S-au actualizat pensiile recent și cumva putem să zicem că unele pensii au ajuns decente și pentru vârsta a 3 a, nu doar pentru cei care sunt activi, în câmpul muncii.
Mă uit peste un studiu făcut de către cei de la Friedrich Ebert România și Syndex România în care se trag niște informații de la INS și nu numai.
E primul studiu pe care îl văd ce nu se raportează la coșul minim, ci la coșul mediu, cel decent. Acum, na, studiul are 46 de pagini și e destul de stufos aici.
Totuși, nu are cum să prezinte întreaga situație și să intre în statistică majoritatea oamenilor din țară, însă și eu sunt de părere că trăiești bine cu 10 000 de lei, chiar și în București.
Doar că mi se pare că nu mai este o sumă atât de mare, dacă ne raportăm la inflația din ultimii ani. Sigur, în studiul acela sunt costuri de 3000 de lei cu o locuință.
Sunt costuri destul de mari, însă, dacă te gândești că sunt persoane care au deja o locuință și nu plătesc o rată sau o chirie, lucrurile stau din ce în ce mai bine.
Ok, încă nu sunt vestul Europei, dar ne apropiem destul de mult de centru.
Doar că, contrar multor păreri de pe internet, taxele noastre, per ansamblu, sunt mai mici decât în vest. Nu pentru mult timp, stați liniștiți. Pe măsură ce statistica asta va ajunge și pe la Bruxelles, pe măsură ce nu vom mai fi în dezvoltare… o să apară tot felul de taxe și la noi. Măcar să fim noi în stare să prindem ultimul tren al fondurilor europene.
Pe de altă parte, să nu vă prindă 1 ianuarie să nu știți de știrea asta.
Andrei Bucur a zis
Poti trai cu 10.000 dar nu neaparat decent! Nu mori de foame dar nici nu iti permiti prea multe lucruri. Cred ca 15.000 intr-o familie atinge si decenta, cosurile, activitati copii si 1-2 concedii.
Marius Cucu a zis
Depinde și de vicii.
Animalutul20 a zis
as zice ca e un studiu facut pe genunchi…170 lei cheltuieli de sanatate..aham……..nici o plomba nu poti sa iti pui….340X12 concediu…aham , 4k pt un concediu daca te duci la rude………2200 alimentatie…ahammm…..daca maninci parizer si pate la conserva
Marius Cucu a zis
Păi cred că se consideră că nu te duci în fiecare lună la dentist și mai ai și o asigurare…
Vasi a zis
Cu 10.000 lei o familie cu 2 copii pot trăi, dar nu știu dacă se poate zice decent. Decent cred că se poate numi atunci când poți ieși măcar o dată pe lună cu familia la un restaurant, mall, film, o vacanță de vară undeva fără să-ți faci rate, poate și o mașinuță de întreținut cu care să-ți faci treburile. Nu, 10.000 îți asigură doar mâncarea în frigider, facturile plătite, copiii la școală/grădiniță și îmbrăcămintea de zi cu zi. Dacă ai și vicii……
Mălin a zis
10000 brut sau net că e foarte important. Dacă e net atunci probabil că da, aproape oriunde e un trai decent, dacă e brut atunci nu pentru că-și trage statu partea leului.
Marius Cucu a zis
Văd o singură referire la brut în PDF. Țin să cred că e vorba de sume nete. LA 10 000 brut cred că vorbim de trai minim.
dam167 a zis
Presupun că locuința înseamnă chirie sau rate, dar la dotarea locuinței e prea puțin – o dată la câțiva ani mai schimbi electrocasnicele mari, doar acolo se duc banii ăștia, mai ales la 4 capete. La vacanțe iarăși e foarte puțin, probabil dublu e un all inclusive decent pentru o familie, iar pentru 4 membri ăsta e cel mai bun raport. Deși la modul realist, când cresc copiii trebuie să-i mai plimbi, nu merge doar la un peric de plajă, mâncare și băutură. La fel, educație și cultură, sunt prea puțini bani dacă ai și hobby-urile. Pe lângă cei doi adulți, copiii trebuie să se dezvolte, le mai cumperi câte ceva, îi mai duci la un curs sau vreo excursie undeva, mai ales la un sport.
O alimentație de 2200 lei la 4 capete nu e chiar o variantă sănătoasă, probabil că umpli burțile, dar nu ce trebuie. Nu-mi dau seama transportul unde intră, poate la servicii, cam ăla e costul pentru o mașină decentă – evident, dacă o ai deja.
Iolanda a zis
Dacă ești pensionar și mai ai ceva probleme, nu grave, dar încerci să te tratezi și cu medamente naturiste se duc cheltuielile la 200-300lei/persoană. Mai faci și ceva proceduri, care ți se spune că sunt decontate și când ajungi să te programezi constați că trebuie să plătești vreo 80% din costuri.