Am avut vreo 2 perioade în care m-am jucat cu ONT-ul de la DIGI. Ieri, teoretic, am terminat de mufat tot prin casă, am tăiat cablurile și le-am pus fix pe poziție, cu rezervă de 15 cm maxim. Prelungirile, dacă e le voi face din prize.
Ideea e că m-am luptat un pic cu ONT-ul de la DIGI. Am citit pe net că unii au blocat din router alocarea de IP-uri automat și au lăsat doar managementul pe care îl face ONT-ul ZTE.
La mine arată cam așa:
- rețea locală pe 192.168.0.1(router)
- internet pe 192.168.1.1(ONT)
Am pus același SSID pentru WiFi-uri, iar unul e setat pe 5 GHz, altul pe 2.4 GHz. Dar e un pic cam tricky faza pentru că unele dispozitive sunt pe WiFi-ul de la ONT, iar celelalte pe celălalt WiFi. Evident că nu comunică dispozitivele între ele.
Practic, cel mai mult mă supără TV-ul. L-am conectat. într-un final, pe LAN, dar cu telefonul, în general, stau pe WiFi-ul de la ONT. Uite așa trebuie să caut telecomanda de fiecare dată. Sau becurile inteligente.
Eu ieri am încercat câteva ore să am o singură subclasă de IP-uri, dar fără succes. Teoretic, ar trebui să meargă, practic, undeva m-am încurcat.
Altfel, trebuie să fac upgrade la router anul ăsta. Are timpi de răspuns prea mari. Probabil chiar și un upgrade la 10 Gbps. Mai multe dispozitive, în paralel, nu prea duc. Poate că nu e cel mai bun dualband pe care îl am….
Raita Bogdan a zis
Neata,
Sorry de off topic, este o intrebare. Avem la munca un router Asus AC2400 4×4 Dual Band Gigabit si exista momente cand se deconecteaza laptop-urile de la internet. Nu se intampla mereu si se deconecteaza unul sau doua, dar conexiunea merge cam greu. Sunt conectate la acest router aproximativ 15 laptop-uri, o imprimanta, sistemul de supraveghere, Box Bidefender, un Synology si cateva telefoane mobile. Care ar putea fi cauza acestor deconectari? Mi-a spus cineva ca ar putea fi din cauza conectarii telefoanelor.
Mulutmesc anticipat!
Marius Cucu a zis
E posibil să fie prea multe dispozitive conectate. Eu mai pățesc să mi se deconecteze laptopuri vechi, cu module WiFi slabe sau „trecute de prima tinerețe” 🙂
Raita Bogdan a zis
Dar este posibil laptop-urile sa interfereze cu telefoanele si asta sa fie una din explicatii? Laptop-urile nu sunt cele mai performante, dar router-ul este destul de ok.
Marius Cucu a zis
Nu. Nicio legătură atât timp cât nu sunt conectate la WiFi-ul router-ului. 🙂
Raita Bogdan a zis
Super, merci mult! Sorry pentru acest off topic.
ice4you a zis
La mine e un pic diferit, eu am avut Huawei HG8121h si era ceva mai ciudat totul.
Marius Cucu a zis
Tu, dar eu vreau să plec pe lan, nu pe WiFi. Bine, dacă dau drumul la Youtube pe TV, dacă mai butonez telefonul și mai pornesc și laptopul… am pus-o. Nu ține. De fapt, nici router-ul meu nu duce. Dar să se facă un pic de cald și îl schimbăm și pe ăsta.
vasile a zis
Tot cu Digi?! Ideea e ca routerele oferite de toti „free” sunt de rahat, e de preferat sa-ti iei unul propriu mai rasarit si sa incepi configurearea retelei home de la el.Eu din 2015 am un TP-LINK Archer C2600, bine pe atunci eram conectat 4G la internet prin Vodafone, l-am tinut degeaba pana anu trecut si abia acum vad ca e ceva de capu’ lui de cand cu Telekom si conexiunea de 1GB 😉
Marius Cucu a zis
Am router-ul meu, dar am și ONT-ul lor pentru fibră. Înainte eliminam router-ul că n-aveam atât de multe dispozitive. Acum am vrut să mă conectez cu toate laptopurile și l-am pus în funcțiune.
