În comparația asta am zis să vorbesc despre 4 telefoane: Samsung S22 Ultra, Huawei P50 Pro, Oneplus 10 Pro și Realme GT2. Eh, ultimul nu a mai ajuns în timp util, așa că am zis că este suficient să merg pe 3 telefoane, primele 3 din listă. Între timp, au ajuns inclusiv OPPO Find X5 Pro sau chiar Motorola Edge 30 Pro la test și cumva am reușit să îmi fac o părere și despre acesta, chiar dacă nu am poze comparative, 1 la 1, ca la acestea.
Am fost aproape de cele 3 branduri în ultimii ani, Oneplus am testat și am ca telefon principal, Samsung am testat cam toată seria de anul ăsta, iar Huawei P40 Pro este și el p-acasă. Așa că le consider telefoane familiare.
Software
De obicei, zici eh, e android, te descurci cu el. Oricât de familiar aș fi cu structura android-ului, când ai un Huawei cu tine este complicat. Ai total alte proceduri de instalare, de setare. Ai putea chiar să nu-l mai consideri android pentru că ce face în stânga, nu seamănă cu dreapta. Cu toate astea, cu răbdare ajungi să te descurci și cu Huawei. Adică, eu o fac, mulți nu.
Celelalte 2 telefoane sunt android clasic, dar aș avea mențiune și acolo referitoare la software. Anterior, aveam pretenții de la Samsung să se ridice la nivelul Oneplus. Eh, acum se mișcă mult mai bine S22 Ultra față de Oneplus 10 Pro. Și ca utilizator de Oneplus mi se pare ciudat. Eu deja îmi setasem așteptările, dar sunt fix invers.
Că Exynos face asta, că Snapdragon sau chiar felul în care sunt distribuite resursele, feeling-ul este că Samsung se descurcă mai bine. Atenție că n-am umblat la felul în care afișează tranzițiile sistemul de operare. Culmea, în teste sintetice, Oneplus iese câștigător, asta dacă nu luăm în considerare faptul că Samsung are RayTracing, primul telefon cu această tehnologie.
Teste sintetice
Aveți calorifere acasă? Dacă vreți să cumpărați mai luați un pic de pauză pentru că dacă vă luați un telefon mobil o să fie suficient să vă încălziți tot anul. Da, atât noul Snapdragon, cât și Exynos se încălzesc foarte tare. Diferă doar punctajele din teste sintetice. Asta dacă mai are sens să vă uitați la ele.
Huawei
Oneplus
În utilizarea normală, la o poză, la un test 5G nu pare că se întâmplă nimic cu ele, în schimb, dacă le pui la teste sintetice după câteva minute Samsung arde, iar Oneplus o ia pe urme. Probabil de asta s-au grăbit cei de la Snapdragon cu lansarea unui procesor nou, e pur și simplu calorifer. Partea bună este că, în 20 de secunde după ce ai terminat cu testele pur și simplu telefonul devine rece, semn că răcirea își face treaba.
Samsung S22 Ultra
Camere foto
În mintea mea lucrurile au fost mereu așa: Huawei, Samsung, Oneplus. Adică, din anii anteriori, cam așa stăteau lucrurile. Acum le-am butonat pe toate 3 și m-am gândit că ar fi bine să împart în 2 discuția despre camere foto. O dată ce am văzut pe display și ce am văzut acasă, pe monitor calibrat, la rezoluție și diagonală mai mare.
Încerc să nu fiu influențat de nicio culoare, așa că pur și simplu iau telefoanele și mă uit ce aș putea descoperi pe loc. Ca de exemplu, nu mă așteptam ca Huawei să rămână în urmă, la 4k 60p. OK, e suficient, dar dacă te lupți în cifre ai nevoie și de 8K. Dar, cel mai probabil procesorul nu poate să ducă atât de multă informație.
