Optimismul și negativismul parcă vin odată cu virgulele de la bursă. Când e pe val lucrurile sunt pozitive, când e nasol… e dificil.
2024 a fost an greu din mai multe considerente. Activ, pe bursă, sunt din 2023. Au fost sume mici încât reușeam să mai adaug în cont suficient de mult încât să nu apară pe roșu. Am intrat cu mulți bani odată ce mi-am dat seama că este loc de a face bani pasiv. Hai să reformulez, ca banii să nu se devalorizeze că nu fac un profit nemaivăzut din instrumentele astea. V-am zis, mi-am pus target 10% compus.
Și vreau să am 20K euro anual, din dividende. Deocamdată, ajung acolo cu banii din ultimii 2 ani pe toate platformele. Dar când văd că se apreciază constant cu atât mai puțin rezist tentației de a nu adăuga p-acolo niște bani. Problema pe care o am acum este de cashflow. Adaug acolo și nu mai rămân pentru altele. Dar am văzut că dobânda compusă ajută foarte mult și o să o las mai moale.
Un mare avantaj a fost că nu mi-a fost frică să retrag banii din România, așa cum s-a întâmplat în perioada critică. N-am disperat, deși se putea lua un apartament în Spania cu banii ăia. A fost un pic de stres să vezi cum se evaporă niște bani. Acum am o vorbă: măcar pică de sus la prima corecție.
Au fost ai mei prin zonă și am încercat să le explic un pic ce înseamnă treaba asta. Aparent, am descoperit că inclusiv ei au niște acțiuni pe acolo pe unde au lucrat, dar efectiv nu știu nimic de ce a rămas din firma aia. E listată la bursă, dar nu m-am interesat la Depozitarul Central să văd cum pot să le transfer. Sau măcar să îi fac un cont și să le supraveghez la un broker.
Doar că na, informația nu a fost cel mai bun prieten pentru generația lor plus că îmi tot dădeau exemple cu: Caritas, cu FNI-ul lui Vântu și cu toate țepele care umblau pe vremea „lor”. Că veneau oameni să le zică să investească și doar logica i-a făcut să stea potoliți și să nu ia țeapă. Jegurile de MLM-uri ale vremurilor.
Și am început să îi explic: vine criză economică, nu mai merge cu online-ul, nu mai merg nunțile, nu mai merge cu restul, am un fond de urgență, niște depozite „pe care pot să pun mâna” la orice oră. Pierd dobânda, dar mâine nu mor de foame. Mai o chirie, o arendă, se adună. Acum dăm și 16% bani la dividende. Plus că nu am pus doar în România, ci m-am dus și la Trump acasă.
Dacă am nevoie de mai mulți bani, uite niște titluri de stat luate la dobândă bună. (scap eu și de alea cu dobândă 3% din 2021, dar atât știam atunci)
În ultimă instanță umblăm la acțiuni și ETF-uri. Pensie, boală, viață de apoi.
Bravo Cucule, ai reusit sa scrii un articol din care sa nu inteleaga nimeni, nimic. :)))
Măcar ascultă video
Și când / cum preconizezi că ajungi la 20k anual din dividende? Aparent sunt mulți bani, practic nu e un venit grozav, chiar și presupunând că suma aia e netă și ai tăiat comisioane și taxe.
E și ăsta un domeniu, nu e ca și cum citești niște chestii și te pricepi și nu, nu e educație financiară. Banii se fac din speculă, nu așteptând 30 de ani să răsară.
Eu m-am uitat peste ce e acolo în clip și mi se pare foarte multă muncă pe bani puțini. Deci are un venit pasiv de 200 $/ lună, la care a ajuns în 3 ani. Păi eu personal am crescut cu mult mai mult venitul lunar doar din creștere profesională.
Sau mai e o variantă, să urmărești valoarea portofoliului de la an la an, dar depinde de valoarea absolută a portofoliului. Dar cu abordarea asta ești doar o rotiță din sistem, nu faci tu bani. Ce independență financiară e aia la 1k pe lună? chiar și dacă ai un venit și ăia sunt doar bonus, cu 12k pe an nu faci pe bune ceva, chiar și dacă ai o afacere. Trăiești mai bine, da, ai vacanțe mai faine, mănânci mai bine, dar cam atât.
N-am un orizont de timp, doar vreau să mai adaug încă 100K pe acolo, dar cum am mai zis: pun pasivele la muncă, ce rămâne după ce sparg. Acum nu mă uit de taxe că doar m-am jucat cu SNP-ul (Petrom) să văd cum stă treaba cu dividendele în mod direct. În rest, ETF-urile pe care le-am luat reinvestesc tot și nu ai taxare suplimentară.
Normal că banii se fac din speculă, dar ar trebui să stai non stop în asta. Dar sunt mai mult ca mulțumit pentru pasivele astea. Înainte de taxe, inflație, anul ăsta este la 22.6% randament. Anul trecut, cu toată mizeria locală, a fost la sub 20%. Dar abia am peste un an învestit încât să se simtă.
Oricum, la pasive trecem și chiriile. În trecut, aveam și afilierea la pasive, dar nu mai e cazul.
Cred că cel mai mult contează raportul dintre activ și pasiv, dar pentru o sumă minimă pasivă. De exemplu, la active de 100k euro, 2k pasiv (adică 2%) mi se pare un raport slab. Cu tot cu randamente și dobânzi compuse, dacă durează 10 ani ca raportul să se schimbe semnificativ. Zic asta pentru că 100k nu e o sumă tampon prea mare. Dacă pasiv era 2% dintr-un milion da, deja ai o rezervă semnificativă plus bani de speculă. Doar că milionul nu se face din contribuții mici.
Ce vreau să subliniez e că o astfel de strategie nu e eficientă, nici măcar pe termen lung, iar anumite evenimente te pot destabiliza. Normal că nu e rău să ai bani investiți în ceva dar…
Felicitări! Unii nu pot face economii 20K o viață întreagă, iar un venit de 20k anual e foarte bun. Cât de puțin contează atât timp cât e pe plus.
Apropo de asta, grijă cu Cashflow-ul să nu fie negativ prea multe luni la rând.
E o dorință, nu am ajuns la nivelul ăsta. Încă!