Pentru că mai tot timpul am adus în față puterea Huawei P40 Pro-ului pe care îl am de ceva timp am zis că trebuie să îl pun alături de 2 telefoane noi, apărute la început de 2021.
Trebuie să avem un mic disclaimer la început de articol. Ca telefon principal am un Huawei P40 Pro, ca telefon secundar am un Oneplus 5, iar Samsung am testat destul de multe în ultimii 2 ani, încât să încep să am păreri mai ok despre ei. Dar nu pot zice că n-aștept să văd o reacție pentru P50 Pro. Dacă va mai exista prin Europa.
Ca om care vrea să pozeze cât mai bine cu telefonul, P40 Pro a fost telefonul anului 2020 din punctul ăsta de vedere. Eu iau în considerare prețul, funcționalitățile și dacă mi se potrivește. Unele persoane, cu mai puțini nervi, cu siguranță n-o să meargă pe P40 Pro. Au fost și situații neplăcute cu acesta, dar le-am tot amintit.
Anul ăsta mai toate brandurile au vorbit despre noi camere foto pe telefoane și mai toți au încercat să prezinte inovația.
Huawei a pus tot ce-a avut mai bun ca să vândă anul trecut. Dar sunt curios să vedem cât de mare este avansul tehnologic.
Să luăm în considerare și faptul că, pe lângă Huawei, au trecut update-uri și fix-uri, pe când Samsung și Oneplus sunt relativ noi pe piață. Ca idee, săptămâna trecută am avut un update de firmware la Oneplus care a făcut mai mult rău decât bine la autofocus. În condiții de contre jour și mișcare o lua un pic din loc hunting-ul. Înainte de update am mai pozat în contre jour și n-au fost probleme.
Trecând peste treaba cu serviciile Google, celelalte 2 telefoane sunt atât de OK încât diferențele nu mai sunt atât de mari. Din punctul de vedere al vitezei, Samsung și-a rezolvat problemele. Am putea pune în discuție integrarea cu alte servicii sau opțiunile din meniu. Sau marketing-ul. Așa cum am mai zis, Samsung are culori pentru display setate by default Vivid, în timp ce mai toți ceilalți aleg să pună culori cât mai naturale, mai aproape de realitate. Normal că Samsung îți ia ochii dacă nu stai să cauți prin setări.
Display
Samsung iese câștigător, cu toate artificiile pe care le face. E mai luminos un pic, iar de culori tragi în funcție de cum vrei tu. Da, Oneplus se poate personaliza mai bine, ai Display P3 și mai multe opțiuni, în timp ce la Samsung ai un pic de balans pe RGB. Atât. Dar atât timp cât nu ești pasionat de asta poți să te bucuri de tehnologia AMOLED și să zici că Samsung e mai luminos.
Pe lângă asta au avut grijă să-și lase tema, by default, pe negru, ca să fie contrast.
Exynos 2100 vs Snapdragon 888
Ar putea să fie un criteriu de alegere. Dar am mai testat telefoane noi și se încălzesc aproape la fel de mult. Din punctul meu de vedere, senzația este că la generația nouă este mai bine decât ce era în 2020, pe Note 20 Ultra. Eu unul am avut de furcă cu Note-ul, alții l-au primit mai bine.
Ambele pe 5nm, se descurcă foarte, foarte OK. N-aș face diferențe, nici măcar la răcire. La modul că și Qualcomm e mai cald anul ăsta, dacă faci o videoconferință, fie ea pe camera de selfie.
Sper să mai testez și alte modele cu 888 să pot trage o concluzie mai bună.
Altfel, dacă ne raportăm la Huawei, Kirin n-a avut nicio problemă de genul.
Conectivitate
Ambele cu 5G, cel puțin declarat. Cât timp a fost la mine Oneplus nu a prins 5G urmând ca actualizările să vină. La fel, VoWIFI și VoLTE n-au fost compatibile.
La Samsung integrarea cu operatorii de la noi există. Până acum n-am sesizat bube, de niciun fel.
