In ultima vreme m-am îndreptat spre portabile, am încercat sa fac recenzii cat mai complete care sa va ajute sa faceți cea mai buna alegere. In acest articol tot despre achiziții vorbim, pana la urma suntem site de recomandări, asa ca trebuie sa învățăm sa alegem foarte bine.
De data asta revenim la bătrânele calculatoare, care, după părerea unora sunt în colaps… si putini mai cumpără așa ceva. Sunt si eu de acord cu ei, mai ales cand avem fel de fel de portabile, tot mai interesante, cu sisteme de operare mult mai intuitive.
Totuși, mai sunt oameni care fac upgrade la calculator, upgrade la placa video, iar printre aceștia sunt foarte multi care caută sa afle cat consuma placa video aleasa de ei.
Cea mai mare problema, in momentul in care facem upgrade, este compatibilitatea cu sursa.
Tendința este de a reduce consumul de energie electrica tot mai mult. Asa ca vom putea observa ca sunt foarte multe componente care consuma tot mai puțin.
Nici in cazul plăcilor video nu este diferit. Stim foarte bine ca exista un duel intre giganții plăcilor video: Nvidia si AMD. Aceștia încearcă sa producă placi video care consuma tot mai puțin.
E drept ca celor de la AMD nu prea le iese, placile nVIDIA consuma cu mult mai putin fata de un AMD, iar daca ne uitam la nVIDIA 750TI, putem spune ca noua tehnologie a celor de la nVIDIA nu va fi egalata prea curand de cei de la AMD.
Am gasit pe site-ul celor de la Tom Hardware cateva grafice de consum al placii video in diferite ipostaze.
razvan a zis
Salut,
Am un sistem HP, i7, 4 Gb ram, sursa 320 w si as vrea sa-l upgradez cu 4 Gb ram + o placa video mai buna. Problema este la placa video pt ca sursa este mica si nici nu am posibilitatea sa pun una mai mare. Am incercat sa o schimb dar nu o recunoaste placa de baza.
Poti te rog sa ma ajuti cu un sfat ?
Daniel H. a zis
Cum să nu recunoască placa de bază sursa?! Ai modelul ăla de sursă modificată, doar pe sistemele HP? Cu mufa de 15 pini?!
razvan a zis
Da. Am doua mufe sata / 15 pini ramase libere, una pe alimentarea DVD si celalta pe alimentarea SSD. Nu mai am nimic direct din sursa ramase libere, toate cablurile sunt conectate in placa de baza.
Am achizitionat o sursa noua de 550 w si nu pornea sistemul, a trebuit s-o returnez.
Exista niste mufe de adaptare sata/15 pini (tata) > molex 4 pini (mama), dar ce fac cu sursa care nu prea ma ajuta ?
Bogdan Epureanu a zis
Fă-mi un printscreen la Speccy poate reușim să rezolvăm ceva. ?
razvan a zis
Dupa ce am intrebat pe la mai multe firme de „profil” si am primit raspunsuri de genul „ca ei nu stiu o placa video care sa mearga pe aceasta sursa”, am gasit un baiat destept la o firma de cartier, am mers cu calculatorul si am gasit ceea ce trebuie: GTX 750 DDR5, 1 Gb cu alimentare pci-e, care merge f bine pe sursa mea de 320 W HP.
Marius Cucu a zis
Ei sunt obișnuiți să „recomande” surse cu mulți W. 750-ul este cam tot ce ai putea pune pe sursa aceea. Mă gândeam că vrei mai mult, nu chiar atât de subțire. ?
Oricum, o să faci treaba cu ea.
Era interesantă o soluție pentru sursa. Sigur trebuie să fie și variante, dar… probabil sunt improvizații