Acum ceva timp nu înțelegeam de ce nu îmi merge să editez 8K de pe un telefon Samsung. Bine, bănuiam eu, dar dacă nu vezi cu ochii tăi, nu e adevărat, nu?
Eh, când un laptop se mișcă greu, când un PC e depășit cumva înseamnă că anumite servicii care erau „salvate” de procesor sau de placa video termină suportul.
Eu asta înțeleg la tot ceea ce fac eu cu editarea video. Davinci Resolve este fain, reușesc să fac treabă mișto și cu mult mai puține bătăi de cap cu el față de Premiere Pro. Și e la fel de complex încât învăț mereu lucruri noi.
Despre codecuri am mai vorbit p-aci:
- H.264 e pentru platforme vechi
- H.265 sau HEVC încearcă să se impună de câțiva ani de zile
- H.266 va fi pentru 8K, dar se va bate cu AV1F de la Google. Vedem care o să aibă putere de adoptare pentru toate dispozitivele pe care le avem: telefoane, televizoare, laptopuri, procesoare, etc.
Cei de la Pudgetsystems au pus un grafic cu decodarea fișierelor de către procesoare și plăci video.
Pentru a explica un pic mai în detaliu:
- avem decodarea făcută de procesor
- avem decodarea făcută de placa video
În graficul de mai jos vorbim despre cât de bine integrate sunt instrucțiunile plăcilor video integrate pe procesor. Interesant este faptul că seria RTX 3000 de la Nvidia nu suportă direct materiale pe 10 biți, dar o banală placă video integrată de pe procesoarele Intel poate să facă diferența. Vedem că încă de la generația 11 de procesoare placa video integrată de pe procesor reușește să decodeze absolut toate codecurile.
Cam asta este explicația pentru care vedeți campanii agresive cu noile procesoare Intel EVO. Au reușit să facă instrucțiunile de pe procesoare foarte OK și să decodeze by default cam orice material.
În Davinci ar trebui să aveți opțiunile de mai jos activate pentru a „zbura” totul. Eu am făcut update la Davinci 19 și parcă abia acum a început să fie stabil din toate punctele de vedere.
În concluzie, uite cam așa ne fac oamenii ăștia să scoatem bani pentru un viitor calculator. Se pot hotărî într-o zi că nu mai e suport pentru Intel QuickSync sau orice altă opțiune și sistemul va funcționa tot mai greu în programele pe care le folosești, iar tu ajungi să scoți bani pentru performanță în plus. Probabil că cele de mai sus sunt valabile pentru orice altă aplicație.
Pepi a zis
Nu suntem o piață de consum ? Trebuie sa fim in trend, nu ? Cine intră în horă joacă, cine nu: sta pe margine și se uită ?
Andrei a zis
Buna ziua! As dori si eu o recomandare pentru un TV cu diagonala de 125-126 de pana in 3000 de lei. Va fi folosit pentru netflix, gaming (fifa) + meciuri de fotbal in mare parte.
Ma gandeam la un Philips 50PUS8536/12; LG 50NANO753PR sau Samsung 50AU9072, dar nu ma pricep deloc la televizoare, m-am bazat fix pe care aveau mai multe review-uri pozitive cand le-am ales
Marius Cucu a zis
Philips 50PUS8536 e singurul care are DTS dintre toate cele 3. Dacă pui soundbar s-ar putea să ai nevoie de opțiunea asta.
Cîmpean Sebastian a zis
TOATE CELE 3 MODELE SUNT BUNE PENTRU JOCURI SI VIZIONARE TV. TOATE AU ECRAN VA SAU MVA-PHILIPS. SAMSUNG ARE PANEL VA-EDGE LED IAR CELELALTE SUNT FULL LED. PHILIPS ARE CODEC DOLBY VISION VIDEO SI CODEC DTS AUDIO. CELELALTE AU HDR10 pro -LG SI HDR 10 plus-SAMSUNG. NETFLIX ARE FILME REDATE IN DOLBY VISION.SAMSUNG 50 AU-9072–-2550 LEI, LG 50 NANO753 -2600 LEI, PHILIPS 50 PUS8536–2900 LEI, LA EMAG. DAR LE GASITI SI IN ALTE MAGAZINE, LA PRETURI MAI MICI.
Andrei a zis
Multumesc pentru raspuns, am comandat Philips la 2520 lei cu reducere 10%, sper sa fie ok