Calculatorul de birou, recunoscut ca „desktop”, nu mai este de mult o noutate. Pentru unii chiar nu mai este o alegere potrivita. Aceștia aleg să își achiziționeze tablete, All in One-uri, laptopuri ca să nu mai ocupe mult spațiu în casă. Să scape de cabluri.
Chiar dacă piața desktop este în scădere, eu cred ca încă mai au șanse calculatoarele pentru au câteva facilitați ca următoarele:
- componentele sunt cele mai ieftine în raport cu performanta oferită
- cele mai puternice componente se găsesc pentru PC, iar mai apoi se dezvolta si pentru celelalte dispozitive.
- gaming-ul este net superior unui dispozitiv pe touch sau pe laptop
- calculatoarele desktop sunt realizate pentru performanta, pentru răcire, pe când cele laptop sunt pentru consum mic de energie
- pe desktop ai mult mai mult spațiu de lucru fata de un alt dispozitiv. Exista posibilitatea sa conectam un laptop la calculator, dar performantele nu sunt aceleași
Nu vreau să transform acest articol în PC vs laptop sau alt dispozitiv inteligent, dar vreau să înțelegeți ca ne putem baza pe un PC și că este util în multe situații.
Cum aleg un sistem desktop? Ce trebuie să conțină un PC?
Sunt foarte multe posibilități pentru configurarea unui sistem desktop. De obicei, acestea se configurează după nevoile fiecăruia, dar si bugetul pe care îl alocă. Cele mai multe sunt platformele pentru jocuri, ceea ce mi se pare normal si mă bucur ca lumea alege PC-ul pentru jocuri, nu laptopul. Experiența de joc este mult mai interesanta pe PC din punctul meu de vedere. OK, de acord, sunt destul de multe soluții în cloud în momentul de față, dar nu este chiar o soluție pe termen lung, ci mai degrabă una temporară.
Așadar, dacă vreți sa va achiziționați un sistem pentru jocuri si nu numai, trebuie sa alegeți următoarele componente:
Apreciez persoanele ce aleg să își configureze un PC, nu să îl cumpere gata făcut, din supermarket, hypermarket, acolo unde sunt disponibile produse de calitate îndoielnică, în goana după profit, nu după calitate. Ăsta este avantajul unui PC pe componente: flexibilitatea.
Iată și alte articole pe același subiect
- Vrei să îți iei un PC pe componente. Iată aici câteva configurații, pe diferite bugete.
- Citește mai multe despre plăcile video
- Temperaturi pentru plăcile video de top
Componente pentru calculator?
Ca este un calculator de jocuri, ca este unul office contează mai puțin, dar cel care face configurația trebuie să știe pentru ce alege sistemul, la ce îl va utiliza, dacă dorește sa facă overclock sau nu, dacă se va juca, poate chiar și jocurile pe care le va folosi sau programele pentru editat foto/ video.
Placa de baza
Este componenta principala a calculatorului. Ea trebuie sa recunoască toate componentele din calculator. Aceasta se alege in funcție de platforma pe care o alegem: Intel sau AMD. Pe Intel avem socket-uri lansate o data la 2-3 ani. AMD pulsează, în ultima vreme, cu lansări noi și cam împing un pic în spatele celor de la Intel. Când încep să crească bine, bine cotele de piață stai și te gândești că fac ceva bine.
Procesor
Este inima calculatorului cum ar spune-o foarte multe persoane. Este cea mai simpla definiție. Acestea sunt de 2 tipuri: AMD și Intel. În majoritatea situațiilor vom găsi procesoare cu placă video integrata. Mai multe despre placi video integrate aici.
Exista procesoare cu 2 core sau mai multe core-uri/ nuclee.
Unele sunt destinate celor care fac procesare, altele sunt pentru cei care fac gaming. Diferențierea s-a făcut un pic la Intel și AMD pentru procesări, mașini virtuale, editări video, putem alege un I9, pe când, dacă alegem un sistem pentru jocuri este suficient un I5 sau chiar I7 pentru ca nu vom folosi acele opțiuni ale I9-ului.
