3 mașini de făcut pâine au fost în casă. Un Tefal care a decedat în 2023, un Myria care recent a fost scăpat și i s-a rupt clapeta și probabil va trebui schimbată. Oricum, din 3 a mai rămas întreagă doar cea de la Lidl.
Și cred că am descoperit rețeta pâinii perfecte, în ultima vreme. Adică perfectă pentru noi, na, că doar gusturile sunt diferite.
2 lucruri cred că fac diferența:
- făina bună – de obicei, 000 de la Kaufland/ Lidl
- drojdia
În ultima vreme, am făcut mixt între făină albă și integrală: 400 de albă, 200 de integrală și ca bonus semințe de la Lidl. E un mixt de dovleac și alte semințe la vreo 8-9 lei care ajunge pentru mult timp. Ideal ar fi să le pun când începe mașina partea a 2 a programului, dar eu le pun de la început. Ah, în astea 200 de grame mai arunc și niște ovăz: 40-50 de grame atunci când am prin casă.
Ca drojdie, la început foloseam uscată. Câte un pliculeț și poc: pachețele fie de la Lidl, fie de la Kaufland. Doar că efectiv depindea de lot. Deși erau în termen unele creșteau, altele nu. N-aveam explicație.
Acum am început să folosesc drojdie normală, udă, la pachet de 500 de grame. Nu pun 7 grame ca la pliculeț, ci 20-25 de grame. Iese foarte-foarte OK.



Oricum, din moment ce am rămas doar cu o mașină de făcut pâine trebuie să strâng rândurile și să mai iau una că tare mi-e că asta o să facă pașii.
Te rog! Poți să scrii rețeta completă (apa, sare, zahar, ulei, timpul)
Zahăr nu pun deloc, nu zic că nu îi face gust bun și o crustă mai OK, dar evit să adaug.
– 8-10 grame de sare, după gust
– 360 ml apă
– 600 de grame de făină -> minim 400 de albă ca să poată să iasă pufoasă
– 25 grame de drojdie umedă ori plic de 7 grame
– 20-25ml de ulei, în funcție de cum dorești să o faci.
Timpul de coacere e de 3h la mașina asta, dar depinde mult și de ce tip de mașină ai. Cea veche avea 2:50 și cred că îmi făcea și mai bine pâinea. Probabil o să investesc mai mult în următoarea.
Chiar ieri am greșit proporția la apă și s-a umflat cam mult pâinea, a cam dat din greu.
mulțumesc!
am sa incerc!
Am masina de facut paine de la Lidl din 2013! Am schimbat curele din interior pentru ca s-au rupt(cele noi cumparate de pe Aliexpress). Faina pe care o folosesc la paine, o cumpar de la moara(Prin sate si comune gasesti faina) si nu se compara cu faina din comert!
Nu am o sursa bună de făină, din păcate.
Faina 000 e pentru cozonac si prajituri, nu paine. Pentru paine se foloseste 650. Dar ma rog, daca va place painea cu textura de cozonac, treaba voastra :)) In alta ordine de idei, cum se prezinta vasul masinii? Banuiesc ca e de teflon, ca numai de alea se gasesc… La mine dupa vreo 3-4 luni de folosire s-a sters teflonul ala in mai multe locuri, se vede fundalul vasului de sub teflon, mmm, paine impregnata cu particule de teflon, super.. Am renuntat la masina din cauza asta, pana nu gasesc una cu vas de inox/otel/sticla/etc, nu mai am curaj sa incerc altele.
prima mașină de pâine am cumpărat-o în 2007 de la Kaufland, după 7 ani s-a gripat garnitura de la cuvă și nu am găsit s-o schimb, drept urmare mi-a dat fiică-mea un Moulinex (preluat de Tefal), iar acum, de vreo 3 ani, am un Tefal, cel mai ieftin din câte erau pe piață.
De când am cuptorul electric folosesc mașina numai la frământat și coc pâinea în cuptor cu 150ml apă pe fundul cuptorului. Iese nemaipomenit de bună.
După ce scot coca din mașină, o mai țin în formă băgată într-un sac de plastic, cam o oră. Dacă forma este mai mică, merge și într-o sacoșă maieu.
Pun 355ml apă, 3 linguri ulei, 1 și jumătate sare, apoi 240 g făină 480 (din cea pentru pizza) 360 g făină integrală sau neagră, cam 5 g de drojdie uscată Italmil, o lingură de turmeric și niște chimen negru (negrilică).
Uneori pun chimen clasic și coriandru măcinat.
Am învățat de la „brutarii” de pe forum.softpedia pe care i-am bârfit că sunt fițoși cu pâinea coaptă în cuptor. Am constatat că au dreptate. Uneori fac și chifle.