Inițial, am vrut să fac materialul ăsta doar pentru video, dar m-am răzgândit și cred că o să fie util să povestim un pic și pe text despre noile televizoare. Și a fost o desfășurare de forțe pentru asta. Și la propriu și la figurat. Nu ești doar un Gheorghe, ci trebuie să implici și pe alții care nu sunt neapărat dispuși să facă pro bono lucruri. Fun fact, era să dovedesc Sony-ul până mi-am dat seama că e nevoie de ajutor.
L-am gândit ca o comparație tehnică, dar mi-am dat seama că diferențele sunt prea mari între modele și că e dificil să le pun unu lângă altul. Totuși, a fost un moment perfect pentru a vedea unde se duce TCL cu televizoarele. Nu este o colaborare cu ei, nu am vrut să fac până nu am văzut ceva la teste și să pot să îmi dau OK-ul. Ei bine, nu sunt doar niște chinezi, sunt aici ca să rămână.
Cum v-am zis în primul anunț, e complicat să pun mâna pe ele și pentru prima dată mi s-a zis: e cam greu cu transportul în provincie. Culmea, am transmis că e posibil ca depozitul ăla să fie mai aproape de mine decât de cei din București. Sau poate am fost prea acid cu ei și au fost doar texte de PR, cine știe?!
Am fost în locația nouă și, după gândirea mea, credeam că pot pune în paralel 6 branduri. Visam să pun Panasonic, LG, Sony, Samsung, Philips și TCL. M-au bătut cei 50mp rău de tot, mai ales că n-aș fi avut deschidere să filmez cât de cât. Așadar, din discuții cu și despre sample-uri am rămas cu 3 branduri, iar cu al 4 lea în așteptare. Încă… îl aștept să știți. În general, refuzurile diplomate sunt pentru că știu și ei că nu sunt competitivi sau… nu vor comparativ direct.
Dar pentru că eu consider că nu sunt din aceeași gamă mi-am dat seama că ar fi inutil să fac o comparație exactă. Pentru că da, există un câștigător, dar doar pentru că mi-au trimis o gamă superioară și n-ar fi corect pentru restul.
2 lucruri care te păcălesc
Sigur, nu sunt autoritatea supremă în televizoare. Ok, din 2016 testez și încerc să fac comparative, văd mai toate brandurile la conferințe, dar asta nu înseamnă că nu pot avea și o părere un pic subiectivă.
Diagonala te înșală foarte mult la sunet. Nu am avut aceeași diagonală, așa că nu pot avea decât o direcție.
Imaginea este mai OK pe diagonală mai mare oricât ar fi de bun modelul mai mic.
Impresii TCL, Samsung și Sony
Am avut la teste TCL C9K, am avut Samsung 65QN90D și Sony Bravia 5. Ca să ne fie mai simplu, vă pun aici prețurile:
- Sony Bravia 5 – midrange
- TCL 65C9K – flagship – QD miniLED
- Samsung 65QN90D – flagship „killer”
Prețurile nu le știam, pur și simplu au venit televizoarele în locație. Mi-a dat cu virgulă, erau diferențele mult prea mari și mi-am dat seamă că nu se apropie deloc. Plus diagonală diferită.
Dar mi-am putut da seama de ce oferă ei pe diferite game. De fapt, din întâmplare ghidul meu pentru miniLED-uri tocmai are mai mult sens pentru că am produse din game diferite. Acum va trebui să găsesc o formulă să explic cât mai bine și simplu că tehnologia LCD are mai multe ramuri, iar una dintre ele este tehnologia miniLED care, la rândul ei, are mai multe tehnologii disponibile, pe alte mini categorii.
Ce frumoasă e viața!
Bun, acum hai să rămâneți și cu ceva interesant de pe urma testelor pe care le-am făcut.
