Cred că am nimerit de vreo 2 ori, înainte de pandemie, la o aprindere de luminițe din Ploiești. Am zis că nu mai calc d-atunci p-acolo. Pur și simplu stăteai la coadă sau bară la bară pentru un „eveniment” de aprindere a unor luminițe. Puteai la fel de bine să rămâi la un restaurant sau oriunde altundeva.
Eh, zilele trecute am nimerit la târgul de Crăciun din București. Atât de multă desfășurare de forțe nu am mai văzut de mult. În plus, nu înțeleg de ce ai da niște bani pentru a intra la un târg de Crăciun. Practic, dacă nu erai onliner câștigai lozul fericit. Prima coadă de 50-60 de persoane pentru bilet, ca mai apoi să stai la cealaltă coadă de câteva sute de persoane.
La Sibiu au fost alți amici. Cozi imense și acolo, mai mari decât cele din București. Cumva, în București veneau oameni din mai multe direcții, nu e ca la pietonala de la Sibiu.
Nu știu, dar dacă asta e distanțare… e un pic cam ciudat! Sigur, treburile astea erau și înainte de pandemie, dar acum parcă lumea e mult mai atentă la cei din jur. Sau nu?
Adrian Bolocan a zis
S-a deschis și la Suceava, sunt curios să trec pe acolo zilele următoare să văd dacă au iar pernuțe tradiționale cu BMW made in China.
Marius Cucu a zis
Frumos. Să îmi cumperi și mie unul. Să îmi zici dacă e tot 7 lei intrarea și 5 lei varianta online.
Adrian Bolocan a zis
Te tin la curent.
Vasi a zis
Nu sunt adeptul unor astfel de evenimente. La mine în oraș toate festivitățile astea sunt maghiarizate, se promovează doar cultura și tradiția „secuiului”, 95% din formații care cântă sunt maghiare și/sau din Ungaria, nu se obosesc să traducă și în românește anumite anunțuri pe scene, nu simt nimic românește, așa că nu, de 15 ani nu mai particip la așa ceva la mine în oraș.
Marius Cucu a zis
Mie mi-ar plăcea să știu maghiara atunci când o să vizitez Ungaria. ☺️
Vasi a zis
Știam limba destul de bine când lucram la un gater într-o localitate învecinată. Apoi cu timpul recunosc că nefolosind-o am uitat-o. Dar mi se pare lipsă de respect din partea autorităților față de noi. Ar trebui făcut totul în mod egal, nediscriminatoriu. Dar la noi totul se face în funcție de procentul etnic, de la fondurile publice la numele străzilor, spitalelor, statuilor care apar ca ciupercile, totul se face și se cheltuie după procentul etnic, 80% – 20%. Astfel am decis boicot, nu-mi cheltui banii pe ceva și undeva unde nu mă simt reprezentat.
Marius Cucu a zis
Eh, glumeam. Acolo e situația mai specială. Culmea, din ce am aruncat săgeți prin Budapesta și împrejurimi, lumea de acolo nu vede cu atâta înverșunare situația de la noi. E mai mult o treabă în zona voastră. Probabil, de-a lungul timpului, unii au avut de câștigat din asta.
Vasi a zis
Au avut de câștigat politicienii lor, indiferent de partid, căci maghiarul de rând plătește aceleași facturi mari, același preț la pâine, muncește pe același salariu minim pe economie. Doar politicienii lor au tot câștigat averi de 30 de ani. Mie mi-ar fi plăcut să avem sărbători comune. Să fie mai multă unitate.
Marius Cucu a zis
Eh, lasă că de când cu pandemia s-a lăsat cu mai puțină unitate peste tot, nu doar în zona maghiară.
Vasi a zis
La noi din contră, pandemia ia mai unit. Toți la unison neagă existența virusului și a unui vaccin eficient☺️. Tot răul spre bine ?
Marius Cucu a zis
Ca oriunde, depinde de cercul în care te învârți. E mai mișto de cei care zic că sunt interese, interese ca economiile lumii să pice. De parcă există cineva care ar vrea să dea înapoi.
Deh, un vaccin n-o să fie niciodată 100% eficient. O comunicare a unei firme care produce un vaccin n-o să fie 100% reală, având altă echipă de PR și la concurență. În plus, corpul uman nu e perfect și nici identic. N-o să poți face un medicament să fie perfect pentru fiecare. La fel cum nu toți au probleme. Pe de altă parte, când vorbești cu câte unul de la „firul ierbii” îți povestește: x a avut probleme, y a stat în spital, dar el n-a avut nimic, așa că restul nu mai contează. Și vorbim la nivel de om cu o școală. Îți dai seama că dacă te duci la „radio șanț” lucrurile sunt tot mai diverse.
Vasi a zis
Eu unu fac parte din categoria celor vulnerabil, având distrofie musculară progresivă de mai bine de 20 de ani, imunitatea mea e la pământ. Nu-mi voi risca sănătatea și viața pentru niște târguri aglomerate unde să ce ….. ? Mă plimb (ceea ce pentru mine e imposibil mai mult de 30-40 metri), să beau un vin fiert (nu mai pot bea alcool de când am pierdut un rinichi), să-mi cheltui puținii bani pe chestii care ulterior aflu că de fapt nu-mi trebuiau ? Nu mai bine stau eu cuminte acasă și mă protejez ? Citesc mult, apoi scriu lucrări pentru tinerii liceeni sau studenți, ori pentru alții la angajare ? Cât despre șoșoci experți în virusologie, dar agramați de mă dor ochii citind o frază fără pic de logică, ce poți să mai spui ? Dacă ei cred că o democrație înseamnă doar drepturi și libertăți fără a avea și obligații, atunci fiecare să facă ce vrea, probabil vor înțelege ușurel și pe rând abia după ce în fiecare familie vor exista cel puțin un deces pricinuit de virusul ăsta. Dar va trece mult prea mult timp și cu mult prea multe sacrificii, umane și economice. Până atunci însă, noi să fim bine și să ne „auzim” sănătoși pe aici multă vreme.
Marius Cucu a zis
Nu, șoșocii trebuie eliminați din orice discuție, eu am probleme cu cei care au mai deschis o carte, au un oarecare nivel de înțelegere, dar sunt la extreme, fie într-o parte, fie în alta.
Vasi a zis
Cu atât mai trist din partea lor.
Iulian a zis
Face parte din supravietuirea speciei umane daca e sa-i tin isonul lui Basil. Leacurile amare sunt si de folos.
Pheno a zis
Tocmai ce mi-am facut a treia doza si astept cu interes si cele ce vor urma. Cat despre psihologia maselor pot spune oricui vrea sa afle, cu cat esti mai obstructionat, cu atat esti mai vehement. Gica-contra au fost, sunt si vor fi pana la disparitia vietii pe Terra. S-ar putea aplica o vorba celebra: “- Ce frumoasa ai fi daca n-ai fi urata…” sau in cazul mai recent, de cand cu pandemia: “- Ce destept ai fi daca n-ai fi prost…”. Totusi, apare intrebarea, “daca toti suntem destepti, care si unde sunt prostii?” Exista si reciproca, “daca toti suntem prosti, care si unde sunt desteptii?” Unii spun ca adevarul e undeva la mijloc. Petre Tutea a spus/scris: “-…mai multe adevaruri, nici un adevar…”. M-as incumeta sa-l parafrazez pe Tutea. Mai multe minciuni, nici o minciuna. O fi adevarat?