Am mai vorbit despre chinezi și despre cumpărăturile lor în câteva articole.
Ultima mea comandă a fost acum ceva timp, de pe un site foto/ video de la chinezi. Am comandat, am plătit prin PayPal și apoi, după câteva zile, cei de la DHL mă sună pentru a declara ce am în colet și mă informau cât am de plătit TVA-ul.
Știam că peste 150 de euro trebuie să plătim și taxe vamale În plus, orice colet venit din afara Uniunii Europene va fi taxat cu TVA de 19%, doar că va fi plătit de către site-ul care vinde.
Ce face DHL între timp?
Pune taxe. În cazul în care evitați birocrația și nervii angajaților de la DHL trebuie să mai achitați, pe lângă TVA, și o taxă. La mine este 104 ron tva-ul+108 ron comisionul utilizare cont dhl.
Această taxă înseamnă taxa pe birocrație. Pe scurt, ca să aduci un produs din afara Europei, ai nevoie de un cod EORI. Acest cod se obține de la vamă și, ca de obicei, au program de gravide.
Poate te interesează și:
- Cumpărături din afara României (taxe, magazine de încredere)
- Probleme cu garantiile pentru cumpărăturile din China?!
- Telefoane achiziționate din China
Acest cod nu se obține atât de rapid încât să puteți plăti TVA-ul în timp util. Subliniez timp util pentru că, după 4 zile în care coletul stă în depozitele DHL se achită taxă de depozit: taxa începe de la 90 de lei și se adaugă ~20 de lei pe zi.
Aveți aici pașii de obținere a codului EORI. S-au mai rezolvat lucrurile privind formularul. Experiența mea aici.
Cu euro aproape de dolar, cu taxe și comisioane vamale nu mai facem nicio brânză cu chinezii. Mai nasol este atunci când nu găsești în țară tot ce ai nevoie.
Revin cu câteva precizări legate de tranzacțiile din afara Uniunii Europene.
Aveți mare grijă cu falsificatul tranzacțiilor. Sunt acte oficiale și puteți avea probleme dacă cineva o să vă întrebe de sănătate.
Falsificarea dovezii tranzacției
Vi se cer declarații, pe proprie răspundere, acte ce sunt oficiale pentru fisc. În plus, ANAF urmărește cardurile de la 1 ianuarie 2016 și pot fi raportate foarte ușor tranzacțiile suspecte. Mai nou, au și numele în clar raportate de către bănci.
Nu știu dacă se vor „apropia” ei la sume modice, dar dacă faceți ilegalități, le faceți pe răspunderea voastră. Nu știu dacă merită să faceți asta.
Plăți prin PayPal
Totodată, vedeți că există în TOS la PayPal un paragraf prin care autoritățile românești pot solicita oricând informații despre tranzacțiile făcute cu ajutorul PayPal.
Domin a zis
Buna aș dori sa știu cât as plati taxe vamale pe niste produse in valoare de 2500 euro din china..expediate in spania greutatea lor find de. 36 kg
Marius Cucu a zis
Păi este forum în română. De unde să știm noi cât sunt taxele în Spania?! 🙂 Caută pe site-urile lor oficiale, diferă de la țară la țară.
Diana a zis
Buna
Vreau sa comand de pe alibaba pentru prima data. Cantitatea produsului este 1, fiind cumparat in scop personal.
Seller-ul m-a intrebat daca putem finaliza procedura de „customs clearance”.
Ce presupune mai exact asta si ce implicatii am eu?
Am tot citit pe net, insa tot nu imi este clar.
Dan D. a zis
Salut. Astazi a ajuns in tara un colet din china, la sediul dhl bucuresti. Am verificat statusul livrarii pe site-ul dhl si zice ca este in proces de vamuire. NU am primit niciun fel de instiintare din partea lor, nici telefonic nici pe mail…
Care este procedura? trebuie sa-i contactez eu sau ma contacteaza ei (dhl)?
Multumesc.
george a zis
Daca vreau sa cumpar pe firma de pe Aliexpress coletul soseste la posta de cartier (nu la vama). Mai trebuie sa contactez eu vama si sa obtin ceva acte sau sa mai platesc taxe?
Toma Andrei a zis
Fain articolul!