Memoria RAM
Multe persoane confunda VRAM-ul plăcii video cu aceea al calculatorului. Total greșit! Sunt lucruri diferite. In funcție de ce alegem sa facem cu calculatorul 32 GB pot fi suficienți. Pe sistemele mai vechi vom găsi plăcuțe de RAM pe DDR4, pe cele noi ne vom raporta la DDR5.
Memoria RAM se alege după frecventa, latente, producător, daca are sau nu radiatoare, etc. O plăcuță de RAM poate ajunge si la peste 7000 MHz(de când cu DDR5 valorile au crescut foarte mult).
Din punctul meu de vedere si cele pe 2666 MHz sunt suficiente pentru un utilizator normal. Daca se dorește overclock, discuția se niseaza un pic. Oricum, nu recomand sa se investească foarte mult in RAM. In utilizarea de zi cu zi, nu prea sunt diferențe. Tot aici vreau sa ii liniștesc pe cei care se sperie când vad VRAM GDDR6 la placa video si plăcuțe RAM DDR5. Acestea sunt compatibile 100%.
Altfel, nu este un mit prin care este bine să aveți frecvență mai mare dacă alegeți un procesor.
Despre memoria RAM am reușit să fac un articol mai complex aici.
Placa video
Am realizat un articol mai detaliat despre placi video. Se poate citi aici. Aceasta este in funcție de nevoi. Daca vrem un sistem desktop pentru filme putem sa renunțăm la cea dedicata si sa o folosim doar pe cea a procesorului.
Daca vrem mai mult, trebuie sa ne îndreptăm spre una dedicata. Conectarea se face prin PCI Express. Ca placa de baza are X16, 3.0 sau 4.0 nu contează atât de mult. Acestea sunt compatibile si nu sunt probleme de scăderea performantei. Nu vizibile.
In cazul unui upgrade, trebuie sa avem in vedere ca procesorul si sursa sa fie de calitate, pentru ca placa video este cel mai mare consumator al unui sistem.
Stocare
In momentul de fata avem harduri cu platane si SSD-uri.
Harduri disk cu platane
Treaba este mai simpla la harduri. Avem câteva firme producătoare. Cele mai importante sunt Seagate si Western Digital. Aveți aici câteva diferențe referitoare la hardurile Western Digital. Conectarea se face prin SATA. Daca avem SATA, SATA 2, SATA 3, putem sta liniștiți ca sunt compatibile între ele. Performanta scade însă, daca noi avem hard pe SATA 3, iar placa noastră de baza nu știe decât SATA2.
SSD(Solid State Drive)
Este cea mai nouă tehnologie pe piață. Nu mai folosește un disc magnetic, ci o memorie flash, aproximativ ca cele de pe stick-urile de memorie.
Cu un astfel de SSD se poate „revigora” calculatorul. Aplicațiile, calculatorul, viteza de procesare sunt mult mai repede realizate cu acesta. Când vorbim despre hard cu platane, vorbim despre cea mai lenta componenta din calculator, însă cu un SSD, treaba sta altfel. Un dezavantaj al acestora este ca datele se recuperează mult mai greu, iar prețul este unul ridicat. Oricum, acesta se va folosi pentru programele uzuale si pentru sistemul de operare.
Undeva prin 2024 se discută despre faptul că prețurile între HDD-uri și SSD-uri se vor egala. Suntem pe aproape, dar mai avem de muncă.
Sursa
Am lăsat-o la final, desi aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator. Fara o alimentare corecta, sistemul nu funcționează bine. Tocmai de aceea va recomand sa aveți grija atunci când alegeți o sursa.
Daca veți caută pe internet, veți observa ca sunt extrem de mulți producători de surse fără certificări. Trebuie evitate acele surse si aleasa una de calitate. Aici aveți câteva sfaturi pentru alegerea sursei. Trebuie precizat ca sursele sunt de 2 feluri: modulare si nemodulare. Diferențele dintre o sursa modulara si una nemodulara sunt mici, țin mai mult de air management si de estetica. Nu este cu nimic mai buna una fata de cealaltă, doar ca la cea modulara cablurile se detașează.
Dacă aveți o sursă ieftină și calculatorul se restartează poate ar fi cazul să faceți o investiție. Sau măcar să o considerați suspectă. Aceasta, dacă nu are suficiente protecții, iar curentul nu este tocmai cel mai stabil… poate face probleme. Sigur, poate chiar un stabilizator de tensiune să fie soluția.
