Am zis că iau o pauză zilele acestea, dar ice a avut dreptate. Nu pot să stau departe de blog. Mai ales cu tot ceea ce se vorbește la TV.
Nenorociri se întâmplă și se vor întâmpla. Poate chiar mâine.
Dar se discută mult despre club, despre o lege care se va da săptămâna viitoare, așa cum anunțau la TV, care, probabil, va intensifica anumite controale. Pentru moment.
Ca o paranteză: strategia Intact cu teledonul a fost extraordinară, dar Dan Negru n-avea ce căuta ca moderator acolo. Nu pui om de pe divertisment pe așa ceva…
Dar să nu vorbim doar despre cluburi. Nu doar ele sunt problema. Probleme avem multe.
Hai să ne deconectăm un pic și să ne gândim cum se semnează procesele verbale, cum se fac instructajele ISU, cât de multă cultură avem noi pentru a ne pregăti pentru un incendiu.
Eu nu știu să folosesc un extinctor. Nu am fost pregătit pentru asta. Nu știu nici măcar regulile generale în caz de incendiu. Am fost de părere că mie nu mi se poate întâmpla asta și n-o să am nevoie „să pierd timpul” cu asta.
E o greșeală pe care mi-o asum și nu e laudă, mai ales că am avut acces destul la informație.
La fel și cursurile de prim ajutor. Sunt plantă!
Ar trebui să avem programe cât mai multe pentru asta. Se fac fel de fel de programe pe fonduri europene, se dau bani doar ca să te duci la curs, dar pentru idioțenii. Nu s-ar putea face și campanii masive pentru noțiunile de bază?!
Sau poate în școală. Noi îmbătrânim, dar copiii ce vin din urmă ar trebui să fie învățați să se descurce în situații de urgență.
Dacă mai aveți videoclipuri utile… nu ar fi rău să ne informăm. Nu facem practic, dar măcar în teorie să știm câte ceva.
ice4you a zis
Hehheeeeee … si iata’teee! 😀
O sa fiu injurat acuma cand o sa va spun ca eu stiu sa folosesc un extinctor inca din scoala generala pe care am facut’o pe vremea lui Nea’Nicu! Cineva incerca sa ne explice cum au dat ei nemtii gaura la extinctor, ei bine, pe vremurile alea, cum se foloseste un extinctor invatai in scoala primara, pentru ca anual se facea careu (cine a prins vremurile alea isi aduce aminte) si venea un nene-pompieru care ne facea instructaj PSI. De asemenea tot odata pe an aveam alarma de incendiu sau alte calamitati in care eram invatati sa participam la evacuarea scolii in cel mai scurt timp posibil fara a ne panica. Exista un profesor in scoala coordonator care facea niste cursuri speciale la ISU si se ocupa de coordonarea intregii evacuari. Pe holuri existau niste nise mari ce contineau hidrante si furtune pentru urgente. Tot pe holuri existau trusele de prim ajutor, niste cutii de lemn albe cu cruce rosie care contineau tot ce era necesar pentru primul ajutor, iar noi primeam cateva instructiuni de prim ajutor in clase, simulari de lesin, taieturi, arsuri si asa mai departe. Mai tarziu acelasi lucru l’am facut si in liceu si la locul de munca unde 2 saptamani am facut doar instructaj ce continea norme clare de protectia a muncii, norme PSI si prim ajutor in urma carora pentru a merge la munca, am sustinut un examen destul de serios, pe care daca il picai o luai de la capat si plateai cursurile din banii tai. Se punea mare accent pe siguranta … acum … uite cum chiar si tu declari ca habar nu ai nici macar sa folosesti un banal extinctor, de care si ce tip de extinctor pentru ce tip de foc ai. Poate ca voi incercau eu sa scriu pe scurt un post care sa va fie de ajutor din ceia ce imi aduc aminte si sincer … nu cred ca am uitat mare lucru. 🙂
De ce oare, in scoli in acea saptamana libera copii nu fac instructaje de genul asta … in loc sa mearga prin baruri, pizzerii si alte rahaturi?!
Daniel a zis
Nu e complicat deloc sa folosesti un stingator. La masina nu ai? Ce faci, o lasi sa arda?
