2017 a fost anul în care am fost, pentru prima dată, în Turcia. A fost o experiență incredibilă, mai ales în condițiile în care nu eram obișnuit cu călătoriile. Au fost 8 zile interesante ce au dat startul unor călătorii cu totul diferite și mult mai experimentate?! Am revenit în 2022, dar în Istanbul.
Cred că așa se poate spune acum, uitându-mă câțiva ani după. Asta pentru că acolo m-am obișnuit cu ideea că există tourist trap, că există posibilitatea să negociezi, că există posibilitatea să negociezi prost și că nu tot ce zboară se mănâncă.
Pe ansamblu, nu a fost rău deloc. Turcia este de vizitat și aș mai vizita-o ori de câte ori aș putea.
Oricând, mai puțin în perioada verii, ba chiar nici începutul de septembrie. E haos, extrem de cald în perioada aceea. În rest, în tot timpul anului este vremea incredibil de frumoasă.
Am mai discutat despre asta aici. Cel mai bine este cu SIM local. Experiențe bune cu TurkCell. Dacă intrați prin Edirne mergeți la Erasta Edirne AVM. E ieftin.
Carduri de genul Revolut, Curve, cu lire turcești. Ca bancomate ar fi bine să cauți să scoți de la Ziraat Bankası și HalkBank. Nu uita să faci asta în timpul săptămânii, în weekend conversiile sunt mai scumpe. Nu schimbați banii în România pentru că cursul este foarte, foarte prost. Schimbați, dacă vreți, strictul necesar, cât să aveți de drum, de transfer de la aeroport și așa mai departe.
Taxa de pod este 15 euro pe sens. Este deschis din 18 martie 2022. Este mult mai bine decât varianta cu feribotul.
Trebuie să aveți minim 150 de zile de valabilitate pentru a intra în Turcia.
Vasile a zis
Mi-a placut „capră verde cu dungi negre” 😛
Oricum treaba cu shaorma e putin exagerata si nu e deloc un aliment „nociv”, desigur din cauza celor ce fac shaorma la romani, pentru ca pun in ea toate porcariile poate devein o „porcarie” din care te alegi cu o toxinfectie, in rest daca mananci una adevarata e chiar sanatoasa, repet ADEVARATA!
Marius Cucu a zis
Eu, în anii trecuți, chiar mâncam la greu shaorma, snițel de pui sau kebab. Seara e greu să găsesc ceva de mâncare gătit de cumpărat, iar de KFC/ MC mă săturasem. Na, nu avem atâtea opțiuni ca în București…ai noștri antreprenori dorm.
Asta până într-o zi când mi s-a făcut rău de la ele. Am zis că poate s-a întâmplat o dată, dar… și în altă dată am pățit-o. De atunci miros și plec mai departe. 🙂
Vasile a zis
De accord cu tine. Retetele clasice turcesti, siriene nu au în compozitie ingrediente precum cartofi, maioneza, ketchup, astea au aparut in reteta din cauza lui McDonald’s, KFC, Shaorma e chiar corecta din punctul de vedere al preparari, asta daca pui ce trebuie si proaspat, ce este mai important shaorma se frige din lateral, grasimile nu cad pe foc ca la gratarul classic si nu adauga arome arse. Asadar shaorma nu inseamna cartofi prajiti, maioneza si ketchup, inseamna; piept de pui, carne de oaie sau vita, rosii, castraveti murati, varza, patrunjel, iaurt, mujdei, ardei iute sau sosuri specific arabilor, pentru uns lipia. Deja imi lasa gura apa, ma gandesc si acum la preparatele siriene, asta acum multi ani cand in Siria era liniste si pace, langa hotelul unde am stat era un stabiliment cu astfel de bunatati unde un sirian iti facea niste portii immense, iti aranja scaunul, era frumos… pacat ca acum se intampla in acea parte de lume ce se intampla acum, pacat!