E în plan un upgrade, dar momentan facem treaba cu ce avem. Problema nu e de router, ci de configurare. Încă nu îmi dau seama cum să am WiFi pe ambele dispozitive, dar să plece de pe aceeași rețea locală, nu de pe 2.
vasile a zis
Pai al doilea router ar trebui sa se comporte ca un switch, iar wifi-ul in mod bridge sau repetor si domeniul de adrese DHCP al celui de-al doilea router trebuie sa se incadreze în interiorul domeniului de adrese al primului router, eventual treci pe manual si elimini DHCP pentru a evita confuziile, acum depinde si de setarile specifice la fiecare device.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă ne-am înțeles. Există un ONT și un router. Nu sunt 2 routere în paralel. O clasă pentru router, una pentru ONT.
Am încercat și pe manual și la una și la alta.
vasile a zis
Am inteles ce vrei sa faci, insa nu merge cu doua clase, va fi o singura clasa, pe ONT, al doilea router il vei conecta ca switch, conectezi un cablu Ethernet la orice port liber al celui de-al doilea router, altul decat portul uplink apoi il conectezi la orice port al primului router, altul decat portul uplink. Al doilea ruter il configurezi ca punct de acces AP. Adresa IP a celui de al doilea router o configurezi in interiorul clasei de la ONT, cea locala, gateway si DNS ca la routerul principal, salvare si reboot al doilea router. Vei avea o singura clasa de IP-uri locale si doua puncte de acces diferite wifi, SSID si parole. Sper ca am fost destul de explicit, stii cum e depinde de device-uri, ca si aspect personal de setari.
Marius Cucu a zis
Mda, din păcate, nu se potrivește. Portul ăla liber nu există.
Are 4 ieșiri toate ocupate permanent. N-ar fi o soluție eficientă să stau să mut cablurile de fiecare dată.
Dar da, acum am înțeles și e logic de ce nu se vedeau între ele.
vasile a zis
Porturi ocupate unde la ONT sau la routerul tau?!
Marius Cucu a zis
ONT-ul are 2 porturi mari și late: FE și GE. Unul e gigabit, altul e pe 100.
Router-ul are 4 porturi ocupate și un WAN prin care intră „internetul” de pe ONT.
vasile a zis
E o porcarie ONT-ul tau, altfel ai nevoie de un switch pentru a elibera un port de pe routerul tau, nu poti sa faci „unificarea” decat in felul cum ti-am descris, alta solutie nu exista ca ambele wifi-uri sa plece din aceiasi clasa de IP-uri, la router mai ai nevoie de un port , WAN-ul va ramane liber si „internetul” de la ONT va intra intr-un port liber.
Marius Cucu a zis
Mda, atunci stăm așa provizoriu până la un upgrade de router. Apoi vom dezactiva complet WiFi-ul de pe ONT.
vasile a zis
Mda, cu ONT-ul ala n’are rost sa te agiti!
Eu am zis ca ai ceva in genul asta
Marius Cucu a zis
Momentan, e mai ok decât WiFi-ul de la router. 🙂
Alex a zis
Si in cazul meu WiFi de la ONT are semnal mai bun decat routerele. Eu iti recomand sa lasi routerul doar pe post de AP si sa iti iei un switch. Costa cam 100-110 lei un switch gigabit cu 5 porturi si e plug&play.
Eu cred ca-l am pe-asta: Switch TP-LINK Gigabit TL-SG105E
vasile a zis
Acum am inteles, nu ai drepturi de admin pe ONT, nu stiu cum dau internet astia de la RDS?! Ce protocol folosesc pentru securitate?!