Tragi siguranta, agiti de doua ori sa se amestece ce-i in interior si zbam. Focul nu mai e.
ice4you a zis
Daniel … nu stiu cu cate incendii ai avut tu de a face, insa bine ar fi ca de fiecare data sa fie doar „zbam si focul sa nu mai fie”. Incercati sa constientizati ca un foc deschis prezinta un pericol real, iar stingerea lui nu este atat de simpla cum pare pentru tine de foarte multi factori pe care ar fi bine sa ii cunoasteti.
Daniel a zis
Sunt foarte multi factori, sunt constient de asta. Nu suntem toti pompieri inascuti, ce sa facem.
Sorin a zis
Sînt de acord cu ICE4YOU, pe vremea lu Ceaşcă se punea seriozitate pe linia PSI şi pe instructajul de protecţia muncii, am prins şi eu acele vremuri. Greşelile fatale ce au culminat cu tragedia din club sînt doar vîrful aisbergului, şi a demonstrat doar o mică parte din ce se poate întîmpla la scară naţională. Întrebarea este cît se poate de simplă, dar nimeni, absolut nimeni de la tembeliziuni, nice un reporter cu pretenţii de reporter nu are curaj să pună o întrebare, o întrebare simplă, este chiar întrebarea din titlu, „cât de pregătiţi suntem pentru un incendiu ?„. Şi mai mult decît atît, întrebarea corectă ar fi „cît sîntem de pregătiţi?”. Cît sîntem de pregătiţi la modul cel mai general. Vine iarna, vin şi problemele cu înzăpezirile, se dau telefoane la centru şi tot de la centru se coordonează pe unde să margă plugu de zăpadă, vine primăvara, vin inundaţiile (păduri şi diguri de protecţie nu mai egzista), an de an probleme cu inundaţiile, vine vara, vine canicula, nebunie, ştiri tembelistice la tembelizor, nebunie curată. Ce dovedeşte asta ?
Nici o televiziune nu spune adevărul crud în faţă, toţi pseudo-reporterii transmit parcă din tranşă cele mai „fierbinţi” evenimente, se fac statistici, se fac pronosticuri, se iau măsuri, se iau, se dau, se f…, se … puii mei, totul este un talmeş valmeş, o degringoladă totală, un haos. Aşa că hai să răspund eu la întrebarea „sîntem pregătiţi” şi spun NU. Pentru că NU sîntem pregătiţi nici pentru incendii, nici pentru accidente, nici pentru evenimente oricît de mici sau oricît de mari. Ferească Dumnezeu Sfîntu de o catastrofă mai mare, am fi pe nicăria atunci…
Toată lumea se lamentează, toată lumea jeleşte, toată lumea trage concluzii şi face propuneri, dar toate sînt numai vorbe, vorbe goale. Trebuie să se întîmple o tragedie pentru ca ceva să se schimbe cu adevărat, şi asta nu mi se pare un lucru normal. Ce a ajuns toată ţara?, a ajuns într-o stare de amorţeală, de letargie, fiecare dă vina pe altul şi nimeni nu are curaju să intreprindă ceva, toată lumea se agită să-şi asigure fotolii cît mai călduţe şi funcţii de conducere dacă se poate cît mai lipsite de griji şi de responsabilităţi (de pe o poziţie mai înaltă e mai uşor de „pasat” problema la subordonaţi).
Mă opresc aici, inima mi-e îndurerată, tristă.
ice4you a zis
Eu atat de multa impocrizie nu am vazut mai ales din partea celor care se declara surprinsi desi „statul de drept” este complet disfunctional la toate nivelele, exceptand locurile unde unii oameni incerca sa faca miracole de unii singuri.
Asta este realitatea … acceptati’o cum e si mai ales: FACETI CEVA daca vreti sa se schimbe ceva … sau … nu se va schimba absolut nimic pentru ca domnii nu au timp de opinca tarii care se multumeste cu jugul imprejurul gatului!
