Mi-a băgat Youtube-ul pe gât o grămadă de live-uri din Republica Moldova. AI-ul o fi înțeles că prezintă interes țara vecină. M-am uitat, deh, o dată îl vezi pe CTP comentând despre asta.
În prostia mea, ieri credeam că singura problemă în Republica Moldova este cea legată de pragul de voturi. Că, de fapt, ei abia așteaptă să voteze și să fie pro Europa.
De fapt, lucrurile sunt mai nuanțate decât se pare. Și noi din extern e posibil să nu înțelegem ce se întâmplă acolo.
Oricum, cu tot referendumul… cred că era foarte greu ca Republica Moldova să adere la UE. Poate să fi aderat fără Transnistria că locul ăla e influență rusească 100% sau chiar Găgăuzia.
Cred că și dacă vor fi 2 voturi, 200 de voturi peste sau câteva mii de voturi peste, nu îți oferă suficientă legitimitate să duci într-o direcție europeană o țară atât de divizată.
Acum na, cu facilitățile pe care le-au avut moldovenii de la România… au putut oricând pleca din țară. Numai cine n-a vrut n-a făcut pasul. Ar cam trebui să ne obișnuim cu ideea că lumea nu vrea mai mult.
Andrei Bucur a zis
Nu este despre a pleca din tara ci despre a ridica tara! Sa ne aducem aminte si de noi, am trecut fix prin aceleasi etape.
Marius Cucu a zis
Noi am fost pro Europa. Acum căutam rezultatele de la referendumul de atunci, dar țin minte că procentele au fost mult mai mari.
Ce-i drept, acum este și un război activ, printre rânduri mulți au fost speriați cu treaba asta, că intră Republica Moldova în război ca Ucraina, dacă aleg calea europeană.
ice4you a zis
Romania nu a avut niciun referendum legat de aderarea la UE. S’a considerat a fi suficient entuziasmul colectivului proletar, incheiat cu dansul pinguinului din Piata Universitatii.
Marius Cucu a zis
A avut în 2003.
ice4you a zis
Ala a fost un referendum de modificare a Constitutie cu cateva amendamente PRO NATO, care a avut loc un an mai tarziu, respectiv in 2004. Legat de UE, a fost introdus doar un amendament in perspectiva, respectiv cedarea de suveranitate: „Titlu VI, în care este menționat faptul că tratatele și reglementările comunitare ale Uniunii au prioritate față de legile naționale, în situația aderării României la aceasta!” – dar nimic direct legat de o intrebare adresata in acest sens cetatenilor cu privire la aderarea UE, care s’a petrecut abia in 2007, la momentul acelui Referendum, Romania avand inca rol de tara candidat.
Marius Cucu a zis
Păi aia s-a considerat PRO UE + CSAT-ul din vremea aceea.
ice4you a zis
Nu s’a considerat nimic, ci doar s’au facut modificarile care au inclus si acea modificare de perspectiva. Un referendum democratic care sa fie valid in sensul asta, trebuia sa aiba loc chiar inaintea depunerii adeziuni de tara candidat.
Marius Cucu a zis
Tot Wikipedia.
Constantin a zis
Rezultatul este remarcabil dacă ținem cont de imensele eforturi făcute de propaganda rusă.
Marius Cucu a zis
Propagandă a fost din ambele părți. Fiecăruia îi convine influența în zona aceea.
Daniel Bis a zis
Da, dar altii au influentat cu mita electorala, bani dati la peste 100.000 de oameni ca sa fie impotriva aderarii la UE si Maia Sandu.
Marius Cucu a zis
Se prea poate.
ice4you a zis
Se aud pana aici dopurile sticlelor de sampanie deschise la Kremlin in aplauzele focilor mai putin ganditoare, care jubileza sub dictonul: am infrant! :)))))))
Costin a zis
Se pare ca asupra Transnistriei ai o opinie usor deformata, peste 60% din comertul exterior al lor este cu parteneri din UE. Cind e vorba de profit, firmele germane si frantuzesti nu prea sunt interesate de gradul de influenta sovietic in zona.
