Sunt aici pe treaba asta cu investițiile, iar pe grupuri tot îmi sar ochii pe fel de fel de combinații, fel de fel de țepe mai mult sau mai puține.
E drept, am încasat-o și eu de câteva ori sau… mai bine zis, am testat pe pielea mea. Am învățat. Să fiu sigur că dau informația mai departe… pentru cineva: nu. Însă putem trage împreună și semnal de alarmă dacă e ceva mult prea ciudat/ suspect.
Partea nasoală este că înveți din experiență, pe banii tăi. Dar am zis că este mai bine să fac asta decât să plătesc pentru un curs cuiva. Vorba aia: măcar să știu ce să îi cer, să știu ce să mă învețe.
Sigur că am lacune și mai sunt multe de învățat, dar mie mi se pare mai normală abordarea asta.
Revenind la bani. Nu caut rețeta succesului îmbogățirii, ci caut să îmi conserv banii munciți, să bată inflația. Atât.
Așa că am testat:
- depozite(nu bat inflația niciodată)
- fonduri mutuale(cea mai mare țeapă – mersi ING)
- crypto – culmea, nu sunt pe minus acolo, dar mi se pare sistem ca la păcănele
Știu persoane care depuneau pe la BCR, dacă țin bine minte, sume pentru un fel de fond. Nu mai știu detalii, țin minte că a agățat-o un broker.
Însă, acum văd fel de fel de abordări, de ciudățenii, cu fel de fel de condiții. Dacă retragi banii înainte de termen ai șansa să vii și cu bani de acasă.
Păcănele mi s-a părut și bursa la început. E un domeniu greu, ciudat, nu-l înțeleg, însă perspectivele sunt bune, pe termen lung. Mai testez terenul, însă pare că este ce trebuie. Măcar aici avem un istoric de 100 de ani. Avem la ce ne raporta.
Costin a zis
„Fonduri mutuale (cea mai mare țeapă)” – ai ales un moment prost sa investesti, exact ca si mine. Doar ca nu la ING ci la BRD.
Prin 2020 am cumparat cu 118, a venit pandemia si a cazut la 104 iar de-atunci o tot tine in zig-zag-uri.
Dupa 3 ani si ceva de-abia a revenit pe la 115.
In urma cu citeva zile m-am dus (in cirje + ciorap compresiv) la un BRD cu speranta sa pot suspenda contul pe termen nelimitat (pe motiv de comision lunar), mi s-a explicat ca este imposibil.
Totodata am fost sfatuit sa mai cumpar, acum cit este jos… de unde alti bani?
Inainte sa plec, a iesit directoarea care m-a anuntat ca banca vrea sa dea un semn de generozitate suspendindu-mi plata comisionului lunar… era sa izbucnesc in lacrimi…
Noroc ca nu stau in banii aia (destul de multi) iar la rascumparare sper sa nu stea Ciolacul dupa colt cu dijmuirea aferenta.
Marius Cucu a zis
Nu, nu, taxele sunt mari la fonduri mutuale. Am trecut pe ETF și din 2% sunt pe la 0.16%.
Postolachi Dumitru a zis
Cea mai bună investiție e rulajul permanent a banilor… nu va fi tot timpul pe creștere, pe termen scurt poate să te sperie evoluția, dar pe termen lung de ordinul anilor ești pe creștere garantată.
Aceasta dacă vrei și poți să fii non-stop conectat la investițiile pe care le faci… nu există pauză nici când dormi, nici când pleci în concediu, nici când te îmbolnăvești… și trebuie să știi să delegi în astfel de momente…
Iar pe termen lung bate la fundul gol orice inflație… și orice pasiv…
Costin a zis
Astia de la BRD mi-au zis ca nu exista nici o taxa la rascumpararea ESET-urilor. Totul 0. Catre fisc, alta poveste, Ciolacul asteapta la cotitura.
Andrei Bucur a zis
La fonduri mutuale am iesit la cateva zile dupa depunere…m-ai facut atent…vad ca am 2 conturi economii si 1 de decontare…probabil asta e, sa il inchid.
Crypto- e greu, foarte greu si 95% risc daca vrei volume. Altfel, da, poti acumula bitcoin say eth acum…eu nu ma mai uit de loc la Crypto.
Bursa – am inceput cu etf si vreau sa mai studiez alte etf.
Mai urmaresc si actiuni romanesti. Momentan am iesit din Medlife pe minus si am recuperat repede prin etf-ul de energie Patria
motanes a zis
Depozitele sunt pentru ținut banii în siguranță, nu pentru profit.
Nici măcar titlurile de stat n-au bătut inflația din ultimii doi ani.
Ca să vorbim de zona sigură a păstrării economiilor. Altfel, există bursa, fonduri mutuale și alte chestii la care nu mă pricep deloc.
Dar eu n-aș numi asta țeapă ci educație financiară.
Țeapă iei la alba/neagra. Eu am luat când eram puștan și după ce am studiat jocul 10 minute, m-am băgat la sigur. Sigur am pierdut banii. Așa am învățat că din staff-ul de la alba/neagra nu face parte doar cel care manevrează bulinele ci și alți “jucători” și “spectatori”. A fost tot educație financiară, dar n-a fost lecție gratuită.
Pheno a zis
Singura investitie sigura este in aur (nu ma refer la simioni sau sosoace). In rest, totul e poveste.
Stefan a zis
Eu investesc in titlurile de stat…momentant este ok…însă au de gând să impoziteze dobânzile.
vali a zis
eu pun la saltea, e banu meu si imi place sa am de zile negre :))
Andrei Bucur a zis
Ideal ar fi sa aduni peste bugetul de zile negre si sa ii pui la treaba.
La saltea e bine sa ai, 3-6 salarii si un buget de avarii, sa zicem un 3000 lei penru un tv/frigider etc nou.
In rest, orice ban tinut la saltea peste sumele de mai sus, sunt bani care pierd bani in loc sa genereze bani.
Iolanda a zis
Aurul este o investiție sigură. Eu nepoților, de ziua lor, le cumpăr câte un lingou de aur: 3g, 5g de câți bani am. La toți 3 aceeași cantitate. Am mai cumpărat monede omagiale din aur de la BNR. Trebuie urmărit pe site-ul BNR, când apar și apoi te înscri pe o listă pentru rezervare.
O altă metodă sunt colecțiile de timbre și bani. Astea tot pentru nepoți. Valoarea lor crește cu timpul.
Marius Cucu a zis
Da, dar eu aș recomanda cumpărarea aurului de pe bursă, asta în ideea în care, dacă vrei mâine să îl vinzi să poți să o faci. Lingourile se vând și ele, dar nu la fel de ușor.
motanes a zis
Pe monezile omagiale plătești mai mult decât pe aurul în sine. E discutabil dacă la vânzare se poate răscumpăra și o altă valoare decât cea a aurului.
Cum zice Marius, cel mai bun aur pe care să-l cumperi este aurul tranzacționabil, cel de la bursă. Aurul fizic se va vinde mai greu și mai slab valoric.
Nu mai luăm în calcul aspectele legate de siguranța stocării metalului prețios…
Iolanda a zis
Da, pe undeva așa este, dar ai în ambele cazuri avantaje și dezavantaje. Aurul fizic l-ai luat, l-ai pus în boccea și ai plecat…la mine probabil este și istoria familiei care și-a pus amprenta.
Monedele au valoare pentru colecționari.