Ieri a fost lansată noua versiune de la Microsoft pentru Windows 11. Pentru că am tot scris articole referitoare la Windows 11 nu aveam motive să realizez încă un articol pentru acest lucru. În mare, am acoperit lucrurile în articolele precedent.
În noua versiune sunt îmbunătățiri pentru Cortana și îmbunătățiri aduse browser-ului Microsoft Edge.
Așa că m-am gândit să îl testez un pic, să îl compar cu celelalte browsere dacă tot avem versiuni finale.
Totuși sunt impresionat de ceea ce poate face. Eu zic că va fi browser-ul multor persoane și, cel mai simplu, cred că-l vor adopta cei care nu folosesc funcțiile avansate ale browserelor.
Înainte de teste și concluzii trebuie să știm că Edge și Chrome folosesc același framework, iar Google sponsorizează Firefox pentru a fi competiție pe piață.
Testele le-am făcut pe următoarea configurație:
- Intel Core I7 9900k
- 32 GB RAM 3200 MHz în dual channel
- SSD Samsung 970 Evo
- placă video 2070 GTX
Browselele testate au fost:
- Microsoft Edge 80
- Google Chrome 80
- Mozilla Firefox 72
WebXPRT
Testul durează în jur de 5 minute și ne arată cât de rapid este browser-ul în javascript, cât de bine se integrează cu noile standarde, cât de mult a adoptat HTML5 și cât de bine identifică poze, grafice. Mi se pare cel mai relevant.
- Google Chrome: 243
- Mozilla Firefox: 301
- Microsoft Edge: 230
Octane 2.0
Am intrat pe tărâmul Google și m-am folosit de Octane 2.0 pentru a testa cele 3 browsere.
Spre surprinderea mea cel mai prost s-a descurcat Mozilla Firefox cu un scor total de numai 38255 puncte. Pe locul 2 a fost Chrome cu 55252 puncte. Câștigător este Microsoft Edge cu 55601 cu o diferență de doar câteva puncte față de browser-ul de la Chrome. Aveți în galeria de mai jos fiecare dintre cele 3 rezultate.
JetStream2
- Google Chrome 149.689
- Mozilla Firefox 102.945
- Microsoft Edge 151.316
Kraken JavaScript
Intrăm un pic pe teritoriul celor de la Mozilla și folosim și tool-ul lor pentru a face câteva teste.
- Google Chrome 811ms
- Mozilla Firefox 705ms
- Microsoft Edge 807ms
Câștigător iese, detașat, Firefox.
MotionMark
- Microsoft Edge: 322.52
- Mozilla Firefox 215.10
- Chrome: 628.07
Design și funcționalitate
Ca design toate au adoptat un model cât mai simplist. Știm bine că Google Chrome a dat startul, iar ceilalți s-au adaptat. Nu pot să nu remarc faptul că Microsoft Edge chiar se integrează foarte bine cu noul Windows, fie că vorbim despre tema light, fie că vorbim despre tema întunecată. Dar mai au mult de muncă.
Design-ul celor de la Firefox nu mă mai prinde. M-am dezobișnuit de acest browser.
Înainte eram de părere că Google Chrome nu are cum să întreacă Firefox, că au foarte multe extensii și că totul este așa cum trebuie. Se pare că lucrurile se mai schimbă, Google au insistat ca browser-ul lor să ajungă tot mai popular și să fie folosit de aproape 70% dintre oameni.
Microsoft Edge e compatibil cu celelalte browser, adică extensiile vor putea fi folosite sau, cel puțin, adaptate ușor către browser-ul celor de la Microsoft.
Sincronizarea se face destul de bine și la ei, doar că trebuie să facem asta cu ajutorul contului de Microsoft.
Consumul de memorie RAM
Dacă vrem un browser performant, cu opțiuni incluse, nu trebuie să ne așteptăm la un consum redus de resurse. Oricât am dori noi… nu se poate. Sau nu vor băieții. Ar fi prea frumos să nu facem perioade mari de timp upgrade de PC-uri.
