Inițial voiam să fac recenzie fiecărui model din seria A de la Samsung. Deși pentru Google ar fi fost mai bine să fie ceva separat cred că pot să vorbesc într-un articol despre toate 3.
Am ales varianta asta pentru că vreau să fiu zen când vorbesc despre cel mai ieftin model al companiei. În plus, cred că este mai util să vă vorbesc în paralel despre fiecare în parte. Mai ales că, în zona de entry level am testat destul de puține modele, aparent a fost focus pe midrange.
Anul ăsta este un pic de dezordine între opțiuni, iar Samsung A14 este un model ce este la polul opus de seria S. Aș merge un pic mai departe și aș menționa și de Samsung A04. Dacă A14 este slăbuț, mi-e frică să am o părere despre Samsung A04.
- Citește și: Comparație între Samsung A55 și Samsung A35
Construcție
OK, la construcție nu am nicio plângere, toată seria arată bine, iar A54 nu e rău deloc, dar A14 e ieftin din orice punct de vedere l-ai privi. Este un telefon fără pretenții pentru cei care vor să aibă logo-ul Samsung. Așa îl traduc eu. Degeaba este un design interesant, dacă nu se simte OK. Dar ăsta este bugetul, în zona asta trebuie să te aștepți să fie lucrurile. Sigur, întotdeauna husa va face diferența. Ea e legătura între telefon și subiect. Asta dacă le ai în pachet.
Aș zice că A14 va fi vândut, în mare parte, de către operatori. Nu văd de ce nu ai face volum cu un telefon foarte ieftin.
A34 și A54 au protecție Corning Gorilla Glass 5 și rezistență la apă, iar A54 este din sticlă. Premium aș zice, poate „cel mai premium” din categoria asta de preț și am testat câte ceva până acum.
Hardware
Se bat între Exynos și Mediatek la nivelul acesta de preț. A14 are ecran LCD, în timp ce celelalte au AMOLED.
Cameră foto
Rar m-am dus în zona de buget și se simte. Nu am mulți termeni de comparație pentru categoria asta. Ca om căruia îi place să facă poze cât de cât decente, cu greu faci ceva cu un model ca A14. Deja nu mai e vorba de cât de bine de pricepi, ci cât te lasă telefonul să faci treabă. Dar da, l-aș vedea mai mult ca un model care să aibă și o cameră foto, nu una pe care să te bazezi. Fără pretenții prea multe.
Într-o comparație de genul cele mai importante mi se par pozele. Deja am făcut ceva poze de noapte cu Samsung A54 și v-au plăcut, acum vreau să extind un pic și să le punem pe toate în paralel. Eu am mai făcut câteva articole de genul în anii trecuți și cred că este mult mai bine să vedeți cât de multe diferențe sunt între cele 3 modele pe partea de fotografie. De multe ori, Samsung pune preț foarte mult pe software, dar are nevoie și de hardware pentru a face poze foarte bune. Și deja cu tot ceea ce înseamnă midrange reușești să faci treabă mai mult decât OK. Eu zic că se observă din ceea ce am prezentat în ultima vreme: Motorola Edge 40, Realme 11 Pro+, A54. La modul că, dacă vreți să faceți și poze, sunt soluții de luat în calcul.
Aș vedea toată treaba ca fiind una ca fiind progresivă: cu A14 nu te bazezi pe poze, cu A34 poți face poze OK, iar cu A54 chiar emiți pretenții serioase.
Cumva, Samsung de ceva versiuni încoace reușește să facă treabă bună cu sistemul lor de operare. Au trecut anii în care telefonul nu se mișca bine. Deși nu există Snapdragon, MediaTek face treabă bună. E pus bine la treabă. Sigur, nici pretenții de flagship nu trebuie să fie în categoria asta de preț.
Samsung A14
Pe timp de zi, cu atenție la stabilizare, vei face treabă bună și cu A14. Chiar și pe noapte rezultatele sunt decente, dar trebuie să fii foarte atent, să nu ai subiect în mișcare. La răsărit nu a fost nimic spectaculos. OK, Samsung știe să facă prietenoase culorile, dar imaginea este destul de lipsită de detalii.
