Zilele trecute a fost gala Connect, o gală realizată, evident, de către revista Connect.ro care este în piața locală de 25 de ani de zile. Este ceva să poți să susții un brand pentru atâția ani de zile. Măcar de aș reuși eu să fiu relevant în atâta timp.
Am fost și eu invitat atât la gală, cât și în juriu, însă am văzut foarte târziu mesajele de ei și n-am reușit să comunicăm eficient.
Am văzut la Radu nominalizările și am câteva puncte de vedere diferite față de anumite formulări de acolo. Sigur, termenul de cel mai bun X produs este subiectiv și poate fi interpretat diferit de fiecare în parte.
Adică mie mi se pare că voturile s-au dus mai degrabă în zona de popularitate ori mai bine zis: de lucrat cu „materialul clientului”.
Și asta am mai discutat pe aici. Suntem o mână de oameni, undeva la 20 care facem asta și nu cred că suntem nici atâția care facem full time asta. Bine, nici eu nu fac full time numai recenzii, dar la telefoane și televizoare cred că am testat un pic peste medie.
Ideea este că fizic nu ai timp să acoperi toată piața, chiar dacă pe multe le mai urmărești și poți avea o părere mai aproape de realitate. Așadar, o părere 100% valabilă nici n-ar putea să fie. Dar dacă 20 de minți care lucrează cu așa ceva gândesc diferit de ce să te opui tu?
În plus, în foarte multe situații nu avem sample-uri disponibile. Pentru telefoane, de exemplu, este un brand care are 5-6 sample-uri disponibile pentru toată piața, în rest, dacă sunt 2-3 sample-uri e bine. Așadar, împarte la 20 de oameni produsele dacă poți. Să amintesc de televizoare ori de alte produse mai mari?! La televizoare au fost ani în care nici măcar un sample n-a fost, noroc că mai nimeream pe la o conferință.
Comentez și eu aici la întrebări, deși dacă nu am fost prezent la eveniment, mi-e greu să știu exact situația voturilor. Dar poate ajută cuiva.
Cel mai bun smartphone mid-range
- Honor Magic7 Lite
- Motorola Edge 50 Neo
- Nothing Phone 2a
- OPPO Reno12 Pro
- Realme 12 Pro+
- Samsung Galaxy A55
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+
De acord, deși mi se pare că sunt scăpate din vedere anumite modele: Honor 200 Pro l-aș încadra și pe el la midrange chiar dacă e din zona mai premium, în timp ce Magic7 Lite l-aș băga în oală cu Samsung A35. Acum na, dacă analizezi și prețul, într-adevăr, A55 iese câștigător pentru că Samsung are bugete suficiente pentru așa ceva.
Cel mai bun telefon pliabil flip
- Motorola Razr 50 Ultra
- Samsung Galaxy Z Flip6
- Xiaomi Mix Flip
- ZTE Nubia Flip
Are multe atuuri Motorola, în unele situații este peste Flip6, dar mie nu mi-a plăcut atât de mult. Mai degrabă, mi-a făcut cu ochiul Xiaomi, iar pe ZTE nu l-am văzut.
Cel mai bun telefon pliabil fold
- Honor Magic V3
- Huawei Mate X6
- Huawei Mate XT
- OnePlus Open
- Samsung Galaxy Z Fold6
Aparent, a câștigat Honor Magic V3. L-am comparat și eu cu Fold6. E tare în ideea în care a venit foarte tare din spate și a câștigat 30% din piață. Din 80% cât avea Samsung s-au dus la vale binișor. Oricum, e piața mică de pliabile, e ușor să câștige Honor piață. Din punctul meu de vedere, câștigător ar fi Oneplus Open prin faptul că are cameră de flagship ceea ce niciun alt model dintre celelalte nu are.
Dar nu cred că e greșit nici Honor atâta timp cât are 220 de grame, cât un telefon clasic de top.
Cel mai bun cameraphone
- Google Pixel 9 Pro XL
- Huawei Pura70 Ultra
- iPhone 16 Pro Max
- OPPO Find X8 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra
- vivo X200 Pro
- Xiaomi 15 Ultra
- Honor Magic7 Pro
Deși n-am recenzie pe blog pentru P70 Ultra mi se pare ciudat ca acesta să câștige premiul. Adică, fără discuții, ca poze și poate display, este în top, dar nu este un telefon pentru toată lumea, ci pentru geeks. M-aș feri să îl nominalizez ca fiind numărul 1 în condițiile în care sunt foarte multe variante pe lângă. OPPO, vivo ori chiar Honor ar fi putut să câștige secțiunea, dacă nu Apple care are un know how foarte OK pentru mult mai multe situații.
