Putem discuta acolo.
alex a zis
Placa aceasta este compatibila
Asus Micro ATX DDR3 1066 LGA 1150 Motherboards H81M-K
Marius Cucu a zis
Compatibilă cu?
alex a zis
Placa aceasta este compatibila
Asus Micro ATX DDR3 1066 LGA 1150 Motherboards H81M-K
Vreau sa o pun în urmărirea configurație :
1. Hard disk Seagate Desktop HDD 1 TB 7200 RPM, 64 MB, SATA 3
2. Procesor Intel Core i5 4590 , 3,3 GHz box
3. Placa video ASUS GeForce GTX 750 Ti OC 2 GB DDR 5, 128-bit
4. Sursa Zalman ZM 500W -LX500W
5. Memorie HiperX Fury Black 8 GB DDR 3, 1866 MHz CL10
6. Carcasa Zalman R1
7. SSD Kingston HiperX Fury 120 GB SATA 3, 2,5 inch
Marius Cucu a zis
Sigur ca da. Sunt compatibile, însă eu zic că ar fi mai bine să te îndrepți spre un chipset mai ok.
Iar sursa Zalman unde ai găsit-o pe stoc?!
Totodată, memoria RAM cu 1600 MHz e suficientă.
alex a zis
Mulțumesc de ajutor , dacă o sa mai am nevoie de sfaturi te voi contacta imediat.
Marius Cucu a zis
Cu plăcere.
alex a zis
Știi vrun magazin de tehnologie internațional ( ca Amazon ) dar care vanda în euro ??
Marius Cucu a zis
Nu stiu nimic de încredere. Nu am cumpărat din afara niciodată. Prefer sa iau din țară, cu garanție.
alex a zis
Aceasta carcasa Segotep Warship EVO Black are DVD writer deja sau trebuie sa îi cumpăr eu ??
Marius Cucu a zis
Trebuie să adaugi tu. Însă, în 2015, eu aș renunța la unitatea optică. N-am folosit-o deloc până acum.
alex a zis
Multe dintre mousurile și restul perifericelor au driverele pe SD și cum le-aş putea instala dacă nu am unitate optica ?
Marius Cucu a zis
De pe stick bagi sistemul de operare, iar restul driverelor prin Windows Update.
Nutzuu a zis
as dori sa fac un upgrade al pc ului meu
am procesor : am sempron 3000+ 1.81 ghz socket 754
motherboard k8nf6g-vsta
1024 mb ram ddr 164 mhz
gpu : ati radeon x1050 series 128 mb
am un buget de 600-700 lei
Marius Cucu a zis
Eu aș lua placa video 750 OC și sursa asta.
Pe viitor ar fi bine să mai strângi măcar atât pentru RAM, placă de bază și procesor.
Ionut Stefan a zis
Buna ziua!As dori sa stiu daca aceste componente sunt compatibile. Daca sursa este destul de buna astfel incat sa nu ma trezesc cu pc-ul ars.Va multumesc anticipat
1 x Procesor Intel® Core™ i5-4460, 3.2GHz, Haswell, 6MB, Socket 1150, Box
1 x Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 750 OC, PCI-E, 2048MB GDDR5, 128bit, 2xDVI, HDMI, FAN
1 x Placa de baza ASRock B85 PRO4, Socket 1150
2 x Memorie Kingston 8GB, DDR3, 1600MHz, Non-ECC, CL11, 1.5V
1 x Flash SSD Kingston V300 2.5″, 240GB, SATA 3
1 x Sursa nJoy Titan 600, 600W Real Power, PFC Activ, 80 Plus Bronze
alex a zis
Cred ca ai pute sa iei un SSD de 120GB SATA 3
Marius Cucu a zis
Corect. Are dreptate alex. Mai bine alegi o sursă de putere mai mică, o placă video mai puternică și un SSD de 120 GB. Asta în cazul în care mai ai un alt hard pentru stocare.
alex a zis
O sursa buna din punctul meu de vedere este EVGA 600 B1.
