Suntem în 2024. Un an nou, un an în care se anunță noi tehnologii, care vor fi începutul unei noi generații de calculatoare.
Ma refer direct la tehnologia 4k si cele conexe pentru ultraHD. Asistenți vocali pentru sistemul de operare. Sigur, ele sunt lansate de ceva timp, dar trebuie să le vedem și la lucru, în viața de zi cu zi.
Mult așteptatele memorii DDR5 au apărut pentru platforma Ice Lake de la Intel, adică pe arhitectura de 10nm. Inițial au apărut pe socket-ul profesional. Avem deja PCIe 4, dar și SSD-uri pe PCI Express. Răspunsul AMD a fost năucitor: 7nm! Sper ca tehnologia acestora să fie suficient de competitivă pentru a mai așeza lucrurile în piață.
Am povestit despre diferențele dintre PCIe 1.0, PCIe 2.0, PCI 3.0 aici, in benchmark-uri nu prea ne-au convins, însă, odată cu tehnologia 4k avem nevoie de mai multa banda. Probabil ca acesta este motivul pentru care se lansează PCIe 4.0.
Sata Express? La ce ne ajuta?
Avem SATA 3 care este limitata la 600 mb/s. Nu ar fi o problema pentru hardurile clasice, însă SSD-urile încep sa avanseze din ce in ce mai mult, iar acestea sunt limitate doar de conexiunea dintre placa de baza si SSD. Dacă vreți mai multă performanță trebuie să scoateți un pic mai mult din buzunar. Atenție că, cu cât e performanță mai mare cu atât bugetul trebuie să crească.
SSD pe mSATA sau SATA sau PCI Express?
Dacă vreți performanță maximă mergeți pe PCI Express, apoi puteți scădea spre mSATA/ SATA. Atenție că acestea au mari probleme cu răcirea. Trebuie să fiți atenți la alegerea pe care o faceți pentru că dacă nu au radiator bun s-ar putea să fie probleme.
Dacă este posibil cu PCIe 4.0, cu atât mai bine.
Configurație PC gaming bun în 2024?
Nu vreau sa discut despre o configurație PC gaming ieftina, ci una de viitor, bazata pe ultraHD.
Ce înseamnă un PC de gaming pentru rezoluție 4k?
Știu ca se discuta tot mai mult de tehnologia 8k, chiar 16k exista pe piață, dar nu oare este prea mult? Pana unde ne îndreptăm?
Momentan avem filme 8k, dar probabil ca în viitor se vor lansa si jocuri cu rezoluție 8k, care vor avea nevoie de hardware foarte bun.
Cum vad eu un sistem de gaming performant pentru următorii ani?
Observ ca au apărut modele noi de placi video de la nVIDIA, seria 30 este foarte buna pentru cei care au de gând sa se joace pe rezoluții 4k si este o oportunitate pentru cei care vor juca pe rezoluție 8k in următorii ani.
Nici AMD nu s-a lăsat mai prejos și au atacat competiția cu modele foarte bune. Seria 6 de la AMD chiar este reușită, iar faptul că se discută deja despre seria 7 pentru plăcile video nu poate decât să mă bucure și să-mi lase o speranță că există competiție între acestea.
Dacă in articolul privind alegerea unei placi video spuneam ca 8 GB VRAM sunt absolut suficienți, iată ca odată cu noua tehnologie trebuie sa ridicam acea limita la 11 GB VRAM. Rezoluțiile mai mari au nevoie de spațiu pentru informația pe care o trimite spre procesor așa ca 4 GB VRAM nu mai sunt suficienți.
Cât despre realitatea virtuală aceasta este aproape. Nu este pe deplin funcțională, așa că așteptăm și urmărim tot ceea ce se întâmplă. Rămâne de văzut dacă va prinde la nivel înalt. Deocamdată Microsoft se joacă cu tehnologii noi ca realitatea virtuală mixată, iar cerințele nu sunt deloc mici.
Liste de configurații de gaming pentru diferite bugete
Pentru că știu că asta căutați mi-am permis să realizez câteva configurații pentru diferite categorii de preț.
Configurație de 1000 de euro
Cei care vor să aibă un calculator destul de performant m-am gândit să fac un sistem în jur de 1000 de euro.
Acesta este disponibil aici.
Configurație de 3000 de lei
Este bazată pe noua generație de procesoare de la Intel, Comet Lake, are memorii RAM DDR4 și este actualizată constant în articolul acesta.
Configurație de 2000 de lei
Nu putem să ne gândim la noua generație de procesoare, însă putem merge foarte bine pe combinația de RAM DDR4 și Intel Comet Lake. Ne încadrăm cu un procesor I3 și o placă video decentă pentru jocurile actuale.
