Cum vă ziceam în articolul despre Lisabona popasul nostru de o zi a fost în Coimbra. Se pare că orașul a fost fosta capitală a Portugaliei și am vrut să vedem și noi ce se întâmplă pe acolo, să dăm un check in de-o noapte.
Nu a fost o alegere rea deloc, chiar a trecut și oboseala și ne-am simțit mult mai bine în Coimbra față de Lisabona. Eu nici nu sunt cel mai interesat de capitale, nu mă simt atât de bine în aglomerație turistică, să zic așa.
Orașul este la sub 2 ore de mers cu Flixbus-ul, așa că după ce ne-am săturat de Lisabona am prins un preț OK la Flixbus. Cred că era undeva sub 10 euro de persoană pentru 2 ore de mers. Găsiți și mai scump, și mai ieftin în funcție de cât de deciși mult anticipați ceea ce faceți pe acolo. Noi ne-am plictisit, am plecat mai departe cu primul autobuz. În Portugalia ai autostradă mai peste tot așa că puteți folosi și mașină închiriată dacă doriți. Noi am preferat să „avem șofer personal” cu Wifi și aer condiționat. Mai aveți și Rede Express, s-ar putea să fie mai ieftin în anumite momente, dar libertatea de a avea o aplicație OK și comandă rapidă de pe PayPal… au contat mai mult.
Partea mai puțin OK a fost că, dacă în Lisabona părea că ai o temperatură OK, în Coimbra am dat de caniculă. Să urci la 38 de grade nu este funny deloc.
Dar orașul este mai mic, este și el pe coline și plimbă-te la aproape 40 de grade este chiar romantic. S-ar putea să fie mult mai fain prin noiembrie.
Am venit în Portugalia pentru Porto și Lisabona și Lagos. Acestea au fost cele 3 orașe pe care le-am avut de bifat, ce a fost pe lângă a fost surplus, cum s-ar zice.
Așa a fost și Coimbra, un oraș pe care am vrut să îl bifăm și să îl considerăm ca fiind unul de popas, menajer dacă vreți. Fiind oraș mai ieftin ai cazare mai bună, ai totul la îndemână, e diferit față de orașele mari, turistice.
Nu o să uit scara de la cazare prea curând, era o casă veche, portugheză, cu un Guest House decent. Ca să ajungi acolo aveai nevoie să urci o scară foarte, foarte îngustă. Cred că dacă era un băiat mai plinuț, de peste 100 KG, nu ar fi intrat.
Dar pozele de mai jos sunt făcute de la cazare, de pe geam. A meritat „înghesuiala”.
Însă, venind după Lisabona, Coimbra nu avea cum să nu ne placă. De fapt și de drept, stau să mă gândesc dacă mi-a plăcut ceva în Lisabona.
Cel mai amuzant lucru a fost că am dat de un muzeu: o clădire mai mică decât o budă în care era o formulă matematică(sper eu). Atât. Mai era și un cod QR și nimic mai mult. Ciudat, ciudat.
Înainte de plecare am urcat un pic la un soi de biserică și am dat de o parte din El Camino. Asta a fost interesant și mi-a dat de înțeles că nu știu dacă aș face asta. Aveam în plan, la un moment dat, să bag și El Camino, dar nu, mai ales pe drumurile din Portugalia sub nicio formă. E rupere.
Ca punct turistic ar mai fi ceva muzeu în miniatură. N-am știut de el, dar păreau că sunt mai toate muzeele din Portugalia adunate acolo. Parcă intrarea era de 15 euro pentru adulți și la cât de mare era sigur nu ne încadram. Oricum, nu era deschis, dar dacă ajungeți acolo pare promițător, e de checklist.
Universitatea din Coimbra
Aici am nimerit să vedem apusul. De fapt și de drept, am fost ceva mai sus, undeva la 1 km de cazare, însă era diferență de nivel. Cred că i-am făcut în vreo 30 de minute. Nu era un loc senzațional de făcut poze, așa că am mers spre Universitate. Nu a fost wow, dar nici de neglijat apusul.
Universitatea în sine, pe afară era interesantă, e prima pe care o văd cu așa view. Nu știu dacă se putea vizita.
Cumva, mi se pare că locația merita undeva la 2 nopți, noi am stat doar una și am avut și transferul destul de lung și am ajuns târziu. Zic că 2 zile complete sunt mai OK pentru Coimbra.
Piața Comercio
Prin jurul ei am găsit o cârciumă și am încercat să mâncăm local. N-a fost senzațional, sangria proastă, iar local eu am nimerit un dorada pe care cred că îl făceam mai bine acasă și de partea cealaltă ceva carne și cartofi prăjiți și orez.
