Calculatoarele vechi, chiar și cele pe platforme decente, mă gândesc la socket 775 sau AM3 de la AMD nu erau gândite pentru wire management, pentru a face un airflow foarte ok sistemului. Ele funcționau. Pe lângă acest lucru noi am fost mereu obișnuiți cu ieftin, nu cu calitate.
Ei, dar ieftin niciodată nu va fi bun. Să fie clar. Iar luate de la chinezi… numai calitate nu e aia. E prosteală pe față. Dar românul caută chilipir.
Să revenim la asamblare și la wire management. Să incercăm să le definim.
Despre asamblare am mai vorbit aici. De fapt și de drept, am prezentat un filmuleț în care se făcea lucrul acesta. Am avut și eu intenția să vă prezint asamblarea unui PC, dar mi-a picat hard disk-ul acela și n-am reușit să salvez mare lucru.
Wire management-ul în traducere liberă înseamnă aranjarea cablurilor corespunzător, în carcasă. Dacă acestea sunt aranjate prost, iar carcasa nu este de calitate, pot apărea diferențe mari de temperatură. Cel mai bine se observă în full load sau în benchmark-uri.
Pe forumuri mai apar și alți termeni. Cred că ați auzit de multe ori de airflow sau chiar pe mine spunând airflow decent. Circulația aerului, faptul că acesta este direcționat acolo unde trebuie, conform instrucțiunilor producătorilor… înseamnă foarte mult. Să vă dau un exemplu de la mașini: de ce Loganul este considerat cutie?!
Pentru că în comparație cu mașinile adevărate sunt mai înalte, e pătrățoasă, la viteză tot aerul se izbește de plafon și de toate cele. La mașinile puternice diferențele sunt vizibile. Sunt mai joase, stau mai bine pe șosea. Așa și aici…
Câteva teste făcute arată că un wire management și un airflow realizat corespunzător poate scădea cu până la 10 grade temperatura în carcasă. Asta într-un mediu ideal, fără praf.
Dar calculatorul stă lângă birou, acolo unde praful este la el acasă. Oricât de mult dorești să faci scapi de el.. nu vei reuși. Cu cât crește praful pe componente, cu cât ajunge la ventilatoare, cu atât circulația aerului va fi mai complicată, iar temperaturile vor crește. Iar vara… pe caniculă ne întrebăm de ce merge prost calculatorul.
În funcție de cât de proastă este carcasa, de cât de mult praf este în calculator, de cât obosit este pot apărea probleme la calculator.
Încerc să vă fac să înțelegeți că un calculator este un ecosistem, toate componentele trebuie să fie compatibile, dar și echilibrate.
Alex Ciocan a zis
la noi, in Romania, conteaza foarte putin spre deloc pentru ca noi nu facem upgrade la placa video atunci cand apare alta generatie, nu mai punem RAM, nu mai facem nimic la unitatea aia niciodata. cutia face 10 ani fara sa o aspiram o data macar… atunci, dupa 10 ani, o punem pe olx la vanzare, ori o ducem pe la tara sa puie mamaie clota in carcasa sa se oua acolo…
Marius Cucu a zis
Trist, dar… e ceva adevăr în vorbele tale.
Cosmin a zis
Salut, îmi poți face si mie un PC la 2000-2500de lei te rog frumos.
Marius Cucu a zis
Cu sau fără monitor?
sabin a zis
salut,imi poti face si mie un calculator in jur de 2000-2500,fara monitor si fara placa video.
1)ssd de 128(cred ca e suficient pt sistemul de operare);
2)i5 OC
3)as prefera gigabyte la placa de baza cu om placa de sunet decenta.
4)8 GB ram(deocamdata)
5)placa video intentionez sa o achizitionez peste 2,3 luni cand mai strang bani ca sigur nu ma incadrez acum.
sursa si carcasa alegi tu
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Eu m-am gândit la ceva pe DDR4. Eu cred că e cea mai bună variantă în momentul de față. Sursa este una de calitate, la preț foarte, foarte ok și-o să pui fără probleme cam orice placă video. La SSD… m-am întins pe Intel. Nu are performanțele lui 850 EVO, dar asta vei vedea doar în teste sintetice. În viața de zi cu zi ambele sunt ok.