Atenție la ce sursă alegeți pentru că noile sisteme trebuie făcute cu surse mai puternice, asta dacă doriți o placă video de top.
Carcasa
Nu sunt prea multe de spus la carcase, contează mult preferințele utilizatorului. Nu se pune prea mare preț pentru aceasta componentă, însă eu cred ca are si ea importanța ei. Pe lângă design, gusturi care diferă de la om la om, trebuie sa alegem o carcasa mare, in care sa încapă placa video si sa fie ventilata foarte bine, iar aerul cald din carcasa sa fie scos pe un traseu bine stabilit. Dacă are și filtre de praf, cu atât mai bine. Dacă doriți să puneți răcire pe apă discuția este mai există, în funcție de ceea ce doriți să faceți.
În ultima vreme, s-a făcut mult marketing pe felul în care arată carcasa, felul în care sunt asamblate componentele. Este un lucru bun, dar pare a fi venit pe o saturare a pieței.
Răcirea calculatorului
Avem 2 categorii mari și importante de răcire:
- răcire pe aer
- răcire pe apă
Rezultate premium s-au făcut cu cea pe apă. Totuși, pe categoria de buget, ieșim mai bine cu cea pe aer.
Nu voi scrie nimic despre periferice, unități optice pentru ca si aici gusturile diferă de la persoana la persoana, iar lucrurile nu contează atât de mult. Ori de cate ori realizați o configurație este bine sa aveți si o a doua părere. E posibil ca oricând cineva sa va dea o idee mai buna. Aveți grija ca sistemul pe care urmează sa il achiziționați sa fie echilibrat.
Ca idee generală: o placă video de 4000 lei nu va funcționa cum trebuie cu un procesor de 500 lei. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, am încercat sa nu fiu foarte tehnic, ca sa înțelegeți cât de cât ce aveți de făcut/ ales.
Cosmin a zis
Salut,nu am un pc prea grozav:
– procesor intel pentium 4 nothwood,socket 478 mpga de 2,60 GHz single core
-3 GB RAM DDR
-placa video Nvidia Ge Force FX 5500
-placa de baza Dell Computer Corp.,model 0y1057,chipset intel i865P/PE/G/I848P,VERSION AGP 3.0
As putea sa-i mai fac un upgrade?din cate am mai auzit placa de baza ar suporta maxim un procesor de 3.0 GHz single core.Ce ii mai pot face?
Marius Cucu a zis
Poti sa-l consideri muzeu. 🙂
Cosmin a zis
:))totusi mi-ai putea recomanda un pc ok ca raport calitate pret pana in 1200 de lei?
Marius Cucu a zis
Cu monitor este destul de greu, fara monitor si cu placa video integrata putem face o configuratie care sa te poti folosi de el decent.
Cosmin a zis
Am uitat sa specific,facra monitor,doar unitatea
Marian a zis
Revin am adugat in cos sursa recomandata de 550W iar carcasa asta e buna pt toate chestile mai sus puse ?sii am pus si am pus si placa de baza dar placa video tot nu o schimbi mi se pare buna si decenta pt a rula watch dogs,minecraft sau gta 4 nu?
Uite carcasa Car asa Game Daemon 6001,mid tower,fara sursa,neagra este foarte misto ca design dar nush daca e incapatoare cu cele de mai sus si cu sursa pana akm totul e bine sunt compatibile ca nu miati raspuns si este destul pt rularea jocurilor?
Marius Cucu a zis
Hai sa discutam cu link-uri, da-mi exact produsul pe care doresti sa-l achizitionezi. Nu stiu de watch dogs(nu am jucat niciodata), dar minecraft si gta4 sigur vor rula ok.
Marian a zis
Carcasa Game Daemon 6001, Mid Tower, fara sursa, Negru asta este carcasa.
Sursa Inter-Tech Energon 550 asta e sursa recomandata.
Placa de baza Asus H81M-K, socket 1150 asta e placa de baza.
Memorie Kingston 4GB, DDR3, 1333MHz, Non-ECC, CL9, 1.5V, LowProfile asta e ramul.
Procesor Intel® Core™ i3-4360, 3.7GHz, Haswell, 4MB, Socket 1150, Box asta e procesorul.
Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GT 730, 2048MB, DDR3, 128bit, HDMI, DVI, VGA asta e placa video.
Astea-s toate dupa toate astea cam la cate fps va rula minecraftul?
si voi in legatura cu watch dogs daca nu merge pagina cautati pe google!! Si nu stiu daca va va arata linkurile asa ca le selactati cumva si le accesati Multumesc sper sa imi raspundeti
Marius Cucu a zis
Ca sa rulezi jocurile tale iti mai trebuie 4 GB RAM si o placa video ok. 730GT nu este suficient de ok.
Marian a zis
GTX 750 OC asta crezi ca e suficienta? Dar nu imi place cs trebuie folosit adaptor
Marius Cucu a zis
La ce adaptor te referi? VGA DVI?
Marian a zis
Cred ca vga se numeste cel albastru obisnuit. Despre placa aia video parere?va rula jucurile alea pe mediu?si fara lag?
Marius Cucu a zis
E mult mai ok placa asta video fata de 730 GT. Ia-o p-asta!
Marian a zis
Ok dar ajunge sursa aia de 550w nu? Si ram am zis ca o sa mai iau unul de 4GB,deci crezi ca va iesi ceva misto din astea?sii vga se cheama ala albastru normal?
Marius Cucu a zis
Sursa e mai mult decat suficienta. Decat sa bagi banii in RAM, mai bine investesti in placa video si mai mult. 🙂
Geo a zis
Scz nu am vaz rasp, dar de processor ce zici se potriveste ?
Marius Cucu a zis
E cel mai bun din gama sa, dar daca nu faci overclock nu ai ce sa faci cu el.
PS. Incearca sa dai reply la raspuns, ca sa putem conversa mai usor.
geo a zis
ce imi spui de placa Gigabyte NVIDIA GeForce GTX TITAN Z, 12GB, GDDR5, 384bit, 2xDVI? o fi atat de ieftina ?
sau au gresit ei?
am lasat un sms pe site sa vad ce spun ei
dar u cz ?
Marius Cucu a zis
Eu as merge pe sli de 980 gtx, nu pe titan.
PS incearca sa nu mai folosesti limbaj de messenger aici.
Bilga Stefan-Andrei a zis
Salut!
Inainte de toate vreau sa spun ca nu prea ma pricep si daca se poate te rog sa explici mai pe intelesul meu 😀
Voi pune poze aici.
Pe sursa scrie la exterior:
OUTPUT : AC220V 1.5 A 50Hz
INPUT: AC220V 3.5A 50Hz
P.S. : O sa imi mai cumpar rami ,deci nu este o problema .
Si acum intreabrea :
Ce placa video imi recomanzi ca sa pot rula jocuri mai noi la cerinte minime macar
Jocuri gen GTA 4 , NFSMW 2012 ,COD (cele aparute in ultimii ani) ,cred ca ai inteles ideea.
Bugetul este intre 200 si 350 de lei
Multumesc anticipat !
Marius Cucu a zis
Pai nu prea poti alege ceva mai scump de 350 de lei. Eu, cel putin, n-as pune asa ceva mai scump pe un astfel de sistem. Eu as merge pe un model ca AMD Radeon R7 240.
Bilga+Stefan-Andrei a zis
Multumesc de ajutor ,apreciez 😀
Poate sa ruleze macar un joc din cele de mai sus ?
Marius Cucu a zis
Sistemul este vechiut. E posibil sa le joci la low…
Andrei21 a zis
Mi-am comandat un procesor si o placa video de Black Friday :
Procesor AMD FX 8320, 3500MHz, 16MB, socket AM3+, Box
GeForce GTX 760 OC DirectCU II
Astazi ma uitam la niste review-uri la placa video si am observat ca toata lumea vorbea ceva de bottleneck!Nu am mai auzit de chestia asta,deci am cautat pe google si am cam aflat ce este!
Dar nu am aflat daca este vreo problema intre placa video si procesorul meu … Deci s-ar putea sa fie bottleneck …
Marius Cucu a zis
Nici vorba de bottleneck, sunt compatibile 100%. Totusi, ar fi mers sa fi luat I5 4460, ai fi avut performante un pic mai bune.
