Am mai vorbit de conținutul video pe aici. Poate că am vorbit prea mult. Am participat recent la un fel de conferințe de la Dolby(cred că am rămas în baza lor de date de când am fost la ceva lansare de la Panasonic) și băieții au făcut niște analogii foarte mișto despre cum se vede un TV pe SDR vs HDR. Am mai vorbit despre asta: HDR10 adaptive și Dolby Vision IQ sunt în competiție, primii sunt open source, dar habar n-am cât costă, iar Dolby cer 300 de euro pe producător de conținut, de licențiere. Evident, trebuie să respecte standardele lor și-ți pun ceva materiale la dispoziție.
Sunt costuri și pentru cei care vând televizoare, dar n-am reușit să le aflu. Eu estimez că undeva la 5 euro pe unitate.
S-a pus în discuție și nevoia de a îmbunătăți televiziunea. Cum am mai zis și în alte dăți, este foarte greu să poți să faci lucrurile să funcționeze acolo, dat fiind faptul că apar multe interferențe, echipamente, distribuitori, sateliți, etc. Momentan, nici ei nu insistă, dar nici nu cred că se poate tehnic.
Eh, am început să mă documentez despre treaba asta având în vedere că, am încercat tot felul de variante și nu reușesc să captez ce „vede” TV-ul fără să-i aduc modificări, să fie totul din cameră. Degeaba pun eu text, dacă nu poți să ilustrezi pentru popor, să vadă cu ochii lui diferențele. Vezi cu ochiul liber diferențele între HDR și SDR, dar e greu să reproduci diferite tehnologii.
Altfel, ca să răspund la întrebarea din titlu. Degeaba ne chinuim noi să vedem tot ce poate rezoluția 4k pe un dispozitiv FULL, degeaba încercăm să ne uităm la 8k pe un 4k sau degeaba încercăm să reproducem conținut HDR(Dolby Vision sau HDR10) dacă n-avem echipament pentru a capta acest lucru.
Invers nu ar fi problemă, dar nu înseamnă că vezi tot ce poate acel material.
Am descoperit, între timp, o comparație între HDR10 și Dolby Vision, unul redat prin streaming și unul prin bluray. Concluziile sunt relativ apropiate. Dolby Vision reușește o luminozitate mai ok, în timp ce pe HDR10, redat de pe Bluray e ceva mai întunecat. În plus, pe Netflix sunt ceva mai multe artefacte acolo unde este mai mult negru. Unde ai mai multă acțiune, cu siguranță n-o să observi cu ochiul liber, iar pe măsură ce calitatea internetului o să crească și bitrate-ul se va ridica, aberațiile de genul vor dispărea pas cu pas.
Costin a zis
E ca si cum te-ai uita la Netflix pe un tv ca asta. 😀
Marius Cucu a zis
Asta dacă ai putea 🙂
ice4you a zis
Pai si de cand am tot vorbit eu si pe aici si peste tot ca degeaba faci panel daca nu si scule sa capteze si sa duca panelul ala pana la limite?! E greu inca cu FullHD ca si acolo sunt destule compromisuri, de restul ce sa mai vorbim?!
Pheno a zis
Cand asteptarile sunt mari, pot sa apara deziluzii. Perceptia tine de fiecare individ in parte. Cand esti “orb” degeaba vrei sa admiri ceea ce nu poti vedea. Cand esti “surd” degeaba vrei sa intelegi sunetul. Cand ai tv 4k (8,…nK…) degeaba vrei sa vezi ceva ce nu poate fi transmis. “Tehnologia” organismului uman poate fi depasita de tehnologia care ne inconjoara. Si ca sa dau un citat dintr-un clasic in viata, “nu achizitionati echipamente care va depasesc nivelul de instruire si intelegere, fiindca o sa dati vina pe ele, nu pe inadaptibilitatea sau necunoasterea voastra”. Ciocanul a fost inventat ca sa putem bate cuie cu el. Sigur ca poti folosi un cui ca sa bati ciocanul, dar cui foloseste? Omenirea inventeaza tot felul de echipamente pentru a-si imbunatati nivelul de confort, iar paradoxul este ca-si complica scurta existenta in loc sa si-o usureze. In alta ordine de idei, am ajuns sa fim depasiti de tehnologie, iar asta nu pare sa se diminueze ci sa se amplifice. Spre ce ne indreptam?