M-am ferit de multe ori sa recomand monitoare, fie ele LED sau LCD. Nu am recomandat din simplul motiv ca oamenii aleg după preț, apoi în funcție de design si abia după aceea după calitate. Nu știu dacă nivelul de trai din țara noastră este problema sau faptul ca oamenii nu sunt interesați sa „vadă” bine pe monitor.
As mai putea adăuga si faptul ca mulți dintre noi nu sunt „antrenați” sa vadă culorile așa cum sunt ele. Eu lucrez zi de zi cu imaginea, așa ca e posibil ca eu sa vad mai multe lucruri când mă uit la un monitor.
Lucrul asta îl simte fiecare om care este pasionat de video sau de foto. Cu cât avansezi, cu atât dorești tot mai mult de la calculator, de la detaliile care sunt afișate pe monitor.
In aceeași ordine de idei, mai exista persoane care doresc sa vadă un film decent, care sa aibă culori cat mai decente. Eu chiar nu am răbdare sa ma duc la film, am preferat sa am acasă tot ce am nevoie… poate nu e aceeași senzație, dar… e mai comod in pat.
As putea sa ii introduc aici si pe cei care fac gaming, un monitor LED pentru jocuri întotdeauna te ajuta sa ieși din impas.
Însă, nu întotdeauna un monitor nou este chiar de calitate. Puteți alege și ceva refurbished.
Cum aleg cel mai bun monitor LED în 2024?
Trebuie sa ne gândim foarte bine ce tip de utilizator suntem, la ce vom folosi acel monitor. De obicei, pe piață, vom găsi:
- monitor profesional pentru gaming
- monitor pentru filme si jocuri ocazional
- monitor pentru editare video/ foto – o discuție și câteva recomandări aici.
- monitor pentru office si nu numai
In mare, utilizatorii pentru lucrurile de mai sus aleg monitoarele.
Așadar, daca am ales destinația monitorului, următorul pas pe care trebuie sa-l facem este sa ne stabilim bugetul. Monitoare sunt si la 350 de lei, dar si la 2000 de lei. Contează foarte mult compromisul pe care il facem si cum alegem tipul potrivit de monitor. Este evident faptul ca, cu cat mai mare este diagonala monitorului, cu atat creste pretul acestuia.
Conectivitate
Unul dintre cele mai importante lucruri la un monitor, mai ales daca alegem un monitor cu ieșire digitala, iar placa video are iesire analogica… de preferat este ca acestea sa aibă port DVI, daca nu chiar HDMI sau DisplayPort pentru monitoarele UltraHD.
Calitatea imaginii trimise/ recepționate este mult mai mare pe digital. Lucrurile acestea le-am discutat si când am vorbit despre plăcile video.
Diagonala monitorului
De obicei, dacă se face upgrade, se face de la o dimensiune mai mica, la una mai mare. In zilele noastre sunt foarte căutate monitoarele de 27′. Daca in trecut spuneam ca 24′ este suficient, iată ca marketingul ne-a făcut sa ne dorim monitoare tot mai mari, de 34′ poate chiar in viitor, de 49′. Între timp, am ajuns la 2×34′ și n-aș putea să spun că îmi displace.
Asa cum am zis si in alte articole, eu lucrez editare video cu doua monitoare de 34′. Suficient din punctul meu de vedere. Vom vedea ce se va schimba in momentul in care tehnologia 4k va deveni o necesitate.
Încă sunt în dubii dacă să aleg un monitor ultrawide alături de care să pun și un televizor pentru preview sau să le adaug la configurația actuală.
Rezoluția monitorului
Este intr-o oarecare măsură, in legătura directa cu diagonala. Daca vom alege un monitor cu diagonala de 24-25′ si vom alege o rezoluție FULL HD, e posibil sa avem probleme cu iconițele de pe desktop, ca textul sa ni se para destul de mare. Doar voi știți daca aveți probleme cu vederea, daca o rezoluție vi se pare mare sau mica. Daca nu ați mai lucrat cu un asemenea monitor, ar fi bine sa dați o tura in magazinele de specialitate, sa observați cea mai buna rezoluție pentru ochii dvs.
Asadar, pe piata vom gasi rezolutiile urmatoare:
- HD Ready
- FULL HD
- 2k
- 4k
Mare atenție intre HD Ready si FULL HD. O discuție despre asta aveți aici. Așadar, HD Ready înseamnă rezoluția 1366×768 sau 1600×900. De obicei pe acestea le vom găsi pe laptopurile de buget sau la monitoarele ieftine.
Un monitor Full HD are rezoluția 1920×1080 sau 1920×1200. Prima rezoluție este pentru monitoarele 16:9, iar a doua pentru cele 16:10.
Probabil ati observat ca, la final, am lăsat 2k si 4k. Aceasta este o tehnologie noua, menita sa înlocuiască FULL HD. 2k înseamnă de 2 ori rezoluția FULL HD, iar 4k de 4 ori FULL HD. Asta înseamnă in scurtul timp vom avea o densitate de pixeli foarte mare pentru monitoarele noastre. Adică o rezoluție de 3840×2160. Se discuta chiar de 8k, dar nu cred ca este relevant sa vorbim despre lucrul asta in acest moment, mai ales ca preturile pentru 8k sunt foarte mari.
