Editarea video este unul dintre subiectele pe care îl abordez frecvent pe blog. Când mă refer la editare video încerc să nu ajung la cel mai avansat nivel. Adică nu la cei care editează 8K RAW și au sute de layere în timeline. Vorbesc despre oamenii normali care folosesc un Premiere Pro sau un Davinci Resolve pentru a-și face treaba.
Totodată, editare video cu o linie de audio și una de video nu știu dacă este întotdeauna reprezentativă.
Am la activ mii de nunți editate și tot felul de alte proiecte, mai mult sau mai puțin lăudabile. Am avut și proiecte pe care am lucrat până la 35 de layere. Ce vreau să zic cu asta?
Că dacă nu aveam un calculator relativ nou probabil că nu terminam nici acum editarea.
- Citește și: Editare video pe Apple
Am învățat de acolo că editarea înseamnă:
- codecuri optimizate
- hardware bun
- software bun, inclusiv drivere
Toate cele de mai sus contează dacă vrei să ai un workflow decent. Am mai abordat discuții despre acest lucru, despre entuziasmul meu atunci când am făcut trecerea la Davinci sau când m-am lovit de alte situații neplăcute.
Procesoare de editare video de la AMD și Intel
Am discutat despre procesoarele profesionale, despre cele pentru jocuri, iată că astăzi vom discuta despre procesoarele pentru editare video. Vreau să mă refer la procesoarele de desktop, nu la cele pentru laptop. Acolo, cumva discuția este mai complexă, intervine și Apple.
Inclusiv și aici Apple face diferența cu M3 Max, dar platforma este dublă ca preț. Cred că putem extinde discuția în comentarii. Mai mult, inclusiv concurența de pe Windows începe să aducă tehnologia ARM în față.
Totuși, vă recomand să vă orientați spre următoarele 2 modele:
Intel i9 14900K
- 3.2GHz/ 6 GHz turbo
- 36MB
- Socket 1700
AMD Ryzen™ 9 7950X
- 80MB
- 4.5/5.7GHz Max Boost
- Socket AM5
Orice compromis pentru cele 3 situații face ca noi să avem probleme. Așadar, încerc să vă influențez să luați ceea ce trebuie, dacă chiar faceți bani din asta. Dacă e doar pasiune poate că e ok să mai restrângeți bugetul un pic, în cazul în care nu va permiteți.
Nu aș vrea să intru în discuții tehnice, dar oricare dintre procesoarele de mai sus înseamnă o răcire foarte bună. Așadar, gândiți-vă dacă chiar trebuie să puneți la treabă așa ceva. Ultimele mele experiențe de stabilitate cu upgrade-ul la 14900K nu au fost prea faine până nu am luat o răcire adecvată.
Sunt diferențe pe categorii de preț, dar și în funcție de programul pe care îl folosiți. Dacă vă orientați spre seria 5 de la AMD cred că puteți să obțineți lucruri interesante. Nu uitați, totuși, că Premiere Pro suportă accelerarea GPU așa că diferențele sunt notabile.
Depinde de felul vostru de lucru. În momentul de față update-urile pentru GPU sunt foarte bune și degrevează foarte mult procesoarele. Greutatea se va da în timeline. Dacă știți că veți folosi codecuri neoptimizate alegeți R9 sau I9.
Ambele sunt foarte bune, depinde cu ce te obișnuiești. Dacă vrei să colorezi poți să o faci cu ambele, dar workflow-ul mi se pare mai ok pe Davinci. În plus, e mai ieftin.
Înainte era un avantaj faptul că Davinci era singurul cu randarea pe GPU, dar acum ambele suportă.
Dacă este de nouă generație și îl prinzi la preț bun, de ce nu? Dar să încerci să revigorezi un model vechi s-ar putea să nu te ajute prea mult.
Laptop doar la nevoie. Da, sunt laptopuri care fac asta, dar așa cum se vede mai jos, discutăm despre procesoare adevărate, nu despre cele dedicate laptopurilor.
Teste sintetice
Sunt convins că testele sintetice sunt importante pentru voi. Scriptul celor de la Puget este destul de relevant, aplică efecte, randează, te trece prin cam tot ceea ce trebuie pentru a avea teste cât de cât relevante.
Evident că nu sunt 100% relevante pentru că pot apărea update-uri de drivere, de firmware sau chiar sunt influențe plecând de la o placă de bază cu un BIOS mai prost construit, dar putem trage o concluzie.
Pentru cei care editarea video nu înseamnă numai Davinci și Premiere, există și teste pentru After Effects. Ok, avem și Fusion în Davinci, dar nu e la același nivel.
Stefan a zis
Nu numai procesorul contează atunci când îți faci o configurație pentru editare video.
ice4you a zis
Editarea video e pretentioasa, mai ales daca vorbim de hardware. E scump sa editezi.
Stefan a zis
Scump, dar faci si bani din asta.
Marius Cucu a zis
Cu adevărat faci bani, dar hei, ca să ajungi acolo trebuie sa învestești destul de mult in educatie si hardware.
R2 a zis
Ca in orice meserie.
Marius Cucu a zis
Eu mă refeream la modul general.
Petre a zis
Merită fără doar și poate Intel.