Oricât aș vrea eu de mult, pe display-ul telefonului, nu reușesc să fac o analiză perfectă. OK, dai zoom pe poză, vezi câteva detalii, dar una este să redai imaginea pe câțiva inchi, una este să ai monitor de referință.
Huawei P50 Pro
Am observat, atât pe RAW și pe JPEG o inconstanță a albului. Da, e pe automat, dar de la o poză la alta am culoare diferită, chiar dacă e relativ aceeași încadrare. Iar diferența de la ultrawide la camera standard e foarte mare.
Oneplus 10 Pro
Este a 2 a generație de Hasselblad. 9 Pro a fost foarte interesant, a fost un progres pe camera foto, la acesta nu văd realizări foarte mari, din păcate.
Samsung S22 Ultra
Pe partea de zoom, toate se duc la 10X, cu opțiune directă sau nu. Stabilizarea, pe ecran, era deficitară atât pe Huawei, cât și pe Oneplus. Cred că asta e cea mai mare diferență dintre cele 3. Și e păcat că Huawei nu au continuat în direcția asta pentru că țin minte că la P40 Pro chiar reușeam niște detalii foarte mișto. Nici acum nu stau rău, dar nu e atât de simplu, atât timp cât nu ai stabilizare.
În rest, problemele pe care le are Huawei cu albul mi se par mult mai importante, chiar dacă sunt corectabile în editare. Dacă vă uitați, chiar și la pozele făcute fix în același loc sunt probleme, pozele sunt verzi. Tot ce am testat în ultima vreme a făcut corecțiile astea, probabil ei nu au mai fost interesați.
Eu unul aveam așteptări ca Huawei să facă poze wow pe timp de noapte. În anumite situații, de exemplu, dacă veți compara poza cu farurile mașinilor, pe timp de noapte dă de pământ cu Oneplus, în timp ce cu Samsung n-am mai nimerit să fac aceeași poză pentru că au plecat băieții de la semafor. Dar tot nu se ridică la același nivel cu Huawei.
Am mai observat ceva aberații cromatice ciudate pe Huawei, pe camera ultrawide, iar pe celelalte nu sunt.
Design
E strict o părere subiectivă și asumată. Ca design, îmi place felul în care Oneplus au realizat telefonul. Nu sunt chiar fanul modulului foto, dar nu e rău. În plus, e construit din material foarte ok încât să nu lase amprentele.
Huawei, în schimb, e atrăgător de amprente în perioada asta și chiar poate ține loc de oglindă. Design-ul camerei pur și simplu nu mă încântă. Modulele foto pentru P40 Pro sunt total diferite. Acum nu îmi place. Dar cred că ține de gusturi.
Samsung S22 Ultra e fix Note-ul vechi, cu bune și rele. Nu am fost niciodată fanul seriei Note, telefonul arată premium din toate punctele de vedere, dar pentru mine rămâne un telefon mare, cu un pen pe care, probabil, l-aș folosi foarte rar. Modulele foto sunt integrate OK, design-ul are o formă, dar nu cred că mi-aș dori telefonul ăsta din punctul de vedere al design-ului.
Ca să fac un top pe design dintre cele 3 aș merge pe Oneplus, Note și abia apoi Huawei. Pe Huawei l-am pus la urmă pentru că eu folosesc telefoanele fără husă, iar amprentele acelea m-ar obosi psihic.
Display
Nu prea există competiție. Samsung a făcut display-uri mișto pe seria asta, dar nu se ridică la nivelul Huawei-ului. Ca luminozitate, acesta câștigă, iar Oneplus rămâne pe locul 3. Luminozitatea maximă e importantă când sunt perioade cu foarte mult soare pentru că, dacă nu e bine optimizat telefonul, ai șansa să rămâi foarte ușor fără baterie.