Și are și 600W dar ai putea sa iei modelul de 500w
Marius Cucu a zis
E ok acea sursă. Dar nu cred că poate comanda de pe amazon.com 🙂
dino a zis
Salut Marius Cucu! As dori sa-mi recomanzi un PC pe componente, pentru gaming, fara monitor. Buget aprox. 2500 Ron. Daca ar intra si un ssd ar fi perfect. Mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Scuze dino, din păcate am fost în concediu și n-am putut să îți răspund în timp util. Dacă mai ai nevoie voi încerca să îți fac o configurație de 2500 de lei.
CYP a zis
Vreau sa cumpar :
Placa de baza Asus M5A78L-M/USB3, socket AM3+
Procesor AMD FX X8 8300, 3300MHz, 16MB, socket AM3+, Box
Memorie Kingston HyperX BEAST 8GB (2x4GB), DDR3, 1600MHz, CL9, 1.65V, XMP
Detin:
Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GT 730, 2048MB, DDR3, 128bit
Sursa Segotep Raynor Power 550W, ATX 2.31, PFC Activ
Western Digital Blue WD5000AAKS 500GB 7200 RPM
Dvd writer serial ata deci nu il pot folosi pe aceasta placa de baza
Intrebari:
Plca de baza este compatibila cu Fx 8300 trebuie update la Bios? oare nu iese fum din ea?
fara OC ofc.
Memoria este compatila cu placa de baza.Intreb asta pentru ca anumite placi de baza de la asus Asus nu merg cu orice memorie ram.
Sursa este suficient de puternica pentru a tine acest sistem eventual si cateva ventilatoare pe carcasa.
Placa video este compatibila cu placa de baza (teoretic da practic nu stiu exact)?
Astept un raspuns cat mai rapid.
Multumesc!!!
Marius Cucu a zis
Toate sunt compatibile între ele, problema se pune că procesorul este mult mai bun față de placa video. Chiar placa video a procesorului este la câteva procente mai jos față de placa video dedicată 730 GT.
Care este bugetul tău? Îl cumperi nou sau SH?
CYP a zis
Vreau sa achizitionez doar placa de baza procesor si ram noi pentru inceput cu un buget minim de 1200 lei.
Cat despre placa video va trebui sa mearga cel putin pentru acum,
Revin cu o alta intrebare:
O placa de baza Asus M5A97 R2.0, Socket AM3+ este compatibila cu memoria Ram Kingston HyperX BEAST 8GB (2x4GB), DDR3, 1600MHz, CL9, 1.65V, XMP.
Aceasta memorie ram nu este trecuta in Asus QVL.
Din cate am citit placa de baza nu merge cu orice ram
si pot aparea probleme daca nu este compatibila gen blue screen restart la fiecare 15 min etc.
Procesorul ramane FX X8 8300.
Multumesc!!!
Marius Cucu a zis
Eu n-aș risca să iau ceva ce nu este în QVL.
tony a zis
Salut vreau sa imi fac desktop si nu stiu ce piese sa iau. As vrea sa ma pot juca pe el euro truck simulator 2, car mechanic simulator 2015…in general simulatoare. Imi poti da o idee?
Marius Cucu a zis
Îți dau și mai multe detalii dacă îmi spui un buget și mai multe detalii despre actualele componente: dacă ai un monitor, periferice…
Andrey a zis
Salut as vrea sa stiu daca ma tine o sursa de 300w lite-on la procesor amd fx8300 ,placa de baza msi 970 gaming ,4 gb ram,hard de 500gb sata 2 si placa video gt 610.nu am banii si de sursa inca as vrea sa stiu daca ma tine cea care o am acum multumesc!