Cel mai bun telefon high-end (telefonul anului)
- Apple iPhone 16 Pro Max
- ASUS ROG Phone 9 Pro
- Honor Magic 7 Pro
- OnePlus 13
- OPPO Find X8 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra
Da, e un telefon complet, însă nu perfect. Nu la cameră, acolo unde aș vrea să rupă, dar all round bătălia cred că se dă între Samsung și Apple.
Cel mai bun smartwatch mainstream
- Apple Watch Series 10
- Garmin Forerunner 165
- Google Pixel Watch 3
- Huawei Watch GT 5 Pro
- OnePlus Watch 3
- Samsung Galaxy Watch 7
- Xiaomi Watch S4
Nu există ceva mai bun raport calitate preț ca Huawei pe ceasuri. Sunt lideri, deși anul ăsta foarte interesant a fost Oneplus. Din păcate, n-au suficiente voturi pentru că n-au fost sample-uri disponibile. Sunt convins că era o opțiune.
Cel mai bun smartwatch premium
- Apple Watch Ultra 2 Black
- Garmin Fenix 8
- Huawei Watch Ultimate Green Edition
- Samsung Galaxy Watch Ultra
Am testat doar Samsung și Garmin, așa că n-aș vrea să mă pronunț. Samsung, Apple încă au probleme cu autonomia raportat la celelalte două modele.
Cel mai bun inel inteligent
- Oura Ring Gen4
- Ringconn Gen 2
- Samsung Galaxy Ring
- Ultrahuman Ring AIR
Am refuzat să testez Ring-ul așa că n-am păreri pe subiect. Încă nu mi se par suficient de mature tehnologiile, dar probabil că a ieșit Samsung prin simplul fapt că mai toată lumea a testat modelul de la Samsung.
Cel mai bun laptop ultraportabil
- Acer Swift Go 14
- Apple Macbook Air M4
- Asus Zenbook A14
- Dell XPS 13
- HP Omnibook X14
- Lenovo Yoga Slim 7x Gen9
- MSI Summit 13 AI+
Apple e Apple, deși am observat că ARM-ul pe Windows vine ușor, ușor din spate. Asus face treabă bună, Lenovo la fel, dar mai sunt lucruri de pus la punct. Vom ajunge cât de curând la egalitate, cel puțin din punctul de vedere al autonomiei. Mai sunt lucruri de pus la punct cu software-ul.
Cel mai bun laptop de productivitate
- Acer Swift X14
- Apple Macbook Pro M4
- ASUS Proart P16
- Dell XPS 16
- Gigabyte AERO 16 OLED
- HP Spectre x360 16
- Lenovo Yoga Pro 9
- MSI Presitge 16 AI Studio
- Razer Blade 14
Nu ai ce comenta aici, poate doar că n-aș fi pus Acer pe acolo prin listă. Ori HP. Dar aceeași discuție de mai sus: puține sample-uri, însă e clar că Apple e cel mai popular și își face treaba ca portabil.
Cel mai bun laptop de gaming
- Acer Predator Helios 16
- ASUS ROG Strix Scar 18
- Dell Alienware M18 R2
- Gigabyte AORUS Master 18
- Lenovo Legion Pro 7i Gen9
- MSI Titan 18 XH
- Razer Blade 18
A câștigat la limită Asus, dar Lenovo a venit cu răcire foarte faină anul ăsta. Ambele sunt avioane, oricum!
Cele mai bune căști true wireless
- Apple Airpods Pro 2 (USB-C)
- Huawei Freebuds Pro 4
- JBL Tour Pro 3
- Oneplus Buds Pro 2
- Powerbeats Pro 2
- Samsung Galaxy Buds3 Pro
- Sony WF-1000XM5
- Xiaomi Buds 5 Pro WiFi
Nu știu de ce Panasonic AZ100 nu sunt pe listă. OK, sunt mai scumpe ca majoritatea din listă, însă… și calitatea e diferită. Ca popularitate, probabil Huawei sunt interesante. Atât.