Vasile a zis
Pentru un incendiu nu esti niciodata pregatit, ca om, de ce… pentru ca apare frica, apoi panica, apoi FUGA si DISPERAREA sa iesi pe oriunde, sa calci pe orice, ca sa poti sa fii AFARA cat mai departe de FOC, restul discutiei este despre „dupa razboi multi viteji se arata”, asta despre pregatire, poti sa ai pregatire dar sa nu o poti folosi pentru ca nu sunt conditii si momentul te „impiedica”. Asa ca o paranteza, acum ceva vreme am fost la baiat la scoala, pe coridoare si in clasa parca erau niste „insemne” ce reprezentau un extinctor era si cuvantul, dar obiectul in sine nu era, chiar am intrebat si directorul adjunct mi-a zis ca sunt undeva stocate pentru ca se joaca copii cu ele, nu e frumos!
Marius Cucu a zis
Corect, Vasile, nu știi niciodată ce vine și de unde vine. Dar nu stai să citești eticheta în situații extreme, în situații în care se poate extinde un incendiu rapid.
Vasile a zis
Pe vremuri in „Fabricile Socialiste” de orice fel, chiar si alimentara, in diverse locuri erau diverse accesorii de stins incendiile, de asemeni, exista un plan, dar si responsabili de acele accesorii. Se stia exact cine va pune mana pe acel extictor, furtun de hidrant sau topor pentru a sparge o usa, etc. Desigur acum sunt instalatii automate, senzori de fum, tehnica moderna din belsug, dar ce te faci daca nu functioneaza?! Trebuie sa stii sa pui mana, sa stii sa organizezi o evacuare, pe caile initial prestabilite, trebuie INSTRUCTAJ, ceea ce cred ca acum nu se mai face, pentru ca nu se mai permite pierderea timpului cu prostii, acum suntem capitalisti 😉
Marius Cucu a zis
Ceea ce spui tu este în clădirile noi, dar cele care sunt renovate, în clădirile vechi? Oare este la fel? E totul automat? Nup.
Instructajul se face pe hârtie la noi. De semnat niște procese verbale de instructaj… toți suntem buni.
Vasile a zis
Normal se aloca cateva ore din ziua de program pentru personalul ce participa la instructaj, prin rotatie, se fac verificari se dau teste, dar bine toti zic ca lor nu li se poate intampla si trec peste astea, au doar dosare cu PV pentru controale, pana intro zi cand o sa zica ca au avut ghinion 😉
ice4you a zis
Vasile, orice animal stie sa fuga instinctiv de foc. La fel si noi … insa … daca ai o vaga idee despre cum ai putea incerca sa te salvezi, conteaza enorm in ecuatia in care orice secunda in plus conteaza enorm! Ce spuneai tu cu fabricile socialiste am spus si eu mai sus … de aia se putea preveni multe rele … in primul rand pentru ca totul era luat foarte in serios. Azi … siguranta este pe ultimul loc … dovada stau noile constructii din ultimi 20 de ani care nu respecta in mare parte nici cele mai elementare norme seismice sau anti-incendiu decat pe hartie. Cazul concret este si al blocurilor izolate … stie cineva ca materialele folosite la izolarea lor sunt inflamabile?! Va imaginati ce risc exista ca un bloc intreg sa ia foc pe exterior in cazul in care un incendiu reuseste sa iasa in afara si sa aprinda acea spuma izolanta care nu este si ignifuga?!
Vasile a zis
Izolarea asta haotica cu polistiren e o porcarie! Putini inteleg ca nici nu prea izoleaza, e doar o modalitate de a astupa rahatul si nu a vedea eventualele fisuri ce apar in structura. Polistirenul e lipit prost si superficial, intre structura si placa exista aer, umezeala si cine stie ce naiba va creste pe acolo in cativa ani, dar asta e o alta discutie! De obicei oameni aleg calea mai usoara si fac precum pisica 😉
Marius Cucu a zis
umezeală.. mucegai, astm
ice4you a zis
E … dracu nu e atat de negru daca lucrarile s’ar face asa cum trebuie si mai ales materialele folosite ar fi ignifugate si de buna calitate. Beleaua la noi este ca se da buleala … cum se zice prin popor … materialele folosite fiind de cea mai slaba calitate iar lucrarea pe masura.
cartonic a zis
Cursuri de prim ajutor m-ar interesa și pe mine. Nu știi niciodată când ai nevoie. Altfel, de incendii am aflat scoțând capul din lumile noastre odată cu tragedia că nu suntem pregătiți din nici un punct de vedere. Cum nu cred că suntem pregătiți nici pentru cutremur…