Mă tot gândesc, de ceva timp, să-mi fac firmă. Am zis eu… să scutesc niște taxe. Dar din toate persoanele cu care am vorbit până acum… toți se feresc de firmă pentru că e prea mare bătaia de cap.
Nu câștig atât de mult din afiliere încât să îmi bat capul cu taxele. Poate că aș ieși mai ieftin pe-o parte și-aș da pe altă parte.
Așa că, ce încasez… retrag pe persoană fizică. De dimineață am căutat și-am înțeles că se numește convenție civilă.
Teoretic, ar trebui eliminată taxa aceasta, practic, am citit pe avocatnet următorul paragraf:
se recomandă contribuabililor folosirea unor contracte conform Codului Civil numai pentru activități ocazionale, care nu au nici caracterul unei activități salariale și nici nu generează obligativitatea constituirii unei PFA, astfel încât încadrarea în categoria „venituri din alte surse” să fie conformă realității. Mai ales în condițiile în care Fiscul are dreptul să reconsidere aceste venituri ca provenind din salarii sau activități independente. Ei atrag atenția că, pentru orice activitate recurentă trebuie folosit, în funcție de natura activității:
- fie încadrarea în baza unui Contract Individual de muncă;
- fie încheierea de contracte cu PFA/profesii libere înregistrate fiscal.
Eh, de aici începem să ne scărpinăm un pic pe ceafă. Veniturile pot fi sau nu pot fi lunare. Poate 100 de lei azi, poate 500 de lei luna viitoare sau nimic. Așadar, unde ne încadrăm?!
alte articole găsite: link1, link2
Între timp, eu am renunțat în a mai încasa bani pe persoană fizică și-am trecut la juridic. Așadar, nu mai vorbim despre interpretări ale legii.
Postolachi Dumitru a zis
Eu am înțeles că din 2016 dispar convențiile civile și ai de ales între PFA sau microîntreprindere dar tot mai multe dintre cunoștințele mele care defilau până acum cu PFA-ul în brațe se chinuie să se angajeze cu contract de muncă acolo unde până anul acesta colaborarea era prin PFA.
Marius Cucu a zis
Păi bun, dar ce facem cu cei care fac 100 de lei la 2,3 luni?! Vor renunța la afiliere?! Trebuie să fie undeva o cale de mijloc.
Postolachi Dumitru a zis
Nu e cazul tău, la 3.000+ lei lunar cât spuneai că faci la un moment dat e rentabil să mergi pe una din cele 2 variante – PFA sau firmă.
Marius Cucu a zis
3000 brut poate 😀
Ideea e că eu am și contract de muncă și mi-era mai comod cu pe persoană fizică. N-am stat să alerg după hârțoage.
Coffee a zis
Deci mai poti sau nu sa incasezi venituri din marketing afiliat daca nu esti cel putin PFA?
Marius Cucu a zis
Dacă aș ști… ți-aș zice. D-aia am făcut și eu articolul. Poate găsim pe cineva mai luminat decât noi.
Eu din ce-am citit… n-am înțeles mare lucru.
Coffee a zis
Pentru cateva sute de lei anual mai bine renunt la marketing afiliat decat sa imi fac firma. 🙂
Marius Cucu a zis
Total de acord. Totuși… să vedem ce va fi.
Pe lângă asta, am mai înțeles că impozitul pe clădirea în care ai sediul va crește și de câteva sute de ori.
ice4you a zis
Eu din cate citesc acolo sunt doar niste recomandari In teorie, atata vreme cat taxele sunt retinute la sursa, nu ar trebui sa ai nici o bataie de cap cu fiscul. Nu stiu sa se fi modificat ceva in acest sens prin codul fiscal.
Marius Cucu a zis
Păi s-a scos paragraful cu contractele civile.
ice4you a zis
Eu nu mai pot accesa centrul de plati. Ce mama dracului or face numai ei stiu.
Marius Cucu a zis
Ți au furat baniiiiiii. Da le un ticket și întreabă ce se întâmplă.
ice4you a zis
Da’i in masa …. ii mai las un pic ca azi e zi de plata parca. Oricum … stii care e partea de cacat cu SRL’ul sau alta forma … ai nevoie de unul care face advertaising … adica o firma dedicata sa poti scoate pe el si nu unul oricare. Eu am un SRL dar nu are ca obiect de activitate asa ceva … acum nu o sa ma apuc sa imi fac un rahat de PFA/SRL sau alte rahaturi cu un profil special pentru ei. Este absolut aberant.
Marius Cucu a zis
Pai și nu poti adăuga încă un profil?
ice4you a zis
Aoleu … pai si ce am facut … ma apuc acuma sa modific statutul, alte coduri CAEN, umblat cu acte, platit o gasca de bani …. mai bine iti faci alt SRL ca tot acolo esti.
Marius Cucu a zis
Nu știu… D asta întreb.
ice4you a zis
Ia d’acia sa vezi ce inseamna nebunia asta …
http://www.regnet.ro/documente-adaugare-cod-caen/
Puteau foarte simplu sa iti permita sa lucrezi pe orice forma de SRL nu doar advertaising ca oricum ce ii intereseaza pe aia de la FISC e sa isi ia taxele. Sunt niste incapabili de cand s’au impartit in doua au facut rahatul praf. Parerea mea e ca nu multa vreme de acum inainte o sa mai facem vreun leu din treaba asta.
Clau a zis
Salut,
Ma bucur ca am gasit acest articol.Intreba cineva mai sus daca: se poate sa incasezi venituri din marketing afiliat daca nu esti cel putin PFA?
Da se poate, cel putin la 2parale.
Pe mine ma intereseaza de la ce suma se merita sa infiintezi un pfa sau srl pentru veniturile din afiliere ?
Mentionez ca nu platesc cas, cass etc. cu exceptia celor retinute automat de reteaua de afiliere ! ( nu sunt angajat )
Florin a zis
PFA nu se mai rentează din 2016! Vei plăti la pensii mulți bani din profit. Ca srl îți pui salar mic sau chiar deloc, ca poți avea srl fără angajați și plătești doar impozit pe dividende.
Petre a zis
Pe langa impozitul pe dividente mai platesti luna de luna si serviciile de contabilitate.
Sti cat dai la stat daca-ti pui salariul minim pe economie ?
Daca iti faci SRL doar pentru afiliere trebuie sa scoti muuult de tot luna de luna pentru a fi rentabia afacerea cu SRL-ul.
In alte tari ai dreptul sa castigi o oarecare suma pe luna NEIMPOZITATA in niciun fel.
Marius Cucu a zis
Din câte am înțeles contabila va trebui angajată cu contract.
La un salariu de 1000 de lei în mână se va da în jur de 850 la stat, adică aproape 45% la stat.
Razvan a zis
Nope! Contabilitatea poate fi tinuta de o firma de contabilitate. Eu am SRL si colaborez cu o astfel de firma. Pentru pana in 50 de documente lunar platesc 150 de lei ;).
Razvan a zis
Salutare! Ai mai aflat ceva? Si eu sunt in aceasi situatie ca tine difera doar faptul ca nu sunt angajat, iar veniturile din profitshare sunt singurele pe care le incasez. Pot face treaba asta in continuare? Veniturile de acum se declara tot la fel ca in anii trecuti de catre platforma sau trebuie sa mai trec si eu pe la anaf sa depun nujce declaratii?
Marius Cucu a zis
Nu am mai aflat nimic. Vedem la sfârșit de an. 🙂