Am discutat într-un articol mai vechi, destul de popular aș zice, despre cum să alegem componentele compatibile. Este vorba despre articolul acesta.
Ceea ce nu am discutat noi atunci a fost despre compatibilitatea dintre producătorii de componente.
Dacă ați parcurs deja articolul trecut veți observa că m-am referit la compatibilitatea hardware: socket procesor, compatibilitate procesor Intel, compatibilitate între procesoare AMD și încercam să tragem o linie între performanța acestora.
Cert este faptul că trebuie să avem grijă și de memoria RAM, cât și de placa de bază, ca totul să fie așa cum trebuie.
Poate că nu veți vedea în prima zi nicio problemă, dar pe măsură ce va trece timpul vor apărea erori, va apărea BSOD-ul sau alte erori neașteptate.
Așadar, este bine să fim atenți de la început la următoarele lucruri pentru a scăpa de eventualele erori.
Compatibilitate între placa de bază și procesor
N-am sesizat să fie probleme între acestea, nici măcar pe AMD acolo unde mai sunt anumite erori. De obicei, generațiile noi de procesoare aduc buguri ce sunt rezolvate mai apoi prin update-ul de BIOS.
Cel mai bine ar fi așa: să zicem că avem un procesor bazat pe platforma Intel Ice Lake și, evident, vom alege și o placă de bază compatibilă.
Ne orientăm spre un procesor Intel I7 și DDR5.
Pe lângă acest procesor vrem să adăugăm o placă de bază compatibilă cu DDR5. Nu sunt tocmai ieftine, dar acestea sunt viitorul. Sunt printre cele mai performante componente de pe piață.
Alegem o placă de bază compatibilă cu procesorul.
Așadar, am stabilit placa de bază și procesorul. Momentul greu acum vine. Trebuie să ajungem pe pagina producătorului plăcii de bază și să vedem dacă procesorul și celelalte componente sunt compatibile.
De obicei, aceștia realizează câteva liste de compatibilități cu diferite componente, de la diferite branduri. Este posibil ca unele să nu fie trecute în acea listă, dar să fie compatibile 100%.
În dreapta, așa cum se poate observa, trebuie să fim atenți și la revizia plăcii de bază. De obicei, site-urile cu rulaj mare de componente au cele mai noi revizii, în schimb cele apărute peste noapte pot avea o revizie cu un BIOS mai vechi.
Compatibilitate cu memoria RAM
Din experiență am observat că cele mai multe BSOD-uri provin de la incompatilibitatea hardware între memoria RAM și placa de bază. Este bine să respectăm ce zice în acel PDF pe care ni-l oferă de fiecare dată când alegem o memorie de RAM.
PDF-ul despre care vorbesc este disponibil pe site-ul oficial. Orice producător va oferi aceste informații. Totodată, nu uitați că acest articol este încă valabil.
Dacă ați ales corect placa de bază, procesorul și memoria RAM aproape că ați realizat sistemul. Cel puțin din punctul de vedere al compatibilității.
Alegerea plăcii video și a sursei de alimentare
Despre placa video am tot vorbit pe aici. Articolul este suficient de cuprinzător și nu vreau să vă povestesc de 2 ori același lucru. Probleme de compatibilitate pot fi cu sursa, prin faptul că aceasta nu este suficient de performantă.
Un mare dezavantaj, în zilele noastre, este legat de faptul că plăcile video consumă din ce în ce mai mult. Totuși, acest aspect ar trebui să ne facă mai responsabili și să alegem cu încredere o sursă bună, cu condensatori buni, de durată.
Sursa trebuie să fie aleasă la final, după ce am ales toate componentele de mai sus. Facem o estimare a consumabilelor și alegem cu un plus de 50-100W în cazul în care vom dori să facem un upgrade, pe viitor.
Alegerea carcasei
Toată lumea o ignoră, toată lumea vrea o carcasă frumoasă, dar deloc eficientă. Sunt de acord că au apărut foarte multe chinezării pe piață, realizate din materiale de proastă calitate, dar suntem societate de consum. Trebuie să ne obișnuim să diferențiem produsele proaste.
Sistemele de stocare
Au apărut din ce în ce mai multe soluții pe PCI Express/ M.2/ nVME.
