Era pe vremuri o tendință anti China. Produse ieftine și slabe. Ușor, ușor, mentalitatea asta s-a schimbat pe măsură ce mai toți producătorii au intrat în China și au investit acolo încât băieții au ajuns să fie putere dominantă.
Practic, lucrurile s-au schimbat de câțiva ani când brandurile mari au venit să facă și calitate pe forță de muncă ieftină. Deh, una e să dai 20 de euro pe săptămână unui chinez pe 6 zile pe săptămână, fără drepturi europene, fără nebunii, una este să vii într-o țară sclavă ca România sau Serbia și să dai câteva sute de euro și să-ți muncească la 8 ore cu pretenții.
Între timp, China a ajuns să pună piciorul în prag, iar odată cu pandemia s-a văzut dependența de ei, de produsele de acolo.
E o tendință de a consuma național și de a evita China. Totuși, dacă te duci în supermarket de cele mai multe ori produsele românești sunt mai scumpe sau pe rafturile din spate.
Ca industrie… meh, n-am fost în stare să facem niște mănuși de unică folosință.
Doc a zis
Realitatea românească.De ce să te chinui cu o linie de producție și cu plata angajaților.Ai o firmă cu zero angajați, imporți ușor un tir sau două cu mănuși sau măști și faci lejer o căruță de bani.
Mihai Surdeanu a zis
E cam greu sa mai eviți China, pentru că e greu sa produci la prețul la care produc băieții din China. Într-o piață liberă, majoritatea o să aleagă prețul cel mai mic, pentru că nu avem atât de mulți bani sa ne luam Apple toți.
Costin a zis
Ce noroc pe noi ca am apucat sa ne distrugem industria si economia, altfel cu pandemia asta, va dati seama ce greu ne-ar fi fost acum? 😉
Mălin a zis
Ai idee de câți bani e nevoie ca să se producă național ce se produce în China? Cu idioții ăștia de la butoane nici peste 20 de ani nu se va putea produce național în UE.