E disponibil aici.
La detaliile pe lumină naturală chiar m-am mirat. Nu mă așteptam să scoată nivelul ăsta de detalii.
Pentru zoom nu ar trebui să aveți așteptări foarte mari nici la exterior, la interior este doar cu numele. Imagine robotizată. Sigur, i-am dat foarte greu, la baschet fără un telefon performant nu faci poze la cât de multă dinamică este în poze, dar în lumină puternică era bine să se poată face mai mult.
Per ansamblu, pentru cineva care nu folosește în mod activ telefonul pentru poze, poate să se bazeze pe camera standard. E clar că nu va merge la expoziție cu pozele, îi va trebui atenție când face o poză, ca să nu iasă mișcată, însă… te descurci.
Samsung A34
Deja încep pretențiile de la categoria asta de preț. Apar și poze cu o cameră ultrawide care nu ies întotdeauna perfect, dar cu atenție și un pic de lumină faceți treabă. Pe lângă asta avem și camera de zoom ce are un pic mai multe detalii. Mi se pare o diferență de preț destul de mică între cele 2 modele și aș insista un pic spre un efort la A34 dacă puneți accent și pe câteva poze.
E disponibil aici.
Nivelul de detalii pentru pozele de aproape este cu mult îmbunătățit. Poate mai mult. Asta e clar. Chiar și la pozele de noapte se observă cu ochiul liber că încep să apară detaliile pe cer. Sigur, nu este un nivel impresionant, nu reușește să aducă foarte multe detalii, dar sunt îmbunătățiri. În plus, am mult mai puține poze ratate, semn că stabilizarea se mișcă, își face treaba.
Samsung A54
Despre modelul acesta am vorbit și individual, ba chiar am făcut ceva poze de noapte aici. Este un model complet și urcă spre midrange. Așa cum observau mulți, concurența a făcut diferența, prețul i-a scăzut destul de mult. Apropo de prețuri, nu înțeleg de ce lipsește un telefon de 2000-2500 de lei la Samsung. Înainte exista A74 sau un Fan Edition care se bătea în categoria asta de preț. Acum trebuie să sari direct la seria S care se bate de la 3000 de lei în sus.
E disponibil aici.
Construcția lui A54 este foarte OK, e gândit să aibă câte un pic din toate: să aibă camere echilibrate: ai un ultrawide OK, ai o cameră standard decentă, un zoom cu care te descurci, dar da, se luptă într-o zonă foarte grea. Luptă cu realme 11 Pro, cu Motorola Edge 40, cu Xiaomi 12 Pro+, cu Honor. Este o competiție imensă pe midrange. Atenție, însă, că pe A54 de anul acesta avem Corning Gorilla Glass 5. E mare lucru la un midrange. E singurul cu protecție de genul, chiar dacă alții au venit cu camere ceva mai bune.
- Scuzați la domnii Samsung că au stat telefoanele undeva la 3 luni pe aici și n-am reușit să mă ocup de ele. Sper că se observă că era friguț, ploaie pe vremea aceea, nu căldură de iulie. Nu a fost o colaborare comercială, iar produsele vor fi returnate.
Perfu a zis
Pentru un telefon de 120 de euro , Samsung A 14 chiar face niste poze frumoase
Marius Cucu a zis
Da, eu nu sunt în categoria asta de buget, nu m-aș vedea niciodată cu un telefon din gama asta, nu pot aprecia nivelul celorlalți. Dar trebuie mare atenție când se face poza ca să nu fie mișcată.
Alexje a zis
Scoate fain A54. Nu as zice nu daca ma hotarasc sa schimb A52-ul 5G. Cu toate ca merge oke cat de cat, chiar daca m-am mai plans pe aici ca incepe sa agate si sa scoata mai uratel pozele. Vedem cu ce raman dupa vacanta :)).
