Da, îmi place titlul ăsta. L-am folosit și la televizoare acum ceva timp și ai noștri au făcut un test un pic mai detaliat despre câteva telefoane.
M-am jucat și eu cu câteva dintre ele și pot să le dau dreptate. Totuși, nu am observat aberațiile cromatice pe care le-au găsit ei și chiar o să fiu și eu ceva mai atent în testele viitoare. E drept, eu nu prea fac poze la oameni acolo unde este greu ca un AI să rezolve toate problemele.
Apropo de ceea ce se zice de DSLR-uri versus telefoane, că vor fi depășite, încep să cred că AI-ul este pe drumul cel bun. În anumite situații va fi mai bine.
Discuția întreagă este aici.
Megapixelii nu vor mai fi o problemă
Bine, nici nu au fost, dar efectiv m-am mirat cât am putut să dau zoom și cât de multă informație am avut pe un banal telefon de 4000 de lei.
Motorola știm că nu au un brand în spate care să îi ajute pe partea de fotografie. Sunt OK pentru nivelul ăsta de preț, dar nu extraordinari.
Însă, pe lângă ei, s-au anunțat și alții la masa megapixelilor. Parcă sunt și niște leak-uri pentru Samsung-ul de la anul, parcă și Xiaomi, foarte mulți merg pe senzori mari. Eh, iar dacă avem informație foarte multă mai mult ca sigur va veni și vremea în care lucrurile se vor îmbunătăți și mai mult la nivel de detaliu.
De altfel, cel care a zis că telefoanele vor depăși DSLR-ul până în 2025 cred că nu a zis o prostie. Nu s-a referit la mirrorless care, ușor, ușor, o ia și el pe calea AI-ului pe cât se poate de mult, ci pe DSLR, tehnologie de care mulți au zis că nu va mai fi dezvoltată și că vine vremea mirrorless-ului.
Nuanțe.
Iulian a zis
Tot la iPhone rămân
dam167 a zis
Yea, no (cum zic americanii). În 2025 telefoanele nu vor depăși nici DSLR-ul de acum 10 ani. Dacă vorbim de funcții, nici măcar nu știu dacă are rost comparația – focalizare, controlul expunerii, optica (și multitudinea de distanțe focale), balansul de alb, ergonomia, stabilizarea, not even close. Legat de calitatea imaginii, lumea e într-un wow temporar, așa cum am fost când am văzut primul HDR. Dacă te uiți atent însă, profunzimea câmpului și prelucrarea agresivă se văd imediat.
Am avut discuția asta pe un blog, unde autorul e convins că toate DSLR-urile sunt degeaba, că a folosit el ceva entry level acum 15 ani, dar concluzia e simplă: telefonul e comod și scoate niște chestii luminoase, colorate, plăcute majorității. Cine nu vrea fotografie sau n-are nevoie de anumite funcții (categoria pro) e normal să treacă la telefon. Dar calitatea imaginii și fotografierea în sine nu se compară, iar asta n-o să se schimbe prea curând.
Pe un site (fstoppers) era un tip entuziasmat că i-au iești cadre mai bune cu iPhone 14 Pro decât cu ceva mirrorless, dar asta pentru că punea accent pe niște detalii anume. În comentarii lumea a fost ceva de genul „uită-te pe un monitor ca lumea și ai să vezi diferențe mari”.
DSLR-ul meu e de vreo 12 ani, iar ce am făcut acum o lună mi se pare peste iPhone 13 PM cu care l-am comparat, chiar și în lumină bună. Dacă te uiți pe ecranul unui telefon da, ce scoate telefonul arată bine, dar pe un monitor nu prea. Iar de AI o să vezi că o să se plictisească lumea. Acum 15 ani era mare lucru să înlocuiești cerul, acum e ceva banal, iar după 2-3 cadre de-astea nu ți se mai pare mare lucru.
Marius Cucu a zis
Repet, Motorola mi-a dat fișiere de 70-80 de mega de informație. Nu e etalon în fotografie, eu îi consider la coadă, dar dacă vine cineva și știe know how-ul, mai corectează un pic erorile de pe AI s-ar putea să fie bine.
Dar deh, mai sunt 2-3 ani până atunci, putem aștepta să vedem cum scot băieții treburi de marketing.
Oricum, cu ocazia lui Marian am aflat de erorile de pe subiect. Efectiv, nu eram atent la asemenea detalii.
Petre a zis
„un banal telefon de 4000 de lei” – cam cat trebuie sa coste un telefon ca sa nu mai fie banal ? 🙂
Poate ca atunci cand se compara camerele foto de pe telefoane cu aparatele foto, pe langa vizionarea imaginilor pe un ecran de cel putin 24 inch ar trebuie facute si niste printuri A2 sau cel putin A3.
Marius Cucu a zis
Păi de Apple și Samsung ce să mai zici? Bat în 7000-8000 de lei. 32′ parcă are monitorul ăsta și chiar am dat zoom ca omul pe poză. Print noup, evident.
dam167 a zis
Legat de ecran, se vede și pe 16”. La print, comparația nu ar fi elocventă pentru că prelucrarea e alta. Poate imprimantele făcute pentru mobile pot compensa până la un punct, dar un fișier necomprimat îți oferă posibilități multiple privind destinația cadrelor, dacă îi aplici prelucrarea corespunzătoare. Discuția e complexă oricum, pentru că e important mediul pe care faci acel print.
Cumva nici n-ar fi cotectă comparația cu print-ul, pentru că telefoanele n-au fost calibrate pentru așa ceva. Inteționat asta.