Cameră
Nu mă pot hotărî care dintre cele două module este mai ok. Ca design, ambele integrări sunt OK. Poate e mai interesant la Oneplus faptul că au reușit să integreze fără să bombeze foarte mult spatele, dar nici liniile de pe Samsung nu-mi displac.
Samsung este un pic mai greu, mai „sănătos”, pe când Oneplus mi s-ar potrivi mai bine în mână. Dar dacă nu aș avea de ales, probabil că m-aș obișnui în 5 minute cu oricare. Hai fie, în 2 minute cu Oneplus pentru că am folosit câteva generații.
Ca module foto avem așa:
Samsung S21 Ultra
- 108 MP, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
- 10 MP, f/4.9, 240mm (periscope telephoto), 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom
- 10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom
- 12 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video
- video: 8K@24fps, 4K@30/60fps,1080p@30/60/240fps, 720p@960fps, HDR10+, gyro-EIS
- selfie: 40 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.8″, 0.7µm, PDAF video 4k 60p
Oneplus 9 Pro
- 48 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.43″, 1.12µm, omnidirectional PDAF, Laser AF, OIS
- 8 MP, f/2.4, 77mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3.3x optical zoom
- 50 MP, f/2.2, 14mm (ultrawide), 1/1.56″, 1.0µm
- 2 MP, f/2.4, (depth)
- video: 8K@30fps, 4K@30/60/120fps,1080p@30/60/240fps, Auto HDR, gyro-EIS
- selfie: 16 MP, f/2.4, (wide), 1/3.06″, 1.0µm, video: 1080 30p
Pe P40 Pro avem:
- 50 MP, f/1.9, 23mm (wide), 1/1.28″, 1.22µm, omnidirectional PDAF, OIS
- 12 MP, f/3.4, 125mm (periscope telephoto), PDAF, OIS, 5x optical zoom
- 40 MP, f/1.8, 18mm (ultrawide), 1/1.54″, PDAF TOF 3D, (depth)
- video: 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, 720@7680fps, 1080p@960fps, HDR; gyro-EIS
Pe video cred că suntem de acord că Huawei iese din schemă. S20 a introdus 8k anul trecut, cu stabilizare mult mai ok și culori mai naturale. Practic, tehnologia s-a stabilizat cu hardware-ul la care Huawei nu mai are acces. Pe partea foto cred că bătălia încă se mai dă între generația anterioară și aceasta.
Ca senzori pe camerele principale avem:
- Samsung ISOCELL HM3
- Huawei: Sony IMX700
- Oneplus: Sony IMX789
Apropo, căutând despre senzori am găsit chestii interesante despre industria foto, puteți arunca un ochi aici.
Din punctul de vedere al materialului pe care îl ai de procesat, eu încă zic că Huawei P40 Pro are informație mult mai multă. RAW-urile sunt mai mari, au mai multă informație cu care să te poți juca. Pe de altă parte, culorile pe noile generații de telefoane sunt mai aproape de realitate, ai detalii mai bine definite pe ultrawide, pe zoom, chiar și pe filmare. Dacă îți plac culorile naturale fără o editare nu prea reușești să faci lucruri mișto cu Huawei, în schimb în 2021 lucrurile sunt mult mai ok. În plus, s-au făcut pași și la zoom. Pe flagship te poți apropia de zoom. Cumva, acum 2 ani, aveam d-astea. Cu cât este fontul mai necunoscut, cu atât AI-ul nu-l recunoaște și îți face aberații pe imagine.
Imaginea pusă pe monitor mare nu e chiar wow pentru P40 Pro, în condiții de indoor, în care m-am legat un pic de lumina naturală și-am încercat să păcălesc AI-ul pe cât se poate.
Dacă anul trecut îl vedeam ca fiind cel mai tare, raportându-le la preț, anul ăsta Oneplus și Samsung sunt peste el. Îi trebuie versiune nouă, dacă vrea să mai rămână pe piață.
Anumite poze, de mai jos, cele pe detalii/ macro, sunt aproximative pentru că n-am vrut să dau pic de crop, iar senzorii sunt total diferiți, nu au aceeași distanță focală, în plus macro-ul se activează la distanțe diferite.