Teste 5G
Huawei iese din schemă având numai un modul 4G. Nu aș zice că e un criteriu determinant, știm bine că rețelele la noi încă nu sunt gata pentru 5G. Dar într-o lume în care ajung din ce în ce mai multe dispozitive 5G e un pic ciudat să nu îl iei în calcul. Dacă estimezi că iei telefonul pentru ceva ani ar trebui să te intereseze și modulul 5G. Sigur, va fi interesant de văzut cât ține și bateria cu el activ. Momentan, acoperirea e în principal 4G, oricâte teste facem noi sunt bazate pe câteva antene.
E greu să faci aprecieri despre ce modul este mai bun pe o antenă atât de mică cum o are Digi. Poate, pe viitor, să reușesc să fac teste la Vodafone sau Orange.
În anumite situații am prins un maxim de 400 mbps în teste, dar acum se pare că Oneplus i-a cam luat fața. Suspect este că am făcut teste și cu Samsung A53 și acela a ieșit mai bine pe 5G.
Sunet
Nu aș putea să departajez sunetul de la Samsung cu cel de la Huawei. Ambele se aud foarte bine, Harman Kardon la Huawei, iar Oneplus deși se aude și el bine, nu se ridică la nivelul celor două.
Încărcare rapidă
Sau lentă. Deși Samsung a crescut încărcarea la 45W tot nu poate fi comparată cu Oneplus sau chiar cu Huawei. V-am mai zis, pentru mine e chiar un criteriu, prefer să îmi țină bateria cu 2 ore mai puțin sau să o schimb cu un an înainte, dar să nu stau 2 ore să încarc o baterie. Se testează telefoane care se încarcă în 17 minute de la 0 la 100%. E greu să te desfășori.
În plus, Huawei și Oneplus au și încărcătoare în pachet.
Prețuri
La data scrierii comparației avem Huawei la 5500 de lei, Samsung la 7200 de lei și Oneplus la 5000 de lei. Raportându-ne la faptul că Samsung are ditamai cota de piață și că, pe parcursul anului alocă destul de multe bugete de marketing pentru campaniile de reduceri + că există și un Pen pe care l-am cam ignorat în comparație, cumva e justificat prețul.
Nu știu dacă mai este loc de concluzii, toate 3 sunt telefoane foarte bune. Eu am vrut să mă conving de capabilitățile foto ale Huawei. În continuare este un telefon mai mult ca decent, dar doar prețul îl mai salvează. În rest, și competiția a început să vină la masa lor cu procesarea, ba chiar să îi depășească la anumite capitole pe foto. Ok, încă au un Dynamic Range extraordinar, dar faptul că nu prea vorbim de un alb foarte bun nu-i mai face chiar cei mai buni.
Pe de altă parte, dacă nu le ai pe fiecare în parte, este un pic dificil să reușești să îți dai seama de chichițele pe care le are fiecare în parte.
Închei cu seria asta în care, fiecare om m-a întrebat: dar te-au plătit ceilalți, nu?! E campania lor, nu?! 🙂 Deh, dacă și în agenții lumea zice fix același lucru cu siguranță oamenii de rând cred tot ce e mai rău.
ionică a zis
Tot iPhone câștigă.
Alex a zis
La ce? Ca in ultimii ani chiar nu mai vad niciun fel de avantaj la iPhone, nici macar fata de celelalte flagshipuri mai slabe.
Marius Cucu a zis
Procesarea pozelor pe iPhone este super realistă în multe condiții. Știe să facă HDR-ul cât se poate de natural. Gherle dă și el, e vorba de software până la urmă. Dar unele poze chiar zici că sunt făcute cu aparat.
Luiza a zis
cel mai urat telefon, ifon!
admine, fa si tu o lista cu cel mai bun telefon 5g pana in 2000 de lei!
ecran 6,7 inch sau mai sus!
cel mai mult imi place axon 30 si utmatorul axon 40!
dar si axon 30 are minusuri, rama de plastic, pret mare, baterie mica
Marius Cucu a zis
Va veni o comparație și cu acestea, dar pe la sfârșitul lunii viitoare.