Anul ăsta vreau să vizitez la fel de mult. Poate chiar mai mult. Habar n-am. Am în plan, de mult timp, Croația. Ce-am văzut pe internet, de parcul național și chestii, m-au lăsat mască.
Țin minte că erau câteva persoane, Vasile, în special, care au trăit pe acolo mai mult decât am vedea noi ca turiști p-acolo.
Ideea mea este să nu închiriem mașină, ci să mergem d-aici din Ploiești. Vom fi, probabil, o mașină, cel mult 2, cu plecarea din Ploiești.
Din ce am schițat în trecut, pare că Google ne bagă pe Dolj. E ok p-acolo? Există variante mai lungi și mai bune? Noi am estimat o zi de mers(undeva la 15-16 ore cu pauze – eventual o cazare pe drum), vom fi destui șoferi încât eu estimez că va fi mai ok decât spre Turcia. Acolo chiar a fost maraton la întoarcere…
Altfel, dacă aveți recomandări pe care să le bifăm pe acolo ar fi super. Evident că nu putem să acoperim tot, dar dacă va fi cu mașina cred că va fi și slider. Sau poate o dronă până atunci. Vedem. 🙂
Redoo a zis
Daca aveti timp, macar doo saptamani, ar fi de facut tircuit:Ploiesti-Belgrad-Kotor si apoi in sus pe toata coasta Croatiei…marog, eu asa as face ca tare mult mi-a placut Crna Gora
Marius Cucu a zis
La prima impresie Crna Gora pare ceva ca Krka.
vasile a zis
Croatia nu e mare asa, dar ai ce vedea pentru 10 vacante nu una, da vorba lui Marian, mai e si Muntenegru 😉
In vara zona din jurul orasului Split a fost lovita de un incendiu de vegetatie, a fost destul de urat.
Anu’ trecut am fost cu avionul, cu ceva ani in urma am iesit pe la Portile de Fier, acum exista si podul de la Calafat si oricum esti in vacanta, nu te constrange nimeni, un plan e bun, sa stii doar de unde pleci si unde vrei sa ajungi.
Marea Adriatica e superba, statiunile din nord, cantonul Istria e superb, Rovinj, Pula despre care a auzit toata lumea, mai jos Zadar, Split nu mai zic, zona asta litorala mi-a placut enorm, orase „ca din poze”, multa istorie romana
Malin a zis
Eu am vazut-o doar de pe autostrada in 2010 si ti-as recomanda sa mergi numai pentru infrastructura rutiera si preturile de pe acolo.
Pentru mine Croatia ramane planul B, in caz ca vin comunistii la putere in Spania. E foarte putin probabil, dar nu se stie niciodata.
Marius Cucu a zis
Fă ceva cu zpoz că functionează când și cum are chef 🙁
Comuniști sunt și acum la tine. Care e diferența?!
Malin a zis
Goleste-ti cache la DNS si o sa-ti mearga fara probleme.
Astia care sunt acum sunt niste comunisti in devenire. La anu’ avem alegeri si conform unor savanti s-ar putea ca astia sa ajunga la groapa de gunoi a istoriei cum s-a mai intamplat si in urma cu 20 de ani cand au ajuns in opozitie pentru 16 ani. Ce au acum e labareala. Sunt 3 partide la guvernare batandu-se pe ciolan si punandu-si bete in roate unul altuia cu aportul activ al opozitiei.
Dar cine stie, poate peste alti 10-15 ani se trezeste noua generatie de proletari care a fost educata prin universitati de catre niste comunisti convinsi sa vina cu un discurs populist suficient de puternic incat sa-i prosteasca din nou pe prosti.
Marius Cucu a zis
Păcat, e climă bună acolo. Mută-te-n Portugalia. 😀
vasile a zis
Una doua tot la politica ajungeti si desigur la comunisti, mare frica aveti de ei si daca ati fi prins vremurile alea, dar le stiti din basme :))))
Marius Cucu a zis
Am văzut niște poze cu ceva cozi. Se pune?