Samsung S21 Ultra
Oneplus 9 Pro
Huawei P40 Pro
Cât despre Oneplus, funcția macro este foarte ok, bate la detalii Samsung, însă nu îmi place deloc cum face poze în lumină mai puțin ok. Accentuează cu un sharpness ce nu-și are locul. Pe Samsung nu se întâmplă asta, dar sper să rezolve asta printr-un update.
Pe video Huawei rămâne total în urmă față de ceea ce se întâmplă pe noile generații de telefoane. Pe lângă faptul că ai rezoluție mai mare, ai stabilitate din ce în ce mai bună, pe ambele telefoane. Există un mic interlance la Oneplus, parcă așa cum era la Samsung-ul de generația trecută. Cumva, Samsung au rezolvat asta la seria S21 față de S20. Nu aș putea să fac diferențe foarte mari între cele 2 modele pe video.
Noaptea Huawei pierde la viteză de execuție. Nu mă deranjează deloc asta, o poți considera expunere lungă. Dar la ce scoate, hmm, anul trecut mi se părea genial. E drept, pot să-i găsesc scuze că lentila se zgârie de-a lungul unui an de zile. Dar roz, verde. Greu! Din punctul meu de vedere, e evoluție mare făcută într-un an de zile. Poate că Pro+ ar fi fost mai aproape de cele 2, dar P40 Pro rămâne în urmă.
Sunet
Pe partea de sunet n-am ce comenta. Au Dolby Atmos, cumva Oneplus au integrat destul de bine difuzoarele și ambele se aud foarte, foarte ok. Cu niciunul nu veți da greș. Puteți customiza Dolby Atmos-ul așa cum doriți. Nici de P40 Pro n-aș avea ce comenta, sunet ok, echilibrat, de flagship. Chiar nu știu dacă se mai poate face diferența la flagship-uri pe partea de sunet.
Încărcare rapidă
E un pic cam greu să vorbești la Samsung de încărcare rapidă. Poți zice că se încarcă și atât. Cu ce îi dai că știm că nu are încărcător în cutie. Huawei are încărcător de 40W și se descurcă onorabil, eh Oneplus a venit cu 65W, un încărcător destul de mare și au pus și wireless charging, ca să nu se mai laude numai Samsung. Din punctul ăsta de vedere, eu zic că iese câștigător Oneplus-ul.
Aștept să văd dacă cineva va inova. Decomandată, diferențele încep să fie atât de mici încât se rezumă la serviciile conexe adaptate telefonului. Din punctul de vedere al specificațiilor, al camerelor, lucrurile încep să fie acolo pentru toți producătorii.
Greu, greu tare de tras o concluzie. Aș mai alege P40 Pro dacă l-aș prinde la un preț foarte, foarte mic. Nu știu, sub 2500 de lei cred că nu are rival. Luând în considerare că încă nu sunt toate aplicațiile acolo, e greu să crezi că se mai pot schimba lucrurile. Concurența e benefică!
Altfel, între Oneplus și Samsung discuția ține foarte mult de preferință. Eu țin mult mai bine în mână Oneplus-ul, dar îmi place mai mult camera de la Samsung anul ăsta. Dar au dat un pic greș cu lensflare-ul ce iese noaptea. Nu știu de unde sunt aberațiile acelea cromatice. Pe partea de detalii, ambele fac treabă OK, dar m-aș duce mai mult spre macro-ul de la Oneplus. Pe ansamblu, eu văd evoluție față de ceea ce a fost anul trecut. Vreau să pun mâna și pe ceva OPPO și Xiaomi, să văd dacă reușesc să le compar.
Cât despre preț. Samsung vinde un brand mai puternic, cu mai multe opțiuni în meniu. E normal să fie mai scump, plus ca vorbim de 16 GB de RAM versus 12 GB cât are Oneplus. Ca idee, pentru fanii Oneplus, cred că varianta simplă, fără Pro este mai OK. Altfel, nu plâng nici pe Samsung, cu siguranță în campaniile de reduceri vor aduce telefonul la prețuri mult mai acceptabile. La data scrierii articolului, varianta de top de la Samsung e cam piperată.
Alexandru Rizolu a zis
Elocvent, bravo!