Acestea vor să suplinească limitarea portului SATA și vor să îmbunătățească vitezele sistemului. Momentan tehnologia este la început și nu este dezvoltată așa cum trebuie. Diferențele de performanță sunt foarte mari, dar nu cred că se justifică achiziția lor pentru marea masă de oameni.
Sigur că în articol am trecut lucrurile generale privind compatibilitatea componentelor. Tocmai de aceea este bine să vedem dincolo de specificații, să eliminăm orice posibil bug.
Macarie Radu a zis
Salut vreau sa imi fac urmatoarea configuratie,precizez xa am monitor si nu vreau sa imi iau unul nou.
1.Monitor HP w19 1400×900
2.Celeron G3900 Skylake
3.Placa de baza Asus H110M
4.Memorie HyperX FURY 4GB DDR4
5.Placa Video MSI GeForce GTX 750Ti 2GB
6.SSD SanDisk Z410, 240GB
7.Sursa Inter-Tech Booster 520W
Vreau sa stiu daca pot duce jocurile actuale la rezolutia de 1400×900,macar pe detalii medium-high. Daca aveti alte sugestii va rog sa ma ajutati cu in pc pana in 1300 RON.Multumesc
Marius Cucu a zis
Nu este rău deloc. În bugetul ăsta ai ales destul de ok. Nu sunt deloc convins de sursa aceea, dar în bugetul tău nu cred că găsim ceva mai ok.
Sergiu a zis
Salutare , am un sistem mai vechiut si doream sa iti cer parerea, aceasta este configuratia mea
Placa de baza asus p7p55 Lx
Placa video Nvidia Geforce 650
Procesor intel i5 750 @ 2.67 GHz
Memorie KINGSTON 4GB 1600MHz DDR3 CL10 DIMM HyperX Fury Series
Sursa Corsair 430 CX
Crezi ca daca fac upgrade la placa video, sursa si rami(sa mai adaug 4) ma va trage procesorul in jos? Merita sa fac aceasta investitie sau e mai rentabil sa cumpar un sistem facut de la 0. Doresc sa mentionez ca nu sunt mare impatimit al jocurilor dar as vrea sa mai incerc cate o aparitie si din pacate nu prea mai merge, ma gandeam la placa video gtx 750 poate chiar una din seria 9 pt un upgrade as fi dispus sa dau 1500 ron mai mult sau mai putin pt un sistem nou ( doar unitatea centrala) as fi dispus sa investesc pana in 3500 cand ai timp lasa-mi un reply si cu ce piese ai face upgrade, sau daca nu e cazul cu ce sistem ai face tu in acel buget. Mersi anticipat si sarbatori fericite !
Marius Cucu a zis
CX-ul acela este foarte ok. Eu zic că va duce și ceva nou. La limită, dar va duce. Iar dacă mergi pe nVIDIA n-ar trebui să ai probleme cu plăcile video middle.
Upgrade-ul este ok, oricum ar fi, le poți folosi și pe noul sistem dacă nu îți convine cât de performant este calculatorul.
Cu sursa actuală fără probleme ai putea folosi placa Gigabyte GeForce® GTX 1050 Ti D5.
Încă 4 GB de RAM sunt ok și destul de ieftini. Sunt sub 150 de lei și cred că e suficient. De restul bere 🙂 sau pui deoparte pentru upgrade-ul următor: placă de bază, procesor și/sau RAM.
Sergiu a zis
Multumesc pentru raspuns!
Sergiu a zis
inca o mica intrebare
1.
ASUS GeForce GTX 1050 Ti, 4GB GDDR5 (128 Bit), HDMI, DVI, DP
2.
MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT OC, 4GB, DisplayPort, HDMI, Dual-link DVI-D
astea 2 placi ar fi disponibile in magazin care e la 2 pasi pe mine e vreo diferenta considerabila de performanta sau de compatibilitate sau sa dau comanda la placa prezentata de tine ?
Marius Cucu a zis
MSI este mai ok pentru OC. În plus, vine cu un mic boost din fabrică.
Radu a zis
Salut Marius Cucu,
Iti urmaresc site-ul de ceva timp, si am nevoie de cateva sfaturi. Imi fac urmatorul pc si vreau, te rog, sa-mi spui ce parere ai si daca sursa e ok.