Andrei21 a zis
Pai am vrut sa iau,dar eu fiind prost nu l-am comandat cand era redus la 599 de lei dimineata,ca am zis ca mai ramane pe stoc …
Marius Cucu a zis
Eh, iti spun eu un secret. Pretul corect era 600 de lei, exact cat era si in septembrie. Cam asta inseamna Black Friday. Ridicam preturile cu 1,2 luni inainte si le scadem la pretul initial, de Black Friday. 🙂
Stai fara grija, nu o sa ai nicio problema. E ok si AMD-ul asta. Cu un pic de boost(daca ai sursa ok) poti sa-l overclock-ezi usor.
mousini a zis
Salut!
Ce carcasa si ce sursa(300-350 RON ambele) ar fi compatibile pentru urmatorul sistem:
Placa de baza ASRock 970 EXTREME4, socket AM3+
Procesor AMD FX X6 6300, 3500MHz, 14MB, socket AM3+
Memorie Kingmax 8GB, DDR3, 1600MHz
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
Flash SSD Kingston V300 2.5″, 60GB, SATA 3
Pe viitor s-ar putea sa-mi cumpar si o placa video performanta.
Marius Cucu a zis
Ce placa video ai pe sistemul acesta? Ea e cea mai „mancatoare de energie”.
mousini a zis
Momentan nu am sistemul, saptamana asta imi cumpar toate componentele mentionate mai sus, mai putin placa video(o sa folosesc placa video integrata o perioada) pe care intentionez s-o achizitionez peste cateva luni. Sa presupunem c-o sa-mi cumpar o placa ceva mai pretentioasa.
Marius Cucu a zis
Eu as zice sa renunti la 8 GB RAM, sa ramai pe 4 momentan, apoi sa treci pe Intel (placa video integrata de pe Intel este mult mai ok) si sa renunti si provizoriu la SSD sau sa incerci macar unul de 120 GB. Nu-ti vor fi suficienti, chiar daca il vei folosi pentru sistemul de operare. Nu vrei mai bine sa lasi un buget si sa facem o configuratie echilibrata?!(evident daca imi spui la ce-l folosesti)
mousini a zis
Am comandat deja componentele pe care le-am enumerat mai sus. PC-ul o sa-l folosesc pentru uz zilnic(navigare pe internet, operare MS Office etc.).
Emyl a zis
Salut …As vrea o părere pt un posibil upgrade,adică placa de baza,procesor si placa video pt un sistem gaming …buget 1500 ron
Marius Cucu a zis
Sigur, cu cea mai mare placere. Dar trebuie sa stim vechile componente, daca se pot upgrada si ce mai poate fi folosit.
Emyl a zis
de ce nu apar comenturile imediat ce le postez??parca nici nu vad daca mi se posteaza sau nu…e numai la mine problema asta sau la toti?
Marius Cucu a zis
Postarile sunt aprobate manual ca sa pot sa raspund la fiecare in parte.
Am nevoie de modelul sursei si din cate vad procesorul tau este pe LGA 775, cel mai probabil ai DDR2 pe RAM, asa ca va trebui si el schimbat.
Emyl a zis
http://s30.postimg.org/cji6yeamp/cpu_id.jpg
aici ai un printscreen cu toate detaliile din cpu-z
Marius Cucu a zis
Din cate vad, daca vrei sa faci un upgrade major de platforma trebuie sa faci upgrade general.
Vei putea folosi hardurile si carcasa, iar pe restul ar trebui sa le vinzi. E posibil sa scoti ceva banuti pe ele(in functie de cat de bun negociator esti).
Eu iti recomand upgrade-ul in 2 pasi. Sursa si placa video in prima faza, ca mai apoi sa schimbi placa de baza, procesor si RAM.
Emyl a zis
Bun…ce componente imi recomanzi…incepand cu sursa si placa video..apoi procesor,placa de baza si ram?
Adrian a zis
Salut,as vrea sa stiu daca un procesor intel core 2 quad Q8200,care are socket 775 poate merge pe o placa de baza cu socket 1150, ca Gigabyte GA-B85-HD3
Marius Cucu a zis
Nu, nu va functiona. Trebuie sa aiba acelasi socket procesorul si placa de baza.
Adrian a zis
Aha,atunci ce placa de baza cu socket 775 si ddr3 mi-ati putea recomanda?