Până voi găsi toate detaliile tehnice pentru a trage concluzii finale pentru video vreau să vă las aici, pe text, impresiile pe care le-am avut cu fiecare model în parte și aș mai dezbate niște mituri. Înainte de toate, mi se pare greșit că unele profiluri sunt cu luminozitatea și contrastul la maxim. Am crezut că s-au jucat alții înaintea mea, dar pe termen lung nu este recomandat să îi dați „blană”. Ok, poate nu țineți să calibrați și sunt sigur că 99.9% dintre oameni o fac, însă nici blană. E drept, unii se duc până la 50, alții până la 100 cu măsurătoarea, dar ideea rămâne.
Sony rămâne Sony pe sunet

Chiar dacă am avut diagonală mai mică, chiar dacă n-a avut parteneriat cu un brand, sunetul de la Sony rămâne unul dintre cele mai bune. Probabil era experiența și mai tare dacă aveam diagonala mai mare, cu mai mult spațiu disponibil pentru sunet. Dar rămân la părerea mea că oricine zice de Sony că e cel mai bun, poate ar fi mai bine să asculte și Panasonic. Da, fac lucruri urâte ca design, dar nebunii ăia pun ce au ei mai bun.
Pe lângă asta, mi-au dat și ceva soundbar ca să văd unde mai sunt cu noile opțiuni.
La imagine, cu toate că este un model mediu, nu se poate să ai uniformitate atât de slabă pe 55′, nu se poate să ai gri-ul atât de „în valuri”. Este televizor de ~6000 de lei, totuși.
Samsung rămâne Samsung, comercial pe cât se poate


Știți fratele ăla cheltuitor, cu chef de viață și care nu se gândește la a 2 a zi?! Ăsta e Samsung, fură curent din toate încercând să împacheteze o poveste. Nu aș zice că TCL nu urmează aceeași rețetă.
Totuși, față de primii ani în care testam televizoare de la Samsung, în ultima vreme, au reușit să pună foarte multe opțiuni mai tehnice, ce te ajută să îl faci mai OK. Au ascultat de vocea poporului cum s-ar zice.
Cu câteva glitch-uri rezolvate cu un restart, începe să îmi placă tot mai mult sistemul lor de operare. Începe să fie mai curat ca Google TV și n-aș fi crezut că zic asta.
TCL
Nu aveam nicio direcție, nicio idee despre ei. Doar auzeam: testează, testează, că-s OK. Băi, da, sunt, ba chiar sunt OK având în vedere prețul televizoarelor lor. Își și permit având în vedere că au preluat multe fabrici în China.
Nu sunt convins de motion blur-ul lor, pare că au același păcat de la Philips și mai trebuie să testez și alte modele de la ei, mai ales că am avut flagship-ul.
Dar ca luminozitate, QD-MiniLED-ul se duce până în tavan. Pur și simplu, tehnologia asta bate tot. Nu bate chiar tot că mai avem și OLED-uri, dar rezultatele sunt foarte bune.
De altfel, să nu aveți pretenții ca televizoarele să fie foarte subțiri. Să fie și super performante, dar și subțiri.

Sistem de operare
Mi se pare că ajunge un diferențiator că pentru conținutul clasic mai toate fac același lucru. Ok, unele aduc un pic de sharpness, unele aduc mici îmbunătățiri pe alocuri, însă diferențele majore nu vor fi strict pe imagine. OK, dacă ai material de calitate începem să discutăm de codecuri, de opțiuni mai bine sau mai puțin bine implementate.
Telecomenzile sunt mai jos, Samsung n-a schimbat nimic, rămâne cu cea mai mică, Sony la fel, iar TCL a fost noutate. Linii drepte, butoane puse OK, plastic doar pe spate, iar pe față părea ceva aluminiu.

Acum rămâne concluzia pe care am mai tras-o și în trecut. Gândiți-vă foarte bine ce conținut aveți de redat. Deja upscalling-ul este în aceeași linie la fiecare, deja imaginea pentru ochiul puțin format nu este chiar un diferențiator.