1. Procesor Intel Kaby Lake i5-7500, 3.4GHz/3.8GHz, 6MB;
2. Placa video MSI NVIDIA GeForce GTX 1060 ARMOR 3G OCV1, 3GB GDDR5, 192bit, GTX 1060 ARMOR 3G OCV1;
3. Placa de baza MSI H170 GAMING M3, socket 1151, 4xDDR4, 6xSATA3, ATX;
4. HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III;
5. Solid State Drive (SSD) Kingston SSDNow UV400, 120GB, 2.5″, SATA III; (stiu ca nu e cel mai bun ssd, dar intel-ul si samsung-ul sunt prea scumpe acum);
6. Memorie Kingston DDR4 8GB 2133MHz CL14 HyperX Fury;
7. Carcasa Zalman Z3 Plus Black fara sursa;
8. Sursa Sirtec-High Power Element Bronze 600W. Sursa e suficienta?
9. Te rog sa-mi recomanzi un cooler pt procesor pe la 100-150 de lei. E foarte cald la mine, si biroul e langa calorifer si ma gandesc ca mi-ar trebui un cooler.
Iti multumesc, si tine-o tot asa cu site-ul. 🙂
Marius Cucu a zis
Face față cel stock fără probleme. Sursa este ok. Eu aș merge pe un SSD M.2.
George a zis
Salut Y! Foarte bun articolul.
Ma poti ajuta te rog cu niste sfaturi la aceasta configuratie:
1. Sursa Corsair CS Series Modular CS550M, 80+ Gold, 550W
2. Placa video GIGABYTE GeForce GT 730 2GB DDR3 128-bit
3. SSD Samsung 850 EVO 500GB SATA-III 2.5 inch
4. Memorie Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 2400MHz CL14 Dual Channel Kit
5. Procesor Intel Kaby Lake, Core i5 7400 3GHz box
6. Placa de baza ASRock H270M Pro4
7. Carcasa Fractal Design Define Mini C Black Window
Sistemul il voi folosi pentru programare, masini virtuale, office (deloc pentru gaming). As vrea sa fie si cat mai silentios. La config mai pot adauga 500-600 lei max. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Nu înțeleg rostul plăcii video dedicate în situația de față. 🙂 În rest, e foarte bine ales, chiar te-ai întins destul de mult la sursă având în vedere că nu vei lua un high end.
Pentru mașini virtuale eu zic să mergi pe I7 și cât mai mult RAM.
Singurul care ar putea sa facă urât este cooler-ul de pe procesor. Totuși, eu zic să nu iei un aftermarket până nu vezi cât de silențios e cel default. Dacă nu îți convine, pe viitor, poți pune unul cu cât mai multe heatpipe-uri.
George a zis
Am ales o placa video pentru a lasa cat mai liber CPU-ul. Stiu ca placa integrata ocupa si din RAM.
Initial m-am gandit la o optiune din acestea doua:
a. GIGABYTE GeForce GT 730 2GB DDR3 128-bit
b. GIGABYTE GeForce GTX 750 Ti 1GB DDR5 128-bit
In plus, am ales si perifericele de la DELL:
– Kit Tastatura + Mouse Wireless Dell Premier KM717
Are are conexiune 2.4Ghz si bluetooth. Se poate intra in BIOS ?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Ocupă foarte puțin din RAM, eu zic că n-are sens să o cumperi și oricum nimic din seria 7 pe video.
Legat de periferice… nu știu ce să îți răspund. Nu folosesc modele wifi, nu m-am lovit de ele.