Marius Cucu a zis
Nu protejează Mark datele… tu vrei să o facă RDS? Te referi la PPPOE? 😀
vasile a zis
Da
Vali a zis
Eu am pus ONT-ul in Bridge. Practic, asa face doar trecerea de la fibra la cupru. Apoi dupa el am pus routerul meu si am control deplin la conexiunea cu ei. Ma enrveaza ca nu pot sa-l scot de tot din ecuatie, dar asta e. Nu inteleg de ce trebuie sa ai 2 retele diferite pe 2 routere. Opreste reteaua wi-fi de pe ONT si fa-ti de cap cu cea de pe routerul tau
Marius Cucu a zis
Ai sunat la ei să facă trecerea? Eu n-am reușit să-l trec singur.
Pe ONT am pus o subclasă, pe router(DHCP dezactivat) am altă subclasă. Altfel nu îmi pleca internetul.
E posibil să mă învârt într-un cerc vicios și să nu îmi dau seama de niște bălării pe care le fac. D-aia am și întrebat p-aici.
Vali a zis
Da, nu ai drepturi de admin pe el, ii pui pe ei sa faca asta
Marius Cucu a zis
Înțeles. În ultimă instanță… țip și la ei 🙂
Alex a zis
Am avut si eu problema asta acum cateva luni, cand m-am mutat. Eu am ONT-ul de la digi, 3 routere si un switch.
Pe toate routerele am dezactivat DHCP si las doar ONT-ul sa faca rutarea. Toate wifi-urile au acelasi SSID si parola, dar canale diferite, impartite pe 2.4 si 5Ghz. pe 2.4Ghz am o retea pe 3 routere (canale 1, 6 si 11), iar pe 5Ghz am doar doua parca.
ONT-ul si routerele au IP-uri 192.168.1.1, 1.2, 1.3 etc, iar DHCP aloca de la 192.168.1.100 in sus.
E singura configuratie prin care, oriunde as fi in casa, sunt conectate toate dispozitivele intre ele (telefon, becuri, tv etc.)
Am avut in plan sa-l trec in mod bridge, dar il mai tin pe post de router wifi, pentru ca are semnal mai bun decat orice alt router pe care il am in casa. Singura lui problema e ca se mai blocheaza daca am musafiri si se conecteaza prea multe dispozitive la el.
TV-ul tot pe LAN l-am pus si eu si am scapat de orice problema.
Nu inteleg foarte clar ce ai facut, dar iti recomand sa dezactivezi DHCP la orice router, in afara de ONT.
Edit: Si nu baga nici un cablu in WAN la router, baga-le doar la LAN.
Marius Cucu a zis
Am încercat să pun pe 192.168.1.2 router-ul și n-aveam net. Bine, n-am încercat pe LAN. M-am jucat și cu DHCP și pe ONT și pe celălalt și n-am reușit să dau netul mai departe. Nici nu vedeam dispozitivele conectate pe ONT cele de pe router. O să încerc și varianta ta.
Duculete a zis
asta pentru ca tu ai legat routerul in ont pe portul wan al routerului.
Cand folosesti routerul in modul bridge, nu folosesti portul wan al routerului. In unul din porturile lan te legi la ont si restul (3) le folosesti la alte echipamente (si dhcp off pe unul din echipamente, eu am ales ont ca DHCP server). In felul acesta, route-ul devine bridge (aka switch) si tot ce se conecteaza pe lan si pe wifi vor fi in aceeasi retea cu lan-ul ont-ului (default dhcp 192.168.100.x).
Daca legi routerul prin wan la ont, vei avea o segmentare la nivel de retea, in sensul ca dupa router (lan) vei avea o clasa de ip-uri, intre router si ont alta clasa si dupa ont alta clasa (adica ip-ul public pe care ti-l da rds). Asta e o porcarie, nici o retea nu se configureaza asa… gandeste-te daca ai un vpn server in spatele routerului, atunci:
1) port forwarding pe router
2) port forwarding pe ont
…deci treci prin 2 segmente de retea la tine in casa…stupid; ca sa nu mai vorbim de multicasti si broadcast la nivel de retea (daca ai echipamente conectate pe Wifi in ONT si altele pe wifi/lan pe router si sa zicem folosesc apple bonjour …nu se vor descoperii).
configuratia mea este:
ONT (GBe)-Switch 8 porturi (GB).