Asa ca ‘influenta’ de 100% a rusei este usor exagerata, transnistrenii fiind printre primii interesati in aderarea Rep. Moldova la UE. Poate chiar mai interesati decit insisi moldovenii get-beget.
Marius Cucu a zis
Da, între timp, am văzut că oaia neagră este Găgăuzia.
Concluziile mele au fost strict legate de limba vorbită acolo. Am presupus că oamenii sunt mai aproape de Rusia.
Pheno a zis
50+1% iti da legitimitate. Nu exista 100%, nicaieri in lume. Problema moldoveana nu este aderarea la UE ci renuntarea la limba rusa. Daca ar fi pusi sa aleaga intre limba romana si limba rusa, cu certitudine moldovenii ar alege rus-gleza. Ca o parere personala, rezultatul votului din Moldova este cam ca „…am avut sa-ti dau, ai avut sa-mi dai si ne-am achitat…” Chiar daca nu s-ar fi implicat rusii in alegerile din Moldova, rezultatul ar fi fost acelasi. Miza nu a fost aderarea la UE ci al doilea mandat pentru Maia Sandu. Cat despre Transnistria si Gagauzia, este un fel de UDMR la noi, cand de-o parte, cand de alta, in functie de cum bate vantul puterii.
Marius Cucu a zis
Păi probabil or fi tot oamenii de campanie ai lui Băsescu și acolo…
Andrei a zis
Romanii nu prea cunosc realitatile din republica Moldova. Da isi doresc salarii mai bune si Romania i-a ajutat pe cei care isi doreau cetatenia sa o obtina, si sa plece spre europa, dar contra cost insa, pe bani destul de multi, pentru un moldovean. Am rude care au preferat sa le faca la copii cetatenia si abia apoi sa o obtina pe a lor din cauza finantelor. Un alt aspect, am fost la muzeul national din Chisinau si la un moment dat am inceput sa pun intrebari in limba romana ghidului care vorbea engleza pentru un grup mai mare si iritarea lui a fost majora. Mi s-a reprosat ca de ce nu intreb in rusa si a refuzat sa imi raspunda la intrebari. Este o tara bilingva (romana-rusa) clar, iar cei cu studii stiu si alte limbi de circulatie internationala. Tensiunile sunt mari si interesul major. Marea problema nici nu e Transnistria momentan, ci gagauzia care a virat major spre rusia. In transnistria sunt multi care am mai fost la munca prin UE si care inteleg beneficiul financiar dar este greu cu tranzitia de la credinta clasica crestina si tendinta europei de a promova exagerat minoritatile pentru incluziune.
Marius Cucu a zis
Îți dai seama că noi vedem diferit lucrurile acum. Gândește-te că mulți români o pățeau la fel prin 2000 când voiau să ia urma vestului și aveau granițele închise.
Emil a zis
Nu crezi ca le cam evaluezi pe toate de la frigidere la politica?
Puțină modestie NU strică, poate vorbești pe viitor despre ce știi ( NU prea multe din ce am “citit” ) .
Evident dacă există common sense, dacă nu succesuri depline…
Marius Cucu a zis
Nu știu eu multe, însă am comentatori care se pricep. 😀
PS poate faci diferența dintre un blog, mai exact o persoană care deschide subiecte și un atotștiutor. Nu sunt preot, din câte știu.
Lau a zis
Partea interesantă abia acum începe.
Let`s watch „turul doi”!
Postolachi Dumitru a zis
Parcă nu e bine totuși s-avem păreri despre orice… nu de alta dar nu vedem bârna din ochiul nostru dar vedem paiul din ochiul altora.
Apropos de legitimitate? Cât de legitimă e alegerea unui primar cu 10% din votul celor cu drept de vot pentru că nu există alegeri locale în două tururi? Poate aceasta trebuie să ne preocupe mai mult…
Marius Cucu a zis
Păi și n-am zis de asta de atâtea ori? Cel mai recent… acum câteva luni?!
Postolachi Dumitru a zis
Atunci 50% se încadrează în limita rezonabilă de legitimitate… părerea mea.