Nu știu cât de utilă este comparația între cele 3 telefoane, dar cumva sunt în aceeași categorie de preț: undeva peste 2500 de lei și țintind spre 3000 de lei.
Pentru că am avut toate cele 3 telefoane la test simultan cred că este OK să fie și o comparație directă între ele.
Deja, în jur de 2500 de lei îți iei un telefon de care nu trebuie să îți faci griji că te lasă la greu. Și cred că nu ar trebui să facem diferența între Mediatek și Snapdragon. Ambele au ajuns foarte performante, ba chiar aș zice că Mediatek depășește câteodată Snapdragon. Sigur, când vine vorba de flagship-uri discuția este alta.
Dacă mă gândesc bine, toate 3 ar trebui să fie telefoane din 2021, cel puțin, din punctul de vedere al hardware-ului.
Display
Pe primul loc, în cazul de față, aș pune pe cel de la Xiaomi. Toate 3 sunt AMOLED, dar este mai luminos cel de la Xiaomi, pe locul 2 aș zice Samsung, iar pe 3 cel de la OPPO. Probabil e dezavantajat și de faptul că este cel mai mic, nu e atât de impunător.
Cameră
E o discuție mai amplă la camere. Samsung, deși nu are cea mai bună cameră, dar are o procesare foarte plăcută. Cele mai multe opțiuni le găsim pe Xiaomi, dar procesarea imaginii nu este chiar cea mai fericită. De multe ori pare totul robotizat, parcă cineva a pictat pozele. Plus, dacă sunteți atenți, procesarea de la Xiaomi nu este naturală, parcă am avut pe cineva care a tras de culori înainte. Nuanțe care nu reflectă deloc realitatea. Și ceilalți procesează imaginea, mai toate telefoanele o fac, dar încearcă să o facă în direcția naturaleței, nu ca și cum ai avea un preset.
Samsung
OPPO
Câștigă prin opțiuni de macro Xiaomi, pe când celelalte nu au așa ceva. La ultrawide niciunul cu convinge, însă lupta pentru podium se dă între Xiaomi și Samsung. OPPO este codașă.
Pe nightmode nu am poze identice, însă am făcut destul de multe poze în Istanbul cu Xiaomi încât să îmi fac o impresie despre ceea ce poate un telefon.
Software
Mizez totul pe OPPO. E mai snappy, în condițiile în care nu îmi cere să renunț la animații. Pe locul 2 aș pune Samsung, ca mai apoi Xiaomi. MIUI nu îmi place de nicio culoare, iar faptul că se încălzește în teste sintetice nu este OK deloc. Și am mai testat și alte modele de la ei, nu e prima dată când experimentez fix același lucru. Acum e mai bine, oricum.
Sunet
Deși am zis că nu găsești un sunet foarte OK pe astfel de telefoane, eu aș zică Xiaomi e ceea ce trebuie. Parteneriatele acelea sunt foarte bune. Pe locul 2 aș pune tot Samsung, iar pe locul 3 OPPO la sunet. Da, după ce am experimentat sunetul cu jack și căști decente parcă orice mi-ai pune nu are nicio legătură cu sunetul prin bluetooth.
Încărcare rapidă
Nu punem Samsung în topul ăsta, ei n-au nicio legătură cu așa ceva. Să ai pe piață telefon care se încarcă în 2 ore… e trist! E evident că Xiaomi sunt câștigători cu încărcarea lor de 120W, iar pe locul 2 sunt urmați de către OPPO cu încărcarea de 65W. Pentru acestea este irelevant că vorbim de baterie de 5000 mAh sau 4300 mAh atât timp cât încarci telefonul full în 17-18 minute. Da, repet, nu am menajat deloc Oneplus-ul cu încărcarea rapidă, nu țin cont de cicluri de încărcare, adorm cu el, iar bateria încă nu face probleme.
Calitatea materialelor
Cel mai mult mi-a plăcut OPPO la design, la tot ceea ce înseamnă materiale, el mi-a rămas în minte. În schimb, dintre Samsung și Xiaomi nu aș putea să am o opinie clară. Ca linii, ca design, îmi place Samsung, dar e clar că ține de gusturi, dar Xiaomi nu îmi place că se murdărește foarte repede și lasă amprente. Dar ultima se rezolvă cu o husă.
Hai să discutăm în comentarii despre fiecare dintre aceste telefoane.
Pheno a zis
Cele trei modele testate au disponibilitate 5G? Fiind vorba de telefoane ca echipament de baza si de nevoia crescanda de viteza si localizare in comunicare, alte “caracteristici” nu sunt prea importante.
Marius Cucu a zis
Da, 5g au toate din zilele noastre, mai puțin cele Huawei. De asta nu am luat în calcul și modulul 5g. Fiind un buget aproximativ de 2500-3000 m-am bazat mai mult pe ce știe să facă pe poze și filmare.