Mâncarea am crezut că este mult mai locală, dar cred că ne-am înșelat. Opțiunile nu erau chiar atât de multe, era efectiv o străduță relativ turistică cu un soi de experiență Michelin. N-am avut suport să intrăm acolo, însă prețurile erau relativ decente pentru așa ceva. Poate data viitoare.
Țin minte că aici am zis să experimentăm și noi meniul de dimineață: dulce. Doamne, cât zahăr. De când nu mai bag atât de mult dulce de la Pastelaria, efectiv mi-a fost greu să zic că am mâncat ceva de ținut minte. De fapt, pentru tot ce am gustat din cele de mai jos se face în mare măsură și la noi. Dar repet, nu mă luați în considerare pentru dulce. Nu sunt fan, dar deh, trebuie să testez și lucrurile altora.
Adira a zis
Interesant de vizitat este și Universitatea din Coimbra, al cărui sediu este în fostul palat regal.
Într-adevăr, Portugalia este o țară frumoasă și interesantă. Porto, Coimbra, Obidos, sunt foarte frumoase. Și apropo de cei care se plâng de plaja de la Mamaia, la Figueraz da Foz, pentru a ajunge la ocean, de la stradă până unde se termină pasarela de lemn sunt 580 m, iar de acolo până la apă încă vreo 150 m.
Marius Cucu a zis
Am poze la apus de acolo foarte faine. Mă refer la curte, în interior nu știu dacă se vizita sau n-am ajuns noi la timp.
Oricum, nu e oraș de o noapte, asta a fost greșeala noastră, trebuia măcar încă o seară aici.
Încă sortez din poze pentru că le-am făcut cu 3 telefoane și un aparat foto, mi-e greu să le identific și să îmi amintesc exact de toate cele. 🙂
Catalina a zis
Am fost de trei ori in Portugalia,am stat in Lisabona, Porto, Portiamo, Funchal-Madeira. Mie mi-a placut foarte mult inclusiv Lisabona,care ce-i drept este oarecum sufocata de turisti. Din pacate toate obiectivele turistice populare sunt cam asa. M-as reintoarce oricand. Nu stiu daca ai reusit sa ajungi la Sintra sau la Torre de Belem, Cascais, Estoril poate ti-ai fi schimbat un pic parerea. Eu as recomanda oricand Portugalia ca destinatie de vacanta dar evident parerea mea este subiectiva 🙂
Marius Cucu a zis
E super permisivă Portugalia și accesibilă pe alocuri. Cum ați ajuns voi la Sintra și Cascais? Eu din ce am văzut acolo erau excursii de o zi în Cascais, dar foarte scumpe, ați avut mașină închiriată?!
Apropo de cei care tot zic de muzee: chiar acum mă uitam pe o poză din Lisabona. Era un muzeu cu ceva istorie și absolut nimeni nu era acolo, pic de turist. La lift sau oriunde faci un selfie mai bun era gloată de turiști. 🙂
Catalina a zis
A fost un an in care am inchiriat un apartament in Sao Joao do Estoril, langa Lisabona. Sunt multe trenuri din statia Cais de Sodre catre Cascais. La Sintra am ajuns cu autobuzul luat din Estoril. Sigur este si tren din Lisabona,cred ca din Santa Apolonia catre Sintra.
Masina am inchiriat din Faro cand am stat in Portimao si mi s-a parut atunci accesibila ca pret. Ce-i drept nici eu nu cred ca am vizitat vreun muzeu in Portugalia :).
Marius Cucu a zis
Eh, aveam pe aici câțiva comentatori în trecut care reproșau una alta de muzee.
N-am folosit trenul prin Portugalia, doar autobuz. S-ar putea să nu fie integrate în Maps cum trebuie sau n-am căutat noi ce trebuie.
Și eu găsisem cu 100 de lei pe zi în Lisabona să închiriez mașină, dar bine am făcut că n-am luat.
Aciduzzu a zis
„Se pare că orașul a fost fosta capitală a Lisabonei …”
Cred ca a Portugaliei, nu a Lisabonei.
Marius Cucu a zis
Într-adevăr, am corectat. E făcut în timp real, mai vin poze și informații noi. Am făcut o greșeală și multe informații au fost unite cu cele de la Braga. Încerc acum să corectez pe alocuri.
Razvan a zis
Daca imi ziceai din timp, vorbeam cu un prieten sa stati la el in Coimbra. El e in Romania asa ca avea casa goala, asteptand oaspeti. ?
Marius Cucu a zis
Nu e complicam cu de-astea. De multe ori prefer cazări keyless in ideea in care ne-am dus, am aruncat hainele, am ieșit. Și locația contează foarte mult, mai mult decât confortul.