Nu știu exact cum să nișez toate televizoarele pe care le-am testat în ultima perioadă, dar mi se pare că am testat mult conținut pentru ele și cred că ar fi util să facem o comparație un pic mai amplă, în care să rămână mai multă informație structurată, pentru că mi se pare că se pierde esența vorbind într-o recenzie. De asemenea, trebuie să înțelegeți că nu este o comparație între branduri, ci între modelele testate de mine. Pot apărea diferențe, avantaje și dezavantaje pentru anumite modele, diferite de ceea ce am testat eu. Pentru acelea ne putem auzi în secțiunea de comentarii.
Pe scurt, am testat:
Toate aceste televizoare au fost testate în paralel și au avut versiuni de firmware relativ decente(minim o versiune stabilă apărută), iar sursa materialelor a fost aceeași: NAS-ul meu. Încep tot mai mult să cred că nu este o idee bună să testez un produs chiar când se lansează pentru că nu este chiar atât de stabil software-ul. Pentru televizoarele inteligente un software ce nu este optimizat este chiar o problemă.
Toate televizoarele de mai sus sunt cu tehnologia OLED. Mai exact, putem spune că este duelul panourilor, 2 sunt cu tehnologia oferită de către cei de la Samsung Display(Samsung S95B și Sony A95K) și 2 televizoare sunt cu tehnologia EVO de la LG Display(LG C2 si Philips 807). Mai mult, Philips nu este lider de gamă, mai au și Philips 907 ce are și sunet mai mult și alte îmbunătățiri.
Software
Dacă ne referim la prima instalare aș vota cu ochii închiși Samsung. Dacă este să te deranjeze cu permisiunile o fac cu aplicația telefonului, nu pe televizor. La televizor îl înregistrezi în SmartThings și atât.
Sony și Philips au opțiuni pentru a configura pentru Google Home. Sony îți prezintă un cod QR pentru a scana și introduce acolo televizorul. Aveam presetat acest lucru de la un Philips mai vechi. Credeți că a durat mai puțin de 15 minute configurarea asta?! Mult prea mult lag!
Dacă în trecut Philips aveau și ei ceva meniu care să te direcționeze spre codul acesta QR pentru Google Home acum nu l-am mai văzut.
Ca un asterix pun în balanță faptul că vara aceasta am mai testat un Sony ce credeam că va fi cel mai căutat televizor de la noi. Așa că am zis că trebuie să testez Sony A75K ca să am o referință. Aparent, nu era cel mai bun televizor de la Sony.
Un pic de lag nu a stricat nimănui în meniu, l-am luat ca atare. Acum, am testat a 2 lea televizor de la ei și pur și simplu android-ul lor nu este ceea ce trebuie. Iau în considerare și Sony-ul pe care îl am acasă, iau în considerare și faptul că pentru prima dată n-am putut să instalez aplicații până nu am dat resetare din fabrică și nu mi-am bătut capul cu el 2 ore. Din punctul ăsta de vedere, îl plasez pe ultimul loc, mai ales din punctul de vedere al unui utilizator de televizoare cu android. Televizoarele mele de acasă sunt Sony și Philips, ambele cu android.
Pe locul 3 aș pune LG C2 pe partea de soft. WebOS a fost foarte, foarte tare până la versiunea 5. A fost extrem de rapid până s-au gândit că este OK să pună iconițe mari și să fie lag în meniu. Da, mi se pare mult mai intuitiv, dar au renunțat la performanță. Poate cu viitorul procesor se vor rezolva lucrurile.
Pe locul 2 îi pun pe cei de la Philips asta pentru că, cum ziceam, sunt fan android și implementarea lor mi se pare mai bună. Nu îmi amintesc când au schimbat ceva la sistemul de operare, adaugă opțiuni minore, dar își face treaba. Da, mi-ar plăcea să rezolve treaba cu aprinsul mai rapid. Au făcut progrese, dar tot nu e suficient. Nu știu dacă este limita android-ului sau nu sunt ei în stare de mai mult, însă tot mai e de muncă.
Imagine
Pentru prima dată cred că vin și zic că diferențierea, pentru omul de rând, nu mai ține de imagine atât de mult. Ca de exemplu, Samsung și Sony sunt identice. Diferă 1-2 trepte de interpretare a luminozității. De acolo sunt foarte puțin alternate culorile pentru televizor. Da, verde un pic mai saturat la Sony, versus mai puțin nesaturat la Samsung. Dacă e verdele modificat, implicit și roșul este.
De cealaltă parte, Philips și LG nu se ridică la nivelul celor două. Unde Sony și Samsung au lumină, cei de la LG și Philips abia dacă au detalii.
Citește și: Diferența dintre QD OLED și OLED
La partea de codecuri pentru video trebuie să amintim că:
- Samsung nu are Dolby Vision – practic, orice material cu Dolby Vision nu va funcționa pe acel TV. Dacă este de pe streaming nu se va vedea la capacitatea lui maximă. Însă, fără acest lucru, Samsung ar trebui să predea lecții pentru ușurință de folosire
- Sony are codecuri pentru Dolby Vision, se vede foarte bine, dar player-ul lor are momente în care sacadează imaginea. De ce, nu știu, sper că n-am prins eu singurul sample din România slab.
