Am început să mă documentez un pic despre cum stă treaba cu noul codec pe care se pune amprenta. Este vorba despre AVIF.
Cum spuneam atunci când 8K-ul ne-a invadat, trebuie să se dezvolte codecuri noi, mai ales pentru streamuri și pentru poze. Huawei-ul îmi face poze RAW de până la 100 de MB, iar compresia nu este wow. Înainte mi-am setat ca imaginile de pe blog să fie de maxim 1 mb.
Le compresam, le luam din calitate.
De când am început cu concediile, cu pozele de acolo pe care le păstrez ca amintiri chiar și pe blog, am ridicat la 2000 de pixeli poza și cât poate să ducă: 1,2 mb. Acum am trecut pe 2500 de pixeli, iar pozele ajung și pe la 4 mega. Enorm! Dar măcar se văd ok pe ultrawide. O mai fi vreo problemă cu cei care navighează de pe televizor, dar totuși… să mă accepte așa cum sunt.
Am crezut că viitorul este webp. De fapt și de drept, e ceva trecut prin server ca să suporte site-ul și formatul ăsta și a convertit pozele pentru a le reda mai repede. Dacă webp reducea cu 30% imaginea, aparent, AVIF o face cu 50%.
Dar, aparent, ce zice Google sună puțin mai bine:
Three primary motivations for supporting AVIF: 1. Reduce bandwidth consumption to load pages faster and reduce overall data consumption: AVIF offers significant file size reduction for images compared with JPEG or WebP. Prior to full optimization, Netflix published results on their test set showing ~50% savings vs JPEG across use cases, going past 60% for 4:4:4 content. (see Doc links for details) 2. HDR color support: AVIF is a path to HDR image support for the web. JPEG is limited in practice to 8-bit color depth. With displays increasingly capable of higher brightness, color bit depth, and color gamuts, web stakeholders are increasingly interested in preserving image data that is lost with JPEG. 3. Ecosystem Interest: Facebook, Netflix, YouTube and others have expressed an interest in shipping AVIF images on the web. Microsoft and Apple were involved in the underlying MIAF specification.
Momentan, nu toate browserele suportă AVIF, dar de exemplu Chrome o face cu succes. Se poate verifica simplu aici.
Cu siguranță că Edge, fiind copia fidelă a Chrome, o să suporte și el la un moment dat. Din ce am văzut, chiar și în Store-ul Microsoft avem o extensie disponibilă.
Dacă vreți să aprofundați aveți și wikipedia.
Am făcut și eu test cu un convertor online și mi-a scos poza de 4 mb la ~400 kb.
Rezultatele sunt foarte ok. Poate că, în timp, o să avem și suport de la programe precum Photoshop sau Capture One dacă tot nVIDIA și, probabil, AMD se vor lăuda că știu de existența lui și îl decodează.
vasile a zis
si resurse pentru conversie?!
Marius Cucu a zis
Păi tocmai a ieșit 3090 RTX la 9000 de lei. O să poți să faci credit la Provident pentru asta. 🙂
Vor fi introduse și pe procesoare, mai mult ca sigur, așa cum s-a întâmplat și cu Intel HD Graphics acum ceva ani, când s-a trecut la 4k.
vasile a zis
:)))) Sa incercam cu ceva mai usor, inca nu e 12, o apa plata cu lamaie!
„e ceva trecut prin server”… despre asta ziceam. Arunci pozele intr-un folder, apoi to avif prin server, resurse, load?!
Marius Cucu a zis
Ah, da, pentru webp am un tool care convertește prin cronjob fiecare poză în parte. Asta când nu mă mut cu cortul pentru că mi-e lene, de multe ori, să-l setez. Mai mult aici, pentru că e blog cu mai multe poze. Practic, va fi o poză mare pentru cei care nu au suport în browser, iar pentru cei care au browser cu integrare AVIF o să le apară poza compresată. 3 poze diferite, momentan: JPEG, webp, AVIF. Mai mult spațiu pierdut pe server, dar livrat ca unul singur, până se va face trecerea completă, DACĂ se va face.
Cel mai probabil așa va fi și cu AVIF, deja văd că se implementează agresiv peste tot. WordOps îl integrează, autoptimize la fel și alte pluginuri de WP, Windows îl vede în Explorer, probabil va veni și un update mai ok la codec, de browsere nu îmi fac griji, nVIDIA știe, etc.
M-am trezit bine?
Marius Cucu a zis
Gata, AVIF e disponibil și pe blog, mai rămâne să automatizez și conversia de poze. Pe Edge încă nu funcționează, dar pe Chrome imaginile vor veni pe noul format.
Mădălin Cristian a zis
Eu nu as migra la noul format până nu e adoptat la scară largă de toate browserele.
Mulți folosesc alte browsere gen Firefox, Opera, etc
Nu mai vorbesc de cei care nu folosesc Windows 10 și/sau nu își actualizează sistemul de operare.
Cu ăia ce faci? Îi pierzi pe drum?
Marius Cucu a zis
Nu are nicio legătură. Acum blogul funcționează așa: dacă ai Chrome versiune nouă, actualizată, cu suport pentru AVIF și AVIF-ul este mai mic în dimensiune ca webp vei primi formatul AVIF. Dacă ar fi fost webp mai mic ai fi primit formatul webp. Practic, tu pe server vei pune poza în JPEG, webp și AVIF. Cresc nevoie de resurse pentru tine și crește și viteza pentru utilizator.
Mădălin Cristian a zis
Știi că pluginurile astea care automatizează conversie de poze pe blog, nu fac altceva decât să îți mai facă nșpe copii ale tuturor pozelor la toate rezoluțiile, rezultând într-o creștere exponențială a spațiului de stocare pe server, iar dacă stai să le iei la mână…
Plus că dacă poza originală pe care o convertește pluginul nu e la calitate bună, nu ai făcut nici o brânză
Deci nu știu ce avantaj ai avea să te grăbești?
Marius Cucu a zis
Păi da, fac mai multe rezoluții tocmai pentru ca utilizatorul să primească o versiune cât mai apropiată de el. Dacă Gheorghe vede de pe telefon mobil o poză de 100x100px nu ai de ce să îi servești o poză de 1000x1000px și la 10mb. Cu opțiunea asta îi afișezi poză de 1000 de pixeli, dacă vrei, la 1 mb, să zicem, cât stă să optimizeze, fără a omorî foarte mult calitatea.
În plus, din 2021, Google o să treacă pe mobile first ca indexare, o să fii nevoit să ai temă cât mai rapidă.
Marius Cucu a zis
Până acum cel mai ok pachet de conversie de la JPEG la AVIF ar fi ăsta și-a fost integrat și în img-optimize.
Vasile R a zis
15 minute ca să convertească imaginile de pe blog dintr-o singură lună?
Marius Cucu a zis
Depinde de hardware? 🙂
Vasile R a zis
Cu siguranță. Dar din jpg în webp e sesizabil mai rapid.
Marius Cucu a zis
Asta pentru că au lucrat mai bine la algoritm. Oricum, dacă ai măcar una dintre cele 2 e OKI.