Daniel a zis
Salut. Cred ca esti plictisit la cate comentarii de genu’ acesta ai primit insa am sa las si eu unul care a ajuns sa fie cam lung. Am urmarit siteul tau si implicit articolele scrise de tine si am fost placut surprins de ele. In acest moment avand un sistem pe care il mai poti gasi doar in cartile de isotrie mi-am configurat unul nou, iar dupa lungi cautari am ajuns la acesta:
Procesor: Ryzen 5 1600
Placa de baza: MSI B350M GAMING PRO
Placa video: Inno3D GeForce GTX 1050Ti TwinX2 / MSI GEFORCE GTX 1050 TI GAMING X 4G
Ram: 8Gb
Hard disk: Toshiba 1t 64gb
SSD: WD Green 120GB SATA-III M.2 2280
Sursa: Be Quiet PURE POWER 10 80+ silver 500W / Sursa EVGA B3 80+ Bronze 550W / Straight Power 10, 80+ Gold 400W
Carcasa: Deepcool Tesseract SW black
*Computerul va fi folosit pentru rularea jocurilor din 2017 dar si din viitorul apropiat la calitate cat mai mare sper, dar si pentru cerinte obisnuite.
In acest moment sunt nedumerit de ce sursa sa aleg, de 500w sau de 400w (ma macina rau problema asta, iar din ultimele calcule reiese ca una de 400w ar fi ok), iar in legatura cu placa video optasem pentru un 1050ti inno3d datorita pretului mai mic si voiam sa te intreb daca are vreo importanta si influenteaza performantele fatpul ca are cooler msi sau inno3d. Apropo, exista diferente de performanta sau afecteaza intr-un fel diferenta de chipset, adica intre A320M si B350M stiu ca o diferenta este aceea ca cel din urma poate fi overclockat, insa am gasit o placa MSI A320M care este identica cu cea aleasa de mine, singura diferenta gasita fiind chipsetul.
Daca ai timp si bunavointa sunt dispus la orice comentariu, sfat legat de acest sistem si as dori sa te intreb , in opinia ta, merita facut in acest moment o astfel de investitie ? Stiu ca in 2018 vor aparea intel pe 10nm, dar intuitia imi spune ca abia prin toamna viitoare vor aparea si placile de baza accesibile. Oricum se pare ca in viitor se va deprecia si leul si e posibil sa mai creasca preturile si asa destul de mari.
O zi buna!
Claudiu a zis
Salut,
Te rog ajuta-ma sa aleg intre 2 placi de baza:
Placa de baza GIGABYTE GA-B250-HD3P
Placa de baza ASUS PRIME B250-PRO
Multumesc,
Marius Cucu a zis
Aș alege Asus. 🙂
petre1958 a zis
Salut!
Am placa de baza-P8 H61-M PRO/V. Vreau sa cumpar o placa video. Procesorul este INTEL CORE I5-2400.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Ce sursă de alimentare ai?
Tatu Loredana a zis
Bună tuturor !
Urmează să încep o școală de inițiere în domeniul IT-ului , mai precis pe ramura de Design Multimedia și pe viitor am de gând să studiez și alte ramuri ale IT-ului .
Am o rugăminte dacă este cineva drăguț să-mi scrie și mie absolut toate cele necesare pentru a-mi alege modelul de calculator folositor mie .
Și țin să precizez că mi-ar fi de folos , cred , un calculator să aibă și memorie suficientă căci o să-l folosesc și la serviciul pe care îl am
Mulțumesc anticipat !
Marius Cucu a zis
Un buget disponibil? Cu monitor?
mihai a zis
buna sant nou pe aici,am facut si eu o configuratie pentru un gaming si asi vrea niste pareri daca este buna configuratia aleasa de mine
placa baza; biostar B550MH Skt AM4 M ATX 4 DDR4 3200MHz
procesor; AMD RYZEN7 AM4 5700G 4,6Ghz 8 CORE
rami; DDR4 16GB 3200 MHz CRUCIAL CT16G4DFRA32A
PLACA VIDEO; RADEON RX 6600 8GB
CARCASA; ATX MARS GAMING
CABLAJE; PREMIUM PLUS MONTAJ
WINDOWS 11 SI PROGRAMELE DE BAZA INSTALATE
TOTALUL CONFIGURATIEI MA AJUNGE UNDEVA LA 1000 DE EURO
Marius Cucu a zis
Ce sursă de alimentare ai adăugat?
În rest, eu aș pune niște RAM compatibil cu placa de bază ca să evit orice incompatibilitate. Ai o listă aici.
mihai a zis
Mars Gaming MPB550, Fuente Alimentación PC ATX 550W, 80Plus Bronze 230V,
Marius Cucu a zis
Este suficientă sursa.