in switch 8 porturi am:
un tplink n750 in mode bridge (DHCP off, folosit pentru lan si wifi parter)
un dap-160 (1200AC) – pentru wifi etaj
2 camere ip pe lan
urmeaza sa mai adaug
pe tplink n750 LAN am:
– apple tV
– raspberry pi
– NAS -synology
– firul de uplink catre ONT-ul bomba
* WAN port este in aer (asa si trebuie in mod bridge)
pe wifi (parter si etaj) am zeci de clienti – tot smarthome-ul (senzori esp8266 + alte nebunii, telefoane, tv-uri, alexaX2, + …); wifi pe ont este dezactivat
bineinteles ca mai face freeze n750-ul si trebuie sa ii mai dau reset….
Marius Cucu a zis
Super info, o să mai iau niște routere în teste și-o să mă mai joc.
Offtopic, ce model de NAS ai?
SIMEA LEONTIN a zis
stiu ca esti un bun cunoscator a ceea ce se intampla pe aici si vrea sa te rog sa-mi dai cateva sugestii…Am instalat Windows 10 si am facut cred eu greseala sa ma inscriu la windows insider, nestiind de fapt prea multe lucruri despre el…numai ca sunt dezamagit acum deoarece sunt foarte multe actualizari si dureaza foarte mult…existaacolo o optiune de revenire la zero …vreau sa te rog sa-mi spui daca as opta pentru ea, ce se intampla…folosesc Opera si am foarte multe chestii salvate acolo, semne de carte, extensii…raman sau se sterg? Din greseala am sters si windows store…se poate reinstala cumva? Multumesc,
Marius Cucu a zis
Se șterge tot dacă revii la 0. Teoretic, ar trebui să rămâi doar cu aplicațiile preinstalate. Mă refer că nu se păstrează un Photoshop, un antivirus separat.
Semnele de carte, extensiile, la mine la Chrome rămân pe contul Google. Nu știu dacă le ai și tu salvate în cloud la Opera.
Ca să reinstalezi Windows Store ar trebui să deschizi Power Shell(îl cauți în linia de start – de preferat cu drepturi de administrare) și scrii următoarea linie:
vasile a zis
Ia zi, ai configurat reteaua?! 😉
Marius Cucu a zis
Nu încă. Tigăi, cuțite, cântar. 😀
vasile a zis
….portofele
Oricum e simplu, trebuie sa te muti la Telekom, au cel mai tare Gpon 😉
Marius Cucu a zis
M-au sunat recent să îmi facă ofertă. N-am ieșit mai bine decât la DIGI. Oricum, nu pot să mai bag o fibră în casă, rămân cu ce am. Eventual, cred că voi trece pe 500 de GB cât de curând.
emil a zis
exact asta am facut eu.am conectat un router wireless asus rt-ac58u dupa ont zte f660 rv1 si la asus a gasit reteaua si am setat automat.inainte pe onet nu aveam mai mult de 50-60 mb pe wifi si era doar n (nu are ac), acum pe asus pe ac in banda de 5 ghz am 270-290 mb in camera unde este routerul. am intrenet de 300 mb de la digi.deci nu a trebuit sa fac nici o setare manuala.inca mai am net si de la upc cu 500 mb dar pe wireless rar cand depaseste 300 mb si nu este constanta viteza.
Eugen Domide a zis
buna Emil, te rog spune-mi pe pasi ( nu ma pricep lol) daca poti cum ai facut trecerea de pe ont pe routerul tau , precizez ca ont-ul mi l-au trecut deja cei de la digi pe modul bridge, mersi anticipat
Marius Cucu a zis
Dacă ți-au trecut cei de la DIGI trecerea pe ONT resetează router-ul tău, fă conexiunea PPPOE(ai datele de conectare în digicare sau pe contract – dacă nu în Call Center) și ar trebui să ai net.
Eugen Domide a zis
Mersi, am reușit ??
