De ceva ani nu am mai făcut o comparație între televizoare. Acum am mai evoluat un pic și cred că am pus mai multe lucruri la punct când vine vorba de comparații.
Acum nu am 3 modele din același an, ci mă folosesc de un Philips din 2020. La ei ajung mai târziu modelele, așa că până ajung eu să testez… mai durează.
Eh, am umplut casa de televizoare și cred că pot să trag o concluzie mult mai bună atunci când le văd în paralel. În plus, câștigi la experiență de utilizare.
Sistem de operare
Avem de-a face cu android 10(Sony), cu android 9(Philips) și Tizen OS(Samsung). Cum am mai zis și în alte articole, nu am mai testat Samsung de mulți ani de zile, așa că eram în urmă cu sistemul lor de operare. Dar e atât de la îndemână încât am învățat foarte repede sistemul lor de operare. E intuitiv.
Pe de altă parte, pe celelalte 2 le-am testat foarte mult și am Philips și Sony ca televizoare acasă. Știam sistemele de operare.
Nu știu dacă pot să fac un top pentru meniuri, ținând cont că te adaptezi la ele, dar aș face un top 3 pentru viteză de utilizare și acces la opțiuni:
- Samsung
- Philips
- Sony
Cam așa văd eu lucrurile, cu precizarea că aș da cea mai mică notă Samsung-ului pentru faptul că setările avansate nu sunt chiar la îndemână. Pe de altă parte, ajungi să cazi în patima Philips-ului pentru opțiunea enervantă de „Toate setările” și ai acolo listă de opțiuni în care te pierzi și mereu stai să cauți. Depinde de perspective.
Din punctul de vedere al conectivității și opțiunilor mi se pare că Samsung e mai potrivit cu IOS față de Philips și Sony. Totuși, din 2021 am văzut că mai toți fac treabă din ce în ce mai bună cu AirPlay. Nu pot să am o părere super avizată la treaba cu IOS-ul pentru că nu sunt utilizatorul activ al platformei.
Interesant ce au făcut Samsung cu sistemul de operare. Tare mi-e că, dacă ajung să pun mâna și pe un webOS din anul ăsta ajung să cred că android trece pe locul 3 în preferințe. În condițiile în care toate televizoarele din casă au android. 🙂
Glitch software
La modelele din 2021 am primit câte un update. Am descoperit buguri atât la Samsung, cât și la Sony. Sunt chestii banale, dar enervante, ce se vor rezolva, cu siguranță.
La Philips n-am observat nimic încă. Sper să pun cât de curând mâna și pe ceva modele din 2021, să fac o comparație mai directă.
Imagine
Comparația e nefericită, dar cumva am vrut să pun, de mult timp, cap la cap un Samsung de top cu un Sony de top sau cu un Philips de top. Așa că, în teorie, sunt tehnologii diferite și nu prea poți să le compari în mod direct.
Adică la Samsung nu poți să ai niciodată un negru perfect, dar nu pot să nu zic că nu se apropie. Și HDR-ul, deși e cu un pic de blooming, se prezintă destul de OK pe Samsung.
Rezoluția aduce atât avantaje, cât și dezavantaje. 8K-ul de la Samsung te ajută când faci PiP, dar atât. În rest, orice conținut slab o să îți pară oribil.
Philips iese cel mai ciufulit pe partea de imagine, dat fiind faptul că este model din 2020. Dar e atât de mișto să vezi că tehnologia evoluează chiar și în direcția asta. HDR-ul de pe Sony este spectaculos, upscalling-ul este ceea ce trebuie, corecțiile pe detalii sunt acolo. Merită din plin.
De reținut faptul că Philips din 2020 și Sony au Dolby Vision. Philips are dynamic metadata, dar cu ochiul liber cu greu vezi diferențe față de static, cel pe care îl are Sony pe 2021. Tare curios sunt să văd și implementarea de anul ăsta, de pe alte modele.
Telecomandă
Samsung are o telecomandă mică și relativ interesantă. Aproape că poți să stai și in browser să butonezi. Sony și Philips le au iluminate și mari. Clasice. Calitatea materialului este premium la ambele, dar prefer Sony.
Restul ține de adaptabilitate. Aș da plus Sony pentru faptul că are mai multe servicii de streaming integrate și un minus la Samsung că n-au făcut-o încă iluminată. Ah, de notat faptul că Samsung a reușit să pună încărcare de la soare sau USB Type C, dacă e zonă neiluminată.
Anul ăsta o să încerc să extind aria și să testez și mai multe modele. Sper să merg și în direcția Xiaomi, Horizon sau poate chiar TCL și poate reușesc să fac ceva comparații. Doar că cu greu convingi să-ți ofere sample-uri pentru comparații.
Gaming
Philips nu-i știu făcând marketing pe jocuri, așa că pică din start. Opțiunile de gaming sunt îndreptate spre Samsung și Sony. Samsung are opțiuni foarte mișto și scapi și de stresul pe care îl mai au unii cu burn in. Totuși, aduc în discuție iar și iar. În 95% din cazuri burn in-ul este rezolvabil. Am discutat cu oameni cu acces la rapoarte de service de la mai multe branduri și nu există raportări pe generațiile noi. Evident, probleme au fost prin 2015-2016 foarte mari, dar de atunci s-a mai schimbat de vreo 2 ori matricea și nu mai sunt probleme.
