Comprimarea unui video înseamnă pierderi de informație. Un fișier video este de 2 feluri: comprimat și necomprimat. În general, cel necomprimat este cel pe care îl editezi direct din cameră, în programele de editare. Sigur, mai sunt camere care îți oferă posibilitatea să filmezi un pic mai comprimat, dar cumva este o posibilitate de a te face pe tine să alegi între un format cu compresie mai mare sau mai mică. Sau poate chiar o compresie mai proastă, dar cu o compatibilitate mai mare, față de o compresie mai bună, dar nu le puteți vedea decât pe dispozitivele noi.
Totul se reduce la codecuri. Am mai vorbit pe blog despre:
- codecul AV1
- codecul H.264 – până la H.266
și așa mai departe. Aceste codecuri au în spate extensii precum:
- mp4
- mov
- mpeg
și lista poate continua la nesfârșit.
Cu cât camera tinde să fie mai profesională, cu atât ai mai multe alternative, de la RAW(pentru video) până la orice altă variantă. Cu cât imaginea este mai puțin compresată, cu atât spațiul de stocare alocat trebuie să fie mai mare.
Astfel, ca să îl comprimăm avem nevoie de:
- programe de editare video
- programe de compresie video
- programe care reduc rezoluția, implicit și dimensiunea filmulețului.
Eu le folosesc pe cele principale, cu care se editează la nivel profesional:
- Davinci Resolve
- Premiere Pro
- Final Cut Pro
Toate acestea vă ajută să compresați filmarea în orice direcție vreți. Țineți cont că orice reducere sau orice recompresie afectează calitatea imaginii mai mult sau mai puțin. Cu cât mai puțină manipulare a imaginii, cu atât calitatea este mai bună.
Alte programe cu care poți să faci compresie sunt:
- Editorul video din Windows 11
- VLC Media Player
Adaugă un comentariu