Marius Cucu a zis
Mai am un midrange OK la test, dar vine săptămâna viitoare. E posibil ca pozele alea urâțele să fie și pentru că se zgârie sticla de la cameră. Observasem și la P40-ul soră-mii. Eu am tic să șterg camera chiar și când nu e cazul.
Alexje a zis
Am A52-ul de cand s-a lansat, dar sticla camerelor nu e zgariata. Sterg camerele de foarte multe ori pe zi cu dosul hainelor sau cu hartie. Se murdareste zilnic de ulei si uneori de vaselina. Am telefonul doar intr-o husa ceva mai havy duty dar fara protectie pentru camere sau ecran. Sunt anti folie pe display. De ani de zile nu mai folosesc, de cand dadeam bani aiurea. Tin telefonul pe jos pe beton, pe masa de lucru, in buzunar cu cheile (dar am grija sa nu le pun pe partea ecranului, etc. Cateva zgarieturi super fine, atat tot. E o prostie cu folia de protectie din punctul meu de vedere. Oricum schimbi telefonul, anual, la doi, trei, sau chiar 4 ani.
Marius Cucu a zis
Nici eu nu pun nimic pe display-uri, dar sunt caz izolat, eu acum am 8 telefoane. Le schimb mai repede decât papucii. M-am obișnuit, însă, să le întrețin OK.
Diferența între midrange și flagship, pe lângă camerele mai bune, e fix treaba asta cu protecțiile. Bine, Samsung are Gorilla Glass 5 anul ăsta pe midrange. S-ar putea ca Honor să aibă ceva mai bun și Huawei. Restul n-au pic de protecție. Sau… nu mi-a sărit în ochi.
Alexje a zis
Cum faci cu numarul, ai 8 numere de telefon? Cari 8 telefoane zi de zi dupa tine?
Marius Cucu a zis
Păi mi-e simplu: Truecaller, telefon pe silențios, și răspund doar la urgențe sau nici la alea. Mai repede dai de mine pe Whatsapp. În mod normal ar trebui să am un telefon principal, în rest… clonez telefonul la câteva zile. Trăiască noul cloud de la Google Authenticator. Acum am SIM-ul pus în unul pe care n-am voie să-l menționez, dar în principiu calculez în funcție de cât pot să îl țin. Honor Magic5 Pro l-am ținut aproape 3 luni. Nu puteam să ratez să nu stau cu el. Dar pe lângă el au mai venit și altele, și altele. Mâine eliberez zona, pun pe curier 4.
Am cărat spre București maxim 6 când am făcut comparația. Dar da, cu ghiozdănel. Școlărel.
Ciobanu Cristian Florin a zis
Cele mai bune telefoane sunt Xiaomi 13 ultra și Huawei p 60 sunt mai bune ca orice fel de iPhone, încărcare rapidă plus zoom 100 și filmare 8 k ceea ce nu exista la nici un iPhone..
Marius Cucu a zis
Păi și ce faci cu filmarea 8k? 8K-ul ăla momentan nu e stabilizat cum trebuie, nu ai detalii suficiente, e o struțo cămilă. Tot la 4K 60P te vei limita. Altfel, P60 Pro are și el limita despre care vorbesc, dar da, stabilizează impecabil. 🙂
Plus, cu toată procesarea din lume, nu îmi displace ce face pe timp de noapte, iPhone.
Mihai a zis
Vă salut domnule Marius,apelez la dvs. pentru o recomandare, privind alegerea unui telefon pentru uz zilnic, fara jocuri, doar pentru rețele de socializare, youtube, streaming, filme și ceva poze ce sa aleg intre Samsung s21 ultra sau Samsung s22plus, eventual alte modele care v-au plăcut. Vă mulțumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Eu aș zice S23 Plus. S21 Ultra este un pic cam vechi, chiar dacă încă e capabil, însă diferențele hardware sunt mari între 2 generații de telefoane. S23 Ultra este și el un telefon foarte bun, dar mare. Seria S22 este chiar proastă: autonomie slabă, procesorul cald. La S23 s-au rezolvat multe.