Inteligența artificială e aici. Mulți folosesc ca marketing, dar în principiu, o să fie lucruri cu care va trebui să ne obișnuim, să învățăm să le dăm comenzi, cum tot povestesc unii.
Zilele trecute Davinci Resolve a anunțat niște funcții tari de AI. De fapt și de drept, nu sunt la primele lucruri de genul, dar hardware nu suntem acolo. De vreo 2-3 ani de zile putem face o selecție mult mai ușoară, un tracking mai bun de persoane. Eh, acum a fost tot mai cosmetizată opțiunea și detectează și fețe, obiecte. Mai nou, există și opțiune pentru subtitrări. Bine, aici erau chiar în dezavantaj pentru că Premiere Pro chiar făcea treabă mai bună.
Lightroom a anunțat niște opțiuni foarte bune pentru zgomotul de imagine. Ei povestesc că tot cu ajutorul AI-ului, deși eu folosesc Capture One nu m-am obosit să văd dacă este cu adevărat un termen de marketing sau chiar face minuni.
Dar dacă mă raportez la Davinci, programul pe care îl deschid cel mai des mi se pare că tot ceea ce înseamnă muncă repetitivă devine mult mai OK. Se pot rezolva task-uri mult mai ușor.
Am învățat recent despre zgomotul de imagine pentru 8 biți. E corectabil relativ ușor în procesare. Tehnologiile noi împachetate în AI vin să ne ajute inclusiv să facem un blur în spate, un decupaj mai bun. Ok, rămân lucruri la nivel de perspectivă, dar în principiu AI-ul va rezolva și asta.
Ce nu mi-e clar mie este cum vor evolua lucrurile. Dacă vom reuși să îmbunătățim totul cu AI-ul de ce ar mai trebui să investim în o cameră foto mai bună?!
Înțeleg progresul și e normal să vină, să ne ajute să facem lucruri mai rapid. Dar principial suntem și societate de consum. Sunt lucruri care se bat cap în cap momentan.
Perfu a zis
Pe partea de telefoane AI-ul ruleaza foarte ok la unele marci de telefoane si asta pentru ca e tehnologie made in Romania si se stie bine ca romanii pe partea de tehnologie sunt acolo in top si lucrul asta ma bucura
Iulian a zis
Chiar aşa mi se pare şi mie că AI ne poate fura pâinea de la gură
Bogdan a zis
Zilele trecute a fost mare vâlvă cu melodia facuta de AI, cu vocea lui Drake si The Weekend. Dupa episodul asta, unii specialiști au inceput sa numere zilele/lunile pana cand vom putea canta live cu ce voci celebre vrem noi. Oricât de WOW ar fi chestia asta, personal cred ca ar lua tot farmecul concertelor.
Marius Cucu a zis
Nu mă pricep la sunet deloc, n-am deschis vreun program de făcut muzică vreodată, dar un coleg de birou compunea melodii. Avea tone de layere acolo. Poate că dacă îi înjumătățește munca de creație o să fie mulțumit.
VG Zotta a zis
articolul tau se refera la o nisa, nu la bunuri de larg consum. mai degraba astept integrare AI cu suita office, cu mult mai multi utilizatori comparativ cu davinci. bing iarasi e o treaba interesanta (si o sa iasa si google public la un moment dat).
cat priveste produse de larg consum, ma astept ca AI sa fie mai intai integrat in backend, solutii erp pentru companii de retail mari. acolo e nevoie mare.
la foto o sa fie la fel ca la telefoane. faptul ca avem computational photography nu inseamna ca lumea a renuntat (sau companiile) la camera phones. ba dimpotriva. trendul e pe crestere pentru ca e potential de mai bine. deci, no worries here.
dam167 a zis
Eu zic că dacă ne uităm la ultimii 10 ani se vede trendul – camerele dedicate sunt folosite doar de profesioniști și pasionați, adică de nișă, în limbaj blogosferic. De mulți ani nu mai merită să cumperi echipament nou tot la 1-2 ani, dar tot ai nevoie de funcționalități noi care apar – sisteme de focalizare, obiective, senzori noi, procesoare noi, medii de stocare noi etc.
Legat de consum, producătorii încearcă să speculeze câte ceva (vlogging de exemplu) să arunce pe piață camere noi, dar alea n-o să aibă succes și vor rămâne tot cu alea scumpe și bune. Materialul promoțional pentru televizoare și ecrane în general nu se face cu un telefon care filmează 8K, iar asta n-o să se schimbe în viitorul apropiat.
Acum, poate sunt bătrân, dar AI-ul ăsta încă n-a realizat absolut nimic notabil. Simplifică puțin editarea, dar prostiile precum sky replacement sunt oricum niște lucruri de care lumea se va sătura. Da, ce făceai acum 10 ani în 3 ore faci acum în 5 minute în procesare, dar lumea se satură de rezultat, nu e ceva revoluționar. În fotografie deja se tinde spre imagini naturale și se fâsâie HDR-ul agresiv sau alte prelucrări exagerate – ne-a obsedat claritatea și lipsa zgomotului, dar acum adaugă unii film grain ulterior.
Părerea mea că viitorul e în funcționalitate și dimensiuni, indiferent de soft. O să dai banii pe un rig mai performant și cu baterii mult mai bune în loc să încerci să filmezi cu telefonul.
Marius Cucu a zis
Dacă vor rezolva aberațiile cromatice de pe zona de portret, pentru telefoane… eu-s fericit. Deocamdată, nu e cazul. Da, simulează destul de bine unele telefoane, dar în principiu nu văd nimic natural, aproape de ce ar putea face un aparat mai performant.
Pheno a zis
Ma amuz cand vad cum incearca omenirea (o parte din ea) sa viseze cu ochii deschisi. Un prieten avea mai de mult o vorba. Nu-ti fa dotari cu echipamente mai competente decat puterea ta de intelegere, fiindca o sa ai senzatia ca ele (echipamentele) functioneaza gresit. Astept cu viu interes comunicarea dintre gadgeturi in locul oamenilor. Daca oamenii nu se pot intelege intre ei, cu siguranta ca gadgeturile vor reusi cu succes. Abia atunci ne vom da seama de penibilitatea individuala. Se va pune problema subiectivism uman vs. realitate augmentata. Indiferent ce va urma, indiferent cat de mult va evolua omenirea, nimeni si nimic nu va putea fi perfect, ci doar imbunatatit pe ici, pe colo. Se pare ca unii oameni care s-au crezut perfecti au avut socul descoperirii contrariului, iar acum incearca prin tehnologii sa-si ataseze extensii. Din pacate, o astfel de ocupatie, reduce drastic relationarea cu semenii. E ca si cum ne-am nascut in eprubeta iar evoutia e bazeaza pe „prietenia” dintre noi si gadgeturi. Fiecare isi creaza un fel de a n-a viata, mai putin pe cea reala. Relatiile interumane sunt pe un trend descendent si tind spre zero. De ce si-ar alege omul, fiinta sociabila, sa traiasca singur, in bula lui? Cam asta e dilema viitorului nu prea indepartat. Care credeti ca va fi scorul dintre AI si HI (human intelligence)? Ca o parere personala, cred ca va fi oricat la zero in favoarea AI.