Configurația este disponibilă aici.
Configurație de 1500 de lei
De aici putem spune că gaming-ul este light. Nu reușim să facem un sistem complet, care să ducă jocurile de top la detalii maxime, însă încercăm să „scoatem untul” din configurațiile pe care le propunem. Pe rezoluții mai mici chiar putem discuta de performanțe mai mari. Oricum, se poate juca mai fluent decât cu un laptop din aceeași categorie de preț.
Configurația actualizată se poate viziona aici.
Eu aș zice că astăzi AMD este mai bun. Chiar și în gaming AMD reușește să facă treburi frumoase. Totuși, nu pot să nu remarc cum Intel ține aproape și lansează modele competitive, fie ele și pe 14nm.
Eu cred că nVIDIA a reușit întotdeauna să facă performanțe cu driverele lor. Momentan, AMD nu este acolo. Totuși, eu zic că ar trebui să faceți o medie între modele, prețuri, dar și compatibilitatea cu cele mai frecvente jocuri și să treceți la treabă.
Vilcu Medeea a zis
Buna ziua
Ma puteti ajuta si pe mine cu o configuratie de PC pt jocuri pt un copil de 14 ani, care sa suporte Fifa 20, si alte jocuri generatie noua. Va multumesc!
PS: am uitat sa mentionez ca bugetul este undeva intre 3000-4000 lei
Marius Cucu a zis
Vă descurcați cu asamblarea? Există monitor?
cmd a zis
In februarie 2021 nu merita sa-ti faci un pc gaming. Placile video au niste preturi ultra-astronomice. Asta, din cauza minerilor bitcoin. Nu stiu de ce nu se fac placi video numai pentru gaming. Un moment mai prost pentru a-ti face un PC gaming nici ca se poate. Ganditi-va: Un XFX Radeon RX 580 GTS XXX Edition 8GB costa in august 2020 800-900 lei. Acum costa peste 3000 lei. Si nu este o placa de ultima generatie. Ce sa mai zic de celelalte.
Deci, NU! Nu va faceti PC-uri de gaming in aceasta perioada. Doar daca nu cumva aveti bani si nu stiti cum sa scapati de ei. Sau sunteti bagat ca Becali.
Marius Cucu a zis
Sau poți alege să stai cu placa video integrată până se așează lucrurile un pic.
Iulian a zis
1173 la EMAG
Cristi a zis
Salut! Ce părere ai despre această configurație de PC la acest preț … (~1682 roni)
Bugetul imi este mic, dar poate că reușesc sa mă încadrez în suma asta.
Mulțumesc mult.
Andrei a zis
Buna. As dori o părere despre Sistem Desktop Gaming LENOVO IdeaCentre G5 14IMB05, Intel Core i7-10700F pana la 4.8GHz, 16GB, 1TB + 512GB SSD, NVIDIA GeForce GTX 1660 Super 6GB, Free DOS
Este pentru un copil de 12 ani care descopera gamingul, iar eu nu ma pricep la asamblat si ales piese. Este o alegere buna? De durata si raport calitate preț ok?
Iti mulțumesc anticipat pentru răspuns
Diana Teodora a zis
Buna!As vrea sa imi construiesc un pc de gaming.Bugetul este de 5000 de lei.Ce recomandari imi puteti face?
Bogdan a zis
Buna ziua!
As vrea sa montez un sistem:
-Carcasa AQIRYS Canopus, Mid-Tower, fara sursa, ATX, Black,
-Sursa nJoy Titan+ 500, 500W, 80+ Bronze, PFC Activ
-Placa de baza ASUS PRIME B450-PLUS, Socket AM4
-HDD Seagate BarraCuda, 2TB, 7200rpm, 256MB cache, SATA-III
-Solid-State Drive (SSD) Kingston A2000, 250GB, NVMe, M.2
-Procesor AMD Ryzen™ 5 5600X, 35MB, 4.6GHz, Wraith Stealth
-Memorie HyperX Fury Black 16GB (2x8GB), DDR4, 3200MHz, CL16, 1.35V
-Placa de retea wireless TP-LINK TL-WN881ND, PCI-E
-Placa video GeForce GTX 750, 4GB GDDR5, 128-Bit
-Kit gaming Razer Level Up Bundle, Tastatura Cynosa Lite, Mouse Viper Mini, Mousepad Gigantus V2
-Boxe Gaming Spacer 2.0, RMS 6W (2x3W), 4xLED.
Vreau sa stiu daca sunt compatibile si daca as mai putea sa schimb ceva.Bugetule este 4000 lei.
Marius Cucu a zis
Totul este compatibil. Placa video bănuiesc că este pentru compromis, nu?