Multumesc pentru ajutorul acordat.
Marius Cucu a zis
Nu exista asa ceva pe piata. Daca vreti upgrade, trebuie sa alegeti socket 1150. Pentru asta aveti nevoie de procesor, placa de baza si memorie RAM DDR3 compatibile.
Marius a zis
Salut,am o nedumerire si stiu ca ma poti ajuta.
Mi-am facut un pc pe bucati la recomandarea ta si tin sa iti multumesc pt. a mia oara ! Insa nedumerirea este urm. :
proc este i5 4690k si pe unele site-uri este denumit
– Haswell
– Haswell Refresh
– Devil’s Canyon
care din aceste denumiri este cea finala ? am inteles ca daca face parte din familia Devil’s Canyon este un proc extrem de bun. 🙂
Ms.
Marius Cucu a zis
E cel mai bun procesor Intel I5 de pe piata. Conform comunicatului Intel: The K-Series Haswell Refresh processors in specific are codenamed Devil’s Canyon which would offer used an improved design that incorporates updated packaging materials.
Asadar Haswell Refresh sau Devil Canyon este acelasi lucru. 🙂
marius21 a zis
Mi-am luat acum 1 saptamana un PC:
-Nvidia asus gtx 760 oc
-Amd Fx 8320
-8 gb ram
-Sursa ZM500-GLX
-Placa de baza AsRock 970 extreme3 R2.0
Deci acum 2 zile dimineata, am incercat sa pornesc PC-ul, dar nu pornea! M-am uitat in spate sa vad daca a iesit vreun fir, dar toate erau in regula! Dups 5 min s-a aprins fara sa ii fac nimic ! Dar ecranul era negru.L-am lasat vreo 20 min dar tot negru a ramas.Am incercat sa il sting apasand pe butonul de on/off 5 sec, dar nu se stingea! Pana la urma l-am stins din spate de la buton si dupa l-am scos din priza si l-am bagat iar!Apasam pe buton, nu pornea, dupa 2 min pornea, dar era ecranul negru! Am mai facut asta de vreo 10 ori si pana la urma a pornt! Nu l-am mai inchis pans seara ! A doua zi mergea bine, de parca nimic nu s-ar fi intamplat! Dar astazi dimineata din nou nu a mers! Am facut iar acelasi lucru pana a mers, dar a mers 5 min si dupa s-a facut ecranul negru.L-am aprins din nou si iar s-a facut ecranul negru dupa 5 min!
Aveti vreo idee ce se intampla?
Mentionez ca am garantie la absolut toate piesele…
Marius Cucu a zis
Foarte ciudat. Poate fi sursa de alimentare. E posibil sa fi prins un model prost, poate fi placa video. Fa-i cateva teste de performanta, baga un memtest, ceva pentru stresat procesor si vezi ce se intampla…
marius21 a zis
Multumesc de raspuns! Dar daca ar fi sursa sau placa video ar trebuii sa fie acoperitae de garantie nu?
Marius Cucu a zis
Evident. Daca este luat online ii poti da retur si sa iti achizitionezi alta noua fara nici cea mai mica problema.
Ideea este sa poti sa manifeste ei eroarea cand il trimiti in garantie.
marius21 a zis
Se pare ca „expertii” care mi-au facut calculatorul au pus sursa prea mica …
Multumesc de ajutor 🙂
Marius Cucu a zis
Sa stii ca 500W nu sunt putini pentru sistemul ala. Dar Zalman fac carcase bune, nu surse ok. Probabil ca daca ai fi luat un model cu eficienta mai buna ar fi fost alta treaba. Oricum ar fi, bine ca ai rezolvat. Sa te bucuri de sistem.
Farcas Ioan a zis
Va salut !
Va rog sa-mi recomandati niste memorii RAM pentru placa de baza GA Z97X Gaming G1 WIFI BK. As dori sa fie de 2×8 GB sau pot fi de 4×4 GB, ar fi important si producatorul lor… Va multumesc !
Marius Cucu a zis
Sunt curios si de restul configuratiei. Nu vad de ce ati da 1900 de lei pe o placa de baza.