vasile a zis
Nu vreau sa deturnez esenta discutiei si sa creada careva ca in Croatia sunt cozi, totusi inclin sa cred ca te referi la cozile de la un anume lant de magazine din perioada creditelor cu buletinul :))))
Acum sa fim in ton cu tema iti recomand Kotor in Muntenegru, e zona deosebita intr-un golf superb, pe acolo i mai zice si fiord, dupa aspect. Treaba asta o poti face in Croatia plecand din Dubrovnik se fac croaziere cu vaporase faine costa cam 70 de euro de persoana dureaza cam 10-12 ore. Eu am fost cu cativa colegi de acolo pe la inceputul lui mai. Cand a venit si sotia cu baiatul si inca doua familii in august, pe coasta croata a Adriatici erau ceva incendii si probleme, asa ca am plecat direct din Zagreb spre Kotor, era pacat sa nu vada si ei zona, pe mine personal m-a marcat si la batranete e un loc bun de mancat pensia, clima buna si blanda, pentru oase batrane :). Am zburat spre Tivat e un aeroport din zona, nu e zbor direct, asa ca am inchiriat un avion, un mic bimotor, cu 1000 de euro, dus-intors, a facut toti banii, zborul a fost fain, cel mai tare s-a distrat baiatul in golurile de aer. La Tivat am inchiriat un Transit de persoane de la un particular si in 3 zile am facut cateva trasee si am acoperit foarte putin, zic eu… din ce era de vazut. Acolo e de facut o vacanta intreaga, 10-12 zile ca sa intelegi ceva din istoria si frumusetea acelui loc. Dupa mine o vacanta cu masina e obositoare, poate placuta celor care le place sa conduca, dar sa o faci in tihna, e doar o avalansa de imaginii si situatii din care ramai cu senzatia ca ceva lipseste sau ai uitat.
Malin a zis
@Vasile care vremuri? Neo-comunismul practicat de PSD, Podemos, Syriza nu e acelasi drac? Faptul ca exista ceva mai multa libertate sau ca unii ii spun social-democratie nu schimba cu nimic datele problemei.
Vorba aia: afara-i vopsit gardu’, inauntru leopardu’…
vasile a zis
Maline daca este sa discutam despre doctrine politice, aplicare si practica, o sa o facem in urma unui articol dedicat, scris poate de Marius cand va dori el. Faptul ca folosesti cuvantul comunism in expresii sau propozitii, alaturat unor nume de partide sau organizatii ce macar la nivel declarativ nu au nici o legatura cu comunismul, cazul PSD, de Podemos si Syriza nu discut, nu inseamna decat o obsesie sau o frica de ceva necunoscut sau mai direct ceva interese si pasiuni personale, fara suparare!
P.S. Comunism, citat „Orînduirea socială superioară care urmează după doborîrea capitalismului, ca rezultat al victoriei revoluției proletare și al instaurării dictaturii proletariatului; în această orînduire nu există exploatarea omului de către om și mijloacele de producție sînt proprietate socialistă; în dezvoltarea sa, această orînduire trece prin două faze, dintre care prima e faza socialismului (v. socialism); în a doua fază, cea a comunismului deplin, se va aplica principiul: de Ia fiecare după capacitățile sale, fiecăruia după nevoile sale; nu vor mai exista diferențe de clasă, vor dispărea deosebirile esențiale dintre sat și oraș, dintre munca fizică și cea intelectuală, știința și arta vor ajunge la o înflorire deplină, iar individul va deveni cu adevărat liber. În comparație cu capitalismul, comunismul înseamnă o productivitate a muncii superioară, obținută de muncitorii liberi, conștienți, uniți, care folosesc o tehnică înaintată.”
De aia le e frica capitalistilor ca de ciuma de comunism :)))
Marius Cucu a zis
Păi nu cred că mă pot documenta la fel de bine ca unul care a trăit p-atunci. 🙂 Așadar…
vasile a zis
Nu trebuie sa fie o teza :), poate fi ceva apreciativ, perceptia ta fata de acele vremuri in prisma celor povestite de altii, parinti, bunici, vizavi de azi, de politicul actual, diferenta fata de dclaratii si fapte, doctrine, cum zice si Malin, „afara-i vopsit gardu’, inauntru leopardu'”, daca e cazul.
Uite in Croatia cei un pic „trecuti”, sa zicem pe la 45, 50 de ani, considerau comunismul OK si ce s-a intamplat in Iugoslavia per total ca a fost o greseala enorma si totul doar o capcana in care au fost atrasi de americani, pe care de altfel nu-i au la suflet deloc 😉
Razvan a zis
E ok prin Dolj, drumul e bun, am fost asta-vara in Italia prin Zagreb. Am mers Bucuresti – Craiova – Drobeta – Portile de Fier pana am intrat pe autostrada inainte de Belgrad. Peisajul e f. frumos pe malul Dunarii, cu cazanele Dunarii si statuia lui Decebal (sunt must see!). Dupa Portile de Fier, se merge destul de mult pe malul sarbesc. Daca vrei sa mergi spre Dubrovnik, vad ca se iese pe la Calafat, pe acolo nu am fost.
Marius Cucu a zis
Pe la Calafat am fost. În afară de ploaie n-am dat de drumuri proaste. Doar că Serbia n-am făcut-o pe autostradă și s-a mers cam încet. Foarte 🙂