Un ultim prag pentru burn in este legat de gaming excesiv. În momentul în care va trece și de pasul ăsta, cu siguranță lucrurile vor fi eliminate complet. Și asta pe jocuri statice, cu multă informație statică. În ultimii 2-3 ani, tot ce ține de OLED a ajuns peste tot. Avem laptopuri, avem televizoare de gaming sau chiar monitoare. Următorii 2-3 ani ar trebui să ajungă la maturitate și cred că atunci vom vedea, cu adevărat, dacă mai avem parte de atât de mult burn in.
Mai jos este povestea Samsung într-o imagine. Legat PC cu nVIDIA RTX din seria 2 și nu prea ai opțiuni de HDR pe acolo. Am pus și un Xbox mai vechi, nimic din generația nouă, așa că nu pot decât să vă anunț că trebuie să investiți suficient dacă vreți noile tehnologii. 🙂
În cazul ăsta, Sony face marketing pe VRR(o să revin și cu ceva mai multă documentare pentru VRR pentru că sunt lucruri mișto și acolo și merită un articol separat) și HDMI 2.1. Au 2 porturi HDMI 2.1, mai exact pozițiile 3 și 4. Pe de altă parte, Samsung ajunge să aibă un input lag foarte mișto și timpi de răspuns tare interesanți pentru 4k 60p și chiar 120p.
Ca integrare n-aș zice nu unui Samsung. Nici Sony, dar ei au zis: întâi facem update, apoi mai vorbim! Așa că, ce e în mână nu e minciună! 🙂
Sunet
Pe high end cred că Sony rulează fin. Punem la socoteală că la ei a fost high end, la Philips nu vorbeam de modelul din 2021 și oricum, aceștia, abia pe seria 9(9345) au avut sunet Bowers si Wilkins. Dar Samsung deși a avut toate motivele să fie peste(model de 65′) n-a putut să concureze cu Sony, din punctul meu de vedere. Ar fi inutil să vă pun demonstrații aici pentru că ne-am lovi de limitările pe care le are microfonul meu și boxele voastre.
Dar experiența a fost total în direcția Sony.
Sigur, la nivelul ăsta de preț, ai nevoie de sunet extern. Un setup de până în 1500 de lei îți va face viața mai frumoasă, cu siguranță va fi mai bun decât orice integrat, pe TV.
Calibrare
Am tot vorbit despre asta, dar mă gândesc că ar trebui să mă adresez majorității. Aberațiile cromatice sunt mult mai mici la OLED, asta este clar. Matricea este mai simplă, corecțiile pot să fie făcute mult mai ușor decât la miniLED.
De anul ăsta am văzut 2 tehnici interesante de auto calibrare, atât la Samsung, cât și la Sony. La modelul de 65′ pe care l-am avut de la Samsung, contrast-ul a fost interesant, atunci când a fost lăsat televizorul să își ia inteligent mode-ul.
În momentul în care am făcut switch pe un 75′ experiența n-a mai fost la fel de bună. Făcea corecție agresivă pentru sharpness și contrast. Inutil, încât am ținut pe off.
Sony lucrează și ei cu autocorecție de imagine, un fel de calibrare și aberațiile nu sunt atât de mari. Deviațiile, pe profilul cinematic sunt mult mai mici, dar există și acolo.
Experiența „pe automat” este din ce în ce mai bună și da, ușor, ușor ar trebui să vorbim strict de măsurători pentru a le putea diferenția. Lucrurile sunt din ce în ce mai bune, dacă vorbim de OLED.
Da, am descoperit că pe gri, pe la 10%, magenta era mai prezent pe Sony, iar pe Samsung, cel de 75′, cu cât este mai mare diagonala, cu atât uniformitatea ecranului nu mai este perfectă.
Prețuri
Cred că putem să arătăm cu degetul spre Samsung. Modelul trimis de ei în teste este foarte scump. Da, un LCD cu iluminare miniLED foarte OK, dar scump! Foarte scump. Da, știm deja că în campanii de reduceri vor aloca bugete pentru campaniile de reduceri. Să dai peste 25000 de lei pentru un Samsung este cam mult.
Sony, la aceeași diagonală scoate un produs cu tehnologie mai matură, la 18000 de lei. Și, dacă tot am vorbit despre Philips, la un distanță modelul ar trebui să coste undeva la 10000 de lei. La data lansării nu cred că a fost mai mult de 12000 – oricum, e un an atipic pentru că au bubuit prețurile de producție în ultima vreme.
Concluziile de mai sus sunt pentru modele high end. Pe măsură ce tăiem din pretenții ajungem să tăiem și din calitate. În funcție de serie, anumite lucruri pot fi diferite, de la brand la brand.
Dacă mâine, cineva mi-ar da unul dintre cele 3 modele, cred că aș alege Sony-ul, pe partea de imagine mai cinematică, într-o cameră mai întunecată(desenată, eventual, pentru cinema). În schimb, dacă aș avea cameră mai luminată, Samsung ar fi mai indicat. Abia pe locul 3 aș pune Philips, dat fiind faptul că n-am avut ce să vă povestesc nou. Mai la toamnă, după ce vedem noutățile de pe imagine, de la ei.
Ioan a zis
Destul de interesanta noua tehnologie, dar mai mult de 60% din populație, le va privi doar la vitrina,la preturile preconizate!
Marius Cucu a zis
Eu aș zice cel puțin 95%. Dar e tehnologia nouă, cel puțin la miniLED-uri. Se va maturiza în câțiva ani.