Ni s-au plantat fel de fel de discuții referitoare la stilul de viață al românului, de la faptul că suntem mai toți proprietari, iar presa a avut grijă să stoarcă orice subiect care are oarecare legătură cu banii și scumpirile și să îl facă senzațional.
Avantajul provinciei este că plătim mai puțin decât în București pentru orice. De la servicii, la impozite. S-ar putea ca subvenția la căldură să fie un pic mai mare, totuși, în București.
Impozitul la mine în zonă nu sare de 150 de lei de apartament. Ca să înțelegeți ciudățenia și mai bine, ai mei plătesc mai puțin cu câțiva lei și stăm la o stradă distanță.
De la anul s-au modificat plafoanele și orice primărie poate să mărească impozitul după bunul plac. Al nostru a anunțat că nu mărește nimic, dar nici apa caldă nu dă prea curând.
La casă cum o fi? Cât de mult plătiți?! Aș vrea să fac un sondaj acum și la anul, să vedem cât de mult se măresc cu adevărat…
Iolanda a zis
La Constanța este jale mare. Eu am stau la casă și am 86mp închiriați unei firme, drept urmare am impozit mărit și fac evaluri ale spațiului din 5 în 5 ani. Casa este destul de mare. Acum 2 ani am plătit 2700 lei, iar anul ăsta 3600lei cu reducerea aferentă pentru că l-am plătit integral. 300 lei este impozitul pe teren și 2400 lei este impozitul pe partea închiriată. Mi-e frică să mă gândesc ce mă așteaptă anul viitor. Până la nebunia cu aplicarea procentului crescut pe partea închiriată plăteam 1100 lei.
Marius Cucu a zis
Pai unde este închiriat nu isi plătesc singuri?
Iolanda a zis
Casa este formată din 2 apartamente în indiviziune. În calculul impozitelor la veniturile din chirii se aplică o cotă forfetară de 40%. Din 2023 nu se va aplica. Probabil în contractul următor pe care îl voi semna o să-i pun să-și plătească ei impozitul. Voi face un calcul să văd. Oricum de anul viitor le măresc chiria și voi sări de 12 salarii minime, ceea ce înseamnă că voi plăti și CASS la nivelul salariului minim pe economie.
Vasi a zis
La Sfântu Gheorghe Covasna e 130 lei pentru 52 mp. De la anul viitor am înțeles că va fi mult mai scump.
Stefan a zis
La Brașov la casa aproximativ 370 lei.
Daniel Bis a zis
Anul asta am platit:
– 58 lei (de fapt era 65 lei, dar am primit bonificatie ca am fost bun platnic) impozit la masina Capacitate 1598 cm3.
– 125 lei amenda ca am uitat sa platesc Rovinieta, mea culpa/mea plata (de fapt era dublu, dar am platit rapid la jumatate imediat dupa ce am primit notificarea prin posta … cam la vreo 3 luni de zile de la inregistrare pe camera)
– 400 lei pentru parcare zona centrala a periferiei :)), adica zona C (zona 3 ca importanta)
– 620.00 pentru casa la Bragadiru (de fapt era 697, dar am primit bonificatie ca am fost bun platnic). E pe firma si se plateste X% din valoarea evaluata (evaluarea se face la 5 ani de zile, altfel platesti de vreo 5 ori mai mult). Si plateam si mai mult (de vreo 5 ori) dar am trecut ca destinatie: rezidentiala (de locuit).
Ca in primul an m-am pomenit cu vreo 2.500 lei de plata. Dupa ce am platit mi-a venit o alta tot de 2.500 lei si am realizat ca erau impuneri semestriale (adica 5.000 lei pe an).
A trebuit sa ma duc sa depun o gramada de cereri si sa schimb destinatia din comerciala in rezidentiala si mi-a compensat plata pe vreo 3 ani si jumatate.
Pentru apartament 2 camere zona C de vreo 45 mp utili platesc aproape de 200 lei pe an.
E mai ceva ca in filme … pana in 2019 am fost in Zona B rang 3 (oare ce o insemna si asta?!)
In 2020 si 2021 am upgradat in zona A rang 3, cu asfalt, canal si alte utilitati … pe hartie.
Din 2022 am fost retrogradati la zona C, si-au dat seama ca asfaltul era de fapt noroi intarit si lustruit, iar canalizarea era … nu era.
Acum trebuie sa ma inscriu in nu stiu ce Registru de fose septice si alte asemenea in maxim o luna, altfel amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Am platit atatia ani impozit pe o cladire de zona de lux si cu utilitati aproape full, cand ea era de fapt la periferie si era de fapt cheala.
Acum cine imi recalculeaza si imi da banii inapoi?!
Toata zona a fost construita pe banii locatarilor:
– gaze trase pe banii lor
– curent tras pe banii lor
– pietris adus si pus pe strazi pe banii lor
– apa e trasa din puturi si fantani facute pe banii lor
– fose septice si microstatii de epurare facute pe banii lor
Tot ce a facut primaria Bragadiru a fost sa puna bete in roate, sa puna impozite mari, sa inventeze drumuri asfaltate si canalizate (ca sa justifice impozitele mari si probabil contracte fictive), sa ia spagi pe constructii inalte in zone de casa si de vreun an doi au reusit … sa puna niste stalpi de iluminat (conectati la cablurile trase si platite de locatari), un parculet (micut si pustiu) si un autobuz care trece la o strada distanta (probabil din ora in ora).
HAleluia!!!
Perfu a zis
Ap de 41 de metrii patrati in Bucuresti 120 de lei am platit anul asta