Un lucru destul de important pentru cei care fac upgrade de la un monitor mic sau poate chiar un monitor cu tub(cine oare mai folosește așa ceva?!) este rezoluția monitorului fata de placa video. Daca avem un calculator foarte vechi si ii vom pune un monitor full hd, putem avea surprize si este posibil sa existe probleme de funcționare corecta. Lucrurile acestea nu le va spune nimeni, toți va vor recomanda sa cumpărați, sa le faceți vânzare. Aveți grija!
În funcție de rezoluție avem următoarele:
- 21″ (Widescreen): 1920×1080 (WUXGA)
- 22″ (Widescreen): 1920×1080 (WUXGA)
- 24″ (Widescreen): 1920×1080 (WUXGA)
- 27″ (Widescreen): 2560×1440 (WQHD)
- 30″ (Widescreen): 2560×1600 (WQXGA)
- mai mare de 30″ (Widescreen): 3840×2160 sau chiar 4096×2160
Ce tip de panel(panou) recomandați pentru monitor?
Am lăsat la final unul dintre cele mai importante aspecte: panoul monitorului. Acesta se împarte in mai multe categorii precum:
- monitor cu panou TN
- monitor cu panou VA
- monitor cu panou IPS
- monitor cu panou PLS
Ar mai fi si câteva subclase ale fiecăruia, dar nu are rost sa va înnebunesc si mai mult de cap. Fiecare dintre aceste tipuri de panouri au caracteristici importante, avantaje, dar si dezavantaje.
Cele mai multe pe piață sunt TN, iar cele mai scumpe sunt cele IPS. Nu discut despre cele cu touchscreen, care, după părerea mea, sunt inutile.
Monitor curbat sau nu?
Dacă m-ați fi întrebat despre televizoare, mai ales despre televizoarele ieftine aș fi zis NU. Nu aveți de ce să alegeți un televizor curbat. Da, am testat și au design interesant, sunt ok în cameră, au design frumos, dar nu sunt practice.
Dacă discutăm despre monitoare, mai ales despre cele ultrawide eu zic că se poate alege și unul curbat. Îți dă senzația că poți avea un spațiu mai mare. Spun asta pentru că gândesc la situația mea. Am 2 monitoare, dar sunt limitat foarte mult de ramele din centru. Era mai practic un monitor wide, curbat. Mi-ar fi eliberat ceva centimetri de spațiu, în plus, aveam doar un picior la monitor.
Există și un dezavantaj. Dacă îți place să ții monitorul de tip portret, pe verticală, nu prea ai de ce să alegi un monitor curbat.
Monitoare pentru PC recomandate de mine
Cred ca ați observat că n-am depășit 2000 de lei. Tocmai pentru că marea majoritate a oamenilor nu investește nici măcar atât într-un monitor. Ciudat este că investesc în componente, într-o cutie pe care o vor avea pe birou sau la picioare, iar dispozitivul pe care îl privesc zilnic… îl neglijează.
Asus XG27VQ
- curbat
- 27′
- FULL HD
- 144Hz
AOC 24″ C24G1
- UltraWide
- 24′
- Full HD
- 144 Hz
Dell S2721HN
- FULL HD
- TN
- FreeSync
- 1 ms
Depinde de bugetul tău și ceea ce vrei să faci, dar în principiu este ok și un model de gaming. În general, acestea sunt mai robuste, culori mai vii.
liviu a zis
salut, ce monitor recomanzi pentru office? care sa nu deranjeze vederea atat de mult. Ma intereseaza doar pentru lucrul la birou (in special word), diagonala de 24-27, pret pana in 600 lei ?
Daniel a zis
Salut,in momentul de fata consideri rezolutia 4k un must have sau o sa fie peste 2-3 ani?
Marius Cucu a zis
Salut. 4k e momentul. Deja nu se mai vorbește de 4k, ci de 8k semn că FULL HD e trecutul. Deja sunt televizoare 8k, vor apărea și monitoare de genul… curând, așadar… Problema e că, dacă vrei să te joci pe 4k serios, nu ai un hardware foarte ok care să susțină așa cum trebuie!
MarianB a zis
4K e momentul pentru gaming dacă acest lucru ți-l dorești, ți-l permiți și-ți este absolut necesar în joc ! ? In ceea ce privește utilitatea de zi cu zi (recepționarea de posturi TV în acest format!) mai avem câțiva ani buni până să discutăm despre așa ceva! ? Cât despre 8k, mai este drum lung până acolo! ?
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă mai apucăm noi 8k pe canalele TV tradiționale, eu mă gândeam la Netflix, la Youtube.
Filimon a zis
Salut.Care este cea mai buna varianta tv pana in 3500 lei?
Marius Cucu a zis
TV simplu sau TV pentru PC?