Configurația este aceasta:
Sursa Super Flower Bronze FX SF-550P14HE(EU), 550W, 80 PLUS Bronze, PFC Activ, ATX 2.3
Memorie HyperX Fury Black 8GB DIMM, DDR4, 2400MHz, CL15
Procesor Intel® Core™ i5-6400, 2.7GHz, Skylake, 6MB, Socket 1151, Box
Carcasa DeepCool Tessaract BF, Mid Tower, ATX, Negru
Solid State Drive (SSD) Intel 535 Series, 120GB, SATA 3, 2.5”
Placa de baza Gigabyte GA-H170-D3H, Socket 1151
sabin a zis
Placa de baza suporta overclock?stiam ca doar z-urile suporta?
la ram nu e mai bine sa pun 2 sloturi ca sa lucreze dual?
tot ce mi-am pus la ce suma se ridica?
multumesc mult
Marius Cucu a zis
Nici placa de bază nu știe de OC, nici procesorul. Corect, doar Z-urile suportă OC. Sărim mult bugetul pentru OC și nu ne încadrăm… dacă le alegem pentru overclock.
sabin a zis
Si vreau sa fie si silentios.Sursa e dintre cele silentioase?daca nu as cauta o solutie.
Marius Cucu a zis
Eu am seria aceea la muncă nu sesizez nicio problemă cu ea. Nu-mi amintesc să o aud că „merge”.
Alex a zis
Salut, apropo de WM, am de ales peste un gaming rig in devenire, o carcasa, intre Raidmax Altas Black si Lian Li PC-7FNWX , eu ma gandeam la Lian Li, stiu ca sunt in top la carcase, si aia e full aluminiu, dar Raidmax arata mai bine si e muult mai ieftina, vreau sa aleg una din ele, nu altele. Ms de help!
Marius Cucu a zis
Mie mi se pare ok Raidmax.
Olimpiu a zis
Salut ,
As aprecia daca poti sa ma ajuti putin . Dupa ce ti-am citit recomandarile ma gandesc la un sistem pentru jocuri (evident flacaul meu va fi fericitul) cam asa :
Procesor Intel® Core™ i5-6400, 2.7GHz, Skylake, 6MB, Socket 1151, Box
asus h81 gamer
gigabyte geforce gtx 750 ti oc2 windforce-2x-2gb
corsair ddr3 8gb 1600mhz cl9
western digital caviar-blue-1tb-sata3-7200rpm-64mb
sursa segotep sg 500ae atx certificare 80
Carcasa Zalman Z3 Plus White
Iese pe la 2500 de lei .
Eu incercam cam 2000 dar asta ar insemna un downgrade la procesor si placa video , ce-mi recomanzi ?
Multumesc pentru timpul acordat .
Marius Cucu a zis
Nu ai ales deloc rău. Ai putea să le cauți la magazine mai necunoscute, sigur le găsești. De exemplu, sursa este mai ok la preț aici, carcasa aici, placa video mai ieftină. Nefiind un buget mare ai putea umbla un pic la placa video, luat ceva mai slab și luat doar 4 GB de RAM. Nu merită să tai din procesor și placa de bază pentru că pe acestea le schimbi mai rar.
Totodată, ai grijă când adaugi în coș ca nu cumva magazinele pe care ți le-am recomandat să îți ceară transport pentru componentă. În felul ăsta nu vei ieși mai câștigat la preț.
Oli Baciu a zis
Multumesc mult pentru raspuns .
Placa video aleasa are 2 coolere cea recomandata are unul , e ok ?
La placa de baza as merge totusi pe ASUS ca brand . Trooperul ala e bun ?
Mi-ai fost de mare ajutor , multumesc inca odata si te recomand cu caldura oricui are nevoie de un sfat in domeniu .
Marius Cucu a zis
Acum am observat. Diferențe prea mari nu sunt, dar răcirea este mai ok pe cea propusă de tine.
ASUS au drivere mai ok, are un VRM decent și este ATX. Eu ți-am recomandat un mATX tocmai pentru că ai vrut să reduci bugetul, nu că ar fi mai slabă.
Cosmin a zis
Salut!
Am urmatoarea configuratie: Procesor Athlon II x2 250, Ram 3GB DDR2, video 9600GT si placa de baza Asus M2A-VM. Stiu, placa de baza e mult ramasa in urma si componentele la fel, dar ce mai pot imbunatati pentru a putea juca cat de cat jocuri actuale? Nu pot sa-mi permit momentan sa imi iau un sistem nou.
Iti multumesc,
Cosmin
Marius Cucu a zis
Salut. Nu prea ai ce să îmbunătățești la el.