Nici nu știți ce haos este în capul meu în perioada asta. De multe ori stau și analizez fiecare porcărie în parte. Analizez și pe burta goală pentru că am zis că resetez anumite lucruri și atinge un pic la corason.
La mine e frumos, elegant, încep să gândesc cum să ascund toate cablurile, să dispară orice canalet pus aiurea și toate cele. Eh, n-avem repartitoare, nu este ca la ai mei. Evident că și căldura o să coste suficient de mult. Am înțeles că e un maxim de 450-500 de lei pentru 50 de metri de spațiu. Plecând de la un maxim de 250 de lei mi se pare relativ mult pentru un spațiu o idee mai mic. Dar cu un confort, în condițiile în care blocul nu este izolat pe exterior. Între timp, am izolat și absolut toate problemele au dispărut.
În fine, ideea este că mă gândesc la centrală termină. Am eu ceva briz briz-uri că stau cu ea lângă cap, că îmi poate bubui oricând și că, oricum, trebuie să ai mai multă grijă de aceasta față de stat la comun.
Am văzut că la unii a costat 10 000 totul. Bine, la mine țeava este trasă la parter. Cred că aș putea să mă agăț și eu.
Dezavantaje repartitoare de căldură
Mi-ar fi plăcut și faza cu repartitoarele. Eu mă deplasez destul de mult, de multe ori ajung la 22:00 acasă. Ar fi avantajos să pot controla când să dau drumul la căldură sau nu. Pe de altă parte, dezavantajul este că niciodată n-o să am temperatura din casă „ca la comun” decât dacă pun centrală.
Așadar, mai vedeți și alte avantaje, dezavantaje?!
ice4you a zis
Cel putin deocamdata sistemul centralizat de incalzire ramane cel mai avantajos dpdv financiar. Din punct de vedere al independentei legata de ce au unii sau altii chef pe scara centrala proprie ramane solutia, dar aici cheltuilelile sunt mult mai mari atat cu gaz’ul cat si ulterior cu autorizari si toate alea plus investitia initiala, ca dupa 10 ani sa o iei de la capat si tot asa. Treaba cu repartitoarele alea e o teapa fara numar. La noi au renuntat la ele si de atunci platim mult mai putin.
Cu ziceam … toate variantele prezinta avantaje si dezavantaje … depide de zona in care stai in mare parte si mai ales de ce vrei: ieftin, sau o teoretica independenta?
cKy a zis
Cred că faci o cunfuzie, repartitoarele nu reglează căldura (doar dacă te referi la robineții ăia), repartitoarele înregistrează căldura consumată.
Crede-mă că la maică-mea aveam calorifere bune, cum trebuie și mereu stăteam în tricou. Spuneam că nu trebuie centrală, că își făceau treaba.
Până acum 2 ani când muia de primar a pizdit CET-ul Galațiului și a lasat oamenii 1 an de zile fără căldură și apă caldă.
Atunci am pus centrală, i-am pus ei și mi-am pus și eu. Pot să zic că regret că nu am făcut alegerea mai devreme. La „comun” nu cred că am dat vreodată sub 500 lei la 3 camere, cu centrala nu depășim 150-200 lei și am apă caldă și căldură la orice oră!
Marius Cucu a zis
Păi nu au și ei un mic contor? Robinet + termostatul ăla din mijlocul caloriferului ce începe să înregistreze chiar și dacă ai geamul deschis și e sub câteva grade, chiar dacă e oprit 🙂
Cătălin a zis
Păi repartitoarele alea n-au un fel de timer? Să le programezi când să se deschidă, și când.. nu ? Adică bănuiesc că o astfel de soluție ar fi una bună și relativ ieftină. Decât centrala proprie.
Bobses a zis
Pune-ți centrală și vei fi liniștit: nu știi cum se hotărăsc să nu-ți dea căldură din cauza datoriilor blocului…
Marius Cucu a zis
Singurul dator sunt eu că n-am avut timp să mă-ntâlnesc cu tanti „încasatoare”.
Ionuț Staicu a zis
Centrală proprie, fără discuție.
Investiția inițială variază în funcție de numarul de calorifere, tipul de centrală etc.
Eu am un Saunier Duval nu-știu-de-care care a costat vreo 5000 lei; cu tot cu instalare, cu calorifere, țevi și gaze (aveam conducta de gaze pe etaj) m-a ajuns pe la 7000 lei.
Diferențe la facturi: ~400 lei/lună (la întreținere, doar pentru încălzire) în iarna 2013-2014. ~100 lei/lună (pentru încălzire, apă caldă și aragaz) în iarna 2014-2015. Sigur, prețul variază și în funcție de încadrarea apartamentului (eu am un singur perete afară), dacă este izolat, cât de friguros ești șamd.
Estimez că amortizez toată cheltuiala în maximum cinci ani (dacă nu se scumpesc gazele ridicol de mult :D).
Ia în considerare că, în afară de încălzirea propriu-zisă, mai ai și apă caldă, ceea ce înseamnă că mai scade puțin întreținerea și de aici.
În cursul anului plătesc ~20-30 lei/lună gazele (aragaz + apă caldă).
cKy a zis
Cam asta îi explicam mai sus, în plus nu aștept toți pensionarii din oraș să decidă începerea furnizării de agent termic.
La Iași au fost niște seri urâte, centrala a pornit instant când au scăzut gradele sub 21.
În aceeași ordine de idei, am agenți cazați în Oradea, pensiunea e branșată la sistemul public. Pot să zic ca unul mi-a plecat acasă copt după 2 zile de frig îndurat.
A trebuit să schimbăm hotelul. Mă gândeam așă „Bă ăsta doar cu banii de la noi si-ar fi pus centrală de hotel” dar unii nu știu să facă business!
Malin a zis
Am vazut ca pe la unii e la putere incalzirea pe lemne. Cu o teracota sau un godin mai serios incalzesti tot apartamentul.
Gabi Miron a zis
Ai mei au centrală proprie din 2000, când m-am mutat în chirie am avut tot centrală. Pentru mine e total necunoscut fenomenul acesta cu căldura la comun. Dar având în vedere că în fiecare an aud probleme cu căldura la bucureșteni și la alții prin țară, rămân la părerea că centrala proprie e cea mai bună. Și nici nu e prea greu de utilizat,se învață foarte ușor aerisirea caloriferelor, ajustarea presiunii în centrală și alte mici detalii de mentenanță.
Nu pot să mă pronunț în ceea ce privește centrala de cartier, pentru că de la vârsta de 8 ani știu doar de centrală în apartament.
Delia a zis
Hai măi că nu bubuie :)) E;ti obligat să instalezi și detector de gaz și dacă nu te zgârcești, ăla simte orice și sună la cel mai fin miros.Pe de altă parte, ai posibilitatea să pui centrală electrică, nu pe gaz. Eu așa îmi doresc după ce mă mut din chirie că și eu am aceeași teamă, deși am râs de tine.
Joie Negru a zis
Ne-a costat asa mult caci am ales noi chestii mai in plus, cum ar fi caloriferele mai maricele, desi chiar si unele mai mici ar fi produs multa caldura. Dar nah, sunt 3 camere. Cred ca puteam sa facem asta si cu 7000-8000 lei.
Noi am platit pana acum asa: 321 lei prima luna (asa se plateste la inceput, mai mult), 216 lei a doua luna (decembrie), 140 lei a treia luna si 231 lei a patra luna. Asta asa, cu o functionare continua, fara un plan anume de economisire. E foarte bine. Lunile astea la RADET ne ajungeau la peste 2000 de lei.