Catedrala Notre Dames a ars. Unii spun că n-o să mai fie nimic, nici structura, nimic.
E, probabil, unul dintre cele mai mari obiective pe care nu le-am vizitat în 2017 când am fost în prima dată în Franța. Deh, prima ieșire, nu știam de capul meu și-am nimerit în Lyon, după țeapa de pe AirBnb.
Între timp, folosesc din ce în ce mai des aplicația și e ok, inclusiv am folosit acum, spre Frankfurt. Acolo vorbeam cu cineva că germanii au reconstruit acolo centrul că părea prea modern și că nu mai avea acel aer vechi, de centru vechi.
Întrebarea mea e cea din titlu: credeți că vor putea să o mai refacă? Avem atât de multă tehnologie încât cred că ar putea fi refăcută de la 0. Facebook-ul meu e invadat cu share-uri cu selfie-uri de acolo, cu imagini 360 cu catedrala.
Ah, cel mai mult m-au amuzat cei care au zis că vor să dărâme creștinismul unii sau alții și că d-aia au ars-o!
Sorin a zis
A trăbui să ia exemplu de la Catedrala Mântuirii de totu a Neamului și de asemenea și de la Idioțenia Pământului pentru care s-or început niște donații, doar că de data asta, dacă vor să salveze simbolul lor, vor trăbui să facă ceva mai intelighent.
Marius Cucu a zis
Mhm, așa cum am mai zis, e ok să se facă ceva și la noi, să avem ce arăta turiștilor. Nu neapărat cu fețele și numele unora pe ele, dar pe ansamblu rămâne ceva. 🙂
alex a zis
Vezi ca au aparut poze din interior. Nu e super grav. Primele aproximari ar fi despre o durata de aproape 10 ani pana va fi complet reparata. Deja se scrie despre un miliardar francez care ar dona zilele urmatoare 100 milioane euro. Plus ca si catedrala a produs, mai mult ca sigur, ceva sute de milioane de euro pana acum si are ceva pus deoparte. Si are sigur si ceva procent de la asigurarile obligatorii, plus interesul statului, orasului sau al UE.
Sunt sigur ca s-ar repara integral mai repede de 10 ani. Oricum, se va redeschide publicului mult mai repede, imediat dupa ce lucrarile de siguranta vor fi gata.
Si sa nu mai vorbesc de donatiile care vor urma.
Marius Cucu a zis
Evident că a produs, e în unul dintre cele mai turistice orașe. Bine, poate că mai mult numele de el. 🙂
Înainte să mă bag la somn… nu era nimic 😀
rivi a zis
a trecut ceva timp de cand am fost acolo, dar cred ca intrarea in Notre Dame a fost libera (apropo de cati bani au produs).
Altfel, important e ca nu a cazut cu totul. De aici sigur o refac, au salvat destul de mult.
Marius Cucu a zis
Meh, când te duci într-un oraș sigur cheltuiești indirect. Nu cred că e vorba doar de intrare, sigur ți-ai mai luat un covrig, ai mai cheltuit pe-un transport, tot în economia lor s-au dus banii. 🙂
rivi a zis
da cand cumperi covrig intra in banii covrigariei (si indirect in banii statului prin taxe) nu in bugetul bisericii.
Costin a zis
Doar cu Teldrum! Singura firma specializata pe arhitectura de reconstructie si conservare.
Si acum serios vorbind, uite si un donator de exceptie:
https://www.hotnews.ro/stiri-international-23090338-franta-important-afaceri-francez-promis-donatie-suta-milioane-euro-pentru-reconstructia-catedralei.htm
Marius Cucu a zis
Am citit și eu pe BBC câte ceva.
vasile a zis
Au pus schelele odata, sa fie vreo 2 saptamani in urma si se laudau cu ele 🙁 , cred ca se descurca ei cumva!
Doc a zis
Cred că o vor transforma in moschee ,la câți islamiști au ( O glumă, Bineînțeles)
Adrian a zis
Dacă o făcea din haur, altfel stătea treaba acu!
vasile a zis
Zgarciti alde Ludovic astia, au facut-o din lemn si plumb, la cat trageau din colonii, toata jena! 🙁
Costin a zis
Nici pe departe n-au ‘tras’ ca englejii. 😉
Numai ca englezii sunt mult mai bine vazuti, de ce, n-am idee.
Costin a zis
Conform rfi.ro:
Lemnul catedralei provenea în mare parte din arbori considerați a avea vârste între 300 și 400 de ani, la momentul tăierii lor. Asta înseamnă că cel mai vechi lemn din catedrală avea aproape 1300 de ani.
Înlocuirea acestor grinzi cu unele comparabile din stejar nu poate fi o opțiune. Copacii care au furnizat cadrul acoperișului proveneau din pădurile primare – care sunt în mare parte neatinse de activitatea umană. Doar 4% din suprafața împădurită a Europei mai este primară, potrivit unui studiu publicat în luna mai, scrie Fortune.
Un profesor american de istorie medievală spune pentru rețeaua americană CBS că în lumea modernă pur și simplu nu se mai construiește ca în evul mediu.
Calcarul folosit pentru a construi Catedrala Notre Dame este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Inițial, provenea din Normandia în secolul al XII-lea, iar piatra de la Notre Dame era asamblată cu mâna.
„Va trebui să existe un întreg nou sistem de cariere pentru aceeași piatră lucrată manual, spre a se crea efectul de omogenitate, spune expertul. Și este nevoie literalmente de tone, tone și tone de piatră. Deci vom avea nevoie de cei mai buni pietrari de pe planetă și vom avea nevoie de cele mai bune cariere și de acces imediat la ele”.
Aici, link-ul:
https://www.rfi.ro/presa-internationala-110860-notre-dame-greu-construiesti-azi-evul-mediu
vasile a zis
Din ce se vede a ramas fara acoperis de tot, ce e mai rau de acum urmeaza, vor veni ploi, vreme rea…. 🙁