Filip Pacurar a zis
Eu as vrea sa cumpar un EdgeRouterX cu SFP si sa scap de ONT-ul lor si bag fibra direct in EdgeRouter. Oare are merge asa? Nu am mai gasit pe nimeni din Romania sa faca asta cred.
liviu a zis
NU cred ca iti accepta ei echipamentul tau pe post de ONT*gpon, etc
Andy a zis
Salut, de ieri incerc sa fac port forwarding la niste porturi ( sa fiu mai exact cele necesare pentru a avea un Open NAT type ) dar nu reusesc. Sunt abonat Digi si folosesc echipamentul primit de la ei: un ONT F660RV1 si un router ZXHN H298N. ONT-ul este conectat prin portul GE al lui la portul LAN1 al router-ului.
Initial citisem ca trebuie sa setez port forwarding-ul pe ONT spre router si pe router spre PC. Am incercat si nu am avut succes. Dupa un timp am aflat ca am CGN si acesta impiedica posibilitatea de PF. Am dat ticket la Digi, m-au sunat inapoi si m-au anuntat ca l-am dezactivat si am reluat procedura.
Tin sa precizez ca am facut DHCP Binding pentru PC astfel incat sa aiba adresa 192.168.1.3 si router-ul are adresa 192.168.1.1.
Daca fac port forwarding spre router si dupa spre PC nu merge. Daca fac port forwarding direct din ONT spre PC merge, dar ceva tot nu pare la locul lui. De exemplu, portul de la BitComet (10NNN) arata ca este deschis atat in Simple Port Tester cat si pe yougetsignal ( pe site primesc confirmare numai daca BitComet este deschis ). Daca fac port forwarding la portul 80 in Simple Port Tester arata ca este deschis dar pe yougetsignal nu. Am pus toate porturile necesare in ONT spre PC si, la fel ca mai sus, pe site nu arata ca sunt deschise si nici NAT Type nu se schimba in Open. Am pus si DMZ pe PC dar este acelasi lucru ca setarea manuala a porturilor.
Am mai incercat sa pun si DMZ pe router si din router am activat UPnP si am incercat NAT-ul si din PC si de pe un laptop dar la fel, nu se schimba nimic si porturile necesare sunt inchise.
Ce este de facut in situatia asta ?
Marius Cucu a zis
ZTE-ul e în bridge? Dacă da, trebuie să faci port forward din router. Atât.
Andy a zis
Nu este. Din ce am mai vazut pe net unele persoane au spus ca dupa trecerea lui in modul bridge viteza maxima era de 100mbps. Pot sa il trec fara sa pierd viteza de 300 mbps ?
Marius Cucu a zis
N-are nicio treabă. Eu am mutat pe bridge după ce am scris articolul ăsta și n-am nicio problemă. Totul configurez din router-ul meu și a fost incomparabil mai bine, pe router-ul meu.
Andy a zis
Okay, o sa creez un ticket in care sa cer trecerea ONT-ului in modul bridge. Puteti sa ma indrumati ce este de facut dupa trecerea lui in modul bridge ? (de ex: las cablul in portul LAN1 al routerului sau il conectez la portul WAN, trebuie sa ii fac alte setari etc.)Va multumesc pentru timpul acordat si pentru raspunsuri.
Marius Cucu a zis
Sună la ei și cere. După vreo 10-15 minute o să te notifice că a trecut pe modul bridge, apoi trebuie să configurezi PPPOE pe router-ul tău, să-ți faci port forward și tot ce mai dorești tu.
Eu din portul GE(parcă) de la ONT am băgat în WAN. De altfel, zilele trecute, asta m-au pus să și verific când am avut ceva probleme la net.
Marcel a zis
Salut. Am si eu internet de la rds prin fibră optică cu ont.ul lor. Problema este ca mi.am cumpărat un set HUE de la Philips si nu reușesc să conectez bridge.ul la telefon. Am incercat la cineva acasă, care are router clasic prin cablu normal, si a funcționat. Dacă poți să imi dai câteva sfaturi as fi recunoscător. Ms
Marius Cucu a zis
Păi din câte știu eu HUE se conectează prin Wifi, nu? Ar trebui să se conecteze în rețeaua locală ca orice alt dispozitiv.