Din păcate, japonezul pe care îl credeam că vine cu finețea, cu tehnicalitățile, nu mi se pare că a făcut diferența. Mă așteptam să văd că rezolvă mai bine bleeding-ul, că poți da peste nas unui coreean sau unui chinez. Nu s-a întâmplat asta, iar direcția nu este decât una: chinezii vor fi aici să acapareze marea masă. Nu pot zice: băi, știi, uite ce tehnologie mișto au pus, au inovat…
Și e trist că opțiuni banale la ei nu există: de ce player-ul lor nu poate derula anumite materiale și TCL o face? Tot Google TV, tot chestii native, dar funcționale într-o parte și în alta nu. Am așteptările astea de la chinezi, nu de la japonezi. Mă aștept ca suportul de TV să fie mai complicat de instalat la chinezi (așa și este), față de plug & play de la japonezi, dar avem nevoie și de software.
Cu siguranță au tehnologie mai bună la Bravia 9, dar credeți că utilizatorul de rând o să cumpere model din 2024 sau din 2025 că… e mai nou?!
În plus, miniLED-ul este gândit pentru marea masă, nu este neapărat pentru cinefili, așa cum se întâmplă la OLED-uri. Strategia lor este contrară celor care aleg să vândă la preț mult mai mic tehnologie, iar pe termen lung mi-e că o să fie pierzătoare. Avem în față Panasonic care rămâne doar cu inovația, nu și cu volumul.
Ca să răspund unei întrebări tot mai des venită. Ce ți-ai lua dintre toate acestea? Nimic, pentru mine nu există decât OLED cu Primary RGB Tandem. Restul… doar pentru testat.
O să revin cu un video un pic mai așezat ca idei. Sper. Și cu seria pe OLED-uri.
- această experiență nu este susținută decât de mine. Noroc că au fost cărate pe bicicletă
I’ve got nothing. Nu mi-o lua in nume de rau, dar de la „gândit ca o comparație tehnică” pana la a pune cateva idei distincte in clase diferite de preturi fara nici o comparatie directa e un pic de mers. Pe de-o parte zici ca Sony face sunetul bun, chiar si la midrange, pe de alta parte aduci in discutie, fara sa fie totusi parte din comparatie, ceva model de la Panasonic… Critici Sony pentru uniformitate, dar in poza de mai sus modelul din dreapta e nu doar neuniform,ci si cu o tenta verzuie pe langa neuniformitate. Imi e greu sa gasesc un argument de cumparare sau de omitere pentru modele, atata vreme cat nu esti mai sistematic in ceea ce ai evaluat. Care e impresia subiectiva pe imagini reale? Ca de exemplu Samsung are niste demo-uri bestiale dar culorile sunt mai reci si mai saturate iar imaginea reala din Sony pe continut real e mai placuta (am senzatia ca TCL e undeva pe la mijloc la cromatica, dar partea de reducere de zgomot, motion, gradatii de culoare e in urma Sony)
Poza este făcută cu ele necalibrate. E normal să fie în bălării. E irelevantă nuanța aceea având în vedere că în spate aveam lumină albă de afară ce putea să îmi intervină culori. Albul nu pleacă pe aparat de la D65 ca să fim siguri că e redată imaginea 100% OK. Oricum, cu ochiul liber deviațiile sunt relativ mici la toate 3. Plus, ca să fim puriști, Samsung și TCL nu sunt chiar perpendicular pe imagine, doar Sony e în unghiul perfect.
Legat de Sony și Panasonic… e un răspuns indirect pentru cei care testează doar 2-3 branduri și nu mai văd și altceva.
Impresia pe imagini este că TCL și Samsung sunt acolo. Pe mișcare, Samsung câștigă, pe luminozitate, chiar culori TCL este mai bine. Dar nu sunt în aceeași ligă. Niciunul. Samsung e edge, nu are filtru QD ca să fie la fel de luminos.