La Londra am avut mai multe gadgeturi cu care m-am jucat: telefoane, aparat foto luat din portofelul meu, dar și compactă de la Panasonic, mai exact Panasonic DC-LX100M2. Comunicam cu un telefon, făceam poze cu altul. Frumos, nu mai facem d-astea, cel puțin nu cu atât de multe gadgeturi!
Acolo mi-a venit o idee să fac o comparație clasică. Telefon vs cameră foto compactă. Huawei e marketat ca cel mai ok telefon pentru a face poze. E ok, are un Dynamic Range cu mult peste ce am testat până acum. Bine, mai este și un Samsung care se laudă și sper să mă joc curând, dar până atunci ne referim la ceea ce avem. De la articolul acesta am vrut să fac lucrurile un pic mai tehnice și am extins-o în articolul acesta.
Și dacă ne referim la lucrurile pe care le avem probabilitatea de a avea un telefon performant în mână este mai mare decât a avea o cameră foto. Eu unul nu concep să am numai telefon în mână, mi-am luat-o suficient cu Xiaomi.
Dar pentru că am fost leneș și nu l-am luat cu mine și pe acesta am vrut să introduc și câteva poze cu acesta, ca să vedem ce poate face și un telefon mediu. Da, după ce am văzut rezultatele, după cum s-a prezentat camera, prețul e justificat. Aș putea compara doar sunetul. E mult mai ok decât pe Xiaomi.
Așadar, pentru un om care dorește o calitate în plus a imaginii, pot spune că o cameră foto face diferența.
Senzor
Oricât de mult marketing se face pe treaba cu telefoanele, senzorul contează.
Partea care nu mi-a plăcut, însă, a fost felul în care țin în mână o compactă, mai ales când treceam de pe mirrorless.
Care sunt diferențele între telefon și compactă?
Software-ul face diferența. Atât în bine, cât și în rău. Telefonul face marketing prin software și te scutește de foarte mulți bani pe accesorii.
Prin software înțeleg:
- o expunere lungă pe care poți să o faci din mână, în timp ce cu aparatul o faci neapărat de pe trepied. Telefoanele noi chiar fac treaba asta bine. Sigur, există dezavantajul calității. Pe telefon rămâne JPEG, nu poți să modifici foarte mult poza, pe când pe compactă e RAW și lucrurile se schimbă
- tot la software aș băga și inteligența artificială, cuvintele alea magice spuse de marketing ca fiind cel mai tare lucru pentru a face poze mai frumoase. De fapt, au reușit să simplifice tehnologia pentru o mare masă de oameni, nu mai ai nevoie de atâtea cunoștințe și accesorii. Îți trage de culori și-ți face totul comercial, perfect pentru rețelele de socializare
- la fel compensează și stabilizarea, dar e cu 2 tăișuri. Momentan, artefactele ce apar pe telefoane, mai ales ce-am văzut pe video-urile de pe Huawei sunt destul de urâte. Aici mă gândesc la video. În general, când vorbești de stabilizare, Panasonic rulează fin. Eh, fiind o compactă, de data asta n-a putut să compenseze atât de mult. În plus, nu poți să faci un fel de triunghi(trepied) între corp și tine, așa cum ai face la un mirrorless.
Prin hardware înțeleg că o cameră foto face fix ceea ce e programată să facă, nu se simt probleme așa cum am avut la Xiaomi. Dar probabil că un update de firmware nu e făcut la fel de des ca o actualizare de aplicație de telefon.
Poze cu Panasonic DC-LX100M2
Se vede că albul este ceea ce trebuie, culorile sunt reproduse cât se poate de corect.
Huawei Mate 30 Pro
Am tras JPEG, l-am lăsat să facă ce dorește. Se duce la un F mai mic decât Panasonic, dar diferențele există. Poza pe noapte arată mai bine pe Huawei cu precizarea că e făcută cu expunere lungă față de expunere normală la Panasonic.
Albul nu are nicio legătură, nu e constant, ba trage spre roșu, ba spre verde. Nu.
Xiaomi Mi Note 10
Pozele de mai jos nu sunt chiar relevante pentru că nu a fost setat pe un mod vibrant, așa cum era Huawei-ul.
Concluzia este că software-ul face diferența pentru omul de rând. Dar calitatea, momentan, este chiar și pe o compactă. La crop 100% deja nu mai discutăm de calitate pentru telefonul mobil. Dar oamenii care cumpără așa ceva urcă direct pe rețelele de socializare.
Din comoditate, din punctul meu de vedere, mai ales dacă nu îți place să faci fotografie, alegerea potrivită este un telefon cu cameră cât mai ok. Selectezi un profil de culoare, cu tonuri mai aprinse sau nu și aia e. Telefonul te va ajuta să faci treabă.
În schimb, un aparat foto te va învăța să ai grijă de un card, să încarci încă un gadget, să iei cu tine încă un gadget, fie el chiar foarte mic. Am impresia că are undeva la 300 de grame. Te va pune la treabă și, pas cu pas, probabil că o să avansezi și pe zona asta.
Costin a zis
Cu camera nu poti modifica certificatele SSL.
Deocamdata.
Marius Cucu a zis
Cui i-au expirat?! 😀
Joie Negru a zis
Tot cu telefonul e mai comod.
Marius Cucu a zis
Eh, am mai găsit o comparație și cu noul telefon de la Samsung. Dacă nu închide Israel granițele ar trebui să mă joc cu el acolo.
Până atunci ceva teste. 🙂