Marcel a zis
Bridge.ul de la Philips se conectează prin wi.fi cu telefonul, dar el cu routerul se conectează prin cablu.https://emag.ro/bridge-wireless-philips-hue-compatibil-cu-gama-hue-control-ios-android-apple-home-kit-8718696511800/pd/DJ0HR3BBM/ (acesta este)
Florin Petru a zis
„dacă Furnizorul dvs. de servicii Internet utilizează NAT (Network Address Translation) sau utilizați un server proxy, noi, din păcate, nu putem garanta că clientul jocului va funcționa corect.”
Asta îmi spun administratorii unui joc (shooter) pe care îl îndrăgesc dar care funcționează destul de rău ca și performanță. Experimentez efecte specifice de lag, delay la 47ms ping (uneori adversarii mă văd inainte să îmi apară mie in față și mor instant când îi văd, ei însă trag de ceva timp).Deasemeni rubberbanding – „bandă de cauciuc” (reacții înfrânate la miscarile pe care le fac cu mouse-ul, in special in timp ce trag și caut să reglez țintirea, dar și cand fac eschive slide-uri imi creează senzația de mișcare îngreunată, parcă as alerga in apă)
Întrebarea mea este: pot face ceva să scap de NAT ori să anihilez efectul nefast al acestuia? Din câte știu Digi utilizează NAT.
Utilizez ONT-ul in mod bridge iar după el un router edgerouterX de la ubiquity care îmi oferă inteefata WAN și patru ieșiri LAN (GB). PC-ul este înțepat cu un cablu în una din aceste ieșiri. Wireless iau dintrun TP-link mai vechi setat ca AP „înfipt” și el la una din cele 4 interfețe LAN ale routerului ERX.
Mulțumesc anticipat.
Militaru a zis
Salut.Imprimanta Epson l386 care a mers foarte bine la orange si de cand m-am legat la digi nu mai pot sa o instalez.Mentionez ca ka digi am router dual band xiomi. Multumesc.
Doru a zis
Nou! Mesh wifi de la digi.
Acum se poate adauga un alt router (sau mai multe) AX1500 in modul mesh pentru extindere wifi. Configurarea:
1. Ambele routere trebuie actualizate la firmware 1.87 cu ajutorul digi.
2. Ruterul satelit resetat la setarile din fabrica si pornit aproape de cel principal fara a face alte setari
3. Din meniul paginii de setare Router principal se intra in Advanced – One mesh – Optiune router principal – Cautare dispozitiv mesh – Add si gata , routerul satelit copiaza toate setarile celui principal si se poate muta la locatia dorita .
Marius Cucu a zis
Ai idee ce model de mesh este exact?
Oprea Gheorghe a zis
Salut ! … de cateva zile tot caut un raspuns la o situatie legata de MESH -ul de la digi … este posibil ca aceasta postare a ta sa fie raspunsul pentru mine … totusi, voi spune pe scurt situatia mea, ca sa fiu sigur ca am inteles postarea ta. Aceasta este situatia mea: am un router Tp-link AX20 (cumparat de mine … cred ca de la emag) si am comandat la digi un singur router Tp-link Ax10 (care este gratuit, urmatoarele 1-2 se platesc) pentru a face un Mesh cu routerul meu. Deci, eu, intentionam sa adaug routerul AX10 de la digi la la routerul meu AX20 care este deja instalat (cred ca nu m-am exprimat corect, dar cred ca intelegi ce vreau sa fac) … raspunsul de la digi a fost ca nu pot face mesh decat cu routere de la digi. Eu nu as vrea sa-mi comand inca un router de la digi, pt. ca vreau sa mi-l folosesc pe al meu (care este si putin mai bun decat cel de la digi … si in plus este al meu si nu trebuie sa mai platesc in continuare) … este posibil sa fac aceasta conectare in MESH intre cele 2 routere fara a mai apela la digi (adica sa pot pune principal routerul de la digi si conectat cu ONE Mesh – routerul meu) … eu imi doream invers, dar si asa ar fi ok (daca nu mai comand inca un router digi). Multumesc pt. rabdare si astept cu interes un raspuns !