Cele mai bune căști over ear
- Bang & Olufsen Beoplay HX
- Bose QuietComfort Ultra
- Bowers & Wilkins Px8
- JBL Tour One m2
- Marshall Monitor III ANC
- Sonos Ace
- Sony WH-1000XM5
- Sennheiser Momentum 4
Să fiu sincer, pe primele 5 nu le-am testat, așa că n-am idei despre ele. Am testat doar Sonos și Sony, iar Sonos este peste Sony în multe situații. Dar despre restul n-aș avea cum să mă pronunț, deși am zis că pe primele 2 o să le testez cât de curând.
Cel mai bun brand de telefoane
- Apple
- ASUS
- Huawei
- Honor
- Realme
- Motorola
- Nothing Phone
- OnePlus
- OPPO
- Samsung
- Xiaomi
A ieșit Samsung. Deși, Samsung S24 Ultra și Samsung S25 Ultra sunt modele complete, nu mi se pare că excelează. Adică inovația este pe AI și software tot mai OK, dar la restul lucrurilor vin mulți din spate. E și ciudat de votat aici când tu nu folosești niciun brand din lista aceea.
Cel mai bun brand de laptopuri
- Apple
- Acer
- ASUS
- Dell
- Gigabyte
- HP
- Lenovo
- Microsoft
- MSI
Nimic de comentat: Apple e Apple.
Cel mai bun brand de televizoare
- Allview
- LG
- Hisense
- Panasonic
- Philips
- Samsung
- Sony
- TCL
- Tesla
- Xiaomi
LG a câștigat cu un vot în fața Samsung. Aici e tărâmul meu, dar eu aș fi votat ușor diferit. Aș zice TCL pentru că reușit să „cumpere” cotă de piață și efectiv să dărâme clasamentele. A furat mult din cotele de piață ale LG-ului și Samsung-ului. Rămâne să dovedească și că se poate menține, evident, pe piața locală.
Panasonic rămâne în top cu modelul high end, în timp ce Samsung și LG fac treabă foarte bună, dar mai spre mainstream. Dezamăgirea rămâne Sony și tare mi-e că ajungem să îi vedem nișă și pe ei, așa cum sunt cei de la Panasonic.
Cel mai bun brand de periferice
- Aqirys
- ASUS ROG
- Corsair
- Logitech
- HyperX
- Razer
- Steelseries
- XPG
Logitech a câștigat, deși n-am mai testat de foarte mult timp produse de la ei. Poate că sunt OK, însă ce am testat anul ăsta de la Steelseries mi-a plăcut mult mai mult decât Logitech. Ar fi fost și Benq de introdus pe listă. Dar e foarte subiectivă discuția despre periferice, e greu să aleg un brand general valabil.
Cel mai bun brand de aspiratoare robot
- Dreame
- iRobot
- Roborock
- Rowenta
- Samsung
- Xiaomi
N-am mai testat de la Samsung un aspirator deși au mai venit câteva branduri pe aici dintre cele nominalizate. N-am suficient de multă experiență cu ele, deși am urmărit o grămadă de recenzii că tot vreau să fac upgrade. Acasă am Rowenta și Xiaomi, dar modele low end.
Cel mai bun brand de monitoare
- Acer
- AOC/Philips
- ASUS
- BenQ
- Corsair
- Dell
- Gigabyte
- Iiyama
- Lenovo
- LG
- Samsung
- Viewsonic
Știu, lista e lungă, dar nici măcar o palmă dintre acelea nu trimite produse la teste, așadar e o listă extrem de subiectivă. BenQ sunt foarte tari pentru creatorii de conținut și Asus la fel, dar aș putea zice că Dell ar putea să câștige rubrica dacă ar avea prezență mai serioasă în România.
Asta dacă te-ai orienta spre un monitor pentru editare că dacă te duci la jocuri nu cred că are competiție Samsung cu seria G.
Da, e greu să faci un top valabil și să pui 20 de oameni la masă să aleagă și să se pună de acord. Mai ales că au fost foarte multe produse și fizic e imposibil să testezi absolut tot.
În țările dezvoltate topurile acestea au acuratețe foarte mare pentru că sunt 20-30 de oameni care se ocupă de o singură nișă. De exemplu, la noi pe televizoare suntem 3-4 care testăm frecvent, în timp ce în Spania, în Italia ori Anglia sunt 20-25 de oameni care se ocupă strict de televizoare. Pot trăi doar testând televizoare… ori la noi piața este mică. Nu te întinzi și la alte produse nu mănânci la final de lună.
Altfel ar fi stat lucrurile dacă răspundeau cei care testează doar telefoane, cei care testează doar televizoare ori laptopuri.
Adaugă un comentariu