Farcas Ioan a zis
Am un gamer in familie si vreau sa-i pregatesc cadoul! 🙂
Marius Cucu a zis
Am inteles. Dar la cat se rezuma investitia? 10 000 de lei? Altfel nu i-as vedea rostul…
Farcas Ioan a zis
Da, e cam in jurul sumei de 9000 de lei.
Marius Cucu a zis
Pai bun, am stabilit bugetul, stabilim magazinul, stabilim daca dorim si un monitor(periferice banuiesc ca se descurca singur) si facem o configuratie. Nu este mai bine asa?! 🙂
Farcas Ioan a zis
Iti spun ce am pana acum:
Monitorul este un Dell full HD de 23 inch(n-am codul)
Sursa este Thermaltake 850w gold+
Procesorul Intel i7 4790k
Carcasa Cooler Master HAF 912+
Ventilatoare de carcasa , cred ca unul de 240 cu care a venit carcasa si am suplimentat cu 3 Noctua NF P12 PWM si la procesor tot un Noctua cu tot cu radiator(nu mai stiu codul)
Bluray reader 1, Bluray writer 1
Cititor de carduri pe bay de 3,5 cu mufe eSATA si usb incluse
Placa video.”…pauza m-am gandit la doua in montaj SLI pe Gigabyte Nvidia(AMD nu-mi place)….. cam atat este
N-am trecut HDD care sunt doua Toshiba de 2T/7200, astea-s pentru stocare. Doua SSD unul Intel de 120GB pentro SO , iar unul SAMSUNG EVO de 250 GB pentru jocuri, nu ca ar functiona mai bine pe jocuri, dar macar nu face galagie.
Tastatura Microsoft Sidewinder X4 pt. gaming, iar mouse-ul un Dell pt gaming….. cred ca am cam spus tot…
Marius Cucu a zis
Eu as merge pe HyperX Beast 16GB, DDR3, 2400MHz, CL11, 1.5V, kit 2x8GB ca memorie RAM.
Farcas Ioan a zis
Nu suna rau, dar am cooler-ul de procesor Noctua NH-L12 si nu sunt sigur daca mai intra din cauza radiatoarelor de pe RAM…..nu prea sunt LOW PROFILE …
Ce parere ai?
La placi video ai sa-mi recomanzi ceva? Doar pe chipset nVidia si daca sunt si GIGABYTE ar fi ok.
Dupa cum am mai spus as fi multumit si cu doua placi video in SLI.
Multumesc mult!
Marius Cucu a zis
Trebuie masurat. Daca nu poti lua niste modele fara radiator. Oricum ele nu se incalzesc. XMP Profile mi se pare ok, d-aia le-am recomandat.
Chipset nVIDIA. ASUS e mai ok. Daca ai buget de 2 970 GtX, dormi linistit o perioada.
Farcas Ioan a zis
Salut,
Am pus toate componentele cap la cap si functioneaza totul…..aproape bine….placa video pe care mi-ai recomandat-o gtx-ul 970 de la asus e super(daca ma grabeam fara sa te intreb si mergeam pe varianta gtx de la gigabyte windforce…luam teapa, imi mai trebuiau 11 mm sa intre in carcasa)….deci problema e app center de la gigabyte! Nu-l pot accesa! Am iconita in notification bar si pe desktop, dar nu se deschide aplicatia….deci, nu pot regla nimic! Am dezinstalat-o, am reinstalat-o…..nimic, tot nu se deschide! Sa fie de la OS? Win 8.1 pro/64bit? Imi poti spune mai multe si de utilitatea wifi-bluetooth de pe z97x gaming g1 wifi bk ? Multumesc mult!
Marius Cucu a zis
Eu nu folosesc APP Center-ul, dar stiu ca l-am instalat la inceput si a functionat. Instaleaza in ordine driverele si fa update la Windows.
Ai primit ceva de genul la placa de baza?
Farcas Ioan a zis
haide ca reiau instalarea de la inceput si te anunt, iar modulul acela pe care mi-l arati in foto. l-am primit,montat,instalat…
Manea Rudolf Adrian a zis
Sal.,
Nu vreau sa ma bag in seama aiurea dar as vrea sa te intreb urmatorul lucru :
La ce ai nevoie de DOUA Placi Video ?
Eu sunt de parere ca una putin mai scumpa ar face fata cu brio la Gaming si la Procesare Video .
