Aș putea să fac un serial cu sediul ANAF la cât mi-am făcut obiceiul să mă duc acolo, în ultima vreme. Am descoperit că trebuie să fac mai multă mișcare și iarna, așa că ghici cine se întoarce frumos de la ANAF o dată pe săptămână, o dată la 2 săptămâni.
M-aș fi plâns de coadă, dar serios, sunt 6 ghișee la noi, cu vreo 10 oameni pentru că sunt și 4 de plăți. Unii plătesc cash, alții plătesc cu cardul. Totul separat ca procesul să fie optim, iar domnii de la ANAF să își facă treaba. Este și un portar.
Aș remarca și faptul că este un singur om la titluri de stat, acolo unde am eu treabă mai des, dar când e aglomerat intră și o a doua persoană să preia din sarcini. Efectiv, m-am mirat de procesul de „optimizare”.
Am prins o dată 2 persoane la rând, așa că m-am uitat pe pereți. În orașul cu cea mai ieftină gigacalorie din țară (pentru populație, evident), ANAF se încălzește cu aer condiționat. 5 bucăți mari, să facă față. Confort, dar n-am văzut să aibă panouri. Nu știu de ce au ales soluția asta tehnică. Poate că nu îi doare buzunarul.
O altă fază, în aceeași zi, a fost una cu un cetățean. Nu știu cum este la voi, însă în Ploiești sunt 2 intrări separate. Cea în care te lupți cu SPV, te lupți cu impozitele și declarațiile, iar asta în care vă povestesc eu despre casierie și plăți. La impozite este mai mult show, toată lumea se ceartă, unii oameni nu înțeleg, alteori sunt dispute cu sistemul vechi al ANAF-ului. O plăcere acolo.
Aici este mai liniște, nu dai de cetățeanul nervos. Un nene, probabil venit de undeva de pe un grup de Facebook, la vreo 50-60 de ani dă piept cu realitatea. Ca să beneficieze de serviciile de sănătate trebuie să fie asigurat. Află că trebuie să plătească 7 luni de zile(6+1) pentru a beneficia de serviciile de sănătate de stat.
I-a trântit o vorbă celui de la casierie. Unul dintre cei 4: „Domnule, noi vă plătim salariile. Bugetarilor!”. Câți suntem la coadă acum, atâția salariați sunteți.
Eu înțeleg că este neliniște și toată lumea o duce mai greu de 3 ani de zile, dar cumva se va sparge buba. E bine că oamenii de rând observă ușor, ușor că au de plătit taxe, că sistemul de la ANAF merge cum și când are chef, că deh, e simplu când ești angajat și altcineva se ocupă de taxele tale. Nu avem noi educație în sensul ăsta.
Pavel a zis
Deci, tu de fapt ai vrut să te lauzi că mergi des la zona de bogați și mai e și zona de săraci. 😛
Pheno a zis
Nu se plang oamenii saraci ci cei bogati, ca sa creada alti bogati ca sunt saraci. Saracii isi vad de propriile lor vieti in liniste. N-ar trebui sa existe taxe si impozite nicaieri in lume. Daca statul are nevoie de bani, sa-i produca, sa nu-i mai fure si sa nu-i mai cerseasca. Primele impozite au apărut în Europa, în provinciile Imperiului Roman, puțin înainte de Hristos.
Primul impozit este perceput de romani și consemnat de documente, datează din secolul al XIII-lea î.HR, de pe vremea cnezilor. Este vorba despre taxele vamale încasate în moneda timpului respectiv. Ele au fost cele dintâi mijloace de a strânge bani pentru voievozi. Vămile erau așezate atât la granițele Voievodatului (Principatului), cât și la granițele județelor și orașelor.
Costin a zis
Ati scris „secolul al XIII-lea î.HR pe vremea cnezilor”… sunteti sigur c-a fost î.HR ?!?
Daniel Bis a zis
Problema e ca nu e facut nimic cu cap … totul e scump si prost implementat.
Ca sa dau un exemplu: sistemul de verificare TVA de pe anaf.ro prin API e la pamant, jumate din timp, daca nu si mai mult, nu functioneaza.
Deci teoretic nu poti factura cu zilele pentru nu poti verifica situatia clientului la momentul facturarii
Ca sa nu mai zic de efactura :((((
Marius Cucu a zis
Eu tot sper să rezolve cu e-TVA, dar îți dai seama că vorbim de 3-4 ani de zile de acum încolo, nu?