Marius Cucu a zis
Puțin probabil. Îți trebuie o sursă cu amperaj bun.
alex a zis
Poti te rog sa îmi faci o configuratie de calculator care sa conțină un:
-Procesor Intel i5
-Placa video invidia gtx 750 cu 2gb ddr5 ti OC
Nu conteaza de unde le cumpăr și nici nu am un buget fix .
Marius Cucu a zis
Dacă nu ai buget fix eu ți-aș recomanda să mergi pe combinația I5+960 GTX. Ieși mult mai bine.
Ionut a zis
SALUT!.Am aici un sistem făcut încercând să mă încadrez în 2000 ron.Am trecut peste cu 45 adică 2045.Nu sunt sigur de sursă dacă duce totul optim.Și dacă sunt compatibile.
PLACA DE BAZA ASUS H81M-K socket 1150
Placa video ASUS AMD radeon r7 250x 1GB GDDR 5 128 BIT
PROCESOR INTEL CORE I3 4160 3.6GHZ
SURSA SEGOTEP ATX-509WH
HDD WD BLue 1TB Sata 3 7200 rpm 64 MB
2xmemorie hyperx Kingston 4gb ddr3 1600 MHZ Cl10 Furt red
Carcasă Floston Black Tower.
Apropo de carcasa. Încap toate în ea?Mulțumesc anticipat
Marius Cucu a zis
Mai echilibrat mi se pare acest wishlist. Are 8 GB RAM, dar renunți și pui 4 GB și ajungi pe acolo sau pui modelul ales de tine.
alex a zis
Poti sa imi faci o configuratie completa cu un procesor i5 ce model vrei tu și un invidia gtx960 ce model crezi ca se potrivește cu procesorul.
Când spun configurație completa mă refer la:
-model procesor
-model placa video
-placa de baza
-hard disk
-ssd
-memorie ram
-o carcasa ieftina
–
Marius Cucu a zis
Ce buget ai pentru PC?
Alexandru a zis
Salut , eu nu ma prea pricep la calculatoare.
As vrea sa stiu ce mi-ar trebui ca sa nu mi se mai strice.
Adica ce placa video , cati ram etc… Eu sunt gamer ma joc Lol, metin, si counter .
Spunemi te rog ce mi-ar trebui. Lasa un mesaj si eu merg la un prieten ce se ocupa cu , calculatoarele si imi face el .
Marius Cucu a zis
Ce îți face el? Ți le construiește de la 0?! 🙂
Iustin a zis
Mă gândeam sa construiesc un pc cu următoarele componente:
Procesor AMD FX-Series X8 FX-8350, 4.0GHz, 16MB, socket AM3+
Placa de baza MSI 970A-G43, 970, DualDDR3-1866, 6xSATA3, RAID, GBLAN, ATX, 970A-G43
Memorie desktop Kingston HX316C10FBK2/8, 2x4GB DDR3, 1600MHz, CL10
Placa video Gigabyte GeForce GTX 970, GV-N970WF3OC-4GD, 4GB GDDR5, 256bit + joc cadou Batman Arkham Knight
Sursa de alimentare Corsair CX 600W, 80 Plus Bronze, CP-9020048-EU
Carcasa DeepCool Tesseract BF black, 1xUSB2.0, 1xUSB3.0, mATX, ATX, DP-CCATX-TSRBFBK
Hard Disk Drive WESTERN DIGITAL Caviar Green WD10EZRX, 1TB, IntelliPower 5400 – 7200RPM, 64MB, SATA 3
Marius Cucu a zis
Nu ai ales rău, dar ai făcut compromis la ce era important: carcasă și hard disk.
Dacă nu vrei să dormi lângă PC mai bine alege măcar modelul WD Blue.
Carcasa e cu dus și întors pentru că placa video este foarte mare ca dimensiuni. Oricum nu o să-i asigure răcire bună. Orientează-te către un Zalman…
Marius Cucu a zis
Uite aici toate procesoarele suportate de placa ta de bază.