Doua nu recomnd decat daca faci procesare video de top genul celor de la DIGI .
Ceea ce nu cred ca vei face .
O zi buna .
Marius Cucu a zis
Sa stii ca DIGI nu au sisteme desktop. 🙂 Sunt servere grafice, optimizate pentru editare video.
Ca sa vin in completare, SLI in editare video nu este o solutie. Au tot fost probleme pentru ca programele de editare video nu stiu sa foloseasca asa cum trebuie 2 placi video.
George a zis
Buna ziua, configuratia mea este urmatoarea:
Motherboard: Intel i945p PCI-express
CPU: E2180 2Ghz dual
Memorie: DDR2 1x2gb
Video: radeonx1550 512MB
Monitor clasic CRT
Intrebarea mea este daca se merita un upgrade pentru a juca cat de cat jocurile din ziua de azi sau sa imi cumpar alt PC ?
Va rog sa imi dati si cateva sugestii in caz de upgrade.
Marius Cucu a zis
E dificil sa va mai jocurile din zilele noastre cu acel PC. Probabil HDD-ul sa mai poata fi recuperat in cazul unui upgrade. In rest… nimic nu este compatibil cu noile platforme.
George a zis
A-ti putea sa imi sugerati un sistem pc intr-un buget de 2000 de lei ? Nu stiu exact cerintele din ziua de azi, nu am mai folosit jocuri de vre-o 7-8 ani.
Marius Cucu a zis
Cu sau fara monitor?
George a zis
Fara monitor
Marius Cucu a zis
Uitati aici o configuratie.
torpala a zis
mi-as dorii o indrumare pentru un calculator care sa coste in jur de 700 lei……precizez ca nu ma joc pe jocuri sofisticate si joc doar table,rumi,poker,jocuri simple….ma intereseaza sa vad filme,meciuri online…..daca a-ti putea sa-mi spuneti un tip de calculator deja asamblat v-as fi recunoscator…
Marius Cucu a zis
Nou nu gasiti in acest buget. Poate daca mai mariti putin bugetul este posibil sa facem ceva pe componente, in jur 850-900 lei.
Manea Rudolf Adrian a zis
Sal.,
As vrea sa intreb daca urmatoarele componente sunt compatibile intre ele .
1. http://www.asus.com/Motherboards/MAXIMUS_VII_FORMULA/
2. http://ark.intel.com/products/80807/Intel-Core-i7-4790K-Processor-8M-Cache-up-to-4_40-GHz
3. http://www.corsair.com/en-us/vengeance-pro-series-16gb-2-x-8gb-ddr3-dram-1600mhz-c9-memory-kit-cmy16gx3m2a1600c9a
4. http://www.asus.com/Graphics_Cards/ROG_POSEIDONGTX780P3GD5/overview/
5. http://www.corsair.com/en-us/rm-series-rm750-80-plus-gold-certified-power-supply
Primele doua pozitii stiu sigur ca sunt compatibile, dar nu stiu daca sursa va face fata consumului intregului sistem P.B + Proc. + P.V .
Si ma mai intereseaza daca SSD marca Kingston V300 de 120Gb este compatibil cu sistemul mentionat mai sus .
Astept raspuns,
Multumesc .
O zi buna .
Marius Cucu a zis
La asemenea sistem nu merita kingston-ul ala ca SSD. Mergi pe un Samsung, pe un Intel.
Ca placa video, eu as merge pe seria noua 970 sau 980 GTX. Asta mi se pare ok si nu consuma nici multi W.
750W este enorm pentru orice placa video. Daca vrei sa mai adaugi una este un semn de intrebare. Daca doresti doar una si 600W sunt suficienti, dar cu certificare Gold ca ce ai ales tu.
Manea Rudolf Adrian a zis
Sal.,
Pai placa aia este si scumpa si mai slaba din cauza BUS-ului (viteza de prelucrare a datelor pe magistrala dintre Momoria Ram si Procesorul NVidia) .
Ce am gasit eu este cu un BUS de 384 Biti .
Poti sa-mi recomanzi o sursa Gold ?
Eu am ales acea sursa deorece e una de tip ULTRAQUIET iar PC-ul mai sta noaptea pornit si descarc filme de pe TORENTE .
Multumesc .