- cel mai dotat este cel de la Philips, deși nu are cel mai strălucit player pentru materiale video
Pierzător este Sony la tot ceea ce înseamnă mișcare. Imaginea de la Samsung mi s-a părut mult mai naturală, iar Philips parcă toate cadrele au 60FPS. La mijloc aș zice LG C2, dar cu un mic asterix pentru că având un model de 42′ lucrurile se întâmplă diferit față de unul de 65′.
Telecomandă
E mult prea subiectiv subiectul, așa că gusturile nu se discută. LG face senzație cu telecomanda lui, dacă te obișnuiești cu ea totul este așa cum trebuie. Nu are un layout pe gustul meu, dar face ce trebuie și este utilă.
Samsung s-a nișat, așa cum știți deja, pe o telecomandă cu puține butoane și încărcare prin USB sau de la soare. Mie mi se pare OK, e intuitivă, dar nu e iluminată. Fiind puține butoane o înveți foarte ușor, chiar dacă faci mai mulți pași când trebuie să tastezi cifre, de exemplu.
Sony anul ăsta a pus 2 telecomenzi. Două. Cea clasică este OK, este iluminată, o ții bine în mână, dar cine își dorește o colecție de telecomenzi pentru televizor?
Philips are telecomanda clasică și relativ premium. La televizorul meu am varianta pe negru, cea gri mi se pare mai faină. E iluminată și pur și simplu funcționează. N-am avut bătăi de cap cu ea pentru că nu e schimbată foarte mult de la generația pe care o folosesc eu.
Construcție
Samsung este la început cu tot ceea ce înseamnă televizoare OLED. Îi văd ca niște începători care nu știu exact ce au de făcut. Ideea este că în ultimii 6-7 ani fiecare brand în parte a prins experiență privind calitatea materialelor, privind cât de subțire trebuie să fie un OLED. Și LG a făcut, la un moment dat, modele foarte, foarte subțiri, apoi și-au dat seama că apar probleme la utilizatori în casă. E bine să fie subțire, dar nu foarte subțire. Este un produs nou, dar experiența îmi zice că vor fi situații în care display-ul se va strâmba, vor apărea artefacte din cauza asta sau chiar oamenii îl vor sparge mai ușor. Ceilalți, cu o mică steluță pentru heatsink, au început să le facă mai groase, ba chiar Sony, care are fix aceeași tehnologie l-a făcut atât de mare încât nu îți dai seama dacă este LCD sau OLED până să îl aprinzi.
Trebuie să înțelegeți că nu există televizorul perfect. Fiecare are atât avantaje, cât și dezavantaje. Documentați-vă temeinic înainte de a achiziționa un produs sau altul, poate chiar să întrebați în secțiunea de comentarii.
Ștefan a zis
Și imaginea contează insa fluenta în meniuri eu zic ca este forte importanta.
Eu am in casa doar LG-uri de generații diferite, inclusiv smart, deoarece am fost foarte mulțumit de faptul ca sunt foarte fluente în meniuri și aveau și decodor DTS. În plus telecomanda magic de la LG este una dintre cele mai bune de pe piața.
In acelasi timp la părinți am mers pe Samsung-uri și nu sunt la fel.
Acum sunt în căutarea unuia de cel puțin 139cm insa nu as lua fără DTS sau care sa aibă lag în mișcări.
Iolanda a zis
Eu am un Sony și un Samsung. Sinceră să fiu, prefer Samsungul deoarece este mai fluent. Telecomanda, îmi place mai mult la Samsung decât la Sony, sunetul este mai bun la Samsung.
Marius a zis
Salut, ce părere ai de samsung 55Q80B
L-ai testat?
Marius Cucu a zis
Nup, doar QD OLED-ul de la ei și Neo QLED, adică cele cu miniLED. LCD-urile clasice, nu.
Marius a zis
Nu are miniLed 55Q80B?
Marius Cucu a zis
Nu, este FALD(direct LED), cu panou VA.
Marius a zis
Am găsit asta pe net
Televizorul QLED 55Q80B Samsung combină iluminarea din spate MiniLED cu un strat de puncte cuantice pentru a afișa o gamă largă de culori la diferite niveluri de luminanță. Iluminarea de fundal LED ajută televizorul să afișeze un negru mai profund, deoarece are un control mai mare asupra caracteristicii locale de estompare și devine, de asemenea, foarte luminos, suficient pentru a combate strălucirea luminii exterioare sau a becurilor în camerele puternic luminate.
Marius Cucu a zis
Am descoperit site-ul. Ai nimerit pe un site de recenzii false. Oamenii ăia n-au văzut un TV în viața lor. 🙂
Alex S. Bumbu a zis
Salut, Marius. As vrea sa te rog ceva: ca tableta(de asta e vorba) sa
ma bag la o TOSCIDO T50, Octa-core, 10.1″, 6 GB RAM, 128 GB sau sa optez pentru
o Samsung Galaxy Tab A8, Octa-Core, 10.5″, 4GB RAM, 64GB, 4G sau Lenovo Tab P11, Octa-Core, 11″ 2K IPS, 4GB RAM, 128GB (la o diferenta de cca. 400 lei)? Sa iau tableta cu SIM sau fara? Multumesc.
Marius Cucu a zis
Evită chinezăriile cu orice preț ca să ai actualizări. 🙂
Eu aș zice să iei tabletă cu SIM. Bagi un SIM Digi la 2 euro și nu îți mai bați capul cu WiFi-ul.
Alex S. Bumbu a zis
Multumesc. O zi buna!