Cochetez de mult cu ideea de a face curățenie prin calculatoare. Începe să se miște ușor, ușor treaba cu evenimentele și, dacă n-o să o fac acum, o să mi-o iau după și iar mă încarc. Bine, mai e mult până departe, dar am de gând să las numai SSD-uri în calculator, în principiu 3(1 pentru sistem de operare, unul pentru brut, unu pentru export) și să mut totul pe un NAS.
Nu m-am hotărât încă la model, o să încerc să testez câte ceva în perioada următoare și să văd ce decizii iau. Oricum, mă gândesc să iau ceva cu cache pe SSD, asta pentru că aș vrea să lucrez direct de pe NAS. Sper să îmi iasă, să fie destul de rapide pentru video.
Ideea e că m-am lovit de hardurile pentru NAS. Ce HDD-uri v-ați pus?
Am zis că iau 4 sau 6 bay-uri în ideea în care voi face RAID și scap de teama că va crăpa ceva material. Plus că vreau să fac și backup mult mai avansat pentru tot ceea ce înseamnă bloguri. Să nu am emoții.
Între timp, cred că am făcut o alegere mult mai bună pentru nevoile mele. Așadar, am renunțat la ideea de WD RED și m-am oprit la ceva dedicat, de server. Diferența de preț a fost destul de mică între modelul de 6TB și cel de 8 TB așa că am ales a 2 a variantă.
Am luat Seagate Exos 7E8. Este vorba de modelul acesta.
dam167 a zis
Eu încă n-am ajuns așa departe, adică nu m-am hotărât încă ce NAS vreau (câte bay-uri, ce hardware, buget, cam de ce capacitate aș avea nevoie în viitor). Eu aș vrea pentru stocare, deci probabil că aș putea merge pe HDD și ar ieși ceva mai ieftin. M-am gândit la un moment dat să încerc cu FreeNAS, dar parcă n-ar strica un hardware nou și parcă aș alege varianta comodă în loc să-mi fac singur bătăi de cap. Singura certitudine e că aș vrea RAID și hot swap.
A, încă cochetez și cu ideea de server, dar asta nu schimbă mare lucru.
Marius Cucu a zis
Pe vremuri, la muncă, avem un Celeron din generația a 3 a sau a 4 a pe post de server între 3 PC-uri, pentru captură și altele, iar apoi totul arhivam pe un server de stocare. Era ca tampon.
Acum urmăresc ceva Synology, sunt mult mai avansate decât ceea ce aveam. Dacă găseam o soluție OK pentru a folosi la PI și să am RAID hardware aș fi folosit asta. Dar mi-e frică să nu cumva să zic că am un backup și să nu mi-o iau pe viitor.
Saatana Perkele a zis
NAS actual, ca și produs comercial, e o găselniță exorbitant de scumpă. În aceeași sumă de achiziție a unui 4 bay „brand” se poate achiziționa un server cu 12LFF, un HBA SAS (avantaj preț și reliability la discuri) și de N ori mai mulți GB RAM. Pe lângă un TrueNAS (cu zfs), ai loc și de 10gbe, și de un hyper m.2 și de multe altele. Sau xpenology dacă vrei musai limitări idioate de dragul a 10 minute de documentare. Dar ai loc suplimentar de o mulțime de alte lucruri, asta pentru doar câțiva W/h în plus la energie (în mod idle). Aceleași specificații de sistem de la un brand „turnkey” depășesc 10K€. Câte ore din timpul tău de învățare valorează diferența asta de preț?
PS: de văzut și diferențele între RAIDx și RAIDZ(n) precum și bit-rot la spinning rust, precum și write amplification la solid state, unde DWPD devine element cheie.
Andrei Kolozsvari a zis
Poți folosi WD Red Plus sau Seagate IronWolf, ambele folosesc tehnologia CMR. Nu se folosesc HDD-uri cu tehnologie SMR în RAID sau FreeNAS pentru că dacă pică un HDD refacerea RAID-ului (resilvering) durează săptămâni, la propriu. WD Red simple sunt SMR, Seagate nu știu dacă au așa ceva.
Marius Cucu a zis
Întrebare, sper să nu fac țigăneală. Cele de desktop le adaug, cel mult, ca HDD extern, da?! În fapt, din ce ai zis tu, înțeleg că, la restaurare sunt probleme cu cele clasice. E bine că mi-ai dat pontul cu SMR-uri, o să citesc mai multe despre asta.
Andrei Kolozsvari a zis
Din câte am înțeles astea desktop sunt cam toate SMR,cel puțin la WD. Poți căuta în datasheet-uri să vezi dacă specifică tehnologia folosită. În legătură cu CMR vs SMR a fost un scandal mare cu WD care marketa HDD-uri SMR ca fiind bune pentru folsirea în RAID, ZFS etc.
https://www.servethehome.com/surreptitiously-swapping-smr-into-hard-drives-must-end/
https://www.servethehome.com/wd-red-smr-vs-cmr-tested-avoid-red-smr/
Silviu a zis
WD Red. Am 2 de 3TB pe NAS și 1 de 4TB pe PC de peste 6 ani. Nu bate, nu troncăne.
Marius Cucu a zis
Am avut și prima experiență frumoasă. M-a trezit alarma NAS-ului c-a picat primul HDD. Erau de desktop. Vedem ce recuperăm(dacă) 🙂
Între timp, am recuperat totul, trăiască RAID 5. Toată experiența aici.
Jupiter a zis
Sincer, harduri WD CMR scoase din harduri externe.
Seagate dă erori prea repede pentru că are timeutul foarte mic din firmware. WD, si Toshiba eventual Hitachi.
Synoogy are propriul ecosistem gen Apple si nu mai acceptă alte HDD-uri decat MG-uri rebrănduite ca Synology si optimizate de ei. Deci numai daca e vreo oportunitate pe termen lung.
Marius Cucu a zis
Confirm treaba cu Seagate, dar deh, pe astea le-am luat, cu ele merg. Am 4 bucăți, 2 le țin de backup, în caz că pică ceva și trebuie să recuperez instant sau să măresc stocarea.