Cică s-a dat legea aia cu colectarea selectivă. Suntem varză la colectarea selectivă. Nu e ca și cum eu aș fi diferit, dacă îmi scoți textul de pe recipient habar n-am să identific după culori. Poate că asta se întâmplă pentru că nu există o campanie foarte bine gândită de ai noștri.
Cred că prin Polonia am bâjbâit, anii trecuți, prima dată colectarea selectivă. Între timp, am mai făcut și noi ceva pași, cel puțin pe hârtie. La noi în Ploiești nu se ridică gunoiul. Da, Rosal nu plătește salarii, e o nebunie cu contractul de salubritate, combinații d-alea politice, ca de obicei. Uite așa miroase oribil în parcări și sunt mormane de gunoi de câteva luni. Abia de curând au început și cu știrile pe naționale, ca să-i facă de râs un pic… Primarul o arde aiurea, n-are nici cea mai mică putere în consiliul local sau județean și e privit ca o maimuță.
Noi nu suntem în stare să colectăm pe metoda clasică, nici vorbă de colectare selectivă…
Mă uitam la oamenii ăștia cu apă caldă de mai mult timp și vedeam că ăștia au recipiente de colectare selectivă peste tot! De la parcuri, la zone izolate și mai peste tot. Iar oamenii fac asta fie că-s la costum, fie că merg pe-o bicicletă. Urmăream niște bicicliști, cred că au stat 5 minute în fața tomberonului să rupă cartoane, să le așeze ok în recipientul lor.
Pe de altă parte, auzeam că s-au speriat un pic europenii de încălzirea globală și că vor să impună reguli noi. Cumva… poate ajung și la noi, la un moment dat.
Cum e la voi? Curățenie bănuiesc… dar colectare selectivă?! Cum ar putea fi stimulați oamenii să aibă grijă de deșeuri?!
Auzeam că în Roma au stimulat prin reduceri la transportul în comun. Bine… nu știu cât de ok ar funcționa la noi treaba asta, noi mergem cu mașina!
vMarius a zis
La noi (Râmnicu Sărat) s-au pus niște containere galbene, au apărut afișe la toate blocurile, pe toate ușile că acolo aruncăm orice este reciclabil. Teoretic ar fi trebuit să fie ok. Nu au rezistat mai mult de o lună, zilele trecute nu mai erau acolo. Nici afișele nici containerele. Și nici nu cred că vor avea succes câta vreme niște persoane din… cealaltă etnie fac dezastru acolo. Nu-i împiedică nici faptul că au încuiat containerele într-un fel de cușcă. N-am înțeles ce tot caută ăștia prin gunoaie dar mereu pleacă cu sacul plin.
ice4you a zis
Cand or invata astia sa stimuleze colectarea aia selectiva in vederea reciclarii tot la fel cum e stimulata si dincolo si cum era pe la noi pe vremea lui Ceasca (da, da, aveam asa ceva si chiar se aplica, desi mai greu cu apa calda pe atunci, unii suplimentandu-si binisor veniturile din asta, noi ca si copii faceam bani de un film) abia atunci o sa avem si noi asa ceva si or sa stea lumea la coada cum i’ai vazut pe aia pe nu stiu unde! Totul tine de stimularea acestui tip de colectare pana intra in obisnuinta, ca altfel, cu amenzi si alte rahaturi nu rezolvi nimic.
Pe aici e curat dupa dezastrul din iarna cnad cica nenorocitul asta de isi zice si primar a facut un contract nou cu nu stiu ce firma. S’au distribuit containere pentru genul asta de colectare, sambata se ridica containerele care contin hartie si plastic, martea restul … la mine in cartier vorbesc, prin alte zone in restul zilelor … dar mai e muult, pana departe.
Claudiu a zis
La mine (București – Sector 1) sunt în cartier niște containere galbene, verzi, albastre. Fac cam 5-10 minute de acasă până la ele și am început să duc plasticul, sticlele și eventual dozele/metalul de conservă.
Acum două săptămâni cică adunau ce s-a strâns, dar le-au adunat pe toate într-o mașină. Am întrebat de ce mai fac colectare selectivă dacă tot într-o singură mașină varsă totul. Mi-au răspuns că doar de data asta, pentru că mută containerele pe partea cealaltă a străzii. Ceea ce au făcut, dar tot nu îmi este clar dacă a fost doar o scuză de moment sau cam asta e regula.
Ar fi de plâns pentru că oamenii chiar duc acolo reciclabilele.
În altă ordine de idei, la fiecare scară ar trebui să se colecteze separat..
Costin a zis
In sectorul 4, idem Caludiu, toate reciclatele se aduna int-o singura bena (necompartimentata). La intrebarea mea, ce-i cu bataia asta de joc, oamenii depun selectiv iar voi adunati totul la un loc, raspunsul a fost cel putin dezarmant:
D-le, la depozitul unde le ducem sunt niste angajati al caror job este fix asta: selctarea reciclabilelor.
Daca le ducem preselectate aia o sa-si piarda piinea si nu-i pacat?
Halal…
Cu ceva ani in urma citeam un reportaj facut cu directorul Coca-Cola Japonia (Călin Drăgan) care culmea, era un roman. Zicea asta niste chestii de m-a rupt. Cica in Nagoya nu exista cosuri de gunoi stradale, sa le cauti cu luminarea. Din simplul motiv ca tot gunoiul produs de cetateni (mucuri de tutun, ambalaje de Eugenia si alte croisanturi, coji de banane etc) este bine merci bagat in traisti si carat acasa de-abia acolo fiind sortat si reciclat.
Stau sa ma intreb cam ce-ar face cu resturile niste turisti romani rataciti p-acolo.
ice4you a zis
Sa fiti sanatosi, muha asta am luat’o eu acum vreo 10 ani aici la munte cand m’am trezit cu trei tomberoane la poarta pe care scria: HARTIE/CARTON – STICLA/PLASTIC – GUNOI MENAJER …. deci scria mare si frumos, de culori diferite tot ce trebuie. Zic, bah, asa se scrie, asa se citeste, asa facem … si am facut … si scos la poarta unde baietii aia au venit cu masina aia si turnat totul la gramada. Ok, zic … de atunci intr’un tomberon mi’am tinut sculele de gradina, in altul niste nisip ca sa nu il imprastie ploaia, iar in unul dintre ele am bagat gunoiul pe care il si scoteam la poarta. Acum am mai capatat unul … cica gunoi menajer intr’o zi, in alta sticla, plastic, hatia in alalaltul primit. Din cate am vazut asa le baga acum, ca vin in zile diferite … dar de acolo inainte nu stiu.
Razvan a zis
La japonezi este o chestiune de cultura locala. Gunoiul este văzut ca o problema personală, motiv pentru care se aruncă doar acasă.