Când avem 32 de GB de RAM nu cred că trebuie să ne facem probleme de consum, dar nici să nu ne batem joc de noi și de performanțe.
Sincronizare
Deocamdată prefer Google Chrome. Sincronizarea cu ajutorul contului Google nu-mi dă bătăi de cap. Alții știu că folosesc Firefox și se ajută de extensia LastPass. Eu n-am găsit-o utilă, mi-e mai simplu să mă autentific, să am verificarea în 2 pași și să îmi fac treaba. De pe telefon, tabletă, laptop sau PC.
Microsoft încă învață. Încearcă testează, dar stă slab la capitolul sincronizare.
Ciprian Lospa a zis
Ca si la tine, Google Chrome este browserul meu preferat (de multa vreme). Imi indeplineste toate nevoile si, bineinteles, n-am nevoie de alte browsere. 1-2 browsere sunt de ajuns. Nu vad rostul browserelor gramada.
ice4you a zis
Totusi pe mine ma interesa mai tare consumul de CPU/RAM cu 2-3-10 tab’uri deschise decat sincronizarea lui peste prajit. 🙂
Marius Cucu a zis
Mi-a luat câteva ore bune să fac testele. Era vreo 10 seara cand am terminat, în mare, articolul. N-am mai fost în stare să fac și teste de consum de memorie. Oricum, și-au împărțit destul de mult aplicațiile. Fiecare browser are mai multe instanțe și îmi trebuia ceva atenție pentru fiecare în parte.
Bucur a zis
Raman pe Chrome si eu… oricum buna analiza pe care ai facuto.
Petre a zis
Imi place ca a devenit Chrome fanul tau 🙂
De vreo 5-6 ani folosesc doar Chrome … cu bune, cu rele … poate ca si obisnuinta are un rol mare in chestia asta.
Marius Cucu a zis
Atâta timp cât îmi oferă mobilitate… e ok.
Mai folosesc și Edge-ul, îmi place să-l observ cum evoluează.
Sorin a zis
Apropos de LastPass, eu folosesc extensia pentru Chrome pentru a stoca parole pentru toate saiturile pe care am cont. Ca si browser implicit folosesc Chrome, alternativa fiind Opera. Nu mai folosesc Firefox pentru ca am fost dezamagit de performantele sub asteptari, dar n-am mai testat ultimele versiuni. Chrome imi place dintr-un singur motiv, se misca repede, chiar daca resursele de memorie ocupate sint exagerat de mari. As fi curios de noul browser Cortana, cu privire la resursele de memorie, mai exact la lansarea oficiala a Windows 10.
Andrei a zis
Pai testeaza ultimele versiuni si ai sa vezi ca Firefox este mai bun decat Chrome.
Primea versiune usora si rapida de Chrom este doar o amintire, acum consuma mai multe resurse decat Firefox.
Ca viteza nu simt nici o diferenta sincer.
Andrei a zis
Eu nu inteleg. Sincronizarea in cazul browserelor IE sau Edge este aceasi ca si in cazul lui Chrome. Nu este cu nimic superioara implementarea celor de la Google.
Firefox imi place si mai mult pt. ca imi da optiunea sa salvez absolut toata istoria si setarile browserului offline prin intermediul lui Mozbackup astfel sunt independent de legarea browsingului meu de un cont de email anume. Macar atata daca intimitatea nostra in mediu online oricum tinde spre 0.
Marius Cucu a zis
Cea de la Google îmi oferă mobilitate. Edge nu este pe Android(încă), în Chrome de pe android îmi pot salva în bookmark sau să verific în history ce am nevoie.
Probabil că, în momentul în care voi avea un telefon cu Windows se va schimba situația. Însă nu știu cât de curând se va întâmpla asta pentru că bârfele cu noul Nexus sunt chiar interesante. Probabil voi face upgrade…