Pentru Uniunea Europeană nu mi-am pus niciodată problema unei asigurări. De niciun fel. Nici de călătorie, nici pentru gadgeturi.
Era să o pățesc în Malta pe partea cu sănătatea, atunci când poate am făcut alergie(deși cred că s-a resimțit corpul după oboseală și mult soare), iar în Madrid era să fiu făcut de vreo 400-500 de euro.
În Portugalia am avut cash peste 1000 de euro. Nu știu sigur cât, dar cred că mă apropiam de 2000. Nu număr niciodată banii cash, nu mă pricep! Ah, niciodată nu am banii în același loc! La fel și actele: CI într-o parte, pașaportul în altă parte!
Deh, știam că nu am mulți bani pe card, știam că ING sucks, mi-am luat măsuri de prevenire, să nu cumva să rămân atârnat pe undeva.
Toate astea au fost mereu doar cu cardul de sănătate european. Atât. E posibil să am și ceva de la Revolut, dar n-am auzit pe cineva să poată să apeleze la ei și să rezolve ceva.
Ideea este că prima ieșire pentru mine, acum ceva ani de zile, a fost în Madrid, cu echipament de vreo 5000 de euro. Luate pe semnătură. Știți cât stres a fost atunci?! Ah, ca paranteză, primul TV testat de vreo 8000 de euro pentru care am semnat PV a fost păzit temeinic de taică-miu zi și noapte.
Revenind, la mine este un contrast foarte mare când plec în vacanță. Hainele mele nu valorează nici 2 lei, în timp ce sculele mele depășesc 4000-5000 de euro. Dacă mai adun un laptop, dacă mai adun 2-3 telefoane, poți să trăiești bine de pe urma lor.
Singurul avantaj, dacă se poate numi așa, este că am un rucsac atât de jerpelit, ce pare a fi îndesat de haine încât n-ar da nimeni 2 bani pe mine, pe el.
În Barcelona, ghidul de anul trecut de la MWC era fotograf în timpul liber. Ei bine, omul a pus instant ochii pe jucăria asta și mi-a zis că dacă vreau să scap cu bine trebuie să dau ăla jos, să nu fie la vedere. Oamenii sunt ochi și urechi. I-am zâmbit frumos: boss, am fost de 3-4 ori pe aici, sunt român, se poate?! Fun fact, dacă ajungeți în Barcelona, vedeți ce faceți la metrou, în autobuze. Băieții sunt acolo, la treabă!
Tipul ăsta e un fotograf pe care îl urmăresc eu ori de câte ori lansează Sony câte ceva. A fost furat de vreo 16000 de dolari în cizma Europei, Italia.
Dacă mă gândesc bine, în Tenerife, am lăsat de capul lui ghiozdanul în zona de bagaje. Autobuzele lor erau cu depozitare de bagaj, însă eram focusat non stop pe el. În rest, mai mereu nu doar că este în aria mea de acoperire, ci mereu am o mână pe bagaj.
Pe lângă asta, ori de câte ori folosesc aparatul, dacă nu este înfipt în sistemul ăla de la Ulanzi am și sistemul ăsta de la Peak Design. Pe de-o parte, unii au zis că bag în venă cu el, pe de altă parte alții au crezut că nevasta mi-a pus lesă. De fapt și de drept, e protecția care m-a salvat de multe ori de la a scăpa din mână aparatul.
Știu, m-am lungit, dar aveți grijă de bagajele voastre mai ales când vă duceți în sezon, în vacanță. Eu încerc să fiu pe cât se poate de vigilent în extrasezon. În aglomerația aia din sezon, când toată lumea vrea să facă ceva, când pur și simplu mergi cu aglomerația, ei bine…
Bobses a zis
Nu plec niciodata fara asigurare de calatorie (include si pe cea de sanatate). Mi-e sila sa completez acte si sa fac drumuri aiurea pe la CJAS, sa stau pe holuri si sa astept.
Am mai zis, nu plec cu cash la mine (doar ceva, sa fie…) – am mai scos de la bancomate de prin strainataturi daca am avut nevoie (am un card emis in euro de Raiff, toate platile le fac cu el – niciodata cu cardul in lei, sa-mi schimbe ei la cursul lor valutar – am grija sa-l alimentez cu euro in timpul Happy Hour, cand poti schimba la cursul BNR).
De cele mai multe ori am facut asigurare la Generali, pana am patit-o cu anularea zborului de intoarcere de la Paris – ei nu au asta in asigurare.
De atunci, fac la Groupama, care prevede si anularea cursei (am o colega care a patit-o la Madrid, iar asigurarea i-a decontat masa si cazare pt. 24 de ore).
Am mai facut la Eurolife cand am fost pentru concerte (astia prind si concertul in asigurare).
Andrei Bucur a zis
Asigurare de călătorie doar afară, de buniri nu e cazul. Telefonul dacă este furat, nu îmi poate accesa mai nimic din el, deci cumpăr altul și refac toate aplicațiile.
Acum cu Barcelona mi-am luat și eu niște măsuri, puțin cash, card fără portofel la mine într-un buzunar, telefon în alt buzunar.
La fel ca tine, banii și actele le împrăștii, prin blugi, șosete, etc. Niciodată nu las banii sau actele la cazare într-un loc unde s-ar ține banii și actele 🙂
Despre Barcelona am văzut un documentar cu unul care fix asta filma, pe băieții de buzunare. Cine crezi că era „actorul” principal? Fix un român!
Marius Cucu a zis
Nu sunt doar români în Barcelona, eu am văzut mulți marocani. Cel puțin, pe ăia 3 din metrou… sub nicio formă nu erau de-ai noștri.
Până reușești să ai SIM nou e foarte greu cu telefonul. Autentificare în 2 pași am mai peste tot. Pur și simplu te blochează total pierdea telefonului. Se poate obține eSIM de la distanță? Dacă ți-a furat telefonul, la Digi?! Dar stai, cum te loghezi în platformă că au pus mizeria aia de verificare, iar pe SIM-urile de afară vine și nu vine confirmarea.
În Barcelona te descurci fără cash.
Andrei Bucur a zis
Dar nu mă refer la sim sau să iau alt telefon de acolo ci la aplicațiile din el : crypto, bancă, conturi și alte acareturi.
Marius Cucu a zis
Păi da, inclusiv alea. Totuși, le recuperezi dacă ai numărul, dacă poți primi mesaje de confirmare.
Constantin a zis
Marius, vezi daca mergi in Sicilia, asa cum ai zis ca ai de gand, sa fii atent daca ajungi la Palermo. Te fac baietii chiar in autobuzul care merge de la aeroport in oras. Se dau drept controlori de bilete si sunt foarte agresivi. Nu sunt romani, ci localnici.
Pe fotograul ala, unde in Italia l-au usurat de 16.000 de dolari? Ca daca e mai la sud de Roma, aia nu mai e Italia, e mai mult Africa (Federico Fellini a zis asta, nu eu!).
Marius Cucu a zis
Aseară erau niște oferte OK pentru Sicilia pe Wizz.
Din filmare pare că e Veneția. Acum